Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 6. 22:07 | Szerző/forrás: keol.hu

Teltházas kiállítás és vásár Kecskeméten

Teltházas kiállítás és vásár Kecskeméten
Az ország minden pontjáról, de zömmel az alföldi térségből érkező kiállítók minden rendelkezésre álló kijelölt helyet megtöltöttek az Alföldi Faiskolai Egyesület szeptember eleji vásárral egybekötött kiállításán, Kecskeméten. (Fotó: Algeier Wendy)

Az Alföldi Faiskolai Napon már kora reggel gyülekeznek az érdeklődők, hogy válogassanak a kiállítók portékáiból. Az alföldi éghajlaton edződött növényeknek nincs párja, szívesen vásárolják a környékbeliek és a távolabbról érkezők is. Megbízhatóbb az eredése, tartósabb a díszítő értéke, mint a távoli tájakról érkezőknek.

A nem látható, de sokat érő többletérték hangsúlyozására született az ötlet, hogy a hazai szaporítóanyagból itthon nevelt növények kapjanak megkülönböztető jelölést. Tóth Ferencnétől, az Alföldi Faiskolai Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a Magyar Díszkertészek Szövetségében született elképzelést - a magyar termék cím létrehozását -, sokan támogatják.

A hazai éghajlaton való nevelés mellett az is fontos, hogy magyar szaporítóanyagot használjanak a kertészek, hiszen az éghajlati alkalmazkodóképességet a génjeikben hordozzák a növények, aminek számos előnye csak a felhasználóknál mutatkozik meg.

Főképp a közterületeken, de a magánkertekben is fontos, hogy ne okozzon csalódást a megvásárolt növény, évtizedekig szolgáljon a helyén és díszítsen. Szerencsére sok faiskola tart fenn törzsnövényeket, ami szaporításaik alapját képezi. Köszönet és elismerés illeti őket, hogy a fokozódó munkaerőhiány ellenére is kitartanak a fáradságos, idő- és munkaerő-igényes saját szaporítás mellett, hangsúlyozta az elnökasszony.

Az Alföldi Faiskolai Napon a közkedvelt, hagyományos dísz- és gyümölcstermő növények mellett számos, hazai kertészetekben nevelt, megbízhatóan téltűrő egzotikus fajt és fajtát is megismerhettek és meg is vásárolhattak a látogatók.

A kiállításról további részleteket a Kertészet és Szőlészet 2018/37. számában olvashat.

Kövessen minket a Facebookon is!