Október 18. péntek, Lukács
Hírek, események 2024. október 16. 18:39

Eredeti Anna Margit-grafikát kapott ajándékba Borota

Képgaléria
Eredeti Anna Margit-grafikát kapott ajándékba Borota
Egy 1962-ben készült Anna Margit-krétarajzot adományozott Péter Vladimir ötvösművész Borotának, édesanyja szülőfalujának. A műalkotást Tóth Renáta Borota polgármestere és Koch Csaba vette át Farkas P. Józseftől, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójától a Koch Borászat telephelyén. (Fotók: Mátyus István)

A felajánlást több évre visszanyúló egyeztetés-sorozat előzte meg.

Anna Margit (1913-1991) – eredeti nevén Sicherman Margit – vidéki zsidó családból származott. Borota és Jánoshalma között született egy birtokon, ahol apja gazdatiszt volt. Szülőföldjéről még gyermekkorában elszármazott, így későbbi festészete, életpályája sem vált olyan egyértelművé Borotán, mint a galériákban szerte a nagyvilágon. Farkas P. József, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója – miután egy kiadványt böngészve megtudta, hogy Anna Margit Borotán született – 2020 novemberében a magyar-szerb határ közelében elhelyezkedő községbe utazott, hogy felkeltse a művésznő emlékezetét a helyi közvéleményben.

A tárgyalás folyamán – Farkas P. József kezdeményezésére – konszenzus alakult ki annak kapcsán, hogy Borota község emléktábla elhelyezésével kívánja nyilvánvalóvá tenni a helyiek számára Anna Margit munkásságát.

E terv 2021 nyarán vált valósággá, amikor egyúttal tárlat nyílt a művésznő alkotásaiból a Koch Pincészet egyik helyiségében – dr. Antal Péter, az Antal-Lusztig-gyűjtemény tulajdonosa támogatásával és közreműködésével. A kiállítást Nagy István agrár- és vidékfejlesztési miniszter nyitotta meg.

Az általános iskolában pedig a település könyvtárosa ismeretterjesztő előadásokat tartott a festő képeiről.

Mindezekkel párhuzamosan 2021 júniusában a Borotai Napok keretében Farkas P. József és Tóth Renáta polgármester felavatta a település megújult játszóterét, melyet Anna Margitról neveztek el.

A község érdeklődő lakosai 2022 októberében Kollarics Gábor, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum művészettörténésze tolmácsolásában hallhattak részletesebben a Borotáról indult festőművészről – tudományos igénnyel.

A következő két esztendőben Farkas P. József, Tóth Renáta és Koch Csaba több ízben folytatott megbeszélést Péter Vladimirrel, Anna Margit fiával az ötvös- és szobrászművész budapesti galériájában, ahol a kortárs alkotó szavakban közelebbről is megismerte édesanyja születési helyét.

A gyümölcsöző összefogás következő mérföldköveként Péter Vladimir meghívta az érintetteket édesanyja életmű-kiállítására, mely a Magyar Nemzeti Galériában kapott teret idén tavasszal. A látogatás júniusi alkalmával a Wojtyla Barátság Központ küldöttsége, valamint a borotaiak – Tóth Renáta és Koch Csaba – együttes jelenlétükkel nyilvánították ki nagyrabecsülésüket Anna Margit festészete, szellemi öröksége iránt.

Viszonzásképpen Tóth Renáta és Koch Csaba a borotaiak nevében a déli határ közeli településre invitálta Péter Vladimirt, aki válaszában ígéretet tett, az elkövetkezendő időben ellátogat édesanyja szülőhelyére, egyúttal felfedte dédelgetett titkát: eredeti Anna Margit-alkotást adományoz Borotának.

Erre október 16-án, szerdán került sor a Koch Borászat panziójában, ahol Tóth Renáta és Koch Csaba átvette Péter Vladimir képviselőjétől, Farkas P. Józseftől Anna Margit 1962-ben napvilágot látott Illusztráció című krétarajzát.

Az alkotás a hozzá tartozó adománylevéllel együtt a Koch Borászat kádár-lakásában nyert méltó elhelyezést.

Az eseménnyel egyidejűleg Farkas P. József két javaslattal is élt, miszerint Anna Margit festőművészt szülőfaluja, Borota posztumusz díszpolgári címben részesítse, továbbá indítványozta, hogy jövő évtől kezdődően nyaranta, egyhetes időtartamban, fiatal tehetségek részvételével Anna Margit-művésztábor szerveződjön Borotán.

Tóth Renáta polgármester kijelentette, hogy a posztumusz díszpolgári cím adományozásának ügyét a képviselőtestület elé viszi, Koch Csaba pedig rábólintott a művésztábor ötletére, így a Koch Borászat fog otthont adni a jövőbeni alkotótábornak.

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!