HALLÉ FŐZŐ NAGYMESTEREK TALÁLKOZÓJA VERÁNKÁN
Az utóbbi hetekben több tucat cikket olvastam a bajai halászléről. Hogy így kell főzni, meg úgy kell paszírozni. Nagyon egyszerű és nagyon bonyolult a bácskai/dunai halas/halász konyha. A PORTA GASZTRO MUNKACSOPORT azonban nem olvasgatni akart, meg fényképeket nézni. A festői Veránka-szigeten, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat üdülőjében baráti bográcspartira összehozta a jelen két, szerintünk és sok hozzáértő szerint is vitathatatlanul a legjobb bajai-halászlé főző mesterét. Pápics Jánost, a szeremlei illetőségű, Kecskeméten, a Sugovica Halászcsárda tulajdonosaként munkálkodó halfőző bajnokot, illetve az örökös nagymestert, a verhetetlen Kohl Jánost (Érsekcsanád/Veránka, megyei önkormányzati üdülő mindenese; de leginkább halfőző mestere).
A társaság tagjai között megjelent a kegyetlen tollú gasztronomus szakíró – aki nem ismeri a ködösítő, szépítgető fogalmazást, az eufémiát – Tiszavölgyi Gábor is. Az előkészítő szervezők (és azok akik ismerik a két szenvedélyes férfit) vérre menő küzdelmet, reggelig tartó vitákat, némi finom iróniát jósoltak. Így próbálták megjövendölni a két csillag különleges, igen ritka együttállását.
Igaz, azt jól látták a halas-barátkozás kiváncsi megfigyelői, résztvevői, hogy a furfangnak is szerepe lesz. Egy ügyes csellel, Kohl kizárta Pápicsot a léfőzés előkészületeinek a megtekintéséből, elemzéséből. Az is igaz, hogy a nyers hal már bogrács-kész volt amikor a helyszínre ért a két maestro. (Ugye a kitűnő asszisztencia tette a dolgát.) Ennek ellenére nyugodtan állíthatjuk: korrekt volt a mustra, a módszerek a hagyományosak, és idegességnek, zavarnak jelét sem fedezhettük föl.
Pápics János nem kritizált, nem próbált vitát nyitni a mennyiségeken, az összeállítás arányain, anyagain. Amikor az asztalra került a mesteri eledel, jó étvággyal fogyasztotta feleségével együtt. Annyit jegyzett meg munkatársunknak: a lé rendben volt! Ami nála a legnagyobb dicsérettel ér föl. A jókedvű társaság aztán a sziget csücskén, a Gajdócsi emlékfánál cserélte ki véleményét a mindennapokról, a természet szépségeiről, a vadászat, a horgászat és a halászat és a hallé főzés fortélyairól, hajnalig…