Október 20. vasárnap, Vendel
Hírek, események 2024. október 18. 12:17

Régészeti felfedezések a kecskeméti Kossuth téren – Biczó Piroska ásatásai az 1970-es években

Képgaléria
Régészeti felfedezések a kecskeméti Kossuth téren – Biczó Piroska ásatásai az 1970-es években
A Kossuth tér nem csupán a hírös város mindennapi életének központja, emellett az elmúlt évtizedekben a régészek figyelmének középpontjába is került. Az 1970-es években Biczó Piroska vezetésével folytatott ásatások a tér múltjába engednek mélyreható bepillantást, ráadásul az egész település történetéről is lényeges információkkal szolgálnak. (Fotók: Kecskeméti Katona József Múzeum)

Biczó Piroska régész az 1970-es években végzett ásatásokat Kecskeméten, melyek során jelentős régészeti leletek kerültek elő a város központjában, különösen a Kossuth tér és a Barátok temploma környékén. Egyik legfontosabb felfedezése a középkori Kecskemét maradványainak feltárása volt, köztük egy torony alapjai, melyeket Borbála királyné vámszedőihez kötöttek. E helyszínen, a Kodály Intézet közelében egy középkori épület maradványaira bukkantak, amelyek egykor Kecskemét városközpontját képezték​.

A Kossuth téren végzett munkálatok során Biczó egy kutatóárokban különböző építészeti elemeket, például egy ajtót talált, amely kezdetben egy pince maradványának tűnt, de későbbi kutatások igazolták, hogy valójában egy 15. századi torony földszintje került elő. Továbbá, az Árpád-kori Kecskemét nyomait is sikerült feltárnia a templom környékén, ahol kemencéket és kerámiatöredékeket fedeztek fel az 1200-as évekből​.

Az ásatások eredményei rávilágítanak arra, hogy Kecskemét középkori és kora újkori története gazdag és összetett, különösen a vallási és kereskedelmi központok terén. A feltárások nemcsak az építészeti, hanem a város szociális és gazdasági fejlődését is jobban megértették a történészek és régészek​.

 

 

 

 

 

 

 

Kövessen minket a Facebookon is!