Április 29. hétfő, Péter
Hírek, események 2024. április 16. 13:11

Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban

Képgaléria
Bűncselekmények áldozatain segítenek a kecskeméti Áldozatsegítő Központban
Bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatait karolja fel a Kecskeméten 2020 decemberében megnyílt Áldozatsegítő Központ (ÁSK), melynek irodája az Arany János utca 10. alatt található. Az intézmény szolgáltatásairól nyújtott átfogó felvilágosítást dr. Barta Gábor koordinátor a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. (Fotók: Mátyus István)

A segítő szervezet helyi vezetőjétől megtudtuk, senkit nem küldenek el segítség nélkül, de elsősorban a bűncselekmények elszenvedőinek támogatása érdekében dolgoznak. 

Dr. Barta Gábor kiemelte: minden szolgáltatásuk ingyenes, és nincs illetékességi területük, bárki felkeresheti őket, bárhol is legyen a lakhelye. 

Az egyik legfontosabb feladatuk, hogy elősegítsék az áldozatok érdekeinek, alapvető jogainak érvényesítését, így az egészségügyi, egészségbiztosítási ellátások, valamint más állami támogatások igénybevételét. Tájékoztatást adnak arról, hogy az ügyfélnek milyen jogai és kötelezettségei vannak egy büntetőeljárás során, segítenek megírni a különböző kérelmeket.

A központban jogi segítséget is kaphatnak a bűncselekmények és tulajdon elleni szabálysértések áldozatai, és akár államilag finanszírozott ügyvédhez is hozzá tudják segíteni őket.

A legkeményebb, a központ munkatársai számára is nehezen feldolgozható eseteket a kapcsolati erőszak és a szexuális erőszak áldozatainak gyakran drámai történetei jelentik. Nem egy olyan ügyük volt, amikor kiskorú lett áldozata az apja vagy nevelőapja által elkövetett szexuális erőszaknak.

A férje, élettársa által rettegésben tartott nőnek az is óriási segítség, ha az otthonról titokban történő gyors elköltözés során valaki segít elvinni holmijait, ingóságait. Az ÁSK úgynevezett védett szálláshelyekre való eljutás megszervezését is vállalja, és az oltalmat kérő személy, vagy akár család az utazásig az Arany János utcai központban tartózkodhat, ahol a barátságos patrónusszoba mellett még mosdó és tusoló is rendelkezésre áll, kifejezetten az ilyen kritikus szituációkra

A bántalmazott nők és gyermekeik védett szálláshelyre tudnak menni a kecskeméti iroda segítségével, és azt még a központ munkatársai sem tudhatják, hova kerülnek az ilyen esetek sértettjei (így a bűncselekmények elkövetői hiába is keresnék rajtuk az áldozatukat). 

Fontos tudni: a segítségnyújtásnak nem feltétele a rendőrségi feljelentés. Ez érthető is, hiszen egy kapcsolati erőszak vagy szexuális erőszak áldozatának nem feltétlen az a legfontosabb, hogy az elkövető ellen eljárás induljon, hanem előbb szabadulni, menekülni akarnak a veszélyes élethelyzetből. Természetesen, aki szeretne, megteheti a feljelentést akár a központban is, ezt is meg tudják szervezni – hangsúlyozta Barta Gábor.

A szexuális bűncselekmények esetén a legfontosabb a pszichológussal való találkozás, majd elkezdődnek a jogi eljárások. Dr. Barta Gábor elmondta: riasztó, hogy rengeteg esetben kiskorú az áldozat, és leggyakrabban az apához, nevelőapához köthető az abúzus. 

A központ természetesen a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagja, azaz ha kiskorú veszélyeztetését tapasztalják (például egyik szülő veri a másikat vagy a gyermeket), akkor kötelességük jelezni a családsegítő szolgálatnak. A hozzátartozók közötti erőszakot pedig a családvédelmi koordinációért felelős szervnek, azaz a jegyzőnek.

Az ÁSK tud segíteni az állam által biztosított pénzbeli támogatások (azonnali pénzügyi segély, kárenyhítés) igénybevételében is.

Az azonnali pénzügyi segély célja, hogy a bűncselekmény áldozatának segítsen a kialakult krízishelyzet orvoslásában, például, ha valaki szűkös anyagi körülmények között él, és ellopták a pénztárcáját vagy a tűzifáját. Nyolc napon belül kérhető, lakhatás, ruházkodás, utazás, élelmezés, gyógyászati költségek és kegyeleti kiadások enyhítésére adható, rászorultság vizsgálata nélkül. Az irodában segítenek a kérelem kitöltésében, és azt is elmondják, milyen igazolások szükségesek.

Kárenyhítésre a szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény közvetlen fizikai sértettjei jogosultak, akiknek testi épsége, egészsége súlyosan károsodott, valamint hozzátartozóik, akik viselik az elhunyt áldozat temetésének költséget. A kárenyhítés nem függ attól, a rendőrség elfogta-e az elkövetőt vagy meghozta-e már a bíróság az ítéletet. Az állami kárenyhítés uniós kötelezettség, és az anyagi támogatás mellett szimbolikus jelentése is van: az állam így is felelősséget vállal azért, mert az állampolgárt nem tudta megvédeni egy súlyos bűncselekmény elszenvedésétől.

Az Arany János utca 10. szám alatti központ minden munkanap 8-kor nyit, hétfőn 18, kedden 17, szerdán és csütörtökön 16.30, pénteken 14 óráig van nyitva. Telefonszáma: 76/795-955, e-mail-címe: [email protected], honlap: www.vansegitseg.hu, nonstop hívható ingyenes áldozatsegítő vonal: 06 80 225 225.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Szegények Akadémiája