Július 26. péntek, Anikó, Anna
Hírek, események 2015. december 15. 13:57

Dél-alföldi ingatlanpiac madártávlatból

A dél-alföldi régió mindig is kicsit problémás volt ingatlanpiaci tekintetben, hiszen a magyarországi régiók közül ez az egyik legkevésbé keresett ingatlanpiaci szempontból. Az infrastruktúra lassú fejlődése, a munkanélküliség növekedése, a folyamatos elvándorlás és a turizmus hiánya nem igazán segítették az ingatlanok árainak növekedését.

Három várost azonban érdemes kiemelni, melyekre valamely okból mégsem egészen jellemzőek a fent említett negatív hatások: Szeged, Kecskemét és Gyula.

Szeged, mint a térség legfejlettebb városa, továbbá egyetemi központ, igenis keresett ingatlanbefektetési célból. Évről évre egyetemisták ezrei töltik meg a várost élettel, akik hosszú távú ingatlanbérlésben gondolkodnak, a szerencsésebb fiatalok pedig saját lakás után nézelődnek. Mivel az ingatlanbefektetés fő célpontja a tégla- illetve a panellakások, így ezen ingatlanok ára kiemelkedően magas a térségben. A statisztikákat megnézve láthatjuk, hogy a téglalakások átlagos négyzetméter ára 222.822 Ft, míg Gyulán csupán 163.003 Ft. A szegedi téglalakások áránál már csak a kecskeméti ingatlanok árai magasabbak, mely szintén a város rohamos fejlődésének, a Mercedes gyár megjelenésének és az egyetemi központnak köszönhető. A kecskeméti statisztikákalapján elmondhatjuk, hogy a téglalakások átlagos négyzetméter ára 269.479 Ft.

A panellakások ára, mint minden város esetében Szegeden is jóval alacsonyabb a téglalakások áránál: az átlagos négyzetméter ár a városban 157.054 Ft, míg Kecskeméten 194.563 Ft, Gyulán pedig 133.819 Ft. A lakások árának egyik fő mozgató rugója az ingatlanbérlemények iránti megnövekedett kereslet, így Szegeden is láthatjuk, hogy főleg azon körzetekben emelkedtek az ingatlanárak, melyek diák szempontból is keresettebbek. A szegedi albérletek átlagos négyzetméter ára 1.417 Ft, míg Kecskeméten 1.578 Ft, ezzel szemben Gyulán csupán 805 Ft.

Az alacsony lakás és bérleti díjak ellenére azonban érdemes közelebbről is megvizsgáljuk a gyulai ingatlanpiacot, hiszen a térség egyik fontos turisztikai központjáról beszélünk, mely jelentősen befolyásolja az ingatlanpiac alakulását. A gyulai statisztikákat megvizsgálva látható, hogy ugyan a fent említett két nagyobb várostól eltérnek az átlagos árak, ám a térség hasonló méretű városaihoz képest Gyula városa igencsak meghaladja az átlagárakat. Itt is fontos megemlíteni a megemelkedett befektetési hajlandóságot, ám egyetemi diákság hiányában itt a fő cél a turisztikai célú befektetés. Szinte minden utcában találhatunk üdülő apartmanná átalakított, vagy eleve erre a célra épített házakat. Így a családi házak átlagos ára meghaladja a 19.000.000 Ft-ot, mely egy 30 ezres kisváros esetében igencsak magasnak mondható. Az eladó ingatlanok listáját nézve láthatjuk, hogy a legkeresettebbek a családi házak, illetve az apartmanok, de eladó lakásokat is szép számmal találhatunk Gyulán.

A három várost összehasonlítva láthatjuk, hogy hol milyen típusú ingatlanba érdemes fektetni, és milyen mélyen kell a pénztárcánkba nyúlni, ha ingatlanvásárlásra adjuk a fejünket.

Forrás: Ingatlannet.hu

Kövessen minket a Facebookon is!