Július 19. péntek, Emília
Hírek, események 2018. október 15. 12:39

Hajápolás gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné „Baba” előadása a Wojtyla Házban

Képgaléria
Hajápolás gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné „Baba” előadása a Wojtyla Házban
Minden, amit hajunkról tudni érdemes – foglalható össze egy mondatban mindaz, amit a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője az Egressy utcai népkonyha gondozottjai számára hangoztatott a „Szegények Akadémiája” pódiumán. (Fotók: Tódor Norbert)

– A nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké, és harmincas éveinkben kezd ritkulni. Az őszülés folyamata negyven-ötven éves korunkban már megindul, akár még hamarabb is. A férfiak előbb kezdenek őszülni, kopaszodni, mint a nők – emlékeztetett az előadó.

– A hajtípusok többféleképpen csoportosíthatók, színét és formáját génjeink határozzák meg. Forma szerint lehet egyenes, merev, esetleg enyhén hullámos, göndör (europid, mongoloid); hullámos és fürtös (negrid); göndör, csavaros, gyapjas (weddo-ausztralid). Az egyenes haj keresztmetszete kör, a hullámosé ellipszis, a fürtösé babszem – tudhatta meg „Baba” beszámolójából a hallgatóság.

A szőkéknek 150 ezer, a vöröseknek 90 ezer, a sötét hajúaknak 60 ezer hajszáluk van fiatalkorukban. Az öregedés előrehaladtával nem mindegyik pótlódik; 40 éves korra 20% elvesztése nem tekinthető kórosnak. A nemi hormonok hatására a nők haja dúsabbá, vastagabbá válik, mint a férfiaké. A színnél és formánál fontosabb szempont a zsírosodásra való hajlam. A normál haj nedvességtartalma kielégítő; a faggyúmirigyek elég zsírt termelnek. A fejbőr nem korpásodik, a hajszálak fényesek. A száraz fénytelen, töredezésre hajlamos, rosszul tartja a nedvességet. Ennek ellenkezője hajzsírral bőven ellátott.

Hajunk védi fejbőrünket a hidegtől, melegtől, az ultraibolya sugárzástól. Ezáltal segít a hőháztartásban, véd az esőtől, segít a nedvesség megtartásában, a párologtatásban. Hajviseletünk alapján ránézésre eldönthető, milyen helyet foglalunk el a társadalomban, milyen a fizikai-lelki állapotunk, melyik népcsoporthoz tartozunk.

Kóros hajhullásról beszélhetünk, ha a napi hajveszteség tartósan meghaladja a 60 szálat. Különösen zavaró a foltosodás. Sokféle oka lehet: gombás fertőzés, sebhely, tartós feszüléssel járó hajviselet, amilyen például a konty vagy lófarok. Okozhatják betegségek, például a pikkelysömör, gyulladások, vegyszeres kezelések, tápanyaghiány, gyógyszerek, vagy akár a stressz is. A kopaszság öröklődik, aminek megjelenését a nemi hormonok befolyásolják, így a nők e tekintetben kevésbé érintettek.

Autoimmun betegséget jelezhet a fejbőrön foltokban megjelenő kopaszság. Idejében megkezdett kezeléssel a folyamat megállítható. Sok esetben a vashiány is felelőssé tehető hajunk hullásáért. A vashiánynak egyéb tünetei is lehetnek: törékeny, berepedező köröm, fáradékonyság, sápadtság. Előidézheti intenzív sportolás, gyakori véradás, felszívódási problémák a bélben, nők esetében a menstruáció. A vas fontos forrásai például a mák, mogyoró, máj, bab, bárány- és birkahús, zöldborsó és dió. Ezek gyakori fogyasztásával könnyen elkerülhető a vashiányos hajhullás.

Európai orvosok egy csoportja végre megoldotta a rejtélyt, mely régóta izgatja az embereket: miért őszülünk? Egy régi nézet szerint az ősz halánték a bölcsesség jele. Tudományos kutatások ezzel szemben arra világítanak rá, hogy az őszülésnek semmi köze a bölcsességhez. E jelenséget hidrogén-peroxid felhalmozódás okozza, mely a szőrtüszők elkopása következtében lép fel. A peroxid gátolja a melanin normális szintézisét, ami hajunk természetes pigmentációjáért felelős.

Szakértők rendszerint heves vitákba bocsátkoznak a különféle hajfestési trendeket illetően. Egy dologban viszont mindenki egyetért Los Angelestől Londonig: senkinek nem javasolják, hogy természetes hajszínét két árnyalatnyit meghaladó mértékben átfesse.

Horváthné „Baba” a továbbiakban értékes tanácsokkal szolgált a természetes hajápolást illetően. Egyebek mellett nyírfa hajvizet ajánlott a wojylások figyelmébe: 60 ml víz, 4 teáskanálnyi szárított nyírfalevél kivonat, 50 ml 90 %-os borszesz összekeverve, üvegbe téve.

Az ezüstszappan-tartalmú sampon összetevői: 60 ml víz, 2 teáskanál rozmaringlevél, 50 gr ezüstszappan.

A kakukkfű hajvíz hatékony ellenszere a korpásodásnak: 60 ml víz, 5 teáskanál kakukkfű, 50 ml 90 %-os borszesz ke.lveréke.

A méz sampon 1 teáskanál méz, 20 ml borpárlat és 60 ml víz elegye.

A rozmaring-hajöblítő 1 tojássárgájából, 10 ml 90%-os borszeszből és 4 csepp rozmaring olajból áll.

A levendula ecetöblítő elkészítéséhez 50 gr levendulavirág, 20 gr zsályalevél, fél liter gyümölcsecet szükséges. Körülbelül 22 fokon 2 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája