Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 7. 07:41

Európai színvonalú feldolgozó üzemet avattak Kecelen

Képgaléria
Európai színvonalú feldolgozó üzemet avattak Kecelen
Történelmi nap volt a keceli Fejes és Társa Kft., családi vállalkozás életében november 6-a. Ekkor avatták fel ugyanis ünnepélyesen kibővített vágóhídjukat és azt az Európai színvonalú húsfeldolgozó üzemet, amit még a 90-es évek elején álmodott meg a családfő.

Szorgalmas munkával töltött évek során fejlődött a kis keceli családi vállalkozás vágóhídja odáig, hogy ma már Európai szintű vágóüzemmel büszkélkedhetnek. De miért is ne büszkélkedhetnének, hiszen a 90-es évek elején még csak néhány ember dolgozott a Kft-nél, ma pedig már, ahol a gépek felváltják az emberi munka nagy részét, mintegy 40-50 családnak biztosítanak megélhetést Kecelen.

A Fejes és Társa Kft. egy dinamikusan fejlődő közepes méretű vágóüzem. 1992-ben alakult önálló társas vállalkozássá. Akkor még bérelt vágóhídon végezte a vágást, 1996-ban az új saját tulajdonú vágóhíd megépítésével teljesen önállóvá vált.

Tevékenységi köre a sertés, szarvasmarha és juh vágására terjed ki. A vágóhíd ünnepélyes avatásán részt vettek az állami, önkormányzati hivatalok, intézmények, szervezetek, bankok képviselői is. Valamint ott voltak a Fejes és Társa Kft. üzleti partnerei, munkatársaik, a beruházást tervező, és kivitelező cégek tulajdonosai, a kivitelezésben részt vett vállalkozók és nagy számban a sajtó munkatársai. Megjelent az avatáson Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottsága, valamint a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, és Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere.

A Fejes és Társa Kft- 1992. május 5-én alapította a keceli Fejes házaspár. A Kecel és Vidéke Áfészen belül, a vágóhídon kezdtek dolgozni. Majd még ebben az évben kis vegyesboltot is nyitottak városban.

- Édesapám nagy vágya volt az, hogy saját vágóhídon dolgozhasson – mondta az avató ünnepségen a házaspár gyermeke, ifjabb Fejes György, aki ma már az egyik iránytója a cégnek. - Ezért 1994-ben az akkori polgármester ajánlása alapján kezdtek hozzá egy vágóhíd építéséhez. Nem sokkal később, 1996. május 1-re elkészült a sertés vágóhíd, amit 2004-ben korszerűsítettek, bővítettek. Majd egy éve, 2009-ben elkezdődött a családi vállalkozás marha vágóhídja, és a feldolgozóüzem építése. Még abban az évben elkészült a marhavágóhíd, most pedig korszerű húsüzem is.

Haszilló Ferenc keceli polgármester köszöntő beszédében elismeréssel szólt családi vállalkozásról:

- Nem mindennapi esemény kapcsán találkozunk ma, hiszen egy nagyon jelentős, és értékes beruházás ünnepélyes átadására hívtak meg, a családi vállalkozásként működő Fejes és Társa Kft. Fejes György vállalkozó, és felesége személyében. A településünk kiegyensúlyozott gazdasági növekedésében, és az itt élő emberek foglalkoztatásában betöltött szerepük miatt különösen figyelemreméltó, a cégüket folyamatosan fejlesztő magánvállalkozások törekvése. Akik nem vesztik el lelkesedésüket, az időnkénti nehézségektől sem, nem torpannak meg, hanem tudatos, előrelátó tervezéssel néznek a jövőbe. Megteremtve ezzel nemcsak a maguk vállalkozásának, hanem ezzel párhuzamosan településünk előrehaladásának, fejlődésének lehetőségeit is. Az erős, magas technológiai színvonalat képviselő, versenyképes helyi magángazdaságok által befizetett adó, a város számára is biztosítja a fejlesztési forrásokat. Ezzel az együttműködéssel közösen elérhetjük, hogy Kecel élhető településsé váljon, ahol az önkormányzat és a vállalkozók összefogásának eredményeként megteremtjük annak az alapját, hogy a fiatal, és idősebb nemzedék is megtalálja itt számításait. Dicséretre méltó, hogy Fejes György és családja saját vállalkozásuk gyarapításán kívül évtizedek óta lelkes lokálpatriótaként segíti a civil kezdeményezéseket, támogatják városunk rendezvényeit, amiért köszönet illeti őket, s nem véletlen, hogy Kecel város képviselőtestülete ebben az évben Fejes György urat, az év vállalkozója kitüntető címmel jutalmazta. Pár évvel ezelőtt a cégvezetés nagy elhatározással, óriási beruházásba kezdett, hogy modernizálják, felgyorsítsák és mindinkább európai színvonalúvá tegyék vágóhídjukat. Ami elkészült, és ma azért jöttünk össze, hogy felavassuk a fáradtságos erőt és energiát nem kímélő munkával kibővített vágóhidat.

Font Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottsága, valamint a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke egy korábbi avatóünnepségre is emlékezett:

- Néhány évvel ezelőtt, amikor a városnak ezen részén, egy másik üzemavatón voltunk, már látszódott: Kecel térségében nem arra várnak az emberek, hogy jön majd egy multi, és megoldja a dolgokat. Fejes György és családja is a saját útjukat járták, ezzel pedig megtestesítői egyfajta magyar modellnek, a családi vállalkozási struktúrának. Mert Magyarországon ma már nagyon nagyszámban a kis és közepes családi vállalkozások sokasága adja a nemzetgazdasági termelés döntő többségét. Miközben – mint Fejes György és családja maga is példázza – munkahelyek tucatjait teremtik meg településükön.

                                                                                                                        N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!