Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 6. 09:21

Kecskeméten tanácskoztak a hazai felsőoktatás legfontosabb szereplői

Kecskeméten tanácskoztak a hazai felsőoktatás legfontosabb szereplői
A hazai felsőoktatás legfontosabb szereplőinek részvételével, „TDK - Felsőoktatás – Minőség” címmel szervezett konferenciát az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) és az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) 2010. november 4-5-én, Kecskeméten. A tanácskozáson a készülő felsőoktatási törvényhez is megfogalmaztak javaslatokat a résztvevők, ami a napokban nyilvánosságra került vitaanyag miatt kiemelt aktualitást adott a konferencia eredményeit ismertető sajtótájékoztatónak.

A tehetséggondozás kiemelt szerepére, valamint a felsőoktatásban egyre nagyobb problémának számító tömegesedésre szerette volna felhívni a figyelmet a „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” kiemelt program keretében, az Oktatáskutató Fejlesztő Intézet, valamint az Országos Tudományos Diákköri Tanács – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A fenti kérdések megvitatása mellett, a felsőoktatás legégetőbb kérdéseiről is tanácskoztak Kecskeméten, ahol- többek között - előadást tartott Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, és részt vett Dr. Dux László, a NEFMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is. A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz kapcsolódó kétnapos országos fórum levezető elnöke és főszervezője, Dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke volt.

 

A kétnapos rendezvény feladata, hogy a készülő felsőoktatási törvényben a tehetséggondozás és a tudományos diákköri munka kellő súllyal jelenjen meg. A konferencián résztvevő felsőoktatási szakemberek elfogadnak egy olyan nyilatkozatot, amely a rendezvényen megfogalmazott javaslatok, például a Tudományos Diákkörök finanszírozására vonatkozó elképzelések alapján született meg.

 

A tanácskozáson részt vettek a felsőoktatás országos irányító szervezetek és a felsőoktatási intézmények vezetői, a Magyar Rektori Konferencia Tehetséggondozási Állandó Bizottságának tagjai, az intézményekben működő tudományos diákköri tanácsok elnökei és hallgatói képviselői, valamint az OTDT és szakmai bizottságainak tagjai. A Városháza Dísztermében megrendezett második nap főelőadója Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt, aki „Tehetségeinket veszni hagyni a legnagyobb pazarlás!” címmel tartott előadást.

 

   A konferencia tapasztalatait ismertető sajtótájékoztatón Dr. Szendrő Péter mellett jelen volt még, Csekő Krisztina, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, Dr. Danyi József, a Kecskeméti Főiskola rektora valamint Dr. Zombor Gábor, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere.

Kövessen minket a Facebookon is!