Április 24. szerda, György
Hírek, események 2019. május 2. 11:55

A Kolon-tó kincseiről tartottak előadást a Wojtyla Házban

Képgaléria
A Kolon-tó kincseiről tartottak előadást a Wojtyla Házban
A Duna-Tisza köze legjelentősebb vizes élőhelye, az izsáki Kolon-tó növény- és állatvilágát mutatta be Morvai Edina, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa csütörtök délelőtt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Az ifjú természetvédelmi mérnök szavaiból kiderült, hogy a Kolon-tó medre a Duna jégkorszak utáni mellékágából alakult ki. A hajdani tó ma nádasok, mocsarak, fűzlápok, zsombékosok hazája. A tavat kaszálórétek, fajgazdag láprétek, láp-ligeterdők, nyugat felől homokbuckás területek övezik, melyek egyedülálló növény- és állatvilágnak adnak otthont. 

A Kolon-tó a Kiskunsági Nemzeti Park részeként a régió egyik legjelentősebb édesvízi mocsara. A 3000 hektáros területből 630 hektár fokozottan védett, része a Natura 2000 hálózatnak, hazánk egyetlen biogenetikai rezervátuma. A több mint 27 ezer éves, nemzetközi jelentőségű vizes élőhely flórája és faunája Európában is ritkaságnak számít, ezért csak a tanösvények és túrautak látogathatók szabadon, a többi területet csak kísérővel lehet megközelíteni. A tóvidéket telepített erdők és művelt földek övezik. A nyugati oldalon emelkedik egy 126 méter magas homokbucka, a Bikatorok.

A Szegények Akadémiája programsorozat keretében megvalósult, fotókkal gazdagon illusztrált előadást tartalmas hozzászólásokkal színesítették a népkonyha rászorultjai.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája