Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 25. 09:37

Megnyílt az Artventura kiállítás

Képgaléria
  Megnyílt az Artventura kiállítás
A Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban tekinthető meg az Artventura interaktív kiállítás. A környezetvédelemmel foglalkozó „pimasz” művek, egy fenntartható világ tárgyai és a gyönyörű természetfotók november közepéig láthatók. A különleges utazó tárlat tíz hónap alatt tíz városban fordul meg.

A kiállítást október 19-én nyitotta meg Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere. A megnyitón megjelentek egy részének a természetfotók tetszettek jobban, mások a környezetvédelem, fenntarthatóság kérdéseit boncolgató utazó művekkel szimpatizáltak. A fiatal művészek szobrai, installációi és plasztikái közül nem egy pimasz hangnemben hívja fel a figyelmet a témára.

A megnyitó másnapján környezetvédelmi nyílt napra került sor a kiállítás helyszínén. Ezen a napon a városi közlekedés problémáira hívta fel a figyelmet például Cseke Péter színházigazgató, aki a kiállítás szervezőivel együttműködve aznap tandemmel tekert munkahelyére.

A nyílt nap első előadásán Gilly Zsolt mutatta be a 35 éves Kunsági Nemzeti Parkot. Látványos fotókkal kísért előadásából kiderült az is, hogy az itthoni élővilág jóval sokszínűbb, mint amit Nyugat-Európában találunk. A Kecskeméti Ifjúsági Otthon Zöld Ernyő Programja saját standdal volt jelen, Oláh Edit projektmenedzser tevékenységükről beszélt a hallgatóságnak.

Kroll Zsuzsa, az Magyar Vakok és gyengén látók Országos Szövetségének esélyegyenlőségi felelőse játékokon keresztül mutatta be a vakok világát gyerekeknek. Kohajda László előadásában arról beszélt, hogy a Föld készleteit veszélyesen kimerítettük, drasztikus változások szükségesek ahhoz, hogy az emberiség hosszú távon ne nézzen szembe komoly problémákkal.

Az Artventura kiállítás megnyitóján és a nyílt napon sokan ültek fel a kiállított kerékpárokra, akik a pedált tekerve világították meg a műveket. Ezeket a bicikliket bárki hazaviheti, aki játszik a projekt Zöldkrajcár nevű játékán.

A tapintható tárlat látogatói amellett, hogy megfoghatják a szobrokat és installációkat, audio guide segítségével tájékozódhattak a művekkel kapcsolatban. A tárlat ugyanis témájának merész feldolgozása mellett azért is különleges, mert nyitott a fogyatékkal élők számára is: például braille írással is kikerültek az alkotók nevei és a művek címei.

Megtekinthető az utolsó pesti kutyaürüléknek emléket állító kisplasztika, vagy egy tál étel, melyet majd ezer év múlva szolgálnak fel. A meghökkentő művek ellensúlyát Somodi Ferenc és Szi Zsolt gyönyörű természetfotói jelentik.

A különleges Artventura kiállítás a Kulturális és Konferencia Központban  (Deák ferenc tér 1.) tekinthető meg november 11-ig, majd tovább indul.

További információ és Zöldkrajcár játék: artventura.hu, Árpásy Miklós:  0620-412-0731

Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show

a Környezet és energia operatív program keretében jött létre

Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050

Kövessen minket a Facebookon is!