Július 29. hétfő, Flóra, Márta
Hírek, események 2012. április 17. 08:11

Két napra Kalocsára költözött Franciaország

Képgaléria
Két napra Kalocsára költözött Franciaország
A francia kultúra kuriózuma tagadhatatlan. Sokszínűsége olykor bájos, olykor hallatlan. Megsimogat és elrettent. Olyan, mint egy finom érett camembert: a közönséges orrnak ijesztő, az igazi ínyenceknek viszont a leggusztusosabb csemege. Ezt az életérzés tapasztalhatták meg mindazok, akik részt vettek a kalocsai Nicolas Schöffer Gyűjtemény által rendezett idei II. Francia Napokon (április 12-13.), melyet az alkotó születésének 100. évfordulója okán Schöffer centenáriumként tartanak nyilván az érseki városban.

E rendezvény kettős küldetése tagadhatatlan: a francia kultúra, a nyelv és a művészetek népszerűsítése mellett Kalocsa szülötte Schöffer Miklós emléke előtt is adózunk – kezdte megnyitóbeszédét Tamás Eszter. A gyűjtemény igazgatója azt is elárulta, hogy a Párizsban élő és alkotó Schöffert a Francia Akadémia Szépművészeti tagozatának negyven halhatatlanja közé választották.

A kétnapos rendezvény megnyitóján Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere személyes élményeivel köszöntötte az egybegyűlteket.
– Édesapám magyar-francia szakos tanártanoncként több éven át Franciaországban élt, és színes élményei, különleges történetei máig a fülembe csengenek. Az ő lelkén átszűrt
élménybeszámolók hatására magam is menthetetlenül megszerettem azt az országot és különleges művészeti világot – kezdte beszédét Simon Zoltán.
Majd így folytatta: ahogy sok más magyar művész: Liszt, Munkácsy, Ady, úgy Schöffer Miklós is a divat, a kultúra és a fény fővárosában bontakoztatta ki művészetét. Mindannyiukra megrendítően hatott a francia gondolkodásmód, melynek köszönhetően városunk szülötte Schöffer Párizsban hozta létre ezt az elképesztő új művészeti ágat a kibernetikus szobrászatot. Schöffer kibernetikus műveivel olyat alkotott, ami egy mozgó-forgó, mobil, világító lámpákkal, mozgó tükrökkel egy állandó és állandóan változó vizuális élményt produkál, bizonyítva azt, hogy az idő és a tér végtelen és állandóan változó.
Simon Zoltán említést tett köszöntőjében az 1982-ben Kalocsán felavatott, a buszpályaudvar mellett álló több mint 20 méter magas Chronos-8 fénytoronyról is, mely mint fogalmazott: a művészet, az esztétikum és a mérnöki munka csodája, ami vizuálissá tette a város életét, lélegzetét és csodálnivalóvá ezt a különleges művészeti ágat.
Az alpolgármester a megnyitón megragadta az alkalmat arra, hogy elmondja a város hosszú távú fejlesztési tervei között, azaz a Kalocsa Szíve programban helyet kapott a torony ismételt életre keltése. A város fontosnak tartja értékeink megőrzését, fejlesztését és világhírűvé tételét, épp ezért kiemelt figyelemmel fordulunk e képzőművészeti alkotás felé is, és működőképessé tételével adózunk az alkotó életműve előtt. A kalocsaihoz hasonló Schöffer-torony egyébként még a világ hat pontján található és olyan városokat köt össze, mint Kalocsa, Párizs, Metz; Bonn, Los Angeles, München, Liége.

A Francia Napok idén is minden érdeklődést kielégítve Schöffer életművének bemutatása mellett a francia divat, a sport, az irodalom és a történelem mellett, természetesen az egyes művészeti ágakat is felvonultatta. Ennek részeként nyitott meg az 1936-ban Debrecenben született, de élete jelentős részében Párizsban élő és alkotó Joseph Kadar festő, grafikus, szobrász, fotóművész, lapszerkesztő, műgyűjtő és múzeumalapító kiállítása. A 40 év Párizsban című tárlaton az alkotó linómetszeteit, papír kollázsait, elektrografikáit és fotóit ismerhette meg a közönség.

Kövessen minket a Facebookon is!