Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 19. 08:16 | Szerző/forrás: baon.hu

Ki védi meg a tanyákat?

Ki védi meg a tanyákat?
Míg működött, megyeszerte visszaesett a tanyán elkövetett bűncselekmények száma. Pénzhiány miatt állt le a tanyavédelmi program, azóta újra elszaporodtak a lopások, betörések.

A tanyák kiszolgáltatottságával foglalkozó cikkünk nyomán kereste meg szerkesztőségünket Varga Pál, kecskeméti nyugalmazott rendőr, aki másodmagával közel öt évig koordinálta az országban elsőként megyénkben elindított, modell értékű tanyavédelmi programot.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság illetékességi területén 2002-ben hét település külterületi tanyáit felügyelték helyi koordinátorok, polgárőrök. Két évre rá a megyeszékhely közgyűlése is hozzájárult a kecskeméti program elindításához. Volt foganatja: 2006-ban háromnegyedével visszaesett a tanyán elkövetett bűncselekmények száma Kecskeméten.

- Hetente beköszöntünk a tanyasiakhoz, megkérdeztük, mit láttak-hallottak. Mostanság nem ritka, hogy egy lopás bejelentését követően csak napok múltán jut ki a helyszínre rendőr - sorolja a különbségeket a volt koordinátor.

Kollégájával egy év alatt az összes, Kecskemét környéki tanyát, hobbiházat bejárták, több mint hatezret. Számba vették az egészségügyi, szociális segélyre szorulókat, tapasztalataikról értesítették az idősgondozó szolgálatot, gyámügyet, egyéb illetékes szolgálatokat. Varga Pált a mai napig megkeresik gondjukkal-bajukkal a tanyasiak, mivel ismerik, bíznak benne. Szívesen vinné tovább a programot, csak lenne rá pénz, ahogy korábban. A rendőrség anno hét autóval támogatta a megyei programot, az önkormányzatok állták a tankolás, telefonszámla, tiszteletdíj költségeit. A megyeszékhely költségvetése éves szinten néhány millió forintot szánt erre.

A program 2007 februárjában állt le, abban az évben alakult a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete. Elnökét, Balogh József országgyűlési képviselőt kérdeztük: a jövőben számíthatnak-e hasonló védelemre a tanyák?

  \"A A nyolcvan éves Barna Lajos ballószögi tanyáját gyakran felkeresik a tolvajok. Egy éjszaka a reflektorokat tették tönkre, a gazda most attól tart, visszatérnek a zsiványok.

- Ahogy 2001-ben, most is arra lenne szükség, hogy a Belügyminisztérium szorgalmazza a program elindítását - mondja a fülöpházi honatya. - Az nem járja, hogy sok településen nincs körzeti megbízott. Az sem lenne hátrány, ha az önkéntes polgárőröknek az éjszakai járőrözés után járna egy szabadnap.

- Nem hiszem, hogy a munkáltatók ezt kitörő örömmel fogadnák, hisz a munkástól termelő tevékenységet várnak el, amit önként vállal, az a saját gondja - kommentálja a felvetést Duzmath György nyugalmazott tűzoltó, a Ballószögi Polgárőr Egyesület elnöke. - A tanyás területeket most is rendszeresen járják a polgárőrök, ahol szervezett az egyesület. Kettős elvárásnak kell eleget tegyenek: a tanyasiak szeretik látni a járőröket, mert növeli biztonságérzetüket. Tolvajt viszont nehéz "Polgárőrség" felirattal kivilágított autóval fogni.

Nagy Balázs izsáki tanyájáról több ízben hajtottak már el lábasjószágot. Állatai egyszer sem lettek meg, ám ennél is jobban bántja, hogy legutóbb két héttel a lopás bejelentése után jelent meg nála rendőr.

- A rendőrség személyi kapacitása véges, a késedelem oka lehet elkövetett élet elleni bűncselekmény, amelynek felderítése elsőbbséget élvez - reagál Mihályné Bornemissza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. - A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a külterületeket a többi érintett szolgálattal, felügyelőséggel közösen szervezett akciók alkalmával. Járőreink a tanya- és kert tulajdonosok információira hagyatkozva, célzottan lépnek fel a bűnelkövetőkkel szemben. Nem eseti alkalommal, heteken keresztül ellenőrzik a külterületeket.

Kövessen minket a Facebookon is!