Március 28. csütörtök, Gedeon, Johanna
Hírek, események 2010. szeptember 17. 08:07

A PORTA EGYESÜLET IS RINGBE SZÁLL! Mentsük meg a kecskeméti kajszbiarackot!

Képgaléria
A PORTA EGYESÜLET IS RINGBE SZÁLL! Mentsük meg a kecskeméti kajszbiarackot!
Képzeljük el egy percre, hogy milyen lenne a világ, ha holnaptól nem lehetne szilvát termeljenek Szatmárban, szőlőt Villányban, hagymát Makón, paprikát Kalocsán, tormát a Hajdúságban, dinnyét Hevesben, kajszit Kecskeméten… És amint elképzeltük, rögtön felejtsük is el! Hiszen ezek a tájegységi sajátosságok nem csak egyediséget, semmi mással össze nem téveszthető jelleget adnak egy-egy térségnek, hanem a hagyományok őrzőjeként egyfajta identitást is. Így aztán az imént vázolt fikció – gondolhatnánk – meg sem fordul emberi elmében. Pedig megfordul…

Jó ideje járják már a kanosszát azok, akik a Kecskemét melletti Borbáson – saját földjükön, saját költségükön – kajszit szeretnének telepíteni. Közöttük a Bács-Zöldért Zrt., akit nehéz volna azzal a váddal illetni, hogy tapasztalatlan a piacképesség és a termelés terén. Ennek ellenére a termelőhelyi kategóriába való besorolást egy szakértői vélemény ellehetetleníti, amely szerint a terület nem felel meg a kajszibarack termesztéséhez kívánatos klimatikus viszonyoknak. Milyen szerencse, hogy a kajszibarack termelést e vidéken tökéjre fejlesztő, és a terméket világhíressé tevő őseink erről nem tudtak!
A kialakult patthelyzet megoldását a Porta Egyesület szeretné a saját eszközeivel segíteni. A témát figyelemmel kísérjük, az érintetteket megszólaltatjuk, és feltett szándékunk, hogy az álláspontokat egymáshoz közelítve megmentsük Kecskemét címergyümölcsét. A mérleg egyik serpenyőjében telepítők tapasztalatai a napsütéses órák különösen magas száma, és a talaj szerkezete áldásos hatásairól, a másikban pedig egy szakértői vélemény arról, hogy errefelé nincs megfelelő termőhelyi adottsága a kajszibaracknak, a korai fagyok pedig súlyos terméskiesést okozhatnak. Megjegyzem: a termelőnek. Aki a telepítéskor pontosan tisztában van ezzel a kockázattal. A veszély nem kisebb – túl a hivatali packázás okozta bosszúságon és tényleges anyagi károkon – mint hogy az ültetvények elöregedésével a kajszibarack eltűnik a térségből, ami felmérhetetlen veszteség lenne Kecskemétnek.
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Adományok Szenteste Alapítvány Wojtyla Ház