Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. szeptember 19. 13:28

Kecskemét főépítésze tartott előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
Kecskemét főépítésze tartott előadást a Wojtyla Házban
Öt-tíz esztendő múlva hogyan fog kinézni Kecskemét és jobb lesz-e nekünk? – e kérdésre adott választ Öveges László városi főépítész a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak társaságában. Az interaktív beszélgetést Farkas P. József újságíró, a népkonyha alapító-igazgatója vezette. (Fotók: Tódor Norbert)

Mint kiderült: az útfejlesztések, a közterületek minőségének javítása, a zöldterületek, parkok, játszóterek arányának növelése kiemelt prioritást élveznek az önkormányzat tervei között.

– Olyan léptékű változások zajlanak mostanság Kecskeméten, mint a 19. század második felében, a 20. század elején Lestár Péter és Kada Elek idejében, amikor megnyitották a Rákóczi utat, megépítették a Városházát és kialakult a főtér. Ma is ezek alkotják Kecskemét legfőbb látványelemeit. Ehhez hasonló mértékű változásnak, fejlődésnek lehetünk szemtanúi városunkban az elkövetkezendő években – hangsúlyozta Öveges László.

A Mercedes helyi beruházásai nemcsak az autóipari beszállítók számára teszik vonzóvá településünket, hanem más iparágak szereplői is megtelepednek Kecskemét gazdasági övezeteiben. Különösen déli irányban, Kiskunfélegyháza, Szeged felé haladva láthatunk komoly fejlesztéseket, „szinte fel sem lehet ismeri a környéket, folyamatosan újabb és újabb gyárak létesülnek” – tette hozzá.

A felgyorsult ipari fejlődés és ezzel párhuzamosan a megnövekedett adóbevétel eredményeképpen új utak épülhetnek. A régiek pedig öt-tíz év múlva nem feltétlenül úgy fognak kinézni, mint most. Két év alatt az önkormányzat – az állami beruházásokat nem számítva – 8 milliárd forintot költ a városrészeket összekötő utak felújítására. Ilyenek például a Mindszenti körút vagy a Búzakalász utca, Károly Róbert körút. Jelenleg a Szolnoki út van soron. Az északi elkerülő megépítésével teljessé válik a város körüli körgyűrű. Öt-tíz évvel korábban még jelentős számban dübörögtek át teherautók, kamionok településünk belterületén, egyebek mellett ezért néznek így ki Kecskemét útjai, ahogyan ma láthatjuk – szögezte le az előadó.

Hároméves tervet fogadott el az önkormányzat, melynek keretében évente 6-800 millió forintot költenek a lakóövezeti utcák megújítására.

Célunk, hogy Kecskemét tíz-húsz és negyven év múlva is – minden problémánk ellenére – éppúgy kellemes, élhető város maradjon, mint most. Ugyanis jó a léptéke. Elég nagy, hogy ne csak enni, inni, aludni lehessen itt, de nem túl nagy ahhoz, hogy köztereit járva idegennek érezzük magunkat. Ne csak útjaink aszfaltfelülete változzon meg, hanem közterületeink arculata, minősége is. Nem mellékesen pedig legyen a városnak olyan pezsgő kulturális élete, amely inspiratív, ami sok örömet okoz az itt lakóknak – fogalmazott Kecskemét főépítésze.

A több anyagi forráshoz többletigények társulnak. Öveges László kiemelte: „Jobban megy oda a pénz, ahol a lakóközösség magáénak érzi környezetét. Egy-egy közterület oázis képét mutatja az arra járóknak, míg mások adott esetben teljesen elhanyagoltak”.

Jó példaként merült fel a Wojtyla Barátság Központ, melynek gondozottjai a népkonyhát körülvevő köztereken kívül a főtéri Romkert, valamint a Béke téri Boldogasszony rózsakert tisztán tartásán, gondozásán is egyaránt fáradoznak.

A szociális létesítmény alapító-igazgatója egyúttal bejelentette: a Wojtyla Ház szervezésében rövidesen új napóra létesül a karitatív intézmény közelében, a Horog- és Ilona utca sarkán. Az előadáson bemutatott látványterv alapján a kivitelezési munkálatokat Marton Géza budapesti napórakészítő végzi el.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája