Július 28. vasárnap, Szabolcs
Hírek, események 2011. szeptember 7. 08:05

AZ ISKOLA RENDŐRE

AZ ISKOLA RENDŐRE
A gyermekek a legsérülékenyebbek, legyen szó közúti közlekedési balesetekről, élet- vagy vagyon elleni bűncselekményekről, bármilyen rossz szándékú befolyásról vagy csak a tapasztalatlanságukból fakadó átgondolatlan döntésekről. Ők azok, akik életkorukból adódóan nem érzik a veszélyt, a közlekedési helyzetekben – vagy a biztonságot nyújtó közeg híján – az élet más, számukra ismeretlen szituációiban. A tudatos közlekedési magatartás kialakításában, a bűncselekmények megelőzésében a felkészítésnek, a szülői példamutatásnak, a tanórai és a tanórán kívüli közlekedésre nevelésnek a jövőben is meghatározó szerepe lesz.

A 2008-ban, az Országos Rendőr-főkapitányság által meghirdetett "Az iskola rendőre" prog-ram nagymértékben segítette a rendőrség által végzett, a gyermekek védelmére irányuló átfo-gó bűn- és baleset-megelőzési tevékenységet. A program egyik célja az, hogy a rendőrség közelebb kerüljön az ifjúsághoz és ez által "pozitív rendőr-kép" alakuljon ki a gyermekekben, szülőkben és a pedagógusokban. Az iskolák a rendőrség által nyújtott programot egyfajta szolgáltatásnak tekintették. A rendőrség egy kínálatot nyújtott át, amelyek közül az iskola a célcsoport és a téma alapján válogathatott.
Az első évek eredményeit és tapasztalatait értékelve elmondható, hogy a rendőrség által kez-deményezett programmal, azok céljaival az iskolák jelentős része egyetértett, azt szívesen fogadták, és együttműködésükről biztosították az iskola rendőreit.
A siker láttán a rendőrség a 2011/2012-es tanévben is folytatja a programot. Célunk, hogy lehetőség szerint minden általános iskolának legyen egy rendőre, aki közvetlen kapcsolatban van az iskola vezetésével és a diákokkal.
Az iskola rendőre olyan hivatásos szolgálatot ellátó, lehetőség szerint egyenruhás rendőr, aki-nek valamilyen kötődése van az adott iskolához (pl. gyermeke oda jár, vagy a közelben lakik). Ez elősegíti azt is, hogy lehetőleg ott legyen minden iskolai rendezvényen (tanévnyitó, szülői értekezlet stb.). Amennyiben ilyen személy nincs, akkor a feladatot egy - arra alkalmas - kör-zeti megbízott, járőr, illetve más hivatásos kolléga is elláthatja.
A személyes kapcsolattartás az alapja ennek a programnak, ezért az iskola igazgatója, a tan-testület és a szülői munkaközösség részére biztosítani kell a rendőr elérhetőségét (telefonszá-mát és azt, hogy hol teljesít szolgálatot). Ugyanakkor fontos az is, hogy az iskolában is legyen egy olyan tanár, aki a kapcsolattartásért felelős.
Ehhez kapcsolódó feladat a tanévkezdéssel összefüggő, az iskolák környékének közúti ellen-őrzése, illetve a gyalogos forgalom zavartalanságának biztosítása. A gyermekek - mint a köz-úti közlekedés legvédtelenebb képviselői - a nyári vakációt követően az általános iskolák kör-nyékén fokozott balesetveszélynek vannak kitéve. A - már tradicionálisnak tekinthető - tanév-kezdeti közlekedésbiztonsági kampány évek óta kedvező visszhangot vált ki a közvélemény-ből.

A tanév során az iskolarendőrök az alábbi feladatokat végzik:
Az iskolarendőrök még a tanév megkezdése előtt felveszik a kapcsolatot az illetékes oktatá-si intézmények vezetőivel, és tájékoztatják őket "Az iskola rendőre" program folytatásáról. Megkeresik azon általános iskolákat, akik még nem csatlakoztak a programhoz, felkérik őket az együttműködésre.
A közúti közlekedés szempontjából a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők segítsége alap-vető társadalmi érdek. A fogyatékkal élő emberek védelmét, biztonságos közlekedését ki-emelt feladatként kell kezelni, ezért a sérült, vagy fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó intézményeket is bevonják a programba.
A helyi rendőri szervek az iskolarendőr közreműködésével még a tanév megkezdése előtt valamennyi frekventált helyen lévő oktatási intézmény közvetlen környezetének közbizton-sági-, közlekedési- és bűnügyi helyzetét áttekintik és elemzik. Ennek keretében a helyi ön-kormányzatokkal és területileg illetékes közlekedési hatóságokkal közösen – az érintett tan-intézmények képviselőit is bevonva – az iskola közelében forgalomszervezési és forgalom-technikai bejárásokat tartanak.
„Az iskola rendőre” a hozzá tartozó oktatási intézményben ellenőrzi a tavalyi tanévben köz-pontilag biztosított plakátok meglétét, állapotát. Azok elhasználódása, eltávolítása esetén azt haladéktalanul pótolják.
A tanévkezdéshez kapcsolódóan 2011. szeptember hónapban – a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában –kiemelt rendőri jelenlétet biztosítanak azon általános iskolák környékén, ahol ez indokolt. Demonstratív rendőri jelenlét alkalmazásával elősegítik a gyer-mekek biztonságos közlekedését, fokozott figyelmet fordítanak a gépjárművezetők jogköve-tő magatartásának ellenőrzésére, kiemelten a kijelölt gyalogos-átkelőhely megközelítésére, továbbá a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára. E tevékenység végzéséhez a polgárőrség tagjai is segítségét is igénybe veszik.
A megyei és a városi baleset-megelőzési bizottságok munkatársai "Az iskola rendőrével" előzetesen egyeztetve szeptember, valamint október hónapban felkeresik az általános isko-lákat, - és elsősorban az alsó tagozatos tanulók részére - osztályfőnöki óra keretében tájé-koztató órákat tartanak a korosztályt érintő baleset-megelőzési információkról, a közlekedés veszélyeiről és a helyes közlekedési magatartásról.
Amennyiben az oktatási intézmény vezetője erre lehetőséget ad, "Az iskola rendőre" fél-évente legalább egy alkalommal "fogadóórát" tart az iskolában.
"Az iskola rendőre" lehetőség szerint jelen lesz valamennyi jelentősebb iskolai rendezvé-nyen (tanévnyitó, tanévzáró, felkérés esetén fogadó óra, illetve szülői értekezlet). Folyama-tos kapcsolatot tart fent az intézmény vezetőségével és a diákokkal.

"Az iskola rendőre" részt vesz a baleset-megelőzési bizottságok által szervezett az általános iskolákat érintő kampányokban, a reggeli forgalom segítésében, a szabálytalankodók kiszű-résében. Megkeresés esetén segítséget nyújt a baleset és bűnmegelőzés érdekében kiadott nyomtatványok, közlemények terjesztésében, valamint a KRESZ oktatás koordinálásában.
A gyalogos-átkelőhelyen bekövetkezett közlekedési balesetek megelőzése miatt, – nemzet-közi tapasztalatokra alapozva – továbbra is szükséges a tantestületek, valamint a szülői munkaközösségek bevonása annak megvalósítása érdekében, hogy az általános iskolák köz-vetlen közelében található gyalogos-átkelőhelyeken láthatósági mellény és jelzőtárcsa al-kalmazásával önkéntes személyek (polgárőrök) segítsék a gyermekek biztonságos áthaladá-sát.
Évente legalább egy alkalommal ifjúságvédelmi konzultációt tartanak a pedagógusok szá-mára.

Kövessen minket a Facebookon is!