Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 14. 10:32

Jogi akadályok a parlagfű írtásban 4.

Jogi akadályok a parlagfű írtásban 4.
Egy kedves olvasónk egy pár lehetőséget talált, és küldött el nekünk, hogy mit lehetne tenni a parlagfű ellen.

-A parlagfüvet minél jobban kaszálják, annál jobban bokrosodik.

-Az őshonos növények (gazok) elnyomják a parlagfüvet, ha ezeket lekaszáljuk, csak helyet csinálunk a parlagfűnek.

-Az egyszikű haszonnövényekben  (pl.   kukoricában) általában nincs parlagfű, mert  a növénytermesztési technológiában alkalmazott gyomirtók a kétszikű parlagfüvet elpusztítják. A napraforgóban van probléma, mert ahhoz hasonló az „életmódja”.

-Ausztriában a szőlősorok között gyep van, nálunk fedetlenül hagyják,ez  ideális terep a parlagfűnek.  

-Nincs egyetlen jó módszer a parlagfű kiirtására, komplex megoldást kellene találni. Nem ártana egy munkacsoportot létrehozni azok részvételével, akinek van elképzelésük, mielőtt az első jónak látszó ötletet megvalósítjuk. Minden megoldáshoz pénz kell, de ez lehetőleg ne cél, hanem eszköz legyen, szükséges és  elégséges.  

-Az allergiának nem a parlagfű az egyetlen okozója, a problémát együttesen kellene kezelni.

- ne keverjük a tényeket a feltételezésekkel.

-nem értek egyet azzal, hogy büntetésekből finanszírozzák a parlagfű irtást, mivel ez mindenki problémája, mindenkinek hozzá kell járulni a költségekhez. Pl. adó 1%. Ne a büntetőket fizessük, hanem aki írtja. Elképzelhetőnek tartom parlagfű takarítóbrigádok létrehozását, de  előbb ki kell dolgozni a leghatékonyabb technológiát.  

-miért nem kérdezzük már meg az osztrákokat, hogyan csinálták?

 Olyan összefogással nem tudok azonosulni, ami kirekesztő, a társadalom egyes tagjait eleve bűnösnek nyilvánít és az ő rovásukra próbálnak csoportok maguknak előnyt kovácsolni, tehát szerintem ne pedálozzunk a mindenkori hatalmon lévőknél, hanem figyelmeztessük kötelességükre.

 

-  Az országos találkozókon elhangzottak szerint csupán a napraforgó táblák kezelhetetlenek a parlagfűvel kapcsolatban, a többi kultúrában csak a táblaszéleken az utak mentén találkoztam parlagfűvel, ez általában közterület. Ha mégis van  a táblában parlagfű, akkor jogos a föld művelőjén számon kérni a termesztési technológiát, de ez nem lehet a termés megsemmisítésének elrendelése.

-  nagyon sok munkanélkülinek lehetne nyári időszakban  idénymunkát biztosítani, akik településenként 2-3 fős csoportokban derítenék fel a parlagfüvet és azonnal meg is semmisítenék. (Lakóhelyemen ,   a 400 hektáros külterület legfeljebb  1%-a fertőzött, ezzel néhány nap alatt elbánnának. Nem feltétlenül kaszálásra gondolok. (A kétütemű  motoros fűkaszák is erősen környezetszennyezők.) Kipróbáltam egy hősokkos gyomégetőt, ami működött, de nagy hátránya, hogy nehézkes a kezelése. Egy könnyű háti „lángszóró” kifejlesztése megoldhatná a problémát. A legjobb megoldás egy szelektív gyomirtó lenne, mert az csak a parlagfüvet károsítaná.

-az önkormányzatoknak nem a lakosok ellen kellene intézkedni, hanem a parlagfű ellen, és ha ehhez kapnának támogatást, ami csak erre fordítható, meg is tennék. (Mondom ezt mint független önkormányzati képviselő.)

-Azért azt is tudnunk kell, hogy az allergia attól még nem szűnne meg, ha sikerülne is kiirtani a parlagfüvet, tehát védőeszközök, gyógyszerek fejlesztése is szükséges.

 Nagyon hasznos lehetne egy országos tanácskozást, fórumot összehívni a probléma iránt érdeklődők köréből, ahol mindenki elmondhatná (előre leírhatná) tapasztalatait, javaslatait. (Azért kiköthetnénk: politikai kalandorok kíméljenek.)  

Szerintem az egyes emberek ismeretei, lehetőségei  végesek, de közösen juthatunk eredményre,de ezt ne egymás rovására tegyük.  

Tisztelettel:

XY

Kövessen minket a Facebookon is!