Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. július 14. 10:04 | Szerző/forrás: baon.hu

Kecskemét válasza a krízis helyzetre - segít az önkormányzat

Hajnalban, a közterületek fáinak, bokrainak és virágainak öntözésével kezdik a munkát, aztán a legnagyobb, a hét köbméteres tartálykocsi elindul a város utcáin.

A közterületeket akkor kell frissítenünk, amikor az átlaghőmérséklet eléri a 28 fokot - mutat a hőmérőre Tigyi Márton, a VG Kft. városüzemeltetési részlegének a vezetője. - A vizet a szabadidőközpont tavából szivattyúzzuk, hetven forintért kapjuk köbméterét. Egy nagy befogadó képességű tartálykocsink van, általában délelőtt tíztől este hatig locsolja az utcákat. Volt olyan nap, amikor tizenkétszer kellett újra tölteni.

Elsősorban a gyalogosok által sűrűn érintett területeket járjuk, a locsolással nem csak a hőséget tesszük elviselhetőbbé, de portalanításra a kisgyerekek egészségének védelme érdekében is szükség van. Ilyen száraz, meleg időben ugyanis a legkiszolgáltatottabb helyzetben a babakocsikban ülő gyerekek kerülnek: az ő fejük általában az autók által felvert por magasságának a szintjén van.

Kecskemétnek korábban két nagyméretű tartálykocsija volt, de az egyiket ki kellett selejtíteni. A másik is kiszolgálta már az idejét: 24 éves. Mindent kézzel kell állítani rajta, a vezetőfülkében ilyenkor gyakran ötven fok körüli a hőség. A sofőrök úgy próbálják elviselhetőbbé tenni a vezetést, hogy időnkét lelocsolják a kabin tetejét.

Negyed óra alatt lehet a tartályt feltölteni, onnan tudom, hogy megtelt, amikor a tetején csurog ki a víz - zárja el a feltöltő csapot Vakulya Zoltán gépkocsivezető. - Általában 20-25 kilométeres sebességgel megyek, a  két első sugárral egy forgalmi sávot tudok locsolni. Arra is figyelek, hogy a járdára is jusson egy kis víz. A gyalogosok örülnek, amikor meglátnak, a gyerekek sokszor egészen közel szaladnak a kocsihoz, hogy lefröcsköljem őket. Az autósoknak sem volt eddig bajuk a locsolással, de akiknek frissen mosott a kocsijuk, nem szoktak megelőzni.

Oláh László, Kecskemét-Kunszentmiklós kistérség tisztiorvosa szerint a szabadidőközpont tavából kiszivattyúzott, az utcákon szétlocsolt víz minősége kifogástalan.

A Hírös Sport Nonprofit Kft. dolgozói folyamatosan és nagyon szigorú minőségellenőrzési rendszer alapján ellenőrzik a tó vizét, amely pillanatnyilag fürdésre is alkalmas - állítja a tisztiorvos. - Természetesen ettől függetlenül a kollégáim is rendszeres méréseket végeznek. Ezeknek az eredményei alapján kijelenthetem, semmilyen veszéllyel nem jár az, hogy a tó vizét locsolják a város utcáira.

A következő kisfilmet a Kecskemét Bácsvíz készített 1987-ben a hőség elleni védekezésről.

A Város Vize - Kecskemét Bácsvíz from Lipard Film on Vimeo.

Kövessen minket a Facebookon is!