Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. december 2. 08:28 | Szerző/forrás: http://hiros.hu/

Nagy átváltozás - Szerednyei Béla az Isten Pénzéről

Nagy átváltozás - Szerednyei Béla az Isten Pénzéről
Volt, amikor egyetlen ágy volt a díszlet – meséli Szerednyey Béla, aki az Isten pénze ’95-ös ősbemutatója óta számos feldolgozásban játszotta a darab főszerepét. Most a kecskeméti bemutató kapcsán beszélgettünk.

- Kiszámolta valaha, hányszor játszott a darabban?
- Dehogy!

- És most ki tudná számolni?
- Első blikkre azt mondom, nem. De ha vár egy kicsit… úgy 350 és 400 között lehet. Ebben benne vannak a Madách és a Győri Nemzeti Színház előadásai, illetve a Madách németországi turnéja, ahol 75 előadást 73 különböző városban játszottunk, németül. Egész eddigi pályámon arra vagyok a legbüszkébb, hogy képes voltam ezt a nagy prózai főszerepet eljátszani németül, miközben a német nyelvről tulajdonképpen a mai napig fogalmam sincs.

- Mit szólt hozzá a közönség?
- Akkori párom nagynénjének német anyanyelvű férje odajött hozzám az egyik előadás után, és anélkül, hogy tudta volna, ki vagyok, elmondta, hogy „Érezni ugyan az ungarische dialektet, de szerencsére a két főszereplő német.” Én voltam az egyik… a másik viszont tényleg német színész volt. 

\"SzerednyeiSzerednyei Béla Marley szerepében látható az Isten pénzében

- Menyi idő alatt tanulta meg a szöveget?
- Úgy fél év kellett hozzá. Tudtam, miről beszélek, sőt, a német kolléga szövegét is fel tudtam mondani, de a beszélgetés csak angolul ment. Minden este máshol játszottunk: a kamion éjszaka indult a következő városba, mi délután berohantunk bejárópróbára, aztán este előadás.

- Legemlékezetesebb előadás?
- Az egyik állomásán azzal a kérdéssel találtuk szembe magunkat, hogy vajon miként lehet eljátszani ezt a nagy díszletet igénylő előadást egyetlen ággyal? Modern színházépület volt, alacsony belmagassággal, ahova a díszletből egyedül a baldachinos ágy fért be. Megoldottuk! Telt ház előtt egy darab ággyal eljátszottuk. Ez volt az egyik olyan állomás, ahol állva tapsoltak a nézők a végén.

- Volt különbség a fogadtatásban?
- Itthon is nagy siker volt, de Németországban kifejezetten imádták. Általában azt gondoljuk a németekről, hogy túl racionálisak, ridegek, pedig valójában nagyon vevők az érzelmekre. 75 városból 60-ban álló taps volt a végén.

- Mit gondolt, amikor megkapta a felkérést Kecskemétről?
- Örültem! Az Isten pénze azok közé a musicalek közé tartozik, amelyek a látvány és a jó zene mellett szólnak is valamiről. Nekem ez fontos. A Madách Színházban játszom a Mary Poppinsban. Számomra az a darab is arról szól, hogyan lesz Mr. Banksből, a rideg pénzemberből példás családapa. Mellette van egy nevelőnő, aki időnként röpköd, meg egy kicsit megneveli a gyerekeket, de az igazi dráma Banks átváltozása. Ugyanazt éli meg, mint Srcooge: rájön, hogy nem a pénz az igazi kincs, hanem a szeretet. Jó mondatok vannak a darabban. Például arról, hogy nem csak karácsonykor kellene szeretnünk a családunkat, hanem mindig. Ez is fontos.

- Mit gondol a kecskeméti előadásról?
- Cseke Péter játszott az eredeti Madách-beli előadásban, tökéletesen ismeri a darabot, ahogy Nagy Viktor is, hiszen az ősbemutató óta többször megrendezte. Ez meg is látszik az előadáson. A szereposztás telitalálat! Biztos vagyok benne, hogy nagy siker lesz. 

 

Kövessen minket a Facebookon is!