Április 27. szombat, Zita
Hírek, események 2024. március 22. 13:25

A lengyel-magyar barátságot éltették a wojtylások

Képgaléria
A lengyel-magyar barátságot éltették a wojtylások
Hazánkban gyakran idézik a rímbe szedett közmondást: „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát…”. E mondat hűen tükrözi a két nép évszázados barátságát, kölcsönös szeretetét. Erre emlékeztették gondozottjaikat és az Egressy utcában járókat-kelőket a Wojtyla Barátság Központ fenntartói és Lévai Jánosné tanácsnok asszony a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. (Fotók: Kolláth Andrea)

Farkas Pál, a szociális-közművelődési intézmény programszervező munkatársa köszöntötte a lengyel-magyar barátság emlékoszlopa előtt egybegyűlteket, különös tisztelettel Lévai Jánosnét, valamint Pencz Jankát és Komlósdi Sárát, a Kodály szakgimnázium tanulóit, akik énekhangjukkal valósággal elkápráztatták a jelenlévőket. Majd elmondta: holnap, március 23-án ünnepli a két nemzet a magyar–lengyel barátság napját. A magyar és lengyel nép közel ezeréves barátsága Szent László királyunkig nyúlik vissza. Az 1000-es évek közepétől kezdődően egészen napjainkig aktív a két nép kapcsolata. Annak ellenére, hogy világpolitikai kérdésekben néha különböző véleményt alkottak a két nemzet politikusai, a magyar szó és a magyar nyelvű köszönés még mindig jó ajánlólevél egy Lengyelországban járó magyar turistának.

Az ünnep kapcsán Tódor Norbert, a karitatív létesítmény dolgozója röviden összefoglalta a lengyel-magyar barátság történetét. Ezt követően Lévai Jánosné ismertette alkalomhoz illő gondolatait a két nép együvé tartozását illetően.

A Wojtyla programszervezője kiegészítésképpen így fogalmazott: „A Wojtyla Barátság Központ – mint egyike a lengyel-magyar barátságot szimbolizáló intézményeknek és közösségeknek – az emléktáblákon és köztéri műtárgyak létesítésén túlmenően közös programok szervezésével is ápolja a barátságot. Ennek ékes példája – csak a közelmúltat illetően – Jerzy Snopek korábbi lengyel nagykövet és felesége, Gedeon Márta asszony tavaly novemberi kecskeméti látogatása, illetve Katarzyna Ratajczak-Sowa helyettes nagykövet asszony februári vizitációja a hírös városban. Karol Biernacki tiszteletbeli konzul pedig mára tervezte megjelenését a Wojtylában, ám váratlanul rövid időre hazarendelték. Május 17-én, a Szent II. János Pál pápa születésének 104. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségünkön azonban meg fog jelenni, hogy a Wojtyla-sorsközösség és dr. Tóth Tamás püspöki titkár atya társaságában együtt éltessük Karol Wojtyla becses emlékét.”

A fennkölt esemény végén koszorút helyezett el Lévai Jánosné és Farkasné Pásztor Jolán, a népkonyha társalapítója a lengyel-magyar barátság emlékoszlopánál.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!