Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 1. 15:06

Toll és ecset

A Toll és Ecset Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének programja Kecskeméten a Cifrapalotában 2014. szeptember 30-án. A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre 25 éves múltra tekint vissza. Ezt a születésnapot tavaly ősszel egy nagy sikerű gálaesttel ünnepeltük meg, mely a Kecskeméti Kulturális Központban került megrendezésre.

A Toll és Ecset Alapítványt 2007-ben hozta létre Nagy L. Éva költő, a Baráti Kör titkára azzal a céllal, hogy jogi hátteret biztosítson az irodalmi kör működésének. Ezáltal sikerült pályázatokat nyernünk a rendezvényeinkhez, amelyet egyfajta missziónak fogunk fel: csoportunkba befogadunk amatőr és népi írókat, költőket is, akik fejlődni szeretnének, írásaikkal antológiákban szerepelni, és tartozni egy irodalmat, kultúrát kedvelő-művelő közösséghez. De tagjaink között vannak Pilinszky díjasok is, mint Antalfy István 90 éves barátunk, a Kultúra Lovagja és az Írószövetség tagja. Vagy Kovács István József, a Baráti Kör elnöke, aki szintén Pilinszky díjas költő, és a Kultúra Lovagja címet is megkapta. Dr. Bereznai Zsuzsa etnográfus muzeológus, dr. Turai G. Kamil és dr. Hunyadi Dalma tapasztalata, szakmaisága sokat segít bennünket. Sorainkban van orvos, mezőgazdász, muzeológus, tanár, kétkezi munkás egyaránt.

Mióta az alapítványunk újjáéledt, sok közös programunk van. Havonta egyszer összejövünk a Kulturális Központ égisze alatt egy szombat délutáni verselgetésre, könyvbemutatóra, beszélgetésre. Ezen kívül kapcsolatot ápolunk az óbudai Krúdy Gyula Irodalmi Körrel, kölcsönösen járunk egymás rendezvényeire. A városban számtalan szereplést vállalunk: Idősek Otthonában, iskolákban, városi rendezvényeken (pl. Városi Civil Fórum, Katona József Ház, Katona József Könyvtár egyes rendezvényei). Saját vállalásunk volt, hogy a Megyei Kórház gyermekosztályára néhányan eljártak mesélni, verselni, játszani a beteg gyermekekkel hetente egyszer-kétszer. Ezt újra szeretnénk feleleveníteni. Tehát a Baráti Kör benne van a város kulturális életének sodrában. Közös antológiákat adunk ki, korábban újságunk is volt Üzen a homok címmel. Egymás könyvkiadását is figyelemmel kísérjük, bemutatjuk őt és a könyvét a Baráti Körben.

Évente pályázatokat írunk ki, idén most többet is az I. világháborúra emlékezve. Ilyen az országos Versírópályázatunk, melyre 28 szerző 39 verse érkezett az ország különböző részeiből. Ennek ünnepélyes eredményhirdetése a szeptember 30-án megrendezésre kerülő Versmondó verseny keretében zajlik. Ezt a programunkat 50 éven felülieknek hirdettük meg. 13 jelentkezőnk van, közülük van, aki Budapestről, más Ajkáról érkezik hozzánk. Itt is az I. világháborúról szóló versekkel szerepelnek a résztvevők.

De ez még nem minden: Az énekelni szerető embertársainkra is gondoltunk, amikor meghirdettük, hogy katonadalok éneklésével is részt lehet venni a szeptember 30-i Cifrapalotában rendezendő programunkon. A nyári szünet miatt a fiatalokat nem sikerült hathatósan megszólítanunk, ezért egy szólóénekes fiatalember a kiskunmajsai gimnáziumból és a Piarista Gimnázium nótás kedvű csapata képviseli csak ezt a korosztályt. Az idősebb korosztály következő neves csoportjai képviseltetik magukat a rendezvényünkön:

·        A most 40. születésnapját ünneplő Univer Tánczos Péter Népzenei Egyesület Bács-Kun Dalárdája Mónusné Icuka vezetésével és ifj. Mónus Ferenc záró műsorával

·        Az Obsitos Citeraegyüttes

·        A Hírös Város Dalkör

·        Kereki Nótások Szabó Sándor vezetésével, akinek tárogatójátékában is gyönyörködhetünk majd.

A zsűri tagjai a következők lesznek:

·        Csombor Terike színművésznő

·        Pál Attila színművész

·        Antalfy István Pilinszky díjas költő, az Írószövetség tagja

·        dr. Bereznai Zsuzsa

·        dr. Turai G. Kamil esztéta, művészettörténész

·        Varga Tibor irodalmár, költő, zenetanár

·        Nagy L. Éva költő, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének titkára

Programunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvénye lesz Kecskeméten a Cifrapalotában. Elképzelésünk összetalálkozott Rosta Szabolcsnak, a Katona József Múzeum igazgatójának, valamint munkatársainak a törekvéseivel, hogy a civil szféra kulturális csoportjaival, egyesületeivel és alapítványaival frissítse a múzeumi kínálatot. Mi pedig nem is találhattunk volna alkalmasabb helyszínt a rendezvényünkhöz, mint a Cifrapalota lenyűgöző interaktív I. világháborúra emlékező kiállítása, amely tökéletes hátteret ad a programunkhoz.

A rendezvény résztvevőit Mák Kornél alpolgármester úr köszönti. Köszönjük, hogy jelenlétével megtiszteli a fellépőket és a hallgatóságot. Programunk a Városi Támogatási Program segítségével jött létre, amit ezúton is köszönünk Kecskemét városának.

Kövessen minket a Facebookon is!