Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 21. 08:59 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Statisztika Világnapja - Nálunk halnak meg a legtöbben az ágyból kiesve

Statisztika Világnapja - Nálunk halnak meg a legtöbben az ágyból kiesve
Ma van a Statisztika Világnapja! Ebből az alkalomból gyűjtöttük össze melyek azok a területek, amelyekben a nemzetközi felmérések alapján az élmezőnyben szereplünk. Meglepő, de elsők vagyunk például az ágyból kieséses halálozások listáján.

Köztudott, hogy Magyarországot vendégszerető, dolgos emberek lakják, itt a legjobbak a nők, és mi adtuk a világnak a legtöbb Nobel-díjast. Illetve Ferenc Puszkaszt. De vajon milyen kép rajzolódik ki rólunk a világban, ha félretesszük a magunk költötte legendákat, a hamis sztereotípiákat, és a Magyarországról elérhető külföldi statisztikára hagyatkozunk? Az index.hu összegyűjtötte, miben vagyunk a legjobbak a neten elérhető, angol nyelvű statisztikák alapján.

5. helyezés: 100 házasságra jutó válások száma; disznóhúsfogyasztás
Magyarországon minden második házasság válással végződik; csak Belgium, Svédország, Csehország és Finnország előz meg bennünket. Ugyanilyen előkelő helyen szerepelünk, ami a disznóhúsfogyasztást illeti: évente fejenként 90 kiló disznót fogyasztunk, ennél csak a dánok, a spanyolok, a hongkongiak és a németek esznek többet.

4. helyezés: egy főre eső tankok száma; alkoholfogyasztás
A tankokat nem gondoltuk volna, alkoholban viszont erősebb helyezésre számítottunk. Minden egymillió magyar állampolgárra 149 tank jut, és ennél csak Líbia, Bulgária és Mongólia áll jobban (312, 242 és 229 tank/millió lakos) – legalábbis ezt mutatják a NationMaster statisztikái. Valójában már tíz éve sem volt ennyi tankunk, legfeljebb páncélozott harcjárművünk, tankokkal együtt. Most, 2010-ben 88 tank van Magyarországon.

Ami az alkoholt illeti, egy főre eső 13,4 literes éves fogyasztásunkkal szintén negyedikek vagyunk, előttünk Luxemburg, Franciaország és a testvéri Írország, mögöttünk a világ, skandinávostul, németestül, angolostul, mindenestül.

3. helyezés: dohányzás
Magyarország lakosainak 34 százaléka dohányzik rendszeresen, ebben csak az osztrákok (36%) és a görögök (35) jobbak nálunk. Kanadában ugyanez az arány 17%.

2. helyezés: az egy főre eső napilapok száma
2003 óta sokat változott a helyzet, de a világ ezeknek a statisztikáknak az alapján úgy ismerhet minket, mint a második legújságolvasóbb nemzetet: akkor 1000 magyarra 469 terjesztett napilap jutott, és csak a norvégok voltak jobbak nálunk 554-gyel.

1. helyezés: az ágyból való kiesés okozta halálesetek száma
Nincs mese, ez az a viszonylag szűk, jól körülhatárolható terület, amelyben Magyarország világelső, ráadásul meggyőző fölénnyel. Minden egymillió magyarra 14,3899 olyan haláleset jut, amelyben szerepet játszik az ágyból való kiesés, ami a világ legmisztikusabb nemzetei közé emel minket. Mi lehet az ok? Túl sok az emeletes ágy? Az alkohollal lehet összefüggésben a dolog? Egyáltalán, hogyan jut bárkinek az eszébe az ágyból kiesés okozta haláleseteket országonként számon tartani? Megannyi fogós kérdés, megannyi talány; az biztos, hogy a második helyezett finneknél egymillió lakosra csak 9, a harmadik izlandiaknál meg csak 6,7 hasonló haláleset jut. Peruban meg csak 0,036. Lehet, hogy ott nincs is ágy?

Kövessen minket a Facebookon is!