Május 27. hétfő, Hella
  • Kezdőlap
  • "Wojtyla Klub"-ként cimkézett hírek listázása
Délelőtti torna Éva nénivel

Délelőtti torna Éva nénivel

2017. szeptember 27. 11:02 | Wojtyla Klub

A Wojtyla népkonyha ebédlőjében kéthetente tart tornaórát Probojáczné Túri Éva, aki sok éven át a Damjanich János Általános Iskola igazgatója, Kecskemét Közgyűlésének képviselője volt. Munkáját több díjjal és kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét is átvehette. Szívügyének tekinti, hogy a rendszeres mozgás népszerűsítésével, tornagyakorlatok bemutatásával példát mutasson mindazoknak, akiket egy kicsit is érdekel saját egészségi állapotuk. - A tornagyakorlatokat mindig úgy alakítom ki, hogy azok megfeleljenek a résztvevők egészségi állapotának. Ha tehát valakinek fájdalmat okoz egy adott mozgási ütem, esetleg szédül tőle, lehet lassítani, illetve elhagyni a kellemetlenséget okozó részeket. Mert mozogni minden korban, és egészségi állapotban érdemes. Ha még nem alakultak ki betegségek, azért, ha pedig már megvan a baj, akkor azért - hívta fel a figyelmet Probojáczné Túri Éva a gyakorlatok közben. Szerda délelőtt tetőtől talpig megmozgatta a Wojtyla Ház gondozottainak és munkatársainak tagjait mindenki kedves Éva nénije. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Csuhé babák készültek délelőtt

Csuhé babák készültek délelőtt

2017. szeptember 19. 14:49 | Wojtyla Klub

Látványos „műalkotások” születtek ma délelőtt a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai számára szervezett kézműves foglalkozáson. Csuhé babákat készítettek az ügyes kezűek. Annyira látványos lettek a kreációk, hogy kérték Betlehemet is készítsünk karácsonyra. Végül együtt gyönyörködtünk az elkészült művekben.

Részletek
Himalájai hangulat a Wojtyla Házban

Himalájai hangulat a Wojtyla Házban

2017. augusztus 28. 15:34 | Wojtyla Klub

Hétfő délelőtt egy rendkívül érdekes előadásban volt részese a Wojtyla Ház családjának. Szilaj István egy kecskeméti fiatalember mesélt indiai útjáról. Útja azonban nem a szokásos turistáskodó, nézelődős volt, hanem önkéntesként a Himalája egyik völgyében, a Zanglai Napiskolában tanította az ot élő gyerekeket. A három hetes ott léte alatt segített a 4. osztályosoknak (3 fő) a biológiában, a nyolcadikosoknak pedig a történelemben. Szerveztek íjász versenyt és a falu egyik tehetséges kislányát egy iskolatáskával és tanszerekkel leptek meg. István és barátai segítségével a kislány iskolai tandíjára a következő pár évben szülőknek nem lesz gondja. Hisz annyi adomány összegyűlt még itthon, hogy a szülők a következő 3 évben tudják finanszírozni a kislány iskoláztatását. Beszélt előadónk a vallásról, a falubeliek életéről, mindennapjaikról, a hegyi levegő előnyeiről és hátrányairól. István bővebben mesélt a Kecskeméti Televíziónak, melyet szeretettel ajánljunk!

Részletek
Mészáros Marianna útjait néztük meg alkotásain keresztül

Mészáros Marianna útjait néztük meg alkotásain keresztül

2017. augusztus 22. 13:58 | Wojtyla Klub

Útjaim címmel nyílt kiállítás Mészáros Marianna kecskeméti grafikus művésztanár alkotásaiból a Tudomány és Művészetek Házában, melyet a Wojtyla Ház érdeklődő tagjai kedd délelőtt meg is tekintettek. A kiállításon a grafikusművész új, illetve kiállításon eddig még nem szerepelt műveit mutatja be. Az alkotások az építészet, épületek, lépcsők megörökítése egy sajátos megközelítési szemszögéből készültek. A csapatnak rendkívül tetszettek a kiállított munkák. A Wojtyla Ház kb. egy éve ismerte meg a tanárnőt, amikor is El Caminos útjának élményéről számolt be a központ előadójában.

Részletek
A Hónap Alkotói: Ciróka Bábszínház báb- és díszlettervezői munkáit nézte meg a Wojtyla Ház családja

A Hónap Alkotói: Ciróka Bábszínház báb- és díszlettervezői munkáit nézte meg a Wojtyla Ház családja

2017. augusztus 21. 13:51 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház családja hétfő délelőtt a Hírös Agórában járt, ahol a hónap alkotóinak kiállítását tekinteték meg. Ebben a hónapban a Ciróka Bábszínház báb- és díszlettervezői munkái láthatóak a kulturális központban. A képek magukért beszélnek. A csapat nagyon jól érzete magát, újra gyerekek lettek, akik a bábszínház csodás világába csöppentek.

Részletek
Ünnep előtti nagytakarítás a Wojtyla Házban

Ünnep előtti nagytakarítás a Wojtyla Házban

2017. július 25. 10:20 | Wojtyla Klub

Június 26-án, szerdán ünnepli fennállásának 12. évfordulóját a Karol Wojtyla Barátság Központ. E jeles alkalomból közösségi összefogással valósággal „kistafírungozták” a népkonyha termeit kedden a szociális létesítmény gondozottai. Három órahossza leforgása alatt kívül-belül újjávarázsolták az egész épületet a szorgos önkéntesek. Patyolattisztaság uralkodik mindenütt, jöhetnek a vendégek! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
'56-os emlékek kiállítását nézte meg a Wojtyla Ház csapata

'56-os emlékek kiállítását nézte meg a Wojtyla Ház csapata

2017. július 21. 13:50 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház művészetek iránt érdeklődő tagjai a mai nap a Cifrapalotába látogattak el, ahol az 1956-os kiállításokat tekintették meg. A Női sorsok című kiállítás a nők szerepét, női sorsokat mutatott be az ’56-os forradalom idején. A kiállítás a Számon-tartva című tárlattal folytatódott, mely az egyház szemszögéből mutatta be a forradalom és a megtorlás időszakát. A tárgyi és a képe emlékek egy olyan időszakot elevenítenek meg, melyről még a csapat nem sokat hallott. Ajánljuk mindenki figyelmébe!

Részletek
Szólt...hangosan...az ének...

Szólt...hangosan...az ének...

2017. május 25. 10:56 | Wojtyla Klub

A gitáros énekórát a Wojtyla Ház asszonyai mindig nagyon várják. Ha az ebéd előtti hirdetések között szerepel ez a program, ujjongva mondják: arra 100%, hogy jövök! Ma délelőtt is, ahogy ez mindig is szokott lenni Molnár Zoltán a ház lelki programjainak vezetője közkívánatra ismét zenélt, énekelt és új dalokat tanított meg a résztvevőknek. Ezúttal két Máté Péter dal is bekerült a repertoárba.

Részletek
Ritmusos testedzés a népkonyhán

Ritmusos testedzés a népkonyhán

2017. május 4. 11:11 | Wojtyla Klub

Probojáczné Túri Éva tornaórája ezúttal kissé rendhagyóra sikerült a Wojtyla Házban. A gondozottak az idők során igazán megszokták a gyakorlatokat, ám csütörtökön táncritmusok is jártak a testedzés mellé. Zeneszóra mozogtak a szociális létesítmény gondozottai, amellyel nem csak fürgébben lengették karjaikat, lábaikat előre, hátra, oldalra az alkalmi „sportolók”, de élvezhetőbbé is tette a testnevelést mindenki Éva nénije. Mert mozogni minden korban, egészségi állapotban érdemes! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Technikaóra” a Wojtyla Házban

„Technikaóra” a Wojtyla Házban

2017. április 11. 10:24 | Wojtyla Klub

Látványos „műalkotások” születtek ma délelőtt a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottai számára szervezett kézműves foglalkozáson. Színes lapok, némi ollócsattogás, papírragasztó és máris szebbnél szebb papírcsibék bújtak ki tojásukból a Wojtyla Ház lakóinak kezei közül. Végül együtt gyönyörködtek a húsvéti díszek látványában az ügyes kezű „művészek”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Turisztikai vásáron a Wojtyla Ház csapata

Turisztikai vásáron a Wojtyla Ház csapata

2017. február 24. 13:33 | Wojtyla Klub

A Tourex Idegenforgalmi Szakkiállítás és Vásár 27. alkalommal kerül megrendezésre 2017. február 24-25-én Kecskeméten. A rendezvénynek a Hírös Agóra - Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ ad otthont. A kiállítást Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester nyitotta meg, melyen a Wojtyla Ház szegényei is részt vettek. A kiállításon egyik kedves ismerősünk, előadónk is rész szokott venni a gombász és gyógynövény klubjával. Ebből az alkalomból meghívta a csapatot egy kis szendvicsre és egy finom teára. Majd a csapat körbejárta a standokat!

Részletek
A Szórakaténusz Játékmúzeumban járt a Wojtyla Ház családja

A Szórakaténusz Játékmúzeumban járt a Wojtyla Ház családja

2017. január 24. 14:25 | Wojtyla Klub

A Wojtyla család művészetek iránt érdeklődő tagjai ma délelőtt a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelybe látogatott el. A csapat régi játékokkal, gyerekek által készített babákkal, figurákkal, autókkal ismerkedett meg a délelőtt folyamán. A látogatás engedélyét Kalmár Ágnes a múzeum vezetője adta a Wojtyla Ház családjának. Illetve ígéretet is tett, hogy előadásokat, foglalkozásokat is szervezünk együtt.

Részletek
Ciki a cigi....

Ciki a cigi....

2016. november 24. 11:15 | Wojtyla Klub

Ciki a cigi címmel tartott ma délelőtt előadást Markó Zoltánné a kecskeméti járás hivatal Népegészségügyi Osztály munkatársa. Az előadáson szó volt a dohány történetéről, a gyárakról, a dohányzás kultúrájáról is. A képes beszámoló sok kérdést is felvetett az előadás alatt és végén is. Illetve voltak jó példák is köztünk, akik le tudták a cigit idő előtt.

Részletek
Olajok az étkezésben és azok gyógyhatásai

Olajok az étkezésben és azok gyógyhatásai

2016. november 23. 14:52 | Wojtyla Klub

Horváth Lászlóné Terike a kecskeméti Gombászklub és Gyógynövényklub vezetője tartott szerdán délelőtt előadást a Wojtyla Ház szegényeinek. A Wojtyla család érdeklődő tagjainak ezúttal az olajokról adott hasznos tippeket. Házilag készíthető olajokról és hatásukról beszélgettünk, melyeket meg is nézhettünk az előadás alatt, sőt egy tökmagolajat meg is kóstolhattak a bátrabbak.

Részletek
'56-os kiállításon járt a Wojtyla Család

'56-os kiállításon járt a Wojtyla Család

2016. november 8. 13:58 | Wojtyla Klub

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából a Kecskeméti Katona József Múzeum az Államvédelmi Hatóság egykori székházában rendhagyó emlékkiállítást szervezett. Erre a kiállításra ment el hétfő délelőtt a Wojtyla Ház családja, de sajnos az emlékszobát már nem tudták megtekinteni, csak a plakátokat, mivel az ajtón túl már nem jutottak tovább.

Részletek
Halottak napjára rendbe tettük Révész István emlékművét

Halottak napjára rendbe tettük Révész István emlékművét

2016. október 25. 14:08 | Wojtyla Klub

Kedd délelőtt a Wojtyla Ház állandó kertészkedő csapata nyakába vette a Szentháromság temetőt, hogy Révész István, tábori püspök, kecskeméti plébános - iskola-, lelkészség, újságalapító – sírját rendbe tegye. Gazoltak, leszedték a magas füvet, a virágok környékét megkapálták, összeszedték a szemetet és a falevelet. Közben a Vitézi Rend két tagja is megjelent, akik segítettek a sír körül. Kiderült, ők is rendszeres látogatók a temetőben, ugyan is az első világháborús sírokat is a rend gondozza.

Részletek
Dr. Varga Miklósné a családsegítő jogásza tartott előadást a Wojtyla Ház szegényeinek

Dr. Varga Miklósné a családsegítő jogásza tartott előadást a Wojtyla Ház szegényeinek

2016. október 24. 11:15 | Wojtyla Klub

Hétfő délelőtt a Wojtyla Ház szegényei egy jogi előadáson vehettek részt, melyet Varga Miklósné Judit a kecskeméti családsegítő jogásza tartott. Aki felkeresi őt a családsegítőben biztos lehet, hogy saját jogi procedúráiban nem vesz el, jobbnál-jobb tanácsokat kap. Dr. Varga Miklósné nyugdíjas évei mellett önkénteskedik, így jött el közénk is. Az előadáson szó volt a családjogról, a végrendeletről, a személyiségi jog védelméről, és a munkajogról is. Az időbe csak ennyi fért bele, de a beszélgetés végén több kérdés is felmerült, többen négyszemközt kérdeztek vendégünktől.

Részletek
Hibaista fotókat nézett meg a Wojtyla Ház családja

Hibaista fotókat nézett meg a Wojtyla Ház családja

2016. október 21. 15:13 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház családja mindig megtekinti Kecskemét épp aktuális kiállításait. Ezúttal a Hírös Agóra Makulátlan vétkek című tárlaton voltunk, ahol megtanultuk a hibaista fotóművészeti stílus jegyeit. Nagyon érdekes és látványos fotók készültek a kiállításra. Mindenki megtalálta a saját maga “elrontott” fotóját.

Részletek
A Katona József Könyvtárba látogatott el a Wojtyla Ház családja

A Katona József Könyvtárba látogatott el a Wojtyla Ház családja

2016. szeptember 28. 14:40 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház szegényei rendszeresen látogatják Kecskemét kiállításait, eseményeit. Ezúttal a Katona József Könyvtárba látogatott el a csapat, ahol a helytörténeti részlegen kiállított 20 éve a Piaristák terén című kiállítást tekintettük meg. A kedves hölgy kísérő bemutatta a könyvtár épületének elmúlt 20 évét, majd a helytörténeti részbe is bementünk, ahova csak a könyvtárosok mehetnek be. Olyan régi könyvekkel is találkoztunk, mely a millenniumra készült, és mutatta be Magyarország fő nevezetes helyeit.

Részletek
A háború pillangóinak életébe néztünk be

A háború pillangóinak életébe néztünk be

2016. szeptember 7. 14:10 | Wojtyla Klub

Ma délelőtt a Wojtyla Ház családja egy kicsit pikánsabb témába ásta be magát. Ugyanis a Cifrapalotában tekintettük meg A háború pillangói című kiállítást, mely a tábori bordélyok és a korabeli helyi prostitúció témáját dolgozza fel. A pikáns téma inkább női tagjainkat érdekelte, a férfiak most jobb, hogy házon kívül maradtak. A tárlat vezetéssel egybekötött múzeumi túra nagyon jól sikerült, bánhatja az, aki lemaradt róla.

Részletek
Romkertet takarított a Wojtyla család, majd Andrássy Ákos felajánlott ebédadományát ehettük

Romkertet takarított a Wojtyla család, majd Andrássy Ákos felajánlott ebédadományát ehettük

2016. augusztus 12. 13:42 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház Romkert takarító csapata újra teljes gőzzel dolgozott ma. A főtéri emlékmű karbantartása, takarítása kéthetente esedékes, amikor is a Wojtyla család szerszámokkal és lapátokkal a kézben vonul át a városon, hogy egy látogatható, szép Romkert fogadja a turistákat és a városlakókat. Ma is, ahogy eddig is mindenféle oda nem illő dolgot találtunk a bokrok alatt, a fűben, sőt a virágok között is. A takarítás végén egy közös piknikezésre invitálta a csapatot egyik tagunk, Jobbágy Istvánné, aki finom palacsintával készült. Majd fél 12-re visszaért a csapat a Wojtyla Házba, ahol már várta a frissen készült májas lecsó. Az ebédet ezúttal Andrássy Ákos a Piramis Kft. tulajdonosa ajánlotta fel jó szívvel. Imánk érte és kollégáiért szólt.

Részletek
Bodri kereszt környékének rendbetétele

Bodri kereszt környékének rendbetétele

2016. augusztus 5. 12:33 | Wojtyla Klub

A Porta Egyesület Szent Ilona keresztköre a nyár folyamán sem tétlenkedik. Rendbe tette a Kecskeméten a régi Halasi út mentén található un. Bodri kereszt környékét. A sok viszontagságot megért keresztet 2007-ben Vörös Zoltán és testvére Vörös Viktor a Design Kft. tulajdonosai újították fel a Bozoky testvérek segítségével. A kereszt valaha fent állt egy domb tetején azonban az útépítések során elhordták alóla a földet. Így az életveszélyessé vált és attól tartottunk, hogy le fog dőlni és balesetet okoz. Amikor ezt felemlítettük a Vörös testvéreknek egyből az ügy mellé álltak, felújították és áthelyezték a keresztet a jelenlegi helyére. Az amúgy látogatott kereszt (hiszen friss virágokat találtunk rajta) környéke egy kicsit elhanyagoltnak tűnt, így a keresztkörünk tagjai rendbe tették azt.

Részletek
Fűnyírás, festés és takarítás volt a mai program

Fűnyírás, festés és takarítás volt a mai program

2016. augusztus 4. 10:33 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház önkéntesei ma délelőtt a Rávágy téri keresztnél és Révész István síremlékénél tettek-vettek. A program fűnyírás és festés volt. A keresztnél és a sírnál is volt tenni való. A fűnyírás már reggel elkezdődött, közben pedig Révész István egykori plébános keresztjét festették. A munka egész délelőtt eltartottak, közben a Wojtyla Házban az asszonyok nagytakarítást végeztek az ebédlőben.

Részletek
Fotómúzeumban járt a Wojtyla Ház családja

Fotómúzeumban járt a Wojtyla Ház családja

2016. augusztus 2. 14:26 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház művészetekért érdeklődő tagjai ma délelőtt a kecskeméti Fotómúzeumban jártak, ahol Budai Mátyás vezette körbe a csapatot. Beszélt a fotózás múltjáról, jelenjéről. A fotózás technikáiról, hogy egy-egy fotó milyen becsapós lehet az avatatlan szem részére. A tárlat megtekintés nagyon jól sikerült, láthattuk a régi korok gépeit, régi vetítőket és a még ma is használatos fotózási eszközöket is.

Részletek
A Tudomány és Technika házában járt a Wojtyla Ház családja

A Tudomány és Technika házában járt a Wojtyla Ház családja

2016. július 5. 15:16 | Wojtyla Klub

Ma délelőttöt a Wojtyla Ház családja a Tudomány és technika házában töltötte. A Csiperó Fesztivál tiszteletére megnyílt kiállítást hétfőn délutántól tekintheti meg a közönség. A téma természetesen a világ gyermekei. Ez mellett egy másik kiállítást is útjára indítottak: "Aomori tehetségei - Diák alkotások japán testvérvárosunkból" címmel. Az emeleten repülőmodell kiállítást is megtekinthetett a Wojtyla Ház érdeklődő tagjai. Visszafele megnéztük Lucát és a főtéri békát is.

Részletek
A KEFAG Zrt. kiállítását tekintette meg a Wojtyla Ház csapata

A KEFAG Zrt. kiállítását tekintette meg a Wojtyla Ház csapata

2016. július 4. 13:44 | Wojtyla Klub

Ma délelőtt a Wojtyla Ház szegényei a Porta díszteremben jártak, ahol megtekintették a „Bugaci alkotások” című kiállítást. A válogatás a KEFAG Zrt. Kiskunsági Alkotótáborában készült. A kiállítást a Múzeumok Éjszakáján nyitotta meg Dr. Turai Gábor Kamill, esztéta és Almási Isvtán a KEFAG Zrt. erdőgép műszaki erdészet erdészeti igazgató helyettese. Ma pedig a csapat egy kisrésze megtekintette a festményeket.

Részletek
Múzeumi túrán járt a Wojtyla Ház családja

Múzeumi túrán járt a Wojtyla Ház családja

2016. június 16. 15:05 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház művészeti csapata ma délelőtt az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményt látogatták meg. A szépen felújított épület és az újrarendezett kiállítás is nagyon felkeltette az érdeklődésünket. Még nem volt szerencsénk megtekinteni a kiállított orvosi műszereket, gyógyszerészi tárgyakat, az első kecskeméti gyógyszertárak fotóit. De most egy tárlatvezetéssel együtt, melyet Mészáros Ágnes főmuzeológus, múzeumvezető tartott, képet kaptunk a régi kor orvoslásáról. Haza fele menet beszélgettünk arról, hogy mennyit változott az orvostudomány. A múzeumi túra után a Wojtyla Ház családja a Precíz Kft. adomány ebédjéhez ült le. A menü rakott zöldbab volt süteménnyel.

Részletek
Játékos délelőtt a Wojtyla Házban

Játékos délelőtt a Wojtyla Házban

2016. június 13. 15:13 | Wojtyla Klub

Nyáron sem áll le az élet közösségépítő programok terén a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha munkatársai mára játékos délelőttöt szerveztek a szociális intézmény ellátottai számára. Az esős időjárás némileg áthúzta a szervezők számításait, de az asztalok felől fel-felhangzó jóízű kacaj és a mosolygó tekintetek azért jelezték: örömből, jókedvből így sem volt hiány. Ezúttal a kártya- és társasjátékoknak jutott főszerep, de kötetlenül lehetett beszélgetni, újságot olvasni; kinek mihez volt éppen úri kedve. A léleksimogatónak szánt közösségi alkalom természetesen nem elegendő ok arra, hogy a gondozottak pihentessék fogaikat, ezért időközben májkrémes kenyeret szolgáltak fel a játékos kedvű nehézsorsú embereknek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A Boldogasszony Rózsakert szépségeit fedezte fel a Wojtyla Ház családja

A Boldogasszony Rózsakert szépségeit fedezte fel a Wojtyla Ház családja

2016. június 8. 14:49 | Wojtyla Klub

Kecskemét egyik legszebb látványossága a Boldogasszony Rózsakert, melynek telepítésekor a Wojtyla Ház családja is részt vett. Ma délelőtt egy rövid látogatást tett a csapat a rózsakertben. A sok eső kicsit megtépázta a rózsák szirmait, de az összkép így is gyönyörű volt. Pontosan emlékeztünk rá, hogy melyik rész ültetésében segített a központ családja. A rózsák megtekintése után a padon ülve megbeszélte a csapat, hogy egy közös pikniket is fog szervezni ide.

Részletek
Viski Ilona amatőr festő kiállítását nézte meg a Wojtyla család

Viski Ilona amatőr festő kiállítását nézte meg a Wojtyla család

2016. június 6. 15:17 | Wojtyla Klub

Hétfő délelőtt a Wojtyla Ház családja a Porta Díszterembe vette az irány, hogy megnézzék Viski Ilona amatőr festő kiállítását. A nézelődés közepett kinéztük kedvenc képeinket, sőt időközben benézett Gál József atya, aki a Barátok temploma káplánja. A művészetkedvelő csoport egy közös képet is kért vele. A tárlat megtekintését követően a csapat egy kicsit leült beszélgetni a festményekről, hogy mit látnak a képekben, beszéltünk a színekről, a mondanivalóról.

Részletek
Wojtyla Klub: De kik azok a Lumnitzer nővérek?

Wojtyla Klub: De kik azok a Lumnitzer nővérek?

2016. június 1. 09:35 | Wojtyla Klub

Erre a kérdésre kaphattak választ, akik ma délelőtt 9 órára eljöttek a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központba. Ugyanis a népkonyha munkatársai filmvetítést szerveztek gondozottaik számára a reggeli kiosztását követően. Miután mindenki jóízűen elfogyasztotta a felszolgált pástétomot és kenyeret, megtudhatták, kik is azok a Lumnitzer nővérek (magyar film, 2005). (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szülinapozott a Wojtyla Ház családja

Szülinapozott a Wojtyla Ház családja

2016. május 26. 15:41 | Wojtyla Klub

Csütörtök délután a bulizásé volt a főszerep, no meg a Wojtyla Ház családjának márciusi, áprilisi, májusi születésnaposainak. Játékkal kezdtük az ünneplést, még pedig a fejrecsapós játékkal. Nem egy komoly dologról van szó. A megjelent ünneplők állatneveket választottak maguknak. A játék lényege, hogy egy valaki áll a kör közepén, a többiek pedig az állatneveket mondják, a közepén állónak pedig meg kell találnia a személyt és egy újsággal a vállára ütni. Majd következett a komoly része a programnak. A születésnaposoknak átadtuk az ajándékokat. Az uzsonnát követően a táncé és a zenéé volt a főszerep. Zenészünk ezúttal is Somogyi Karcsi volt. Ünnepeltjeink: Bencsik Mária, Sándor Attila, Tóth József (1942), Bálint Lászlóné, Hornacsek Gyöngyi, Klinkó József, Knisz János, Kristóf László, Tóth Julianna, Godány Péterné, Kasza Istvánné, Kobold Tibor, Kósa Róbert, Tóth József (1952). Isten éltesse őket sokáig.

Részletek
A Művész Kávézóban járt a Wojtyla Ház családja

A Művész Kávézóban járt a Wojtyla Ház családja

2016. március 17. 14:01 | Wojtyla Klub

Csütörtök délelőtt Ambrus Lajos festő kiállítását tekintette meg a Wojtyla Ház művészetekért érdeklődő tagjai a Művész Kávézóban. Király József, a Free-Line Kft. ügyvezető igazgatója jóvoltából pedig kávét, teát, üdítőt ihattunk a festmények megtekintése előtt. Közben a művészről beszélgettünk. Megtudtuk, emlékezetből készíti képeit. Emlékeiből építkezik. A tájképek mellett afrikai útjairól is készültek festmények, melyeken bivalyok, oroszlánok, zebrák, leopárdok láthatók. Az állatos képek mindenkinek nagyon megtetszett. Ezúton is szeretnénk gratulálni Ambrus Lajos festőművésznek a csodás kiállításért. Köszönjük a kávézónak a finom kávékat, teákat és a kedves fogadtatást.

Részletek
Bagi Béla kiállítást nézett meg a Wojtyla Ház csapata

Bagi Béla kiállítást nézett meg a Wojtyla Ház csapata

2016. március 11. 15:47 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Barátság Központ szegényei Bagi Béla emlékkiállítását tekintette meg a Hírös Agórában. Az amatőr festő Bagi Béláról, a Kecskeméti Televízió egy összeállításával kezdődött a tárlat, melyben életéről, családjáról, festői mivoltáról beszélt. A portré filmben elmondta, édesapja és lánya is rajzolgatott, festett, ő pedig úgy gondolta, ha már a családtagjai ilyen szép alkotásokat készítenek, miért is ne kezdene ezzel foglalkozni. Így készült el számtalan Kecskeméttel foglalkozó festménye, majd áttért a várak rajzolására, és beleásta magát a fák, vizek elkészítésébe is. A emlékkönyv beírása után Bagi Béláról készül könyvet is kapott a csapat, mely szépen gyarapítja a Wojtyla Ház könyvtárát.

Részletek
Új dalokat tanult a Wojtyla Család

Új dalokat tanult a Wojtyla Család

2016. március 4. 14:49 | Wojtyla Klub

Péntek délelőtt a Wojtyla Ház családja ismét ének órán vehetett részt. Tanárunk ezúttal is Molnár Zoltán, a központ intézményvezetője volt, aki három új dallal is készült. Régi dallal indítottunk és régivel zártunk a köztes időben pedig az új dalokat tanultuk. Ezúttal is volt gitár kíséret, ahogy mindig is. Egy kifogásunk volt, de természetesen tisztában vagyunk vele, hogy a böjti időszakban nem lehet hallelújázni. Kedvenc nótáinkban is szerepel hallelúja. A közös éneklés után az ebéd következett, melyet Bácsi Gyula, a Konzervgyári Konyha ügyvezető igazgatója adományozta a Wojtyla Ház családjának. A menü töltött csirkecomb volt rizi-bizivel, savanyúsággal és süteménnyel. Imánk a nap támogatóiért és a Wojtyla Ház közösségéért szólt.

Részletek
"Leharcolt oroszlánok"-at néztük délelőtt

\"Leharcolt oroszlánok\"-at néztük délelőtt

2016. február 24. 14:48 | Wojtyla Klub

Szerda délelőtt filmezés volt a program, melyen sok érdeklő részt vett. A film címe „Leharcolt oroszlánok” volt. A tartalma nagy vonalakban: „A kis Walter számára semmi sem lehetne kiábrándítóbb, mint egész nyáron a flúgos nagybácsik farmján unatkozni. A furcsa rokonok még furcsább hóbortjai azonban idővel mégis felkeltik az érdeklődését. A postán rendelt afrikai oroszlán persze rögtön gyanússá válik Walter számára, így nyomozásba kezd: honnan lehet ilyen temérdek pénze a két elvarázsolt öregnek? Múltjuk ugyan titokzatos, de vajon igazak-e a hihetetlen pletykák, amelyek szerint a nagybácsik valaha bankrablók voltak.” (forrás: port.hu)

Részletek
Oskolás János költő járt a Wojtyla családnál

Oskolás János költő járt a Wojtyla családnál

2016. február 22. 14:44 | Wojtyla Klub

Hétfő délelőtt a Wojtyla Ház csapatát a napsütés és a jó idő kihúzta a kertbe egy kicsit rendbe tenni a füvet és a növényeket. Összeszedtük a cigaretta csikkeket és a kutya piszkot is, amit a környékbeli kutyák hagynak maguk után… Majd egy kis pihenés után, ebéd előtt egy kicsivel egy kecskeméti költővel ismerkedtek meg a Wojtyla Ház szegényei. Illetve annyira nem is kellett bemutatni, mert már ismerjük őt, nem először járt a házban és olvasta fel új költeményeit. Oskolás János a költészetre az Úr segítségével talált rá. Sajnos fiatal korában az alkohol áldozata lett, de aztán egy nap elhatározta megpróbál új életet kezdeni. Csatlakozott a Kékkereszt Csoporthoz, akik segítettek Jánosnak megszabadulni szenvedélyétől. Első verse az újjászületésének 3. évfordulóján született meg, jelenleg pedig 5. verses kötetén dolgozik. A legutolsó, megjelent kötetéből pár példányt a Wojtyla Ház szegényeinek is adományozott, melyeket ebéd előtt dedikálhattak is a lelkes rajongók, olvasók. Ebéd előtti imánk a nap támogatójáért a Hírös Ablak Kft. ügyvezetőjéért, Mező Róbertért szólt. A menü kolbászos tarhonya volt és sütemény. Felajánlónk sajnos nem tudott eljönni, de üdvözletét küldte, ahogy mi is neki.

Részletek
Nagyon jól sikerült a farsangi és szülinapi mulatság is

Nagyon jól sikerült a farsangi és szülinapi mulatság is

2016. február 12. 15:24 | Wojtyla Klub

Csütörtök délután, kicsit belefolyva a böjtbe, tartotta meg a Wojtyla Ház családja a közös farsangot. Nagyon jót mulattunk, sokat nevettünk, énekeltünk, táncoltunk, ettünk, ittunk. A délután első fele a beöltözöttekről szólt. Volt furulyaművészünk, elhagyott, megcsalt menyasszony, kéményseprű, cigányasszony, aki jósolt is, hadirokkant, és varázsló. Utolsónak pedig egy komplett násznép vonult be, akik a Wojtyla Ház nevében összeadták a házasulandókat. Majd játszottunk egy nagyot. Memóriáztunk, szavakat gyűjtöttünk, súlyt mértünk, javítottuk a szaglásunkat és sorrendeket is állítottunk. Egy kicsit tánccal szusszantunk ezután. Közben a menyasszony és a vőlegény süteményeit, szendvicseit is megkóstoltuk, melyet Jobbágy Istvánné és Kispatakiné Szénási Melinda készítették. Volt tombola húzás és átadtuk a januári és februári születésnaposok ajándékait is. A maskarába bújtaknak pedig egy-egy fürdő belépőt kapott ajándékként. Egy farsangi verssel Vágó Ildikó szórakoztatta a közösséget.

Részletek
Megismertük a tárogató szépségeit Szabó Sándor segítségével

Megismertük a tárogató szépségeit Szabó Sándor segítségével

2016. február 12. 12:21 | Wojtyla Klub

Péntek délelőtt a Wojtyla Házba Szabó Sándor tárogató művész jött el és bemutatót tartott hangszeréről, annak történetéről. Muzsikált is nekünk egyházi és rákóczi korabeli dalokat is, hogy felismerjük a tárogató hangját. A magyar vonatkozású hangszer az 1900-as évek elején készült, mely azóta is hallatja gyönyörű hangját. Az egész terem zengett, ahogy az indulók vagy a régi magyar himnusz elkezdődött. Beleborzongtunk. Kérte: nagyon jól jegyezzük meg a hangszer hangját és nevét, ne keverjük össze a klarinéttal, vagy a szaxofonnal. Kérését teljesítjük. Ez ilyen különleges, ősi, magyar hangszert nem fogunk elfelejteni. Az Alföldi Vegyipari Vállalat ügyvezetője, Gyulai László ezután már csak jó étvágyat kívánt a Wojtyla Ház szegény családjának. Az ebéd kiosztásában ő is segített. A menü rakott kelkáposzta volt és sütemény. Az ebédet a Precíz Kft. készítette, a sütemény pedig a P&P Pékáru sütőjében sült.

Részletek
Elkészültek a farsangi álarcok

Elkészültek a farsangi álarcok

2016. február 4. 14:18 | Wojtyla Klub

Folytatódott az álarc készítési akció a Wojtyla Házban. A múlthéten már elkezdtük, akkor készen is lettek a maszkok alapja. Azóta száradtak a „kultúr” teremben. Ma pedig neki fogtunk kifesteni, feldíszíteni. Elkészült a kéményseprű, a holló, a maskara, a megcsalt menyasszony álarca is. Akik múlthéten bátortalanok voltak, ők ma papírból elkészíthették saját farsangi álarcukat. Két választásuk volt: pillangó vagy bagoly. Ezeket gyöngyökkel, tollakkal díszítették ki.

Részletek
Origami technikával dolgozik a csapat délutánonként

Origami technikával dolgozik a csapat délutánonként

2016. február 2. 15:51 | Wojtyla Klub

Origami délután volt a központban. Ez annyit tesz, hogy apró, fehér és színes lapokat hajtogattunk még apróbbá, hogy aztán egy nagy valami legyen belőle. Kicsit érthetetlen ez így, de a végeredmény egy fantasztikusan szép, díszes váza lesz. Persze csak ha sikerül majd összeállítania az origamis csapatnak. A közeljövőben érkezik a Wojtyla Házba egy neves vendég, személye egyelőre titok. Annyit elárulhatunk, hogy neki készül ez az ajándék. A hajtogatás még folytatódni fog!

Részletek
A Beszélő köntös nyomában jártunk...

A Beszélő köntös nyomában jártunk...

2016. február 2. 15:33 | Wojtyla Klub

Kedd délelőtt Hajagos Csaba történész, a Cifrapalota munkatársa tartott előadást a „Beszélő köntös nyomában” címmel a Wojtyla Ház kiállító termében. A kiállítást a központ szegényei már megnézték, így volt már némi fogalmunk miről is fog szólni az előadás. A kiállítást akkor Kriston-Vizi József a kiállítás megálmodója mutatta be. Ma délelőtt pedig a kiállítás másik megvalósítója Hajagos Csaba mesélt érdekességet a török időkről, illetve a kiállítás megnyitójáról. Képek és kisfilmek segítségével mi is odavarázsolódtunk az 1500-as évekbe.

Részletek
Farsangi maszkokat készítettek a Wojtyla család bátor jelentkezői

Farsangi maszkokat készítettek a Wojtyla család bátor jelentkezői

2016. január 28. 14:41 | Wojtyla Klub

Csütörtök délelőtt a Wojtyla Ház családja, elsősorban a bátrabbjai farsangi álarcot készítettek. Miért a bátrabbjai? Nem egyszerű papírból készült most idén az álarcunk, már nagyon unalmasnak találtuk ezt. Így alapanyagot váltottunk. Gipszes gézből készültek el a farsangi maszkok. Első alanyunk Zsóka volt, akin kipróbáltuk magát a technikát, mivel sose csináltunk még ilyet. Aztán már sorra jöttek a jelentkezők. Női mivoltunkat is ápoltuk egy kicsit, a maszk meleg és hideg váltakozása a pórusainkat is megnyitotta. Egyetlen bátor férfi jelentkező volt, akit csak némi unszolás után tudtunk rávenni a maszk elkészítésére.

Részletek
Új dalokat tanultunk az énekórán, majd a Pavlovics család ebédjét szolgáltuk fel

Új dalokat tanultunk az énekórán, majd a Pavlovics család ebédjét szolgáltuk fel

2016. január 21. 14:19 | Wojtyla Klub

Az év első ének óráját is megtartotta ma délelőtt Molnár Zoltán a központ intézményvezetője. Nemcsak gitár volt a nap hangszere, hanem volt velünk egy kis dob, egy apró, zörgő doboz és egy csilingelő méh. Persze nem igazi méh, csak olyan alakja van. A szokásos, kedvenc dalok mellet, ma kettő újat is megtanult a csapat, közben pedig a többi hangszerrel adták a ritmust. Ezután pedig egy bibliai idézettel elkezdtük az ebédet, melyet a Pavlovics és Társa Kft. ügyvezető igazgatója Pavlovics István és családja ajánlottak fel. A menü krumpligombóc leves és túrostészta volt, melyet szakácsaink készítettek el.

Részletek
Megnyitott a "Wojtyla rendelő"

Megnyitott a \"Wojtyla rendelő\"

2016. január 19. 13:36 | Wojtyla Klub

Vérnyomás mérés volt újra a Wojtyla Ház ebédlőjében. Ebben az évben először nyitotta ki kapuit a „Wojtyla rendelő”, ahol szerencsére egész jók lettek az eredmények. Két embernél tapasztaltunk magasabb vérnyomást. Egyikük szed is rá gyógyszert, másikuk sajnos családjáért aggódik. Következő mérés február elején várható.

Részletek
Egy pszichiátriai előadáson vehetett részt a Wojtyla Ház családja

Egy pszichiátriai előadáson vehetett részt a Wojtyla Ház családja

2015. december 3. 15:11 | Wojtyla Klub

Délelőtt egy érdekes pszichiátriai előadást hallgathattunk végig. Daróczi Gábor egyetemista hallgató, leendő pszichiáter tartott egy általános előadást választott szakmájáról. Gábor pár hónapja jelentkezett önkéntesnek, arra az időszakra, amíg a megyei kórházban végzi gyakorlatát. Időszűkében ma volt első olyan megmérettetése, melyet mind az előadó, mind a hallgató is élvezett. Az előadás után kérdések is kerültek elő a tarsolyból. Volt magánjellegű és volt általános kérdés is. A megkezdett beszélgetések ebéd közben is folytatódtak.

Részletek
Adventi koszorúkat készítettek a Wojtyla Ház családja

Adventi koszorúkat készítettek a Wojtyla Ház családja

2015. november 26. 14:07 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház családja javában készül már az adventra. Csütörtök délelőtt 9 órától adventi koszorúkat készítettünk az otthoni családi asztalokra. A szalmakoszorúkat fenyőággal, kagylókkal, gyöngyökkel és furábbnál furább terményekkel díszítettük. A délelőtt nagyon hangulatos volt, sajnos technikai okok miatt karácsonyi zenéket nem tudtunk hallgatni, úgy még hangulatosabb lett volna a koszorúkötés. A gyertyák válogatása okozott némi gondot, mivel egynek más színűnek kell lennie. De aztán sok-sok cserebere után összeálltak a koszorúk gyertyái is. Az elkészült művekkel aztán egy csoportkép erejéig is összeállt a kézműves csapat.

Részletek
Szülinapozott a Wojtyla Ház családja

Szülinapozott a Wojtyla Ház családja

2015. október 30. 16:03 | Wojtyla Klub

Péntek délután a bulizásé volt a főszerep, no meg a Wojtyla Ház családjának szeptemberi és októberi születésnaposainak. Játékkal kezdtük az ünneplést, még pedig a fejrecsapós játékkal. Nem egy komoly dologról van itt szó. A megjelent ünneplők tanulgatták egymás nevét. Ez egy olyan játék, ahol egy valaki áll a kör közepén, a többiek pedig neveket mondanak, neki pedig meg kell találnia a személyt és egy újsággal a vállára ütni. Majd következett a komoly része a programnak. Itt már nemcsak a mosolyok jelentek meg a szemekben, hanem az öröm, meghatódság könnyei is. Arról kérdeztük a születésnaposokat, mi az, amiért hálát ad az életnek, és mi az, amit szeretne, ha megkapna. Az ajándékok átadása és az uzsonnát követően a táncé és a zenéé volt a főszerep. Zenészünk ezúttal is Somogyi Karcsi volt. Ünnepeltjeink: Mizere István, Radics Sándorné, Molnárné Farkas Andrea, Marton Andrea, Farkas Zita Mária, Kasza István, Tóth Klára, Szotirov Maxim, Treplán József. Isten éltesse őket sokáig.

Részletek
Az aranykor polgármesteréről tartott előadást Somogyvári Ágnes

Az aranykor polgármesteréről tartott előadást Somogyvári Ágnes

2015. október 20. 14:20 | Wojtyla Klub

Október 20-án, kedd délelőtt a Wojtyla Ház érdeklődő tagjai, és a nyugdíjas klub tagjai egy érdekes, új témában lettek jártasok. Somogyvári Ágnes Kada Elekről, Kecskemét egykori polgármesteréről, mint régészről tartott előadást. Elmesélte, hogy Kecskemét aranykorában a polgármester egy múzeumot is alapított a feltárt leleteknek, melyek a városháza egyik termében kaptak helyet. Kada Elek feltárásokat végzett többek között Kecskeméten a mai Máriaváros részen, Felső-Alpáron, Tiszaújfalun. Egyik nagy gazdaságfejlesztő tevékenysége volt a kecskeméti konzervgyár működtetése. Több fontos információhoz is jutottunk, még egy kis füzetecskét is kaptunk, melyben részletesebben olvashatunk az aranykor polgármesteréről.

Részletek
Szombaton két előadást is hallgathattunk végig

Szombaton két előadást is hallgathattunk végig

2015. szeptember 1. 08:55 | Wojtyla Klub

Szombat délelőtt két nagyon jó összeállított, számunkra is érthető előadásban volt részünk. A Wojtyla Ház családja először Dr. Hodossy-Virágh Andor a Baktériumok és vírusok okozta bőrbetegségek című előadását hallhattuk. A pár hónappal ezelőtti előadását folytattuk. Megtanultuk a vírusok és a baktériumok közötti különbséget. Majd játszottunk is, mennyire figyeltünk – melyik vírus, melyik baktérium. Majd Dr. Zsubori László tartott előadást Fogászati kórképek - fogszuvasodástól a tályogig címmel. Előadása vége felé egyre csúnyább korképeket mutatott, mi pedig egyre furább arcot vágtunk a képek láttán. Délben pedig együtt fogyasztottuk el a nagyon finom vaddisznó pörköltet kunbaracsi módra. A gulyást Szabó István és Sík Mihály készítette, sőt pár hete ők is lőtték ki a vaddisznót.

Részletek
A Kékkereszt Csoport tartott előadást a Wojtyla Ház családjának

A Kékkereszt Csoport tartott előadást a Wojtyla Ház családjának

2015. május 13. 14:14 | Wojtyla Klub

A Kecskeméti Kékkereszt Csoport a Wojtyla Barátság Központba szervezett egy prevenciós előadását, melyet Hodánics Tamás református lelkipásztor tartott meg. Először megnéztünk egy kisfilmet, mely az alkoholizmusról szólt. Két újságíró pár napig az alkoholisták útját járta. Levonták a következtetéseket, szomorú és vicces dolgokra is rájöttek, melyről csak a betegek tudnak. Majd a csoport tagjai bemutatták az egyesületet és egyik életútjáról is mesélt. Az előadást egy kis tízóraival kezdtük, melyet a Kékkereszt Csoport készített a megjelenteknek.

Részletek
Ének óra volt a Wojtyla Házban

Ének óra volt a Wojtyla Házban

2015. május 7. 15:22 | Wojtyla Klub

Ismét énekelt a Wojtyla Ház családja. Molnár Zoltán a központ intézményvezetője ismét gitárt kapott a kezébe, mi pedig énekeltük a hallelúja és a Mária dalokat. Kedvenceink is terítékre kerültek. A délelőtti jó hangulat után meglepetés következett, melyről hamarosan írunk honlapunkon.

Részletek
Micsoda nő című film nézése közben lekváros kenyeret evett a Wojtyla Család

Micsoda nő című film nézése közben lekváros kenyeret evett a Wojtyla Család

2015. március 25. 14:43 | Wojtyla Klub

Tegnap délelőtt minden takarítási munkát elvégeztünk, ma délelőtt így pihenésképpen megnéztük a Micsoda nő című filmet. Sokat nevettünk Julia Roberts poénjain és nagyon drukkoltunk, hogy happy end legyen a vége. Előtte meg közben a kismarosi Ciszterci Nővérek által készített sárgabarackos lekvárját kóstoltuk meg. A friss kenyérrel nagyon finom volt ez a lágy, tartósítószer mentes reggeli.

Részletek
Bőrgyógyászati előadás volt a Wojtyla Házban

Bőrgyógyászati előadás volt a Wojtyla Házban

2015. március 20. 15:50 | Wojtyla Klub

Egy sokkoló bőrgyógyászati előadáson vehetett részt a Wojtyla Ház családja. Péntek délelőtt Hodossy-Virágh Andor tartott előadást, azokról a bőrpanaszokról, amik a leggyakrabban fordulnak elő gyerekek és szociális közösségekben. Így képet kaptunk többek között a fekélyek kialakulásáról, kezeléséről, az orbáncról, a tetűről és a rühről is. Mindezekről sokkoló fotókat láthattunk az előadás közben. Nagyon jó, érdekes előadás volt, ilyen lehet még több. – hallhattuk a részt vevők visszajelzését. Majd egy két kérdéssel is fordultak előadónkhoz.

Részletek
A tűzben edzett férfi című filmet néztük

A tűzben edzett férfi című filmet néztük

2015. március 17. 15:00 | Wojtyla Klub

Hodánics Tamás, a Kecskeméti Református Egyházközség hivataligazgató lelkésze, a Magyar Kékkereszt kecskeméti csoportjának vezetője jött el ma délelőtt a Wojtyla Ház családjához. Múlt alkalommal már megismerkedtünk tevékenységükkel, csapatukkal, céljaikkal. Ezúttal pedig egy amerikai filmet hozott megnézni. A tűzben edzett férfi című alkotás egy volt CIA ügynökről szól, aki kereste Önmagát is és életútját. Ezt a film végére sikerült is megtalálnia.

Részletek
A Diótörő című előadáson járt a Wojtyla Család

A Diótörő című előadáson járt a Wojtyla Család

2015. március 3. 13:23 | Wojtyla Klub

A Katolikus Egyház kecskeméti főplébániája színházlátogatást szervezett a kecskeméti Katona József színházba. A Diótörő című előadáson, mely Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve is, nagyon jól érezték magukat a gyerekek és a felnőttek is egyaránt. A főplébánia már második alkalommal rendezett színházlátogatást, mely ismét nagy sikernek örvendezett, hisz a jegyek rövid időn belül elfogytak. A gyereke a gyönyörű, a csodálatos, a fantasztikus és ezek különböző kombinációjával jellemezték a gyerekelőadást. A Wojtyla Ház szerencsés gondozottjai is részt vehettek az előadáson.

Részletek
Fonal gömbök készültek a kézműves foglalkozáson

Fonal gömbök készültek a kézműves foglalkozáson

2015. február 27. 13:53 | Wojtyla Klub

Kézműves foglalkozás volt a Wojtyla Házban február 27-én. Egy új programsorozatot indított a közösség januártól. Elhatároztunk: kézügyességünket fejlesztjük, minden hónapban megtanulunk egy új technikát. Ezúttal egy fonal gömböt készítettünk délelőtt faragasztó és lufi segítségével. Egyik ide járó gondozott volt olyan kedves, hogy a megörökölt fonalait ideadta nekünk, használjuk fel azokat. Így 18 darab fonal gömb készült el a délelőtt folyamán.

Részletek
Nyugaton a helyzet változatlan...

Nyugaton a helyzet változatlan...

2015. február 26. 15:19 | Wojtyla Klub

Délelőtt kérésre, meg hát esett az eső is, filmeztünk egy kicsit. Nyugaton a helyzet változatlan című 2 órás I. világháborús filmet néztük meg. Jó volt visszaidézni 10 év után egy jó filmet- hallhattuk a film után. A háborús filmet Erich Maria Remarque 1929-ben írt regénye alapján készítette Delbert Mann rendező.

Részletek
Halleluja dalok nélkül is jót énekeltünk

Halleluja dalok nélkül is jót énekeltünk

2015. február 19. 15:01 | Wojtyla Klub

Énekeltünk ma délelőtt. A böjti időszakban a halleluja dalokat sajnos el kell hagynunk, de kedvenc egyházi énekeinket így is gyakoroltuk. Sokak bánatára már csak havonta egyszer lesz énekóra. Lehet, hogy már ilyen jól megy nekünk az éneklés? Elég havonta egyszer gyakorolni? Nagyon jó hangulat lett a teremben, nem is kellett már más erre a napra.

Részletek
Dr. Horváth István járt a Wojtyla Házban

Dr. Horváth István járt a Wojtyla Házban

2015. február 16. 14:35 | Wojtyla Klub

Az érelmeszesedésről és a koleszterinszintanyagcsere gyógyításáról beszélt professzor dr. Horváth István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora szombaton a Wojtyla Ház ebédlőjében. A csodaszerként is emlegetett vakcina, melyet doktor úr fejlesztett ki az érelmeszesedés elleni küzdelemben segít. Érdeklődve figyeltük előadását szombat délelőtt. Sokak fejében felmerült: az én szülőm, nagyszülőm miért nem érhette már meg ezt?

Részletek
Farsangi party a Wojtyla Házban

Farsangi party a Wojtyla Házban

2015. február 13. 15:02 | Wojtyla Klub

Farsangi mulatságot tartott február 12-én, délután a Wojtyla Ház családja. A játékos délutánon először is a jelmezesek vonultak be. A kán-kános csapat nyitotta a sort, majd egy úri dáma, egy matróz, indiai ikrek, egy cigányasszony, egy cica, egy királylány, két farkas, egy zsoké és egy vasutas követte. A műsor után felcseréltük a férfi és női szerepeket. Játékos formában kellett megoldaniuk a nőknek a férfiak feladatait, a férfiaknak pedig a nők feladatait. Így például a nőknek egy csavart kellett belefúrniuk egy fába, a férfiaknak pedig meg kellett teríteniük egy két fős romantikus estéhez. Majd következett a zene és a tánc, melyet a Somogyi Bend szolgáltatta. Ezen a napon ünnepeltük a januári és a februári születésnaposokat is, akiket egy-egy ajándékcsomaggal leptünk meg. A végén pedig tombolasorsolás volt a megjelent ünneplőknek. A süteményekről a ház asszonyai és a Fornetti Kft. gondoskodott.

Részletek
A Betegek Világnapján mi is gondoltunk betegeinkre

A Betegek Világnapján mi is gondoltunk betegeinkre

2015. február 11. 14:26 | Wojtyla Klub

A Betegek Világnapjára a Wojtyla Ház szegényei is megemlékeztek. A napot a Barátok templomában kezdtük, ahol Gaál József atya mondott misét a betegekért és a lourdes-i jelenésekről. A Lourdes melletti Massabielle-sziklafal barlangmélyedésében a Szent Bernadettnek 18 alkalommal jelent meg Szűz Mária. Ebből az alkalomból tartanak minden évben Lourdesban is szentmisét. A Wojtyla Ház családja szép számmal jelent meg a Szent Miklós templomban, ahol együtt mondtunk imát betegeinkért. Majd egy ide illő filmet néztünk meg a központ ebédlőjében. A film címe: Életrevalók. A francia vígjáték valóságon alapuló történet, mely egy mozgáskorlátozott ember harcát mutatja be.

Részletek
Gróf Zoltán kiállítását néztük meg nagy ámulattal

Gróf Zoltán kiállítását néztük meg nagy ámulattal

2015. február 5. 14:29 | Wojtyla Klub

Gróf Zoltán festőművész kiállítása a múlt héten nyílt meg a Porta Egyesület dísztermében. A tárlatot Harsányi Zsuzsanna festőművész mutatta be a közönségnek. A festményeket a Wojtyla Ház szegényei is látni akarták. Így ma délelőtt egy kis sétával egybekötött kiállítás látogatást szerveztünk a Porta Díszterembe. A képeket nagy ámulattal nézegettük, majd az emlékkönyvbe is beírtuk véleményünket.

Részletek
Farsangi álarcokat készítettünk délelőtt

Farsangi álarcokat készítettünk délelőtt

2015. január 29. 14:26 | Wojtyla Klub

Farsangi állarcokat készítettünk ma délben. Hamarosan farsangi party lesz a Wojtyla Ház szegényeinek, akik már az elmúlt hetekben is készülődtek. Egy közös produkcióval készülnek a születésnaposoknak és a farsangozóknak. Ez még titok. De az már biztos, hogy az álarcok elkészültek. Készültek macskák, katicabogarak, a klasszikus Zorró állarcok és a hagyományos görög színházi állarcok is, melyeket díszítettünk tollakkal és gyöngyökkel. Használata pedig kötelező lesz a farsangi bálon.

Részletek
Elkészültek a karácsonyfa díszek

Elkészültek a karácsonyfa díszek

2014. december 25. 10:11 | Wojtyla Klub

A Wojtyla család hétfő délelőtt már elkezdett készülődni az ünnepekre. Gyártottuk a karácsonyfa díszeket a december 24-én a főtéri sátornál felállítandó fenyőfára. Ugyan az elmúlt évek alatt már sok dísz összegyűlt, de mi úgy gondoltunk legyen idén minél több dísz a közös karácsony fánkon. Készültek csillagok, fenyőfák, rénszarvasok, gyertyák és angyalkák is.

Részletek
Jósa tanár úr az I. világháborúról

Jósa tanár úr az I. világháborúról

2014. november 27. 14:50 | Wojtyla Klub

Jósa Iván tanár úr jött el ma délelőtt a Wojtyla család történelem iránt érdeklődő tagjaihoz, akik sok szeretettel és kérdéssel várták őt. A 100 éve kitört világháború volt a téma. Nagyvonalakban előadónk elmondta a kitörés okát, helyét, idejét, a menetét és a végkifejletet. Megvitattuk a trianoni szerződést és korabeli fotókat is megnéztünk a harcokról, a katonákról, a frontokról. Az első világháború témája hamarosan folytatódik a Cifrapalotában.

Részletek
Budapesti kirándulás: állatkert, cirkusz, Titok Galéria

Budapesti kirándulás: állatkert, cirkusz, Titok Galéria

2014. november 24. 14:53 | Wojtyla Klub

Szombaton kirándult egyet a Wojtyla Ház családja a gyerekekkel együtt. Úti célunk a Fővárosi Nagycirkusz volt. De előtte, ha már Budapesten voltunk, elmentünk az állatkertbe is, ahol a gyerekek annyira fel voltak már spannolva, hogy a 2 órás sétát végig rohanták, hogy mindent végig tudjanak nézni. A következő program még nem a cirkusz volt, hanem előtte még a felnőtteknek kedveztünk. Az Ó utcai Titok Galériába mentünk, ahol Kő Ferenc kedves ismerősünk fogadott. Technikája mondhatni egyedülálló a világon. Kép a képben és még abban is egy kép. Szóval egy vásznon 3 képet is láthatunk csak megvilágítás kérdése az egész. Az állandó kiállítás egy rozoga állapotú kandallós szoba. UV fényre a falon lévő keretek képei átváltoznak a Ferenc József elleni támadás szereplőire, a fal pedig egy korabeli úri szobára. Varázslat volt az egész kiállítás! Majd visszamentünk a cirkuszhoz, ahol egy gyors közös fotó után már szaladtunk is be, hogy elfoglaljuk a helyünket. Az előadás címe Randevú a cirkuszban. Látványos mutatványokkal, fényekkel, énekekkel kápráztatták el a közönséget és a mi gyerekeinket, akik szinte tátott szájjal nézték végig az előadást.

Részletek
Dr. Somlai György tartott előadást a titokzatos Tibetről

Dr. Somlai György tartott előadást a titokzatos Tibetről

2014. november 20. 14:52 | Wojtyla Klub

Dr. Somlai György tibetológus és kedves felesége Viski Ilona festőművész járt a Wojtyla Házban délelőtt. Nem akármilyen kultúrával ismerkedhettünk meg. Már előadónk Somlai György munkájából is kiderült, hogy ma Tibetről hallhatunk. Útjai során sokat tanult a helyi népektől, népekről, kultúrájukról, foglalkozásaikról, minden napi életükről. Kőrösi Csoma Sándor nyomán lett ő tibetológus. Mindent, ami Tibettel kapcsolatos előadónk biztos, hogy tud. Több tárgyi emléket is körbe adott az előadás kezdetekor, többek között egy tibeti könyv egy fejezetét, egy tenyérnyi nagyságú kerek réz tükröt, szobrokat, egy füzért és egy könyvet Tibetről. Nagyon sok tévhitet tisztába tettünk az előadás alatt, mint például, hogy a szerzetesek nem vegetáriánusok, hisz ebben a csupasz tájakon nem tudnak növényeket termeszteni.

Részletek
Kulisszatitok a zománcról

Kulisszatitok a zománcról

2014. november 18. 15:26 | Wojtyla Klub

Ma délelőtt a Wojtyla Család betekintést nyert a zománc készítés művészetébe. A kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely vezetője Hollósy Katalin tartott egy előadást a készítés művészetéről és az alkotókról. Nyáron a Wojtyla Ház kistermében új zománc kiállítás került, melyet most bemutatott nekünk. Mesélt az alkotókról és a művek különleges technikáiról. Kiderült egy-más kulisszatitok is.

Részletek
A művészetet is pártoljuk

A művészetet is pártoljuk

2014. november 4. 15:27 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház művészet iránt érdeklődő tagjai ma délelőtt a Művelődési Központban jártak, ahol Farkas Gábor építész nem régiben megnyílt kiállítását nézték meg. A csapat érdeklődve nézte végig a kecskeméti és a környéki épületekről készült fotókat. Majd a hónap alkotójának Dukai Ákos fotográfus kiállítását is megnéztük. Visszatértünkkor nagyon finom zöldborsó főzelékkel és pörkölttel fogadtak bennünket. A menüt Kati néni állította össze a Phoenix Mecano Kft. felajánlásából.

Részletek
Szülinapozott a Wojtyla Család

Szülinapozott a Wojtyla Család

2014. október 31. 16:46 | Wojtyla Klub

Szülinapi partit tartott a Wojtyla Ház családja péntek délután. Ezúttal a szeptemberi és az októberi születésűeket ünnepeltük. A parti egy 4 fordulós játékkal kezdődött. A versenyek időre mentek, volt kirakó, activiti, papíron táncolás és zebra rajzolás. A három csapat mindegyike nagyon jól teljesített, de a legjobb a harmadik számot viselő csapat volt. Majd Rádi Dávid görög katolikus kispap átadta az ünnepelteknek az ajándékot. Ünnepeltjeink: Galgóczi Gábor, Mizere István, Setét Bertalanné, Szálas Ferencné, Farkas Zita Mária, Kasza István, Tóth Klára, Szotirov Maxim, Treplán József. A talpalávalót Kara Zoltán önkéntes zenész szolgáltatta. Köszönjük neki a közreműködést és a jó hangulatot.

Részletek
Bárkányi László tartot előadást ciprusi kiküldetéséről

Bárkányi László tartot előadást ciprusi kiküldetéséről

2014. október 29. 14:33 | Wojtyla Klub

A Magyar Honvédség tisztje, Bárkányi László tartott egy érdekes előadást ciprusi kiküldetéséről. Az egy éves szolgálat alatti mindennapi feladatukról, a szigetország történelméről, a kialakult helyzetről beszélt előadónk a Wojtyla Ház érdeklődő közösségének. Az egy órás előadás közben és a végén is akadtak kérdések. Majd egy angol nyelvű könyvet ajándékozott a Wojtyla Ház részére, melyben megismerhetjük Ciprus templomait.

Részletek
Planetáriumban volt a Wojtyla Család

Planetáriumban volt a Wojtyla Család

2014. október 9. 14:41 | Wojtyla Klub

Planetáriumban volt ma délelőtt a Wojtyla Ház csillagászati csoportja. Az érdeklődők E. Kovács Zoltán igazgató úr kalauzolásában megismerkedhetett a bolygónkkal, a naprendszerünkkel. Virtuális utazást tettünk a szomszédos bolygókon, és végignéztük, hogy melyik évszakban, melyik sarkkörön milyen csillagképeket találunk, és hogy mozog a nap. Sok-sok érdekes dolgot megtudtunk az univerzumról, már-már félelmetes, hogy mekkora a világunk, és mi milyen kicsik vagyunk benne. Köszönjük, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Befőttet és lekvárt tanultunk eltenni télire

Befőttet és lekvárt tanultunk eltenni télire

2014. október 1. 14:27 | Wojtyla Klub

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület \"Háztájit az asztalra!\" című programja keretében október 1.-én szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segített elsajátítani a hagyományos gyümölcstartósítási módokat. A csapat már kora reggel gyülekezett a Wojtyla Ház előtt, ahol még a munka megkezdése előtt készítettünk egy csoportképet. A megjelenteket Szabó Gellért Szentkirály polgármestere köszöntötte. Polgármester úr segítségével készült el a sütemény, mely a Szentkirályi Művelődési Ház közösségi kemencéjében sült. Az ebéd mellé így szilvás buktát is tudtak adni kollégáink. A köszöntések után belecsaptunk a szilvák átválogatásába. Egyik részéből befőtt a másik részéből lekvár készült. A folyamatokat sorra vettük, mindenki részt vett mindenben. Ugyanúgy vágták, tették az üvegbe a szilvákat, majd ízesítették be a befőtteket. A lekvár készítésnél ugyanígy történt minden. A nap folyamán Dr. Lakó Sándor programvezető is ellátogatott közénk és kérdezgette az asszonyokat, hogy mi után mi következik. Miután kész lett minden, amit mára terveztünk, elmosogattak és rendbe tették az udvart a résztvevők. Ebéd előtt Hamzáné Lakó Judit titkár köszöntötte a Wojtyla családot és mutatta be az egyesületük munkáját és tagjait. Dr. Provaznik Balázs a családvédelmi osztály vezetője megköszönte az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület munkáját és tanítását. Egy közös ima után elfogyasztottuk az izsáki Vino étterem felajánlását. A menü brassói aprópecsenye volt savanyúsággal és a már említett buktával.

Részletek
Ének próba volt a Wojtyla családnak

Ének próba volt a Wojtyla családnak

2014. szeptember 25. 15:37 | Wojtyla Klub

Szeptember 25-én, csütörtökön újra énekórát tartott a Wojtyla Házban Molnár Zoltán a központ lelki programjainak vezetője. Nagyon régen volt már óránk, ráadásul más időpontban is van már. Jó hangulatban telt a délelőtt. Lassan és biztosan már nemcsak a tanár hangját lehet hallani az énekek közben, hanem már a diákokét is.

Részletek
Fém kiállításon jártunk

Fém kiállításon jártunk

2014. július 29. 15:23 | Wojtyla Klub

Kiállításon járt a Wojtyla Család. Nem is akár milyen helyen. A Kész Kft. kecskeméti telephelyén, ahol a nemrégiben megnyílt KASZ alkotótábor darabjait állították ki. A csapat tagjait Árvai István vezette körbe a délelőtt folyamán. A kiállított darabok között voltak elvontak és kevésbé elvontak, viccesek, elgondolkodtatók és egyszerűek. A legnagyobb sikert a krétai bika és a szeletelt ember aratta a közösség körében. Köszönjük a tárlatvezetést.

Részletek
Elvarázsolt bennünket a Varázslatos Kiskunság

Elvarázsolt bennünket a Varázslatos Kiskunság

2014. július 10. 14:49 | Wojtyla Klub

A Wojtyla Ház művészetekért érdeklődő közössége ma délelőtt a Porta Egyesület dísztermében járt, ahol a Kefag Zrt. alkotótáborának festményeiből nyílt kiállítás a Múzeumok Éjszakáján. Az este folyamán a Wojtyla család pár tagja már végignézte a Varázslatos Kiskunság című tárlatot, de így együtt sokkal hangulatosabb volt. A festmények között sok ismerős tájat fedeztünk fel. Egyesek gyerek korát is felidézte a pusztai tájak, a Tőserdő, vagy a bugaci múzeum körüli park.

Részletek
Megváltozott munkaképességűek számára előadás a Wojtyla Házban

Megváltozott munkaképességűek számára előadás a Wojtyla Házban

2014. július 1. 15:24 | Wojtyla Klub

A Napra Forgó Nonprofit Kft. két munkatársa jött el ma délelőtt a megváltozott munkaképességűek számára előadást tartani. A téma a munkaközvetítés volt. Varga Zsófia, előadónk azt is elmondta, hogy nemcsak a megváltozott munkaképességűek számára segítik a kiközvetítést, hanem azoknak is próbálnak segíteni, akik „normál” munkaerő. Nekik csak egy önéletrajzot kell bevinni a Dózsa György út 31-be, ahol fogadják az ügyfeleket. Az előadás hasznosnak bizonyult, többen is megpróbálják ezt az utat.

Részletek
Tűzszekerek: filmezés a Wojtyla ebédlőjében

Tűzszekerek: filmezés a Wojtyla ebédlőjében

2014. június 24. 15:33 | Wojtyla Klub

A Tűzszekerek című filmet néztük ma délelőtt a Wojtyla Ház ebédlőjében. A 1981-ben készült brit film egy igaz történetet dolgoz fel: brit atlétákról szól az 1924-es nyári olimpia idején. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, amiből négyet megnyert, beleértve a legjobb film díját is. A filmezők körében is díjat nyert az alkotás.

Részletek
Újra egyházi énekektől volt hangos a ház

Újra egyházi énekektől volt hangos a ház

2014. május 23. 14:28 | Wojtyla Klub

Május 23-án, pénteken ismét - sokak örömére - énekórát tartott a Wojtyla Házban Molnár Zoltán a központ lelki programjainak vezetője. Nagyon régen volt már óránk, de most újra közösen gitár kísérettel daloltuk a régi, már jól betanult dalokat. Jó hangulatban telt a délelőtt. Lassan és biztosan már nemcsak a tanár hangját lehet hallani az énekek közben, hanem már a diákokét is.

Részletek
Helyreálltak a magas vérnyomások is

Helyreálltak a magas vérnyomások is

2014. május 7. 10:45 | Wojtyla Klub

Vérnyomást mértünk a Wojtyla Ház ebédlőjében május 6-án. Az eredmények ilyenek és olyanok is voltak. Jók és rosszak. Habár nem csodálkozunk ennél a furcsa időjárási viszonyoknál. A mérés után a magas vérnyomások is helyreálltak Kati néni főztje kóstolása után. A menü babfőzelék volt pulykapörkölttel.

Részletek
Rajz kiállítás a Porta Díszteremben

Rajz kiállítás a Porta Díszteremben

2014. április 24. 14:37 | Wojtyla Klub

Nemrégiben nyílt meg a Porta Egyesület dísztermében a Teremtett világ című kiállítás, mely a „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című pályázat részeként nyílt meg. A rajzpályázatra beküldött alkotásokat tekintették meg a Wojtyla Család érdeklődő tagjai.

Részletek
Névadónkra emlékeztünk

Névadónkra emlékeztünk

2014. április 2. 15:14 | Wojtyla Klub

Boldog II. János Pál pápa 2005. április 2-án 21 óra 37 perckor 84 éves korában hunyt el Rómában. Halálának 9. évfordulójára emlékezett meg ma délelőtt a Wojtyla Barátság Központ Sorsközössége. A 9 harangszó után, mely névadónk tiszteletére szólt, Molnár Zoltán intézményvezető felidézte többek között a Nagy Pápa életének fontosabb állomásait, közvetlenségét a nyájával szemben és az ellene irányuló merényleteket. Egy boldog pápa arcai címmel képeket néztünk meg életéből, a világ számos pontján tett látogatásáról és azokról az emberekről, akik imába foglalják nevét. A megemlékezés közös gyertyagyújtással ért véget.

Részletek
Hallelúja nélküli énekóra

Hallelúja nélküli énekóra

2014. március 7. 15:23 | Wojtyla Klub

Március 7-én, pénteken énekórát tartott Molnár Zoltán a központ lelki programjainak vezetője. A böjti hagyományokat tartva az állandó pénteki program résztvevői a hallelúja dalokat kivéve a tanult éneket most is szorgalmasan gyakorolták.

Részletek
A böjt előtt még kiénekeljünk magunkat

A böjt előtt még kiénekeljünk magunkat

2014. február 24. 14:54 | Wojtyla Klub

Február 21-én, pénteken énekórát tartott a Wojtyla Házban Molnár Zoltán a központ lelki programjainak vezetője. Az állandó pénteki program résztvevői a régi, már betanult dalok mellett egy zsidó éneket is megtanultak. Nem sokáig tart már az időszak, hamarosan itt van a böjt, amikor nincs mulatság, zene, tánc…

Részletek
Bálint napon a szeretetről énekeltünk

Bálint napon a szeretetről énekeltünk

2014. február 14. 14:08 | Wojtyla Klub

Február 14-én a „szeretet és a szerelem ünnepén”, ahogy ezt ma az ebédlőben is emlegették. Szóval Bálint napon énekórát tartottunk, melyet Molnár Zoltán a központ lelki programjainak vezetője tartott. A pénteki program résztvevői a régi, már betanult dalok mellett új dalokat is megtanultak ma.

Részletek
Az ember és a maga keresztje...

Az ember és a maga keresztje...

2014. február 4. 15:18 | Wojtyla Klub

„Mindenki cipeli a maga keresztjét.” Január 4-én erről folyt a vita a Wojtyla Család között. A mondat tartalmáról, lényegéről támogatónk, a Poli Farbe Kft. tulajdonosa, ügyvezetője Szabó Antal beszélgetett a Wojtyla Család. A felvetés igen jónak bizonyult. Hogy kinek milyen keresztje van, nem vitattuk. Mindenki saját maga cipeli azt. Imánk mai támogatónkért szólt. A menü, melyet adományozónk segítségével tálaltuk burgonyafőzelék volt fasírttal és palacsintával.

Részletek
Szeberényi Gyula Tamás képviselő is próbál segíteni szegényeinken

Szeberényi Gyula Tamás képviselő is próbál segíteni szegényeinken

2014. január 27. 14:30 | Wojtyla Klub

Január 24-én Szeberényi Gyula Tamás képviselő jött el a Wojtyla Ház családjához. Ügyes bajos dolgukat mondták el, a most is zajló - mezeiváros és ürgés részen - építkezés fontosságáról, az utcák felújítási munkálatairól, és a következő időszak terveiről is beszélgettek a megjelentek. A közös beszélgetés és ima után következett az ebéd felszolgálása. A menüt Kati néni, önkéntes szakácsnőnk készített.

Részletek