Október 22. kedd, Előd
Cornelia és a Vidám Törzsasztal októberben is támogatta a wojtylásokat

Cornelia és a Vidám Törzsasztal októberben is támogatta a wojtylásokat

2024. október 21. 13:26 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb szeptemberben vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert jellemzően együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag rakott húsos tésztát szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – kakaós csiga kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Erdélyben jártam, lovakat láttam

Erdélyben jártam, lovakat láttam

2024. október 21. 13:04 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is erdélyi élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival – immáron harmadik alkalommal. Mint hétfői beszámolójából kiderült, egyebek között Erdély legnagyobb hegyei között ült lóháton. Emellett Homoródfürdőt, Parajdot, Székelyudvarhelyet és a Fogarasi havasokat úgyszintén felkereste. Előadását a helyszínen készült gazdag képanyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. A prezentáció november 5-én folytatódik a szociális-közművelődési intézmény dísztermében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dudás Tamás és Kövesi Krisztián szeretetlakomára invitálta a Wojtyla Ház elesettjeit

Dudás Tamás és Kövesi Krisztián szeretetlakomára invitálta a Wojtyla Ház elesettjeit

2024. október 20. 13:17 | Adományok

Dudás Tamás és Kövesi Krisztián – két remek fiatalember – még 2021 januárjában úgy döntöttek, szabadidejükben jótékonyságra adják fejüket. E nemes elhatározás nagyszerű eredménye immáron közel négy éve elválaszthatatlan része a Wojtyla Barátság Központ mindennapi valóságának. Ahová Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettesének közbenjárása és szervezése által jutottak el hajdanán. Szombat délelőtt Dudás Tamás és Kövesi Krisztián azért érkezett az Egressy utcai népkonyha épületébe, hogy saját kezűleg készítsék el kiváló főztjüket: százhúsz adag székelykáposztát. Az ebédosztás munkálataiban más önkéntesek – nevezetesen Farkas Pál, Farkas Zita és Kispatakiné Szénási Melinda – úgyszintén bőséggel kivették részüket. A vasárnapi hidegcsomagok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően jutottak el az ínségesekhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Régészeti felfedezések a kecskeméti Kossuth téren – Biczó Piroska ásatásai az 1970-es években

Régészeti felfedezések a kecskeméti Kossuth téren – Biczó Piroska ásatásai az 1970-es években

2024. október 18. 12:17

A Kossuth tér nem csupán a hírös város mindennapi életének központja, emellett az elmúlt évtizedekben a régészek figyelmének középpontjába is került. Az 1970-es években Biczó Piroska vezetésével folytatott ásatások a tér múltjába engednek mélyreható bepillantást, ráadásul az egész település történetéről is lényeges információkkal szolgálnak. (Fotók: Kecskeméti Katona József Múzeum)

Részletek
Szeretetebéd a Váczi családtól

Szeretetebéd a Váczi családtól

2024. október 18. 13:44 | Adományok

Dr. Váczi Tamás kecskeméti ügyvéd, újságíró kezdetektől fogva támogatta a Wojtyla Barátság Központot - sőt előbb is, amikor Farkas P. József alapító-igazgató még csak dédelgette a népkonyha létrehozásának ötletét. Nyugodtan kijelenthetjük: nélküle ma nem a lengyel származású szent pápáról elnevezett szociális-közművelődési intézmény működne az Egressy utca 5/b. szám alatti épületben. Aligha meglepő tehát, ha a jogász folytonosan szívén viseli az év minden napján százhúsz rászorulót kiszolgáló létesítmény és gondozottjai sorsát. Ma is, amikor hitvestársával, dr. Juhász Márta diabetológus, belgyógyász főorvos asszonnyal együtt ismét ebédet ajánlott fel a nehézsorsú emberek számára, akik élete valamilyen okból mellékvágányra futott; ott vesztegelt, amíg a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei védőszárnyaik alá vették őket e helyen, amely 2006 óta egyszerre szociális intézmény, rehabilitációs központ, imaház, kiállító terem és művelődési ház egyben. Az ezer szállal ide kötődő Váczi családnak köszönhetően ma tarhonyáshús, savanyúság, kenyér, valamint – a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonosainak jóvoltából – birsalma kompót került a tányérokba, tálcákra. Isten gazdag áldása legyen a Váczi család életén! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes falatok a szegények böjtös asztalán – újból a KIK-FOR támogatásával

Ízletes falatok a szegények böjtös asztalán – újból a KIK-FOR támogatásával

2024. október 17. 13:24 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek, amely egyébként a KIK-FOR irodaházban székel, előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. Nagy Gábor Tibor öt évre kapott megbízást a KIK-FOR Kft-nél, és ő maradt a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét szegényeit. Erre legutóbb október 17-én került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százhúsz adag babgulyást, valamint kenyeret, továbbá – a P&P Pékáru Kft. felajánlásával – édes és sós süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, önkéntesei – Szöllősi-Varga Tünde Valéria, a KIK-FOR Kft. gazdasági vezetője közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bakos Tamás ajánlotta fel a Wojtyla sorsközösség szerdai ebédjét

Bakos Tamás ajánlotta fel a Wojtyla sorsközösség szerdai ebédjét

2024. október 16. 17:38 | Adományok

A Bakos és Társai Bt. 1994-ben alakult diákétkeztetés fő profillal. Céljuk a catering szakma egyre magasabb szintre emelése, ezért az elmúlt években folyamatosan korszerűsítették cégüknél az ételkészítés, szállítás és tálalás konyhatechnológiáit. Alapítóként 2009 óta találhatók az Első Kecskeméti Közétkeztetési Konzorcium tagjainak sorában. A társaság ügyvezetője – Bakos Tamás – amellett, hogy profi üzletember, jóságáról, szociális érzékenységéről is közismert városszerte. Ennek adta egyik újabb bizonyságát szerda délben, amikor neki köszönhetően mintegy százhúsz adag mustáros tarját és petrezselymes burgonya köretet, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – pogácsát szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ismét jótékonysági fodrászattal, kozmetikával kedveskedtek a gáspárosok

Ismét jótékonysági fodrászattal, kozmetikával kedveskedtek a gáspárosok

2024. október 16. 17:14

Április után októberben is megszépültek a Wojtyla Barátság Központ rászorulói a Gáspár középiskola végzős fodrász- és kozmetikus tanulóinak kezei által. A sorsközösség hölgy és férfi tagjai ezúttal úgyszintén örömmel éltek a lehetőséggel, hisz többségüknek szűkös anyagi lehetőségeikből egyáltalán nem telik ilyen szolgáltatásokra. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Eredeti Anna Margit-grafikát kapott ajándékba Borota

Eredeti Anna Margit-grafikát kapott ajándékba Borota

2024. október 16. 18:39

Egy 1962-ben készült Anna Margit-krétarajzot adományozott Péter Vladimir ötvösművész Borotának, édesanyja szülőfalujának. A műalkotást Tóth Renáta Borota polgármestere és Koch Csaba vette át Farkas P. Józseftől, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójától a Koch Borászat telephelyén. (Fotók: Mátyus István)

Részletek