Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 8. 10:28

Keceli az ország egyik legsikeresebb képzőközpontja

Keceli az ország egyik legsikeresebb képzőközpontja
Továbbra is az ország egyik legjobb képző iskolája a keceli T.G.-Virágdekor Szakképző Iskola és Kollégium,akinek eredményes tevékenységéért a Szociális és Munkaügyi Minisztérium 2009-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott.

- Mi az Önök titka? – kérdeztük Téglás Andrást, a Keceli T. G. Közhasznú alapítvány elnök-igazgatóját.

- Talán az, hogy figyelemmel kísérjük a gazdasági élet folyamatait. Mi tudjuk azt, hogy egy iskolának meg kell előznie a gazdasági fejlődést. Mert amikor a munkaerőpiac igényli a munkaerőt, addigra annak már ott kell lennie. A szó szoros értelemben…

- Ezek szerint Önöknek tulajdonképpen előre kell tekinteniük 5-10 évvel. Tudniuk kell, hogy milyen munkaerőigények lesznek néhány év múlva.

- Pontosan így van. Erre – ha nem is 5-10 éves ciklusról szól – itt van példaként, amikor tavaly, szeptember 1-én elindult nálunk a pálinkafőzés oktatása. Miközben rajtunk kívül senki sem hitte el, hogy egyszer, rövid időn belül, engedélyezik majd Magyarországon, otthon is a pálinkafőzést.

- Azért én úgy gondolom, hogy ez egyfajta hazardírozás volt az Önök réséről!

- Az volt, de szerénytelenség nélkül elmondhatom, hogy életemben mindig jól „játszottam”. Mindig ráéreztem arra, amire rá kellett érezni. Én a kudarcokat nem ismerem.

- Ez a pálinkaképzés milyen végzettséget ad?

- OKJ-s szakképzés. A nappali tagozaton végzett diákjaink bátran jelentkeznek az ország bármelyik nagy pálinkafőző üzemébe. Persze a kisebbeknél is el tudnak helyezkedni, hiszen most már óriási igény van pálinkafőzőkre, főzőmesterekre.

- Gondolom, a képzés arra is alkalmas, hogy valaki a Kecelen megszerzett tudás birtokában otthon, a családi kis pálinkafőzdéjében dolgozzon!

- Pontosan! Folyamatosan, kéthetente, minden második pénteken reggel 9 órától kezdődnek a pálinkaképzések. Ez azért lényeges, mert az egynapos ismertetőkhöz bármikor be lehet kapcsolódni. Nekünk az a célunk, hogy megismertessük a magántermelőkkel a főzés alapjait. Amikor pedig valaki úgy gondolja, hogy nem bérfőzdébe viszi az alapanyagot, hanem saját maga akarja lefőzni, ahogy ugye szakmailag elő van írva, és elvárható, akkor a későbbiekben egy hosszabb képzésen is részt vehet.

- Magyarán, olyanokra számítanak, akinek van egy kisebb-nagyobb gyümölcsöse, megfordul a fejében, hogy pálinkát főzne, amit most már megtehet. Szakmailag azonban nem áll olyan szinten, hogy bele merne vágni a főzésbe. Azonban részt vehet Kecelen egy egynapos képzésen, majd ha kedve van hozzá, akkor később bővítheti az ismereteit.

- Igen! Az egy napos tanfolyamon kicsit a jogszabályok rejtelmeibe is bevezetjük őket.

- Milyen képzések vannak még az iskolában?

- Nagyon sok képzésünk van. Az iskola legelső képzési programja a dísznövénytermesztés a virágkötészet volt, ma viszont már közel 100 féle képzésben fogadjuk a hallgatókat. Persze nem mind OKJ-s. Az, ami számottevő, és folyamatában működik, mintegy 20-25 féle.

- Hány diákjuk van?

- Nappali képzésben mintegy 100 körüli a létszámunk. Ebben az évben kaptunk lehetőséget arra, hogy a 2011/12-es tanévet már 300 fővel kezdjük. Felnőtt képzésben viszont jelenleg is több mint ezren járnak hozzánk. Egy-egy évben ennyi diákunknak adunk bizonyítványt. Ezek általában tanfolyamos képzések, és úgy működnek, hogy akkor tartjuk az oktatást, amikor a hallgatók ráérnek. Az iskola alkalmazkodik hozzájuk.

- Ez egy rendkívül érdekes szemlélet. Arra utal, hogy Önök szó szerint kiszolgálják az igényeket.

- Így van. De mi kezdettől fogva ezt csináljuk. Ez nálunk nem újdonság, nekünk ez természetes. Az is természetes, hogy mi azokból a tankönyvekből, amelyekből a felnőtteket oktatjuk, készítünk egy szűkebb tananyagot. Nem várható el ugyanis, hogy mondjuk 60-65 éves emberek, hallgatók akár 1000 oldalt átolvassanak a tanulmányaik során. Ráadásul olyan ismeretekkel, amire úgy sem lesz szükségük. Tehát mi leszűkítjük a tananyagot, viszont ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, teljes átfogó ismereteket adunk.

                                                                                                                            N.N.M.

Kövessen minket a Facebookon is!