Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 22. 12:22

Akit a Műkertváros visszavár

Akit a Műkertváros visszavár
- Minek ide csatorna, gázvezeték vagy betonút? Csak azért, hogy elszedjék a pénzünket? – rikácsolta hajdanán az idős asszony egyfolytában, a műkertvárosi fórumon. Dr. Fekete László hiába próbálta meggyőzni olcsóbb, kényelmesebb szolgáltatásokról, az ingatlanok értékének növekedéséről beszélve, a harcos amazon tovább hergelte a népet. Végül kifogyva az érvekből, a szónok dühösen azt mondta a nénikének, hogy ez a fejlesztés befektetésnek sem rossz, mert lehet, hogy holnap csődöt jelent a bank, ahol a megtakarított forintjait tartja, s akkor futhat a pénze után. Pár nap múlva ismét lakossági gyűlésre sereglettek össze a környék polgárai, s az addig folyton tiltakozó asszonyság volt az első, aki bankókat lobogtatva befizette az önrészét. Mint kiderült, megrémült a nénike dr. Fekete jóslatától, s azonnal kivette a pénzét a Postabankból, amely másnap – országos botrányt okozva - valóban csődöt jelentett.

- Fogalmam sem volt, melyik pénzintézetben tartja a pénzét, arról meg pláne, hogy a Postabanknál akkora botrány lesz. Úgy látszik, nem csak elszánt, sokrétű munka, de véletlen szerencse is kellett ezekhez a szervezői feladatokhoz. Én hajdanán önként vállalkoztam arra, hogy kézbe veszem a Műkertváros közműveinek fejlesztését, mert tudtam, hogy ha senki sem szorgalmazza az összefogás megteremtését, akkor ez a városrész egyfajta gettó negyede lesz Kecskemétnek – emlékezik a kezdetekre dr. Fekete László. – Azután a térség önkormányzati képviselőjének választottak háromszor is, és 11 éve megalakítottuk a Kecskeméti Víziközmű Társulatot, aminek elnöki teendőit máig én látom el a tagság bizalmának köszönhetően.

- Az önkormányzat és a Bácsvíz egyaránt segítette ennek a társulatnak a megalakulását, hiszen hatalmas szervezési munkát vállaltunk át a lakosságot szolgálva, ügyeiket intézve. Szekeres Imre, a Bácsvíz Rt. akkori vezérigazgatója hozott össze banki szakemberekkel, majd  előkészítettük a jogi hátterek megalkotását. Az ezt követő évek során társulati szervezésben  6800 víz- és csatornabekötés valósult meg. Azután jött az ISPA program, amelynek keretében további 7.900 csatorna és útszerződést kötöttünk. Eddig mintegy 15 ezer családot érintettek az általunk szervezett közműfejlesztések Kecskeméten. Ugyanis a város közgyűlése egy idő után társulatunkat bízta meg az egyéb közművek szervezésével is, melynek könyvelését az irodánk végezte külön megbízás alapján. Így valósult meg a külterületen 1650 gáz- és 80 villanybekötés, illetve 750 ingatlant érintő úthálózat kiépítése.

- Óriási munka volt ez, de a korábbi polgármesterek - Katona László és dr. Szécsi Gábor – még nem a kerékkötőink voltak, hanem aktív segítőink. Ahogy az akkori jegyző, dr. Peredi Katalin is. Ő felkészülve a társulati tevékenységből, tájékoztatást adott a megyei jogú városok vezetőinek, akik követendőnek minősítették az ISPA program megvalósításának kecskeméti példáját.

- Mára a város több mint 90 százaléka rendelkezik korszerű közművekkel. Jelenleg az úgynevezett Kis-ISPA korát éljük, ami a fel nem használt uniós támogatásra épül. Ennek is részt vettem a szervezésében korában, de a politikai változások jelentős gátakat emeltek. A jelenlegi városi vezetés úgy döntött, hogy az elődöket félreállítja, emléküket és érdemeiket elferdíti. Reméljük, hogy hasonló jövő elé néznek. A társulatunkat a 23/2010.(VI.15.) KR számú rendelettel iktatták ki, de módszerét, szervezetét szerencsére tovább vitték, átvállalták. A továbbiakban is az érintett ingatlantulajdonosok  havi részletekben (Ltp. szerződéssel) törleszthetik a lakossági önrészt. Egyebek mellett, ez volt a társulatunk legnagyobb vívmánya – állítja dr. Fekete László. Aki a személyét ért méltatlan támadások, sunyi rágalmazások ellenére - alapítványok,  egyesületek vezető tagjaként - felemelt fejjel ma is arra összpontosít, hogy hol tudja szolgálni szeretett városát. Nem csoda, hogy a kecskemétiek messziről megsüvegelik.  

Lapunk éveken át figyelemmel kísérte a város felemelkedéséért élet-halál harcot vívó víziközmű társulat tevékenységét. Önálló és feledhetetlen vállalkozás volt, sokat segített a város lakóinak. Fekete László pedig, egy különleges személyiség. A Műkertvárosban felújítatta a Vadaskertet, felszámoltatta a barakklakásokat, megszervezte a kisebbség munkavállalására az Oktatási és Foglalkoztatási Kht-t, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy felépülhessen az Assisi Szent Ferenc kápolna. A jelenlegi közgyűlésnek nem tagja, vagyis a Műkertvárosnak már négy éve hiányzik. Jó hír viszont, hogy az októberi helyi választásokon újra elindul a legendás városatya. Akinek közéleti küzdelmeihez lapunk további kitartást és jó egészséget kíván!  

Kövessen minket a Facebookon is!