Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. március 26. 11:43

Szentek asztalához ültek a Wojtyla Házban Gábriel arkangyal ünnepén

Képgaléria
Szentek asztalához ültek a Wojtyla Házban Gábriel arkangyal ünnepén
Következő állomásához érkezett a \"Szentek asztala\" című ismeretterjesztő és lelki sorozat a Karol Wojtyla Barátság Központban. A kezdeményezés lényege, hogy mindig valaki más látja vendégül a ház gondozottjait egy finom ebédre, vagy süteményre, gyümölcsre. A közös étkezés alkalmat ad arra, hogy a nap szentjéről, történetének üzenetéről beszélgessenek. Gábriel arkangyal ünnepén Dr. Szepes Andrea fül-orr-gégész, audiológus főorvos hozta a „jó hírt” és az ünnepi finom ebédet.

 - Orvosként nemes, fontos vállalásnak tartom a Karol Wojtyla Barátság Központ tevékenységét, a szegények testi és lelki segítését. Munkámból kifolyólag gyakran találkozom fogyatékos emberekkel, akik emiatt vesztették el a munkájukat. A hallás- és/vagy beszédproblémákkal élő emberek jelentős része idősebb ember, akik az esetek nagy részében egyszerre több fogyatékossággal is kénytelenek együtt élni (pl. csökkent látás, koordinációs zavarok). A hallás- és/vagy beszédsérült ember számára problémát jelent - a fogyatékosság mértékétől függően - a „hallók-beszélők” társadalmában, a mindennapi életben való helytállás. Ezért tartom kiemelten fontosnak karitatív tevékenységemmel őket támogatni, a társadalomba való visszailleszkedésüket segíteni. Amikor hallottam a „Szentek asztala” kezdeményezésről – hogy orvosok, vállalkozók, civilek egy-egy alkalommal megvendégelik a Ház kedvezményezettjeit és közösen emlékeznek a nap szentjére – tudtam, hogy ez egy olyan ügy, olyan érték, amit érdemes támogatni -nyilatkozta lapunknak Dr. Szepes Andrea fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

 
- A Farkas P. József igazgatóval történő beszélgetésemkor felmerült egy általános egészségszűrés szervezése a Karol Wojtyla Barátság Központ kedvezményezettjeinek, melybe mind a fül-orr-gégész szaktudásommal, mind az audiológiai szaktudásommal be tudnék kapcsolódni. Mint az élet minden területén, itt is nagyon fontos a prevenció. Kevesen tudják, hogy ha kicsit, vagy ha közepesen romlott a hallás, akkor egy megfelelő hallókészülékkel tökéletesre lehet „igazítani”, úgy mint a szemünket egy megfelelő szemüveggel. A kisebb fokú halláskárosodás egyre több fiatalnál, vagy aktívan dolgozónál kimutatható, egyre többen térnek be hozzánk az Audissima hallókészülék szalonba és a szakrendelésre ezzel  a problémával. Fontos tudni mindenkinek, hogy a hallókészülék ma már nem a gazdagok kiváltsága, ugyanis a rosszabb szociális körülmények között élő emberek a kötelező egészségbiztosítás keretében az Egészségbiztosítási Alapból támogatással ugyanúgy hozzájuthatnak – így megkönnyítve mindennapjaikat.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház Szenteste Alapítvány