Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 16. 09:16 | Szerző/forrás: baon.hu

Bábosok a gyerekekért

Bábosok a gyerekekért
Összefogtak a hazai bábszínházak: a következő napokban országszerte jótékonysági előadásokat tartanak, amelyek bevételét december 5-én juttatják el azokhoz a gyerekekhez, akik az iszapkatasztrófa által érintett területen élnek.

Az ötlet Kovács Gézától, a kecskeméti bábszínház egykori igazgatójától származik, aki jelenleg a szombathelyi Mesebolt Bábszínházat vezeti. Október végén juttatott el felhívást valamennyi hazai bábszínházhoz, amelyben azt kéri: az intézmények még idén rendezzenek olyan előadásokat, melyek bevételét jótékonysági célra ajánlják fel. A befolyó összeget a bábszínházak annak a gyermektámogatási alapnak a számlájára utalják át, amelyik Kovács Ildikó rendezőről kapta nevét.

A kolozsvári születésű Kovács Ildikó majd’ egy évtizeden keresztül osztotta meg életét, alkotókedvét, szakmai tapasztalatát a kecskeméti bábosokkal. 1990-ben csatlakozott a Cirókához, ahol tizenegy előadást rendezett, közöttük olyan emlékezetes felnőtt-előadásokat, mint a Don Quijote, a Purgateátrium vagy a Szt. Kristóf legendája. A mesterségbeli tudnivalók mellett a bábszínház szeretetét, a szakmai összetartozás fontosságát is megtanította a vele együtt dolgozóknak. Az előadások próbái egyfajta továbbképzést is jelentettek, amelyet elengedhetetlennek tartott a professzionális munkához. December 5-e Ildikó néni születésnapja, ezért lesz ezen a napon az adományok átadása.

A Ciróka Bábszínház november 21-én, vasárnap tartja meg a Bábosok a gyerekekért jótékonysági napot. A program 9 óra 30-kor a Tintaló Társulás előadásával kezdődik. A Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása című előadás a Cirkusz Minibusz vándortársulat légtornászának történetét meséli el, Törőcsik Eszter előadásában.

Ezt követi 10.30-tól a Malom mese, az Öregmalom fogadóban, ahol kenyértésztagyúrás közben elevenedik meg az ördög, a malom és a jóisten históriája. A tésztából hipp-hopp lesz ördögarc, a szita pedig glóriaként lebeg a jóistent játszó fogadósné feje felett.  A vásári forgatagban a nézőből búzaárus, kötélárus, babárus lesz, és akinek nem jut szerep, az a vásári forgatag részeseként figyelheti az eseményeket.
A fogadó ajtaja nyitva, a betérőket Aracs Eszter, Szabó Balázs és Tímár Zoltán várja.

  \"A A Malom mesét Szabó Balázs rendezésében láthatja a közönség

Kövessen minket a Facebookon is!