Április 22. hétfő, Csilla, Noémi
Hírek, események 2023. június 22. 21:17

Fejér és Tolna vármegyében barangoltak a Wojtyla Nyugdíjas Klub tagjai

Képgaléria
Fejér és Tolna vármegyében barangoltak a Wojtyla Nyugdíjas Klub tagjai
Farkas Pál, a Wojtyla Nyugdíjas Klub elnöke szervezésében Cece, Ozora és Dég nevezetességeit fedezték fel a civil szervezet tagjai, önkéntesei. A június 22-ei kulturális kalandtúrán mintegy ötvenen vették szemügyre e települések legfőbb látványosságait: Cecén a Csók István Emlékmúzeumot, Ozorán Pipo Várkastélyát, Dégen pedig a Festetics-kastélyt. (Fotók: Tódor Norbert, Facol Lajos)

Csók István, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő jelentőségű mestere, 1865. február 13-án született a Cecével szomszédos Sáregresen. Szülőfalujához, amint az visszaemlékezéséből is kiderül, elsősorban a felhőtlenül boldog gyermekkori emlékek kötötték. Édesapja jómódú molnár volt, aki az 1880-as évek végén építtette családja számára azt a lakóházat, melybe évtizedekkel később a művész hagyatéka került.


A tágas kertben álló kúriát 2013-ban újíttatta fel Cece Nagyközség Önkormányzata. Az emlékház újrarendezett állandó kiállítása a művész születésének 150. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében nyílt meg.


A tárlaton szereplő műtárgyak többsége – festmények, bútorok és egyéb személyes tárgyak – 1962-ben a festő lánya, Csók Júlia „Züzü” nagylelkű ajándékaként kerültek az emlékházba. A hagyaték mellett a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből is jutott ide néhány különleges műalkotás. A tárlat ízelítőt ad a derűs élet festőjének majd nyolc évtizedet felölelő, hatalmas életművéből, személyes tárgyainak segítségével megidézi a nagyszerű embert, közkedvelt művészt. A tárlaton a Csók István életét illusztráló archív fotók és dokumentumok is láthatók.

A reneszánsz hangulatát idézi Ozora várkastélya, amelyet a firenzei kereskedőcsalád sarja Filippo Scolari (1369–1426), ahogy Magyarországon nevezték, Ozorai Pipo építtetett.

Zsigmond király híres törökverő lovagját, a magyarok által Ozorai Pipoként emlegetett férfiút a szerelem láncolta Ozorához. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. 

Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épülete nem igazán hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett.

Építésekor mintául szolgálhattak a vidéki főúri székhelyek, a többi között Nagy Lajos király diósgyőri és zólyomi vadászkastélyai. 1423-ra a vár már minden bizonnyal készen állt, mivel Pipo ekkor már itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt. 

A várkastélyt Ozorai Pipo 1416-ban kezdte el építtetni, gótikus stílusban. A várkastély szabályos négyzet alaprajzú. Hajdan reprezentatív megjelenésével és lakályosságával tűnt ki a magyar várak közül. A palotaépületet kívülről szabályos elrendezésű várfal övezte, amelynek négy sarkát kerek tornyok erősítették. A várárokba a közeli Sió vizét vezették. A Pipo otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított a korabeli várakra. Díszítése leginkább az itáliai városi palotákra emlékeztetett. Építésekor mintául szolgálhattak a vidéki főúri székhelyek, a többi között Nagy Lajos király diósgyőri és zólyomi vadászkastélya. 1423-ra a vár már minden bizonnyal állt, mivel a krónikák szerint Pipo itt fogadta és látta vendégül Zsigmond királyt. Scolari 1418-ban ferences kolostort alapított Ozorán.

Pipo halála után, 1426-tól özvegye, Borbála asszony lett élete végéig a várkastély birtokosa, aki 1438-ban kelt végrendeletével a várkastély tulajdonjogát Hédervári Lőrinc nádorra hagyta, s így a jeles bárói család egy évszázadig birtokolta. 

A köznemesi Festetics család a 18. század során emelkedett a Dunántúl legnagyobb birtokosai közé. Ebben nagy szerepe volt a keszthelyi kastélyt építtető Festetics Kristófnak – örökségéből vették meg fiai a dégi birtokot, amely végül a kisebbik fiú, Lajos (1732-1797) birtokába került. Innentől válik szét a Festetics család a keszthelyi hercegi- és a dégi grófi ágra, így Festetics Lajost tekinthető a dégi családág alapítójának.

Bár Dég hatalmas kiterjedésű, jól jövedelmező birtoknak bizonyult, Festetics Lajos a Kaposvár melletti Toponáron lakott családjával, vagyonához képest szerény körülmények közt. Később, 1772-ben egy földszintes kúriát emeltetett Dégen, ahol támogatta a református templom, parókia és iskola, valamint egy új katolikus templom megépítését is. Felismerve a birtok fejlesztési lehetőségeit, Dégre szerződtette a több nyelven beszélő, Franciaországban tanult és felvilágosult eszméket valló mérnököt, Kováts Ferencet. Terveit azonban már nem válthatta valóra; halála után a dégi birtokot legidősebb fia, Antal örökölte. 

A Teremtő Úr jóvoltából Dégen további különleges meglepetésben is részesedhetett a kecskeméti kiránduló csapat. Farkas Pál váratlanul, véletlenszerűen egy egyesült államokbeli, kolorádói hölgy társaságában beszélgetett – ékes magyar nyelven. Egyúttal közösen tekintették meg a Festetics Kastély Hollandi-házát és környezetét. A hölgy megígérte, noha Amerikában tölti mindennapjait, figyelemmel kíséri a Wojtyla Barátság Központ Isten bőséges áldásával kísért, jótékonysági célzatú missziói tevékenységét.

A kirándulás végén Farkas Pál az alábbi köszönőlevelet továbbította a dégi Kristály Étterem és Pizzéria tulajdonosának, kifejezendő a kecskeméti csapat elégedettségét a felszolgált ebéd kiváló ízvilágát, kiadós mennyiségét illetően.

„TISZTELT ANDREA!

Ismételten szeretném megköszönni azt a kifogástalan, figyelmes és gyors kiszolgálást a felszolgált menüsor kiváló minőségét, amit 2023. június 22-én kaptunk Önöknél. A kecskeméti Karol Wojtyla Nyugdíjas Klub 47 fővel ebédelt éttermükben és egyöntetűen állapítottuk meg, hogy most részünk lehetett

az igazi, magyaros, nagybetűs VENDÉGLÁTÁSBÓL.

Kollégái, a felszolgálók, a konyhai személyzet is kitűnőre vizsgázott, amit még egyszer nagyon KÖSZÖNÖK! Ennyi kell, hogy szép napunk legyen! Véleményemet az Ittjártam.hu weboldalnak is megküldöm.

Tisztelettel és nagyrabecsüléssel:

Farkas Pál klubvezető”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Nyugdíjas klub