Július 23. kedd, Lenke
Hírek, események 2010. augusztus 24. 09:44 | Szerző/forrás: baon.hu

A helyiek rettegnek, már az ötéves gyerek is tör-zúz

A helyiek rettegnek, már az ötéves gyerek is tör-zúz
Áldatlan állapotok uralkodnak a Cserben – panaszolják az ott élők. A nevüket nem merik adni, de vég nélkül sorolják az elképesztőbbnél elképesztőbb történeteket.

A cseri közbiztonság, az ott lakók panasza már számtalanszor napirendre került. Időnként úgy látszott, valamelyest rendeződik a helyzet, aztán kiderült: semmi sem változott. Az ott lakók bosszankodnak és félnek, a jómadarak pedig zavartalanul lopnak, rongálnak, fenyegetőznek tovább.

– Itt már talán nincs is olyan ház, ahol a lakóknak ne volna valamilyen keserű tapasztalatuk – mondja egy férfi a Cser déli részén, a Cseri dűlő tőszomszédságában levő egyik gyönyörűen gondozott utcában. Szavait alátámasztják a látottak: a szépen ápolt porták előtti területeken megtépázott gyümölcsfák, alattuk letöredezett ágak és szétszórt gyümölcsök. Az árokban szemét.
– Dobtak ide már döglött macskát, használt pelenkát is, egyszerűen ahogy erre jönnek, beleborítják a szemetet az árokba, nem győzöm feltakarítani  – panaszolja egy asszony. Hozzáteszi: ő már azon gondolkodik, hogy a telkén egytől egyik kivágja a szőlőtőkéket is. Semmi értelme gondozni, permetezni. Úgyis mások szüretelik le.

– A még éretlen gyümölcsöt is leszedik, hiába mondom, hogy nem jó az még – mondja egy másik közelben lakó. – Hiába mondom, hogy várják meg míg megérik, szívesen adok belőle. Leszedik, aztán szétszórják utcahosszat. Sőt, volt, hogy meg is dobáltak vele.

Egy ideig abbamaradt, de most újra kezdődött a „becsengetéses riogatás”. Éjszaka, hajnalban becsengetnek házakhoz, egyrészt bosszantásul, másrészt hogy kiszimatolják: van-e otthon valaki. Az is előfordul, hogy leragasztják a csengőgombot. A riadt tulajdonosok persze ki sem mernek menni.

Ezek csak az apróbb bosszúságok – mondják. Az már nagyobb baj, hogy minden eltűnik az udvarokról. Ellopják a kerítés meg a szőlőlugas drótját, de van olyan, akinek a kovácsoltvas kapuját vitték el éjszaka. Gyökerestül viszik a gömbtuját, a cukorsüvegfenyőt, a gyümölcsfákat pedig egyszerűen kivágják és ellopják tüzelőnek. Fém aknafedlapokat már csak mutatóban lehet látni a városrészben.

– Utánajártunk, vagy száz fedlapot loptak el a városból, ennek harmadát a Cserből – mondja az egyik férfi. – Volt, olyan ami alatt több méter mély gödör tátongott, fedetlenül. Bárki beleeshetett volna. Most ráraktak egy betonlapot. De az is előfordul, hogy nem fedik le, hanem lebetonozzák a fedlapok helyét. Akkor meg a víz nem folyik el.

  \"Sok Sok házat már magára hagyott a tulaj


Azt mondják: tudják, kik azok, akik felborítják a városrész rendjét. De nem mernek szólni nekik.
– Már az öt éves gyerek is tör-zúz. A szüleinek nem lehet szólni, mert megbosszulják. Egyszer, amikor az egyik kamasszal próbáltam szót érteni, közölte: tudja, mi azért vagyunk, hogy átb...szuk az ilyen bugris parasztokat, mint maga...

Az ott lakók szerint a Cseri dűlőből egyre inkább húzódnak be a Cser belseje felé. A dűlőben már mindent lefosztottak, ott már alig akad olyan telek, amit művelnének a tulajdonosok. Viszont annál több a lepusztult, romos ház. Az egyik ott lakó végig is fotózta a pusztítások helyszínét. Sok háznál a tetőt teljesen lelopták, csak elvétve maradt egy-egy cserép, de van, ahol a falakat is lebontották, csak néhány darab tanúskodik a romok között, hogy ott valamikor takaros ház, s benne hangulatos cserépkályha lehetett... Olyan történetek is szárnyra kaptak, hogy miután a tulajdonos elkeseredésében sorsára hagyja telkét, házát, a garázdák felajánlják, hogy húszezer forintért megveszik. Ha nem adja, felgyújtják. Amúgy a területet járva valóban nem egy helyen látni üszkös falakat, tetőt...

Az elmondottak ismeretében azt gondolhatnánk: a Cserben nemrégiben átadott körzeti megbízotti irodában "pezseg az élet"... De a kapu zárva, és hetente csak másfél órás ügyfélfogadást tartanak a tájékoztatás szerint. A rendőrök azt mondják: többre nincs is igény.

Koncz Katalin rendőr alezredes, szóvivő szerint a nemrégiben átadott KMB irodákat viszonylag ritkán keresik fel. Mint mindenütt, a Cserben is ki van függesztve az ügyfélfogadási idő, de a rendőrök nemcsak ekkor várják a lakosság észrevételeit, hanem a folyamatosan járják a városrészt. A Cserben minden nap 2 járőr teljesít szolgálatot, emellett gépkocsizó, lovas és kutyás járőrök is ellenőrzik a területet.


Az elmúlt hónapban a rendőrség egyeztetett a Cseri dűlőben lakókkal, a megbeszélések eredményeként kapcsolattartókat jelöltek ki. A bűnügyi-közrendvédelmi jelenlétet is igyekeztek gyakoribbá tenni a területen.

Egyébként a rendőrség tudomására jutott bűncselekmények számában jelentős változást nem tapasztaltak: a tavalyi év első félévében 58, idei év első félévében 70 vagyon elleni bűncselekményről szereztek tudomást a területen. Nem találkoztak új elkövetési módokkal sem, továbbra is jellemző bűncselekmény a betörés, egyéb lopás. A felderítési arány Kaposváron 33,5 százalékos: 2718 nyomozást zártak le eredménytelenül, 1371 esetet eredményesen.
Az illetékességi területükön az idén hat, a tavalyi év hasonló időszakában öt esetben folytattak eljárást tűzesettel kapcsolatban.

Kövessen minket a Facebookon is!