Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 13. 09:27 | Szerző/forrás: baon.hu

A gyerekek is rács mögött?

A gyerekek is rács mögött?
Több jogvédő szervezet is felemelte a hangját a migrációs és menekültügyi szabályozás várható változtatása miatt. Az új törvénytervezet szerint – többek közt – a 18. életévüket még be nem töltött, menedékjogot kérő gyermekek is őrzött szálláson, vagyis fogdában lesznek kénytelenek kivárni sorsuk jobbra fordulását.
Mik ezek? X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - iWiW, Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

"Megosztás az iWiW-en" gomb. Ezzel a gombbal a legnépszerűbb magyar közösségi oldalon, az iWiW-en tudsz tartalmat
megosztani. A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Várhatóan a jövő héten szavaz a parlament az idegenrendészeti szabályozás szigorításáról. Jogvédők szerint azonban a honi büntetőpolitikával párhuzamos idegenrendészeti szabályozás szigorítása komoly aggályokat vet fel.

Míg eddig a zöldhatáron érkező, menedékjogot kérő külföldieket a békéscsabai vagy a debreceni menekülteket befogadó állomáson helyezték el a hatóságok, addig az új jogszabály életbe lépése után ezek a külföldiek is őrzött szállásokon – például Kiskunhalason – lesznek kénytelenek kivárni, míg meg nem kapják a menekült státust. Míg a befogadó állomásokon a menekülti státuszért folyamodók ellenőrzés alatt ugyan, de viszonylag szabadon mozoghantak, addig az őrzött szállások idegenrendészeti fogdaként funkcionálnak, melyben börtönkörülmények között kénytelenek élni a zöldhatáron elfogottak.

– Az, hogy egy menedékjogot kérő, védelemre szoruló külföldit kvázi bebörtönöznek Magyarországon ellentmond számos nemzetközi jogszabálynak – érvel a törvénytervezet ezen kitétele ellen Kováts András, a Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója.
A jogvédő szervezet azonban nem csak ez ellen élt kifogással a törvényi változás kapcsán. Ha életbe lép a most még meg nem szavazott törvény, akkor az elfogott határátlépőket azonnal idegenrendészeti eljárás alá vonják, és őrzött szállásra szállítják.

– A törvénytervezet nem szabályozza azt, hogy egy illegális határátlépő az elfogásától számított mennyi időn belül kérhet menekült státuszt. Úgy fogalmaznak a tervezet készítői, hogy az idegenrendészeti eljárás megindítása „előtt” kell jelezni a kérvényezőnek. Ez nehezen értelmezhető így. A nemzetközi gyakorlat általában meghatároz egy méltányosan elvárható időtartamot, így azt gondoljuk, hogy – figyelembe véve a nyelvi akadályokat is – az idegenrendészeti eljárás megindítása előtt időt kell adni a sokszor kimerült, traumákon átesett migránsnak arra, hogy el tudja dönteni, ki tudja nyilvánítani, hogy akar-e menekült státuszért folyamodni vagy nem – mondja Kováts.

  \"Az Az új törvénytervezet szerint a gyerekek is őrzött szállásra kerülhetnének (Archív felvétel)

A kiskunhalasi őrzött szállás már most is teltházzal működik. Noha a közeljövőben bővíteni kívánják az intézmény befogadóképességét, és 120 új őrt is felvettek, kérdéses, hogy a halasi állomáson el tudják-e majd szállásolni azokat a külföldieket is, akik eddig rövid időn belül – mivel menekültstátuszt kértek – elkerültek a városból. A zsúfoltságot csak tovább fokozhatja, hogy az idegenrendészeti őrizet maximális időtartamát a jelenlegi fél évről megduplázzák, valamint azt, hogy 30 napra akár gyermekkorúak is idegenrendészeti fogdába kerülhetnek.

– Úgy látjuk, hogy az őrzött szállások túlzsúfolása igen költséges és problémás megoldás lesz. Emberjogi szempontból nem tartjuk indokoltnak, hogy valaki akkor is fogdára kerüljön, ha konkrétan menekül korábbi hazájából, technikailag pedig nem látjuk biztosítottnak azt, hogy a minimálisan elvárható körülmények így biztosítva lesznek a külföldiek számára – véli az egyesület igazgatója.

A kiskorú migránsok eddig Békéscsabán, Debrecenben, Bicskén illetve gyermekvédelmi intézetekben kaptak helyet addig, míg a hatóságok el nem bírálták menekültügyi kérvényüket. Az új törvény értelmében azonban ők is idegenrendészeti fogdába kerülhetnének.

Kövessen minket a Facebookon is!