Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 20. 09:07 | Szerző/forrás: met.hu

Időjárás

Időjárás
Időjárási helyzet: Hazánk felett délnyugatról északkelet felé sekély légörvények haladnak át, amelyek egy hatalmas, többközéppontú ciklonrendszerhez tartoznak. Utóbbi áramlási rendszerében hidegebb, a magasban száraz levegő érkezett, de ma délutántól már ismét enyhébb és nedvesebb levegő áramlik fölénk.

Országos előrejelzés:

Várható időjárás az ország területére szombat estig: Többfelé lesz felhős, párás, főleg keleten helyenként tartósabban ködös idő, emellett naposabb körzetek is előfordulnak. Esőre már nem kell számítani, csupán kezdetben lehet szitálás a keleti tájakon. Mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között valószínű, késő estére 5 és 9 fok közé hűl a levegő.

Távolabbi kilátások vasárnaptól csütörtökig:

Keddig általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé kell esőre, záporra számítani, a nagyobb mennyiségű csapadékra a középső és északkeleti tájakon van kilátás. Az időszak második felében felszakadozik a felhőzet, néhány órára a nap is kisüthet, jelentősen csökken a csapadékhajlam.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 90 százalékán várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet eleinte 0, 6, majd 4, 9, végül -2, +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben 8, 14, az időszak legvégén 3, 8 fok között valószínű.

Országos figyelmeztető előrejelzés:

A reggeli és az esti órákban többfelé, napközben kevesebb helyen valószínű sűrű köd. A fővárosban a szálló por (PM10) koncentrációja az egészségügyi határérték alatt valószínű.

Orvosmeteorológiai jelentés:

A csapadékos időt okozó front elhagyja hazánkat, átmenetileg nyugodtabb idő várható, de párás lesz a levegő, s a ködös időben a nyírkos levegő nem kedvez a légúti betegségben szenvedőknek, fokozottabban jelentkezhetnek az asztmatikus panaszok is.

Kövessen minket a Facebookon is!