Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 19. 13:26 | Szerző/forrás: www.szabadfold.hu

Ketchupba vele! - Lapszemle

Ketchupba vele! - Lapszemle
Kecskeméten csak magyar termelőktől származó paradicsomot dolgoznak fel. A Univernél ma mára ketchup az egyik „zászlóshajó”. A friss paradicsom fogyasztásának számtalan előnye van, ráadásul feldolgozott állapotban is használjuk. Pillanatok alatt varázsolható belőle valami finomság.

Nincs annál tartalmasabb és olcsóbb vacsora, mint egy fűszerezett paradicsomszósszal nyakon öntött tészta – ezt természetesen az olaszok állítják, akik megfigyelték, hogy válság idején a családok legtöbbször ezt eszik.

Nálunk is előkelő helyen szerepel a paradicsom a gasztronómiában és a kereskedelemben, de sajnos nem mind magyar gyártású. Ágoston Bélától, az Univer Product Zrt. nyersanyag-beszerzési vezetőjétől megtudtuk, hogy az üzletek polcain található paradicsomalapú termékek 65 százaléka importból származik. A kecskemétiek által előállított ketchup jelenleg a második helyen szerepel, de nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy megszerezzék a vezető pozíciót.

– Minden szükséges biztonsági garancia adott cégünk paradicsomalapú termékeinek előállításához, és a hozzá kapcsolódó termeltetési logisztikai feladatok is összhangban vannak – jelentette ki Ágoston Béla. – Termeltetési terv alapján gondoskodunk arról, hogy minden évben elegendő mennyiségű és megfelelő minőségű nyersanyagunk legyen. A nekünk szállító gazdálkodók csak azokat a fajtákat termeszthetik, melyek laboratóriumi és egyéb vizsgálatokon a legjobban szerepelnek és a legideálisabb beltartalmi értékekkel bírnak. A termelők kívánalmait is figyelembe vesszük, a fajtákat pedig közösen választjuk ki.

Háromévente teljesen kicserélődnek a fajták. Hogy éppen melyik a legideálisabb, azt folyamatos vizsgálódások során igyekeznek megtalálni. A vállalat gyümölcsöző együttműködést alakított ki az olasz nemesítőkkel, a kísérleti anyagokat közösen tesztelik, majd a leginkább bevált fajtákat alkalmazzák. Egyébként a kutatások a minőség javítására és a nagyobb hozam elérésére irányulnak.

– Nyersanyaggal a mezőberényi, a szarvasi és a szentkirályi termelői és értékesítő szövetkezetek látnak el bennünket – mondta a beszerzési vezető. – Mivel rendszeresek a területszemlék, a gazdálkodókat személyesen ismerjük.

A ketchupon kívül egyéb termékekben is felhasználnak paradicsomsűrítményt, például a zöldségkrémekben és egy bébiételben. Ahhoz, hogy ezek kifogástalanok legyenek, nagyon odafigyelnek a nyersanyag minőségére. Szigorúan ellenőrzik a növényvédelmet, a tápanyag-utánpótlást, sőt a nyers gyümölcs szárazanyag- és likopintartalmát. (Ez utóbbi a paradicsom színanyaga, jótékony hatását a gyógyszergyártásban is hasznosítják!) A bébiételekhez pedig már bioparadicsomot használnak fel.

 

Szabad Föld

Kövessen minket a Facebookon is!