Július 16. kedd, Valter
Hírek, események 2024. július 16. 10:47

Benkó Zoltán, a nagy városépítő

Benkó Zoltán, a nagy városépítő
A suszter maradjon a kaptafánál. A régi bölcseletet azonban a kecskeméti szabadidőközpont láttán akár meg is kérdőjelezhetnénk. Ugyanis egy vállalkozó kedvű lokálpatrióta, Benkó Zoltán (1933-1995), a kecskeméti vízmű egykori igazgatója úgy érezte, többet tehetne Kecskemétért, mint ami beosztása szerint kötelessége lenne.

Benkó Zoltán 1956-ban vízvezeték-szerelőként került a Kecskeméti Víz- Csatorna és Fürdővállalathoz. Kitartó és következetes munkával elérte, hogy 1962-ben a vállalat igazgatója lett, amihez közben megszerezte a szükséges végzettségeket is.
A vállalatnál töltött 34 évét Benkó-korszakként emlegetik, mert ez az időszak radikális fejlődést eredményezett nem csak Kecskemét vízügyi fejlesztése terén, de aktívan közreműködött más infrastrukturális és kulturális beruházásokban is. A Bács-Kiskun Megyei Vízművek igazgatójaként építkezésekbe kezdett. Nevéhez fűződik a kecskeméti uszoda, a sportcsarnok, a Szórakaténusz játszóház és a külföldön is jól ismert Kodály Intézet felépítése.

Benkó Zoltán szívügye volt, hogy a víz- és csatornahálózat fejlesztésével párhuzamosan kialakítsa a város tüdejét, sok zöld területtel, sok fával, nagy vízfelületekkel és egy nagy dombbal. A kialakított Szabadidőközpont – halála után – felvette nevét.

A sikerembert számtalan támadás érte. Ám ő mégis új feladatokat vállalt. Annak idején még az SOS gyermekfalu felépítését is ő kezdte el.

Egy korabeli tévéinterjúban ekképpen nyilatkozott:

 "– Hogyan lehet, hogy egy nem építő jellegű vállalat ilyennel is foglalkozik? – Igen ezzel a kérdéssel nagyon sok esetben találkoztam. Azt hiszem, abba a szerencsés helyzetben vagyok, hogy példaképemül választottam egy olyan nagy városfejlesztő tanácselnököt, mint annak idején Reile Géza volt ebben a városban, megszerettette velem a városfejlesztést, a lakóhely kialakítását és ma már meggyőződésemmé vált, hogy egy város, így Kecskemét is akkor lesz egy igazi, egészséges lelkivilágú város, hogyha ennek minden olyan kelléke, ami az emberi nyugodt, egészséges életmódhoz szükséges, meglesz. Ezt a létesítményt mi három állami vállalat vállaltuk el, 145 millió forintos fix áron, befejezéssel 1990. júniusára, úgy, hogy azt a biztosítékot is tudomására hoztuk a beruházónak, hogy minden napi késedelemért másfél millió kötbért hajlandók vagyunk vállalni. - Az évek folyamán 25-30 %-kal olcsóbban dolgoztak önök, mint az állami vállalatok. Ezzel másfél milliárd forintot spórolhattak meg a városnak. - Döntő többségben az általunk létrehozott új beruházási létesítményeknek a gazdái üzemeltetői, talán egy kicsikét a tulajdonosai is mi vagyunk, nagyon megpróbálunk sáfárkodni minden forinttal, hisz egy szolgáltató vállalatnak elsődlegesen az a lényeg, hogy minél több közművesítési problémát oldjon meg, és azt a lehetőség szerint minél olcsóbban tegye. Itt volt a nemzetközi gyermekfalu nyugatnémet építési bizottsága két mérnöke az elmúlt hetekben, akik ezt az építkezést megnézték, nagyon szerényen, őszintén gratuláltak, megemlítették, Benkó úr nem akar nyugatnémet országban vállalkozni, én azt hiszem, ez egy kellő minősítés."

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!