Július 30. kedd, Judit, Xénia
Hírek, események 2014. október 6. 13:54

„Az anyák halhatatlanok”

Képgaléria
„Az anyák halhatatlanok”
Nincs olyan felvétel, ami mögött ne lenne történet – vallja Bahget Iskander, akinek ezúttal az anyaság lényegének képi megfogalmazását köszönhetjük. A fotóművész száznál több felvételen mondja el mindazt, ami túlmutat a szavakon.

– Több mint tíz évig dolgoztam a témán – árulja el, miközben a Karol Wojtyla Barátságközpontban képei között sétálunk. – A nőt, mint anyát akartam ábrázolni, és az elmúlt évtizedben meg is ragadtam minden alkalmat, amikor feldolgozhattam ezt a témát. Egységes, mégis változatos és izgalmas anyagra törekedtem, amivel egyrészt áttörhetem azt a gátat, amely korábban övezte Magyarországon a fotóművészetben a tabutémaként kezelt „áldott” állapot képi ábrázolását, másrészt a szülőkörnyezetemnek is üzenhetek.

Bahget Iskander Szíriában született és töltötte gyermekkorát. Ott, ahol sokáig vallották: arcot csak Isten alkothat, ezért a vonások helyét a festők is szabadon hagyták. Az ő „erőssége” viszont éppen az ember ábrázolása. Az érzések, érzelmek, emberi törvényszerűségek megragadása egy pillantásban, egy gesztusban. Így ragadja meg az anyaság lényegét is. Miközben – meséli – saját édesanyja alakja és gyermekkorának emlékezetes pillanatai is felidéződtek.

– Arra törekedtem, hogy aki megnézi ezt a tárlatot, érezze: mindegyik fotó a tisztelet megnyilvánulása az édesanya, az édesapa, a gyermek, a család iránt. Az anyaság, az anyák, a kismamák szépségének kézzelfogható bizonyítékai. S bár minden anya változásokon megy keresztül a teherviselés alatt, én rá akartam mutatni arra, hogy mindentől függetlenül sugárzik belőlük a belső szépség és a tisztaság. A társadalom különböző rétegeiből származó anyák egytől egyig örömöt és a jövőbe vetett hitet sugározzák. Emlékszem: ha anyám sírt, az egész világ sírt körülötte.

Bahget Iskander Anyaság című kiállítását a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban mutatták be először a közönségnek. A megnyitón Juhász Ferenc és Buda Ferenc költő méltatta a művészt és munkáit, a meglepetésvendég pedig dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzor volt.

– Az első bemutatkozás óriási siker volt, több ezer ember tekintette meg a tárlatot a Hírös Héten és a Múzeumok éjszakáján is. Ezt követően Hetényegyházán állítottam ki az anyagot, majd – Farkas P. József meghívására – a Karol Wojtyla Barátság Központ falaira kerültek a fotók. Őszinte örömömre szolgál, hogy itt egy olyan társadalmi réteg is láthatja, akikhez eddig kevésbé jutott el. Hiszen a várandósság, az anyaság ugyanazt jelenti a világ minden táján, szegényeknél és gazdagoknál egyaránt – mondja a fotóművész, akinek további tervei vannak a tíz év alatt összeállt anyaggal. 20 neves magyar írónak, költőnek küldött el egy-egy képet, akik örömmel írták meg gondolataikat versben, prózában. Többek között Buda Ferenc, Füzi László, Pintér Lajos, Tandori Dezső, Zalán Tibor anyasággal kapcsolatos gondolatait rendezné kiadványba a fotókkal Bahget Iskander, de – mint mondta – további társadalmi jelentőségű témákat is szeretne még feldolgozni. Az Anyaság című kiállítás október végéig színesíti a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottainak életét, megtöltve a teret azzal az üzenettel, amit Pintér Lajos versében így fogalmazott meg „...nem teher, áldott állapot, az anyák halhatatlanok...\"

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház