Július 18. csütörtök, Frigyes
Zöldséges penne a Wojtyla népkonyha „étlapján”

Zöldséges penne a Wojtyla népkonyha „étlapján”

2020. január 24. 12:33 | Adományok Wojtyla Ház

Caruso Annunziato, a Cézár Étterem tulajdonosának, főszakácsának adománya jóvoltából Molnár Zoltán önkéntes szakács főzött pénteken ebédet a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A felajánló olasz származású úriember immáron huszonnegyedik esztendeje vezeti éttermét Kecskeméten, rendkívüli sikerrel. Ő is „lentről” kezdte, tehát tudja, milyen érzés, ha – finoman szólva – nem tehetős az ember. Ez tükröződik vissza abban, ahogyan a szegénységről vélekedik: ha valakinek több adatik, adjon belőle azoknak, akiknek kevesebb jut. Az olasz szakácsmesternek hála ismét étteremben érezhették magukat a Wojtyla Ház szegényei, ezúttal is mintegy százhúszan, akik péntek délben lencsés-cikóriás-paradicsomos pennét fogyaszthattak kenyérrel, süteménnyel. A menüt Sváby András televíziós műsorvezető, producer, újságíró osztotta ki a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Farkas Pál szeretetebédje

Farkas Pál szeretetebédje

2020. január 23. 11:42 | Adományok Wojtyla Ház

A Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát, a Karol Wojtyla Nyugdíjas Klub vezetőjét, Farkas Pált köszöntötte névnapja alkalmából csütörtök délben a népkonyha sorsközössége. Kolláth Andrea igazgatóhelyettes így nyilatkozott a széles körben ismert, rendkívül népszerű önkéntesről az ebédlőben: „Pali, mint tudjátok, a szegények legfőbb patrónusa szerte e környéken. Bízvást fordulhattok hozzá gondjaitokkal, bajaitokkal. Senkit nem utasít vissza. Szilárd támaszotok a szürke hétköznapokban, védőpajzsotok a nehézségek idején. Mindig mellétek áll a kilátástalanság ellen vívott harcotokban.” Farkas Pál az őt éltető tapsvihar láttán nem is maradt hálátlan. Bejelentette, százhúsz adag kolbászos paprikáskrumplit, kenyeret és süteményt rendelt a gondozottaknak. Fogyassza mindenki jó étvággyal, egészséggel – tette hozzá. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Énekórát tartott Tóthné Király Enikő

Énekórát tartott Tóthné Király Enikő

2020. január 23. 11:28 | Wojtyla Ház

A nagykőrösi rehabilitációs szakkórházban tevékenykedő ifjú gyógytornász, kisgyermekes édesanya nem először bűvölte el nyugalmat árasztó, bársonyos hangjával a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. Arról nem is szólva, hogy gitárjátéka újfent magával ragadta a népkonyha szegényeit. Széles repertoárból léleksimogató keresztény énekek hangoztak el Enikő előadásában, akihez idővel daloskedvű hallgatósága úgyszintén csatlakozott, aktív közreműködőként. Végül csütörtök délelőtt tizenkét, jobb sorsra érdemes embertársunk ajkán szállt az ének egyidejűleg, mindannyiuk közös lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Domokos Zoltán „főzött” a Wojtyla Házban

Domokos Zoltán „főzött” a Wojtyla Házban

2020. január 22. 13:30 | Adományok Wojtyla Ház

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százhúsz, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A mai menüt ezúttal sem érhette kifogás. Amellett, hogy rendkívül ízletesre sikerült, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők korhelylevest, félegyházi kenyeret, és péksüteményt fogyaszthattak Domokos Zoltán jóvoltából. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Fenséges ebéd a Sutus Vendéglőből

Fenséges ebéd a Sutus Vendéglőből

2020. január 21. 11:11 | Adományok Wojtyla Ház

Házunk régi barátja Sutus Endre, a nevét viselő vendéglő tulajdonosa, a mai napon egy csodálatos ízű marhagulyással lepte meg 100 főnyi közösségünk tagjait. Jónéhányan mondtak dicsérő szavakat az ebédre, amely valóban minden igényt kielégítő volt. Ez ízmágus barátunk úgy jellemezte, hogy még az édesanyja sem főz jobban! Köszönjük felajánlását, és bízunk benne, hogy a jövőben is számíthatunk nagyvonalú segítségére, áldott jó szívére.

Részletek
Polgári életmód a 19. századi Kecskeméten

Polgári életmód a 19. századi Kecskeméten

2020. január 21. 10:49 | Szegények Akadémiája

Hogyan vezették a háztartást több mint egy évszázada a hírös városban? Mit vásároltak a helyi piacon a háziasszonyok? Milyen ételeket fogyasztottak a középosztálybeliek? Ezekre és hasonló kérdésekre kaphattak választ Székelyné Kőrösi Ilona művelődéstörténész, főmuzeológus előadásában a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai kedden, a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében, nagyszámú érdeklődő jelenléte mellett. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Városi Alapítvány adott ebédet a Wojtyla Családnak

Városi Alapítvány adott ebédet a Wojtyla Családnak

2020. január 20. 11:15 | Adományok Wojtyla Ház

Régi, kedves ismerősünk, támogatónk a Városi Szociális Közalapítvány elnöke, Horváth Attiláné Nellike látta vendégül egy ebédre a Wojtyla Családot. Az ebéd előtti tájékoztatón információt kaphattak a rászorulók az alapítvány aktuális támogatási lehetőségeiről, és válaszokat kaptak felmerülő kérdéseikre. Az ebéd - mely nagyon finom kelkáposzta főzelék volt stefánia vagdaltal - nagyon ízlett a támogatottaknak. A kiegészítő süteményen felül Nellike egy tábla csokoládét is adott a szegényeknek. Ezúton köszönjük segítségét, támogatását!

Részletek
Bimbó Imre ebédfelajánlása

Bimbó Imre ebédfelajánlása

2020. január 17. 11:22 | Adományok Wojtyla Ház

A Wojtyla Barátság Központban számos famunka fűződik Bimbó Imre szentkirályi ácsmester nevéhez, akinek segítségével elkészült a terasz, valamint az udvari tároló, továbbá a tetőszerkezet javítása úgyszintén megvalósult. Pénteken pedig – immáron sokadszor – ebédre invitálta a nagyszerű szakember a Wojtyla Ház százhúsz főt számláló sorsközösségét. A kiváló menüt – keménylebbencset savanyúsággal– szokás szerint a népkonyha dolgozói, önkéntesei szolgálták fel, melyet hagyományosan kenyér és sütemény egészített ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek