Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 3. 09:53 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Tovább gyengül a természetvédelem?

Tovább gyengül a természetvédelem?
A természetvédelmi őrszolgálat jelenlegi 262 fős létszámát sokkal inkább növelni kellene a nemzeti parki igazgatóságoknál, semmint lecsökkenteni a tervezett 60-62 főre. A Tiszántúli Természetvédők Társulata szakmai állásfoglalása a Természetvédelmi Őrszolgálat tervezett strukturális átalakításáról.

Az írott és elektronikus sajtóban megjelent híradások szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyi Államtitkársága azt tervezi, hogy a Természetvédelmi Őrszolgálatból kétszáz, pisztolyaival és felszerelésével együtt átkerülne a különböző környezetvédelmi, vízügyi és természetvédelmi felügyelőségekhez, míg a fennmaradó hatvan (valójában 62) ember a nemzeti parkoknál maradna olyan feladatok elvégzésére, amelyek nem igénylik a fegyvertartást.

Természetvédelmi őr Magyarországon jogszabályi alapon több mint 30 éve létezik, jogállása, feladatai, jogosultságai és kötelezettségei azonban az utóbbi évtizedben jelentősen megváltoztak. A természetvédelmi őr 1993 óta köztisztviselő, jogosultságait és kötelességeit pedig az 1997. évi CLIX törvény II. fejezete jelentősen kibővítette. A feladatellátásuk részletes szabályait miniszteri rendeletként 2000-ben kiadott Szolgálati Szabályzat állapítja meg. A magyar Természetvédelmi Őrszolgálat 2006 óta tagja az IRF-nek (International Ranger Federation.) A belépés időszaka egybeesett a testületet is sújtó, a környezet- és természetvédelem összes területi szervét érintő létszámleépítésekkel.

A hatályos új jogszabályok alapján a természeti és a védett természeti területek és értékek megóvása, őrzése, károsításának megelőzése érdekében egyenruhával, szolgálati igazolvánnyal és jelvénnyel, szolgálati maroklőfegyverrel és más technikai eszközökkel ellátott tagokból álló Természetvédelmi Őrszolgálat működik valamennyi nemzeti park igazgatóság szervezetében.

Hazánkban 10 nemzeti park igazgatóság működik, amelyek az állami természetvédelem területi szervei; elnevezésüket a működési területükön levő nemzeti parkról kapták. Működési hatáskörük kiterjed a teljes közigazgatási területükre, amely magában foglalja:

- a nemzeti parkot, a tájvédelmi körzeteket és a természetvédelmi területeket,
- a nem védett természeti területeket is, ahol a természeti és a védett természeti értékek megóvása szükséges. Jelenlegi létszáma: 262 fő

A nemzeti park igazgatóságok alapvető feladata:

- a védett természeti területek természetvédelmi kezelési tervének elkészítése és természetvédelmi kezelése,
- természetvédelmi szabálysértési hatósági feladatok ellátása,
- Természetvédelmi Őrszolgálat működtetése és további természetvédelmet szolgáló állami szakmai feladatok. Az állami természetvédelmi őr a nemzeti park igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagja, intézkedésre jogosult, egyenruhával és megfelelő szolgálati eszközökkel felszerelt hatósági személy. Alapvető feladata a természeti értékek és területek, kiemelten a védett természeti értékek és a védett természeti területek hatósági őrzése. Sokrétű feladatkörük magában foglalja:

- a természetvédelmi hatósági őrzést
- a nemzeti park igazgatóság szabálysértési hatóság területi ügyintézési feladatait,- továbbá a nemzeti park igazgatóság védett természeti területek és értékek természetvédelmi kezelésével kapcsolatos területi feladatainak ellátását is.

Álláspontunk szerint a tervezett strukturális átalakítás megosztaná az 1993 óta egységes természetvédelmi őrszolgálatot, ellehetetlenítené a természetvédelem valós terepi bástyáját, azaz a nemzeti parki igazgatóságok védett természeti területeinek és értékeinek természetvédelmi kezelésével kapcsolatos területi feladatainak ellátását.

Egy őrre jelenleg átlagosan 46 500 hektár, azaz 465 négyzetkilométernyi terület és 190 régészeti lelőhely jut Az ország "lefedettsége" így meglehetősen hézagos: összehasonlító külföldi adatok alapján 1000-3000 begin_of_the_skype_highlighting              1000-3000      end_of_the_skype_highlighting hektár védelmét láthatja el hatékonyan egy megfelelően felszerelt és intézkedési jogosítványokkal is felruházott természetvédelmi őr, nálunk viszont optimális esetben is tizenötször ekkora területtel kell megbirkózniuk. Ráadásul idehaza nemcsak a védett terület, hanem négyszer annyi "működési terület" is az őrszolgálat tagjainak felügyeletére van bízva, ami nemzetközi viszonylatban is szinte példátlan terhelést jelent. A természetvédelmi őrszolgálat jelenlegi létszám nem elegendő sem a védett természeti területek és Natura 2000 területek folyamatos ellenőrzéséhez és monitorozásához.

Magyarországon a Natura 2000 hálózatába tartozó területek nagysága 1,95 millió ha, amely az ország területének 20,6%-a, ebből a Natura 2000 erdőterületek 1,1 millió hektárt tesznek ki, amelyből 385 ezer hektár a védett természeti területen levő Natura 2000 erdőterület, 715 ezer ha pedig a leginkább veszélyeztetett nem védett természeti területként nyilvántartott Natura 2000 erdőterület. A védett, illetve nem védett természeti területen levő Natura 2000 erdőterületek hatékony védelme és szakszerű kezelése különösen fontos feladata a magyar természetvédelemnek, hiszen jelenleg is folyamatban van az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága, illetve az Európai Parlament Petíciós Bizottsága előtt folyó 1328/2007 begin_of_the_skype_highlighting              1328/2007      end_of_the_skype_highlighting. sz. és 1654/2009 begin_of_the_skype_highlighting              1654/2009      end_of_the_skype_highlighting sz. jogsértési eljárás Magyarországgal szemben a Natura 2000 területek és élőhelyek nem megfelelő védelme miatt, amelynek egyik fontos eleme a természetvédelmi őrök létszámának elégtelensége.

A fenti tények ismeretében a természetvédelmi őrszolgálat jelenlegi 262 fős létszámát sokkal inkább növelni kellene a nemzeti parki igazgatóságoknál, semmint lecsökkenteni arra a tervezett 60-62 főre, akik ráadásul olyan feladatokat látnának el a jövőben, amelyek nem igénylik a fegyvertartást.

Álláspontunk szerint még több hasonló közösségi eljárás indítására fog sor kerülni a Magyar Köztársasággal szemben, amennyiben a természetvédelmi őrszolgálat, illetve az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény alapján felállítandó erdővédelmi szolgálat nem áll majd a hivatása magaslatán.

Kelt: Debrecen, 2010. augusztus 1.

Tiszántúli Természetvédők Társulata
Zsák Ferenc Tibor
elnök

Kövessen minket a Facebookon is!