Április 29. hétfő, Péter
Hírek, események 2023. november 21. 12:44

Karácsonyi gyümölcsökről, fűszerekről szólt a Wojtyla Akadémia keddi előadása

Képgaléria
Karácsonyi gyümölcsökről, fűszerekről szólt a Wojtyla Akadémia keddi előadása
Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével karácsonyi gyümölcsök és fűszerek között válogathattak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai vetítéses prezentáció formájában. (Fotók: Mátyus István)

Farkas Pál, a népkonyha programszervező munkatársának bevezetőjét követően a Krisztus születése-ünnep eredetét idézte fel Horváthné Terike – aki nem mellesleg hosszú évek óta tart rendszeresen ismeretterjesztő előadásokat a szociális-közművelődési intézmény rászorultjainak.

Máriát feleségül vette József. Népszámlálás céljából a családnak el kellett hagynia Názáretet, ezért a Jeruzsálemhez közeli Betlehembe mentek. Amikor megérkeztek, sehol sem találtak maguknak helyet. Mivel Mária érezte, hogy közeleg a szülés ideje, egy istállóban húzódtak meg. Ott jött világra a kis Jézus, akit jászolba fektettek.

A karácsonyi ünnepkörhöz számos gyümölcs és fűszer társul, melyek amellett, hogy kiemelkedő ízélményt nyújtanak, kivétel nélkül gyógyhatásúak is.

Az alma ásványi anyag- és vitamintartalma magas. Serkenti a vérkeringést, fokozza az agyműködést, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a máj és a vese kiválasztó munkáját, erősíti a látást, természetes úton segíti az emésztést, ráadásul méregtelenít. Gyomorrontásra nyersen reszelve, míg hasmenésre főzve kiváló. Magja feszesíti a bőrt, valamint ránctalanít. Héja gazdag vitaminforrás. Urzolsavat tartalmaz, mely segít megelőzni az izomsorvadást. Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt bátran fogyasztható fogyókúrák ideje alatt. Segít megelőzni a rákos megbetegedések kialakulását. További előnye, hogy szinte minden éghajlaton megterem és egész évben eláll.

Az ánizst – ezt a jellegzetesen kellemes illatú, köménymagra emlékeztető, édesen aromás ízű fűszert – az ókori egyiptomiak használták először. Napjainkban már világszerte ismert konyhafűszer. Karácsonyi sütemények, gyümölcskompótok, rizses édességek, pralinék, pudingok jellegzetes alkotórészeként ismert, de egy késhegynyi ánizzsal a vöröskáposztából, sárgarépából vagy tökből készült főzelékek is ízletessé tehetők. Az italok közül puncsok, szirupok, likőrök aromatizálására használják. A gyógyászatban étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként alkalmazzák, de az egészséges emberek számára is hasznos az ánizs.

Az Indiában felfedezett citrom leve és sárga színű, reszelt héja szintén elterjedt konyhafűszer. Egyes salátákat ecet helyett inkább citromlével ízesítsünk és tálaljuk, hogy jobban érvényesüljön a felhasznált zöldségek íze. Reszelt citromhéjjal aromásabbá tehető a karácsonyi sütemények dió-, mák- és túrótölteléke, de fűszertésztákat is ízesíthetünk vele. Gyümölcslevesek, kompótok, turmixitalok, rizsételek, puncsok, szószok, hidegtálak készítésénél a gyümölcs levét és héját ugyancsak felhasználhatjuk. Kandírozott citromkockákkal a gyümölcskenyeret is gazdagíthatjuk. A citrom C-vitaminban gazdag, ezért legtöbbször meghűléses betegségeket kezelnek vele, de emellett – bár kevésbé köztudott – emésztést serkentő és gyomorerősítő hatással bír.

A citromfüvet már az ókori Rómában és Görögországban is rendkívül kedvelték. Levelét nyersen, illetve szárított formában szokták felhasználni gyümölcslevesek, saláták, szószok, főzelékek, gombaételek, savanyúságok készítésénél, de a növényi ecetek fontos alkotórészeként úgyszintén ismert. Kellemes íze mellett a házi gyógyászatban szíverősítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt. Teájával enyhíthetők az emésztési zavarok, és segítséget nyújt álmatlanság, valamint magas vérnyomás esetén is.

A fahéj az egyik legrégebben ismert és legkedveltebb ízesítő. Sri Lankán, Kínában és a Szunda-szigeteken honos fák ágairól lefejtett, sötétbarna színű héj. A jellegzetes illatú, édeskés, kissé csípős ízű fűszer a mézeskalácsok, almás sütemények elengedhetetlen alkotórésze. Emellett kiválóan alkalmas rétesek, piskótatészták, fánkok, rizses édességek, befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, mártások, forralt borok aromatizálásához. Konyhai alkalmazása mellett a gyógyászatban is fontos szerepet tölt be, mivel nagyon jó emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő szer.

A hibiszkuszvirág magas vérnyomás, stroke, szív- és érrendszeri betegségek, alultápláltság, gyomor és bélgörcsök, székrekedés, koleszterin problémák, immunerősítés, menstruációs görcsök, felfázás, vesekő, légúti megbetegedések, lázas állapotok, ekcéma, övsömör, tályog, szájüregi vérzések, sebek, kötőhártya gyulladás esetén ajánlott.

A kardamómot kellemes aromája és gyógyító hatása miatt már az ókori görögök és rómaiak is szívesen fogyasztották. Íze kissé fanyar, enyhén csípős, illata a kámforéhoz hasonló. A karácsonyi mézessütemények, apró teasütemények ízesítése mellett a marcipános édességek és szeszes italok készítéséhez is felhasználják. A gyógyászatban elsősorban gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt.

Kínában az időszámításunk előtti években kezdtek gyömbért – ezt a sajátságosan illatos, csípős, enyhén kesernyés ízű fűszert adó növényt – használni. A karácsonyi kalácsok és aprósütemények mellett kiválóan ízesíthetünk gyömbérrel gyümölcsből, burgonyából és babból készült leveseket, levesbetéteket, valamint egyes mártásokat, szószokat is. Napjainkban sör és üdítőital úgyszintén készül belőle. A gyógyászatban gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő és vértisztító hatása miatt terjedt el. Egy pohár gyömbérből készült itallal könnyen megszüntethető a zsíros ételek fogyasztása után jelentkező teltségérzés.

Az édeskömény nemes aromáját és gyógyító hatását az ókori görögök és rómaiak is ismerték. Fűszerezéshez a növény kellemes, csillagánizsra emlékeztető illatú, édeskés, kissé csípős ízű magját használják. A karácsonyi fűszeres sütemények mellett édesköménnyel kellemessé tehetők egyes főzelékek, saláták, szószok, de a likőrök készítésénél egyaránt gyakran alkalmazzák. A gyógyászatban kiváló emésztésserkentő, étvágyjavító, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt kedvelt, s ezek mellett rendkívül jó tejszaporító.

A narancs levét és reszelt héját ugyancsak kiválóan alkalmazhatjuk a konyhában: különböző aprósüteményeket, piskótalapokat ízesíthetünk naranccsal, de likőrök készítésénél is felhasználják. Kandírozott narancsdarabkákkal gyümölcskenyeret, müzlit aromatizálhatunk. Kiváló gyomorerősítő, emésztést serkentő és vértisztító hatásának köszönhetően a gyógyászatban igen kedvelt. Nem csak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek. A narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet.

A csipkebogyó bőrpír, bőrelváltozások, pigmentfoltok, terhességi csíkok, striák, hegek, szív- és érrendszeri megbetegedések, érszűkület, érelmeszesedés, tavaszi fáradtság, krónikus fáradtság, csontozatot érintő problémák, megfázás, influenza, köhögés, gyulladások, keringési zavarok, vérnyomás problémák, méregtelenítés, székrekedés, dohányzás, skorbut, ínybetegségek, kötött izomzat, izomgörcs esetén ajánlott.

A mogyoró kiváló immunerősítő, mivel rengeteg ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz. Gátolja az epekő kialakulását, valamint elősegíti az epehólyag-gyulladás megszűnését. Szabályozza a vércukorszintet, segíti a lerakódott zsírok felbontását. A népgyógyászat légzőszervi megbetegedések esetén is alkalmazza. Elősegíti a szervezetből a méreganyagok távozását. Gyógynövényként, tea készítésére a mogyoróbokor leveleit és vesszőinek kérgét használják, mert jótékony hatású keringési problémák esetén, rendkívül jó izzasztó, erőteljes vizelethajtó, és összehúzó hatással is rendelkezik.

A szegfűszeget ételízesítőként Kínában használták először Kr. e. 300 körül, majd később járványmegelőző szerként vált ismertté. A fűszer jellegzetes illatú, enyhén égető, kesernyés ízű. Mézeskalácsok, fűszeres sütemények elengedhetetlen alkotórésze, de nem hiányozhat egyes befőttekből, kompótokból sem. Fontos ízesítőszerként használhatjuk bizonyos tészták töltésénél, szószok, mártások, savanyúságok készítésénél. A gyógyászatban görcsoldóként alkalmazzák leginkább, de fogfájás-csillapító hatása is jelentős.

A vanília természetes illatosító, és segít semlegesíteni a kellemetlen szagokat, amelyek a hűtőben keringenek. Ha véletlenül megégettük az ujjunkat főzés közben, kenjünk az égett részre egy kevéske vaníliakivonatot. Enyhíti a fájdalmat, és hűsít. Segít gyógyítani az apróbb égési sérüléseket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája