Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 16. 08:25 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Pápaszemes pingvinek Jászberényben

Pápaszemes pingvinek Jászberényben
Pápaszemes pingvinekkel gazdagodott a jászberényi állatkert; a népes, 14 egyedből álló csapat egy németországi városból, Münsterből 15 órás autózás után érkezett meg a hétvégén új otthonába.

Mint Fercsik Péter, az állatkert igazgató-helyettese elmondta: a pingvinek érkezését több éves előkészítő munka előzte meg, hiszen el kellett készíteni speciális befogadó helyüket. Ez az állatkert bejárata közelében található, és része egy oldalról üvegfallal beépített, nagy vizes medence, amelyen keresztül a látogatók tanulmányozhatják a madarak víz alatti "repülését".

A többségében 4-6 hónapos és két idősebb, 4 éves pingvint a jászberényiek ingyen kapták Németországból az európai állatkertek között folyó fajmegmentési programkeretében. A fél méter magas, jellegzetes járású állatok, noha tengervízhez vannak szokva, új helyükön megélnek az édesvízben is. Tengeri halat, leginkább heringet fogyasztanak, amellyel bővíteni kellett az állatkert táplálékkínálatát.

A zömmel Dél-Afrikában élő pápaszemes pingvinek a természetben 10-12 évig, állatkerti védettségben akár 20 évig is élnek, és 3-4 éves korukban vállnak ivaréretté. Jelenleg számukat a Földön 180 ezer körüli becsülik. Mint más pingvinfaj, ezek szaporodása is veszélybe került, miután az ember rájött tojásuk finom ízére, valamint arra, hogy guanójuk kiváló trágya a mezőgazdaság számára.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Porta Egyesület