Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 3. 11:34

150 éves a Kecskeméti Lapok – Konferencia a Wojtyla Házban

Képgaléria
150 éves a Kecskeméti Lapok – Konferencia a Wojtyla Házban
Százötven éve jelent meg először a Kecskeméti Lapok, a város legrégebbi hírmondója. Az újság múltjáról, jelenéről, jövőjéről rendeztek ankétot korábbi és jelenlegi főszerkesztők szerdán a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

A Kecskeméti Lapokat 1868-ban Madarassy László indította el, az országban másodikként a kiegyezés utáni magyar nyelvű újságok közül. Története során többször megszűnt, majd újraindult. Napjainkban 40 ezer példányban jelenik meg kéthetente. A Kecskeméti Lapok egykori főszerkesztői közül hárman voltak jelen; Lovas Dániel, Koloh Elek és Farkas P. József beszéltek az újság történetéről, nehézségekről, sikerekről.

Madarassy másfél évig irányította a lapot. Időközben annyi konfliktusa lett, hogy Amerikába menekült, majd Budapesten folytatta pályafutását. A múlt század első felében többek között Tóth László nyomdaigazgató – későbbi polgármester – tartotta életben a Kecskeméti Lapokat, amit 1949 és 1956 között nem adhattak ki, a forradalom napjaiban is csupán két számot érhetett meg, majd ismét hosszú szünet következett – mesélte Lovas Dániel, aki 1989-ben, a rendszerváltás hajnalán felélesztette az újságot.

Tizenöt éven keresztül Farkas P. József irányította a lapot, aki Koloh Eleket, a Petőfi Népe rovatvezetőjét hívta meg főszerkesztőnek.

– Milyen volt? Borzasztó és csodás egyszerre, mint minden, amiben élet van – hangoztatta Farkas P. József, aki rendkívüli érzékkel virágoztatta fel a Kecskeméti Lapok kiadóját, növelte az újság példányszámát és – felismerve képességeiket – zsurnaliszták egész nemzedékét indította el pályáján.

Bán János, a Kecskeméti Médiacentrum ügyvezető-főszerkesztője kiemelte: bár legtöbben ma már interneten olvasnak híreket, fontos, hogy azok nyomtatott formában is eljussanak az emberekhez.

A népkonyha gondozottjai végül betekintést nyerhettek régi lapszámokba, valamint a legutóbb megjelent újságból is kaptak egy-egy példányt.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája