Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. augusztus 19. 08:30

1,3 millió doboz konzerv naponta

1,3 millió doboz konzerv naponta
Rekordmennyiségű csemegekukorica feldolgozását tervezi idén a Kecskeméti Konzervgyár. Mint azt Ábrahám Tibor igazgatótól megtudtuk, bár borsóból – a kedvezőtlen időjárás miatt – a tervezett 20 helyett csak 17 millió doboz gyártására lehet számítani a 2014-es szezonban, csemegekukoricából a szokásos 80 milliós tervet meghaladva, várhatóan 90 millió doboz fölé csúszik a termelés. A Wojtyla Barátságközpontot is rendszeresen támogató cég árbevétele előreláthatóan idén is 10 milliárdos nagyságrendű lesz.

– A Kecskeméti Konzervgyár két hatékonyan, nagy tömegben előállítható növényre: a zöldborsóra és a csemegekukoricára fókuszál. Ezekből 20-80 százalékos megoszlásban évente átlagosan 100 millió darab félkilós dobozos terméket gyártunk, ami 50 ezer tonna készárunak felel meg. Termékeink 95-98 százalékát olyan EU-s nagykereskedelmi láncoknak értékesítjük, mint a Lidl, a Penny Market, vagy a Metro – mondta el az igazgató, akivel a feldolgozás dömpingjében beszélgettünk. A kecskeméti gyárba naponta 1000 tonna nyersanyag (most történetesen kukorica) érkezik, amiből 1,3 millió doboz késztermék lesz.

– Mekkora termelői bázisra építenek?

– A gyár mögött álló mezőgazdasági háttér határozza meg a lehetőségeinket, hiszen a termelés a szántóföldön kezdődik. Gyorsan romló élelmiszerekről van szó, vagyis az árunak a termőhelytől a gyárig nem lehet hosszabb négy-öt óránál az útja. Ezért Bács-Kiskun megyén túl Szolnok és Békés megyében, valamint Debrecen térségében vannak termőterületeink. Mezőgazdasági partnereink köre stabil, számuk 70 körüli. Mi adjuk a vetőmagot, és a vetési időket is meghatározzuk. Így gondoskodunk a folyamatos alapanyag ellátottságról. Természetesen sokat köszönhetünk azoknak a munkavállalóknak is, akik vállalják a 4 hónapos szezonban az idénymunkát, minden velejáró nehézséggel. A 250 fős létszámunk ilyenkor 400 fölé emelkedik.

– A Kecskeméti Konzervgyár Kft. elérte a tervezett kapacitását, vagy látnak még további lehetőségeket ebben az ágazatban?

– Egymilliárd forintos fejlesztést valósítottunk meg tavaly a minőségi kontroll erősítése érdekében. A beruházáshoz, amelynek keretében egy mintaüzemet hoztunk létre, 400 millió forint támogatást kaptunk az Európai Uniótól és a magyar államtól, továbbá 600 millió forintot fektettünk be saját forrásból. Most – sok más vállalkozással együtt – nagy várakozással tekintünk az új uniós költségvetési ciklus elé, mert rengeteg tervünk van. Szeretnénk tevékenységünket bővíteni, a termékkínálatot szélesíteni, a termelési volument növelni, és további minőségjavító intézkedéseket megalapozni. Kész tervekkel várjuk a lehetőségeket. A startvonalnál akarunk lenni akkor is, amikor a keleti piac rendeződik...

– Mennyiben felelnek meg a konzervipari termékek a korszerű táplálkozás elvárásainak?

– Termékeink minőségét fokozott kontroll garantálja. Rendelkezünk a német (IFS) és az angol (BRC) élelmiszer szabványnak megfelelő tanúsítással, amelyek szükséges, de nem elégséges feltételei annak, hogy multinacionális láncokhoz szállítsunk, ezen kívül még számos tervezett és be nem jelentett auditon kell megfelelnünk. Termékeink a legkorszerűbb konzervipari technológiával készülnek. Hővel sterilizálunk, így tartósítószert nem tartalmaznak.  A konzerv fémdobozokat folyamatosan fejlesztjük. A belsejüket már jó ideje modern fehér lakk védőréteggel vonjuk be, így az élelmiszer nem érintkezik a dobozzal. A technológiának köszönhetően ezeket a termékeket négy év szavatossági idő és magas beltartalmi érték jellemzi, amiből adódóan helyük van a korszerű étrendben.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház