Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 8. 10:51

A KEFAG Zrt. vezetői tartottak előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
A KEFAG Zrt. vezetői tartottak előadást a Wojtyla Házban
Sulyok Ferencet, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatóját és Sípos Istvánné arborétumvezetőt visszajáró vendégként köszöntötték hétfő délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. A XXII. Erdők Hete programsorozat elmúlt heti eseményeiről szóló beszámolójukat ajánlották ezúttal a népkonyha gondozottjainak figyelmébe. (Fotók: Mátyus István)

Az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportja és a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. idén is több napon át, sok helyszínen, változatos programokkal várta az erdőket kedvelő közönséget ingyenes rendezvénysorozatán, a XXII. Erdők Hetén.

Az állami tulajdonú erdészeti vállalat első embere elmondta: az Erdők Hete rendezvényei minden év 40. hetében kerülnek megrendezésre annak érdekében, hogy az erdésztársadalom megmutassa magát, a közvélemény pedig jobban megismerhesse az erdészek munkáját.

A mostani programesemények központi témáját a Növekvő erdők az Alföldön címmel illették.

Trianon – vagyis 1920 – óta hazánk erdőterülete közel megduplázódott. Óriási hátrányból indult a fagazdálkodás akkoriban, hiszen az ország területének több mint kétharmadát elcsatolták. Az így elvesztett faállományt pótolni kellett az elmúlt évtizedek alatt. Erre kívánta felhívni a figyelmet idén az Erdők Hete – emelte ki köszöntőjében Sulyok Ferenc, mielőtt átadta a szót Sípos Istvánné Mónikának, aki az Alföld fásításának ezer esztendőre visszanyúló történetét ismertette meg hallgatóságával dióhéjban.

Ezer esztendővel ezelőtt ligetes erdők, kanyargós folyók, mocsarak, lápok jellemezték térségünket – mondta. A tatárjárás idején sok erdőt felégettek, de nem volt jobb a helyzet a török hódoltság időszakában sem, amikor tölgyfát termeltek ki jelentős mennyiségben, amit sáncnak használtak a betolakodók. Az 1600-as években elterjedt a marhák legeltetése, amely szintén nem használt az erdőségeknek. Száz évvel később az alföldi táj elsivatagosodott, termőföld alig maradt. Eleink pedig eldöntötték, betelepítik az Alföldet erdővel, hogy megállítsák a futóhomokot. A 20. század második felében széleskörűen támogatta az állam a fatelepítéseket, ami megfelelő alapot szolgáltatott a mai állapotok kialakulásához – hangoztatta Sípos Istvánné.

Kérdésként vetődött fel: ha növekszik a famennyiség, miért emelkedik mégis a faanyagok ára? A szállítási költségek jelentős megugrása, a gazdasági növekedés okozta többletigények, a munkaerő és a kitermelés költségének drasztikus fokozódása mind-mind árfelhajtó tényezőként jelenik meg, ami nyilvánvalóan hatással van a rászorultak tűzifa-beszerzéseire is – közölte válaszában Sulyok Ferenc, majd hozzátette: a KEFAG Zrt. önkormányzati szociális programokban biztosít tűifát kedvezményes áron.

Végezetül Sípos Istvánné az Arborétumban fellelhető fafajtákkal ismertette meg a Wojtyla Ház szegényeit.

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája