Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 12. 09:35 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Váltsuk vissza a sörös dobozokat!

Váltsuk vissza a sörös dobozokat!
Az aludobozok gyűjtésének kiemelkedő környezeti hasznára hívja fel a figyelmet a sörszövetség: egy darab alumínium doboz újrahasznosításával annyi energia takarítható meg, amely egy televízió 3 órás működéséhez elegendő.

Az aludoboz gyűjtésére országszerte már 23 helyen működik automata; egy-egy dobozt 2,5 forintért lehet visszaváltani: a berendezések önállóan végzik a dobozok azonosítását, a visszavételi díj kiszámítását, valamint a blokk kibocsátását, amely levásárolható az adott áruházban.
Magyarországon évente mintegy 700 millió eldobható fémdoboz kerül a szemétbe. Ennek több, mint 70 százaléka - mintegy 500 millió - sörös doboz. Ez a belföldi sörfogyasztás több mint 40 százaléka  - áll a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) közleményében.

A logisztikai és információs rendszer egy olyan zárt modell, ahol a doboz az automatákból konténerekben a feldolgozó üzembe, majd kohóba kerül. Ezután pedig újra italipari doboz készül belőle. A folyamat környezeti haszna kiemelkedő: egy kilogramm alumínium újrahasznosítása esetén több mint 20 kilogramm üvegház hatású gáz kibocsátása, továbbá 8 kilogramm bauxit, 4 kilogramm vegyi anyag és 14 kilowattóra energia takarítható meg. A szakértők szerint a "returpack" lakossági szelektív hulladékgyűjtés alacsony, 5-10 százalékos visszagyűjtési arányával szemben, az aludoboz visszagyűjtése középtávon 60-80 százalékos arányt garantál.
További fontos szempont - állítják a szakemberek -, hogy a rendszer minden elemét magyarországi beszállítók adják. Emellett a kezdeményezés magyarországi munkahelyeket hoz létre, illetve a magyar adóbevételeket gyarapítja.

Kövessen minket a Facebookon is!