Május 23. csütörtök, Dezső
  • Kezdőlap
  • "Szent Lukács Kollégium"-ként cimkézett hírek listázása
Kulturális programokon vett részt a Wojtyla Ház családja délelőtt

Kulturális programokon vett részt a Wojtyla Ház családja délelőtt

2015. július 16. 13:46 | Szent Lukács Kollégium

Ma délelőtt több kulturális programon is részt vett a Wojtyla Ház szegény családja. Először a Cifrapalotában nézték meg az állandó kiállítást, habár a török kiállítás miatt indult a csapat, de azt mára már leszedték. Nagy bánatunkkal indultunk vissza a központba, ahol viszont Molnár Zoltán intézményvezető várt bennünket énekórával. Kedvenc énekeinket énekeltük és ma egy újjal is megismerkedtünk.

Részletek
Vincze László festményeit néztük meg az iparkamarában

Vincze László festményeit néztük meg az iparkamarában

2015. március 13. 14:55 | Szent Lukács Kollégium

Szerencsére ma nem volt túl sok tenni valónk a Wojtyla Házban. Beszélgettünk egy kicsit, megreggeliztünk, teáztunk, majd átsétáltunk az iparkamarába. A napokban nyílt meg Vincze László festőművész kiállítása a kecskeméti iparkamara épületében, ahova a művészetért rajongók is elmentek. A néhány portré és csodás tájképek nagy nyugalmat, békét árasztanak magukból. Egész megnyugodott a társaság lelki békéje. Ahogy szokott lenni, mindenkinek meg lett a kedvenc képe, témája. Visszafele pedig ezekről is folyt a vita.

Részletek
Tojásokat festettünk Zsigóné Katival

Tojásokat festettünk Zsigóné Katival

2015. március 12. 15:30 | Szent Lukács Kollégium

Hamarosan itt van a húsvét, melyre Wojtyla Ház családja már javában készül. Csütörtök reggel már főztük a tojásokat, előkészítettük a festéket, ecseteket és a kézügyességünket. Zsigóné Katit, a tojáskészítés királynőjét, „az ország nyusziját” köszönthettük körünkben, aki egy újabb technikát mutatott be a kézművesek számára. Legutóbb viasszal dolgoztunk, ma festékkel díszítettük ki a főtt tyúktojásokat. A színes, népi motívum nagyon szépen kirajzolódott a barna tojásokon. A piros, kék, zöld, sárga és árnyalatai remekül mutattak egymáson, egymással. A festés előtt azonban megismerkedtünk a tojás típusokkal és azok díszítési technikáival – így például a csipkézéses, patkolásos, karcolásos technikákkal. A résztvevők mind nagyon ügyesek voltak, szorgalmasan követték az utasítások. Zsigóné Kati bejelentette, hogy utoljára jött el közénk, nem azért mert nem szeret velünk dolgozni, hanem most már szeretne pihenni férjével együtt. Reméljük, azért néha-néha eljön bemutatni nekünk egy-egy technikát. Búcsúzáskor a tojás festés nagyasszonya a csapatot ismét meghívta magához húsvéti locsolkodásra.

Részletek
Orvosi előadássorozat: Dr. Bíró Balázs szülész-nőgyógyász

Orvosi előadássorozat: Dr. Bíró Balázs szülész-nőgyógyász

2015. február 18. 14:03 | Szent Lukács Kollégium

Orvosi előadás volt ma délelőtt a Wojtyla Házban. Dr. Bíró Balázs, Kecskemét egyik legkiválóbb szülész-nőgyógyásza tartott előadást a Wojtyla Ház asszonyainak. Beszéltünk egy kicsit a változókorról, egy-két problémát próbáltunk orvosolni és egy-két szót ejtettünk a fiatalok kedvéért a gyerekvállalásról. Sok új dolgot hallottunk doktor úrtól ma is. Legközelebbi orvosi előadás témája a bőrbetegségek lesznek.

Részletek
A Cifrapalotában az I. Világháborús kiállításon járt a Wojtyla csapat

A Cifrapalotában az I. Világháborús kiállításon járt a Wojtyla csapat

2014. december 3. 13:59 | Szent Lukács Kollégium

December 31-ig tart az az I. világháborús kiállítás a Cifrapalotában, ahol ma délelőtt Dr. Tombáczné dr. Végh Katalin igazgatóhelyettesnek köszönhetően ellátogathatott a Wojtyla Család. Emlékeket szerencsére nem, de annál több anekdotát hallhattunk a múzeumba járó csoport tagjaitól. A megrázó, merész kiállítás mindenkit szíven ütött egy kicsit. De érdemes volt ellátogatni erre a fantasztikus tárlatra. Mindenkinek ajánljuk!

Részletek
A változás nem mindig jó

A változás nem mindig jó

2014. május 28. 15:26 | Szent Lukács Kollégium

Bíró Balázs a kecskeméti kórház szülész-nőgyógyász főorvosa tartott előadást a Wojtyla Család női tagjainak a változó kór sajátosságairól. Előadás előtt már hallani lehetett a „banya kór” kifejezést is, amivel egy új szleng elterjedését véltünk felfedezni. Az általános ismertető után kérdések és tapasztalatok következtek. Majd az előadáson résztvevők ajándékot is kaptak.

Részletek
Tojás kiállításon jártunk

Tojás kiállításon jártunk

2014. április 16. 15:30 | Szent Lukács Kollégium

A Wojtyla család egyes tagjai a művészetekért is igen érdeklődő típus. Így amikor csak tehetik közösen elmennek a helyi múzeumokba az aktuális kiállításokra. A múzeumok munkatársai ilyenkor szívesen állnak a rendelkezésükre, akik körbe is vezetik a csapatot. Legutóbb a Népi Iparművészeti Gyűjteményben jártak, ahol a Húsvéti készülődésre való tekintettel hímes, patkolt és más különböző technikával készült festett tojásokat láttak.

Részletek
Ősemberek voltunk...

Ősemberek voltunk...

2014. március 17. 15:36 | Szent Lukács Kollégium

Március 12-én, szerda délelőtt a Wojtyla Ház művészetek iránt érdeklődő tagjai Farkasné Judit, animátorral a Cifrapalotában jártak. Ezúttal az „Egyszer volt… az ősember” című interaktív kiállítást nézték meg, ahol levadászták a vacsorájukat is. A központban osztatlan elismeréssel szóltak a látottakról. Tisztelettel gratulálunk a Cifrapalota vezetőségének - és köszönjük a szíves fogadtatást.

Részletek
Szerelmes képeslapok a Bozsóban

Szerelmes képeslapok a Bozsóban

2014. február 27. 15:20 | Szent Lukács Kollégium

A Wojtyla Ház kulturális csoportja február 27-én csütörtökön a Bozsó Gyűjteményben járt, ahol megtekinthették a Valentin napi képeslap kiállítást Sebestyén Imre gyűjteményéből. A művelődni vágyók nagyon jól érezték magukat. Később az állandó festmény és óra kiállítást is megnézték. A nemrégiben felújított épületbe minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak.

Részletek
Közösségfejlesztő farsangi álarckészítés

Közösségfejlesztő farsangi álarckészítés

2014. február 22. 12:23 | Szent Lukács Kollégium

A „Mezei város és Ürgés integrált jellegű szociális városrehabilitáció” című DAOP-5,1,2/C-09-2f-2012-0001 azonosítójú városrehabilitációs projekt keretében a Porta Közhasznú Egyesület 2.032.000 forint támogatással miniprojektet valósít meg Mezeiváros és Ürgés városrehebilitációja az összefogás jegyében címmel. Február 22-én 9 órára Molnár Zoltán projektvezető a Wojtyla Házba hívta a hátrányos helyzetű városrész ifjúságát egy farsangi népszokásokat felelevenítő álarckészítő foglalkozásra. A rendezvényt megtisztelte Libor Zoltán ifjúsági referens is. Hájas Réka foglalkozásvezető közreműködésével sokféle díszítési technikával készítették el a gyerekek az állatokat mintázó álarcokat. A farsangi lakmározás sem maradhatott el. A résztvevők degeszre tömhették magukat finom süteményekkel és farsangi fánkkal. A foglalkozás végén pedig Farkas Ágó minden gyereket játékkal ajándékozott meg. Délben jól esett a disznótoros finomságokból összeállított ebéd. A jó hangulatú közösségépítő foglalkozás végén hívták a szervezők a jelenlévőket a február 25-ére tervezett farsangi mulatságra is.

Részletek
A Cifrapalota gyűjteménye mindig ámulatba ejti a Családot

A Cifrapalota gyűjteménye mindig ámulatba ejti a Családot

2014. február 19. 14:48 | Szent Lukács Kollégium

Február 19-én, szerda délelőtt a Wojtyla Ház művészetek iránt érdeklődő tagjai Farkasné Judit, animátorral a Cifrapalotában jártak. Az állandó kiállítás mellett ikon tárlat is nyílt a Cifrapalotában, melyet a Wojtyla Család izgalmasnak, és érdekesnek talált. Itthon osztatlan elismeréssel szóltak a látottakról. Tisztelettel gratulálunk a Cifrapalota vezetőségének - és köszönjük a szíves fogadtatást.

Részletek
Kézimunka kiállításon jártunk

Kézimunka kiállításon jártunk

2014. február 6. 14:44 | Szent Lukács Kollégium

Hírös Gobelin és Kézimunka Klub bemutatkozó kiállításán járt a Wojtyla Család február 6-án csütörtök délelőtt. A kézimunkák nagyon tetszettek a résztvevőknek, a vendégkönyvbe még jó kívánságokat is írtak a készítőknek. A haza térés után az utca jégtelenítésében is segítettek. A lejtős úton az elmúlt pár napban már alig lehetett csúszásveszély nélkül közlekedni az utcában. Most már tiszta úttal büszkélkedhet a Wojtyla Család.

Részletek
Újrahasznosított szemétből készült kiállításon járt a Wojtyla Család

Újrahasznosított szemétből készült kiállításon járt a Wojtyla Család

2014. január 22. 15:00 | Szent Lukács Kollégium

Újraértelmezték a „szemetet” a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Diák Galériájában, ahova a Wojtyla Család is ellátogatott ma délelőtt. A kiállításon a nyakkendőtől kezdve a számítógépes billentyűzeten át az újságpapírig minden féle dologból készültek alkotások. A kiállítás nagyon tetszett a részt vevőknek, ők is elgondolkoztak azon, hogy művésznek állnak.

Részletek
Britannia kicsit másképp

Britannia kicsit másképp

2014. január 15. 14:42 | Szent Lukács Kollégium

Ináncsy Géza Tamás 6 évi britanniai tartózkodása ideje alatt készült több ezer fotó válogatásából készült kiállítást nézte meg a Wojtyla Család ma délelőtt. Az angol tájakat, utcákat, embereket, járműveket más és más szemszögből mutatja be a művész.

Részletek
Csuhé babákat nézett a Wojtyla Család

Csuhé babákat nézett a Wojtyla Család

2013. augusztus 1. 14:47 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit animátorral az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak július 31-én. A csapat a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület Tiszán innen Dunán innen a két folyó ölelésében című kiállításán járt, ahol kukoricacsuhéból készült babákat, „használati tárgyakat” láthattak. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Legutolsó kiállítási élményünk

Legutolsó kiállítási élményünk

2013. június 10. 15:35 | Szent Lukács Kollégium

Május végén zárult az Erdei Ferenc Művelődési Központban a Kecskeméti Paletta 2013 című kiállítás, melyen a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiumának tagjai is jártak. A kiállításon kecskeméti és járási óvodai, iskolai, alkotócsoportok műveit láthattuk. Többek között voltak ott kukoricacsuhéból készült babák, festmények, rajzok, kerámiák is. A játékos beszélgetésen, kis-vizsgán - hogy kinek mit jelentettek a kiállított képek - érdekes és kreatív vélemények születtek. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Természeti fotókat nézett a Wojtyla Család

Természeti fotókat nézett a Wojtyla Család

2013. április 25. 14:41 | Szent Lukács Kollégium

A napokban nyílt meg a Porta Egyesület dísztermében (Barátok temploma udvara) a „Varázslatos Magyarország” című kiállítás, melyet Gilly Zsolt a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa nyitott meg. A tárlat Magyarország természeti szépségeit mutatja be különleges nézőpontokból. A képek között fellelhető Máté Bence nemzetközi fotográfus alkotásai is. Ezen a kiállításon járt április 25-én a Wojtyla Ház önkéntes-aktivista csapata, akik a csodás képek láttán teljes elaléltak. Gratulálunk a készítőknek.

Részletek
Művész Kávézóban járt a Wojtyla Család

Művész Kávézóban járt a Wojtyla Család

2013. április 10. 14:40 | Szent Lukács Kollégium

Király József, a Free Line Kft. igazgatója minden hónapban meghívja a Wojtyla Ház SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjait a Művész Kávézóba az aktuális kiállításra. Ezúttal április 10-én, szerdán Takács Jolán Anna, akvarell, pasztell, tűzzománc képeiből rendezett kiállításra mentek szegényeink Farkasné Judit animátor kíséretével. Jó hangulatban telt az alkotások csodálása.

Részletek
Zsigóné Katival viaszoltak a Wojtyla Család tagjai

Zsigóné Katival viaszoltak a Wojtyla Család tagjai

2013. március 7. 15:11 | Szent Lukács Kollégium

Hamarosan itt van a húsvét, melyre SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjai is készülődnek. Március 7-én, csütörtökön szeretett vendégünkkel Zsigóné Katival közösen húsvéti tojásokat készítettünk. Ezúttal a viaszos technikát mutatta be és segített a ház gondozottjainak. Az ország nyuszija két mintát is bemutatott, melyek közül lehetett választani. De olyan ügyesek voltak a résztvevők, hogy mindenkinek sikerült mind két mintát megrajzolni a tojásra. A remekműveket haza vitték, és majd húsvét másnapján odaajándékozzák a legjobb locsolónak. Búcsúzáskor a tojás festés nagyasszonya a csapatot ismét meghívta magához húsvéti locsolkodásra.

Részletek
Művelődés a Művelődési Központban

Művelődés a Művelődési Központban

2013. február 21. 15:18 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit, animátorral az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak február 21-én csütörtökön. Ambrus Lajos festőművésznek, a hónap alkotójának Bíró Ernőnek és Láng-Miticzky Katalin textilművésznek kiállítását nézte meg az érdeklődő közönség. A játékos beszélgetésen, kis-vizsgán - hogy kinek mit jelentenek a képek - érdekes és kreatív vélemények születtek. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Pánczél doktor vidám órái a Wojtyla Házban

Pánczél doktor vidám órái a Wojtyla Házban

2013. február 13. 15:02 | Szent Lukács Kollégium

Február 13-án, szerdán Dr. Pánczél Gyula, a kecskeméti Tüdőgondozó Intézet vezető főorvosa tartott előadást a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központban. Ma a védőoltásokról és a vírusos megbetegedésekről volt szó. A jó hangulatban telt előadás után, a kérdések megválaszolása következett. Továbbra is várjuk visszatérő vendégként főorvos urat, egy újabb érdekes témával. Képeink az előadás alatt készültek.

Részletek
Színházban járt a Wojtyla Ház csapata

Színházban járt a Wojtyla Ház csapata

2012. december 7. 15:23 | Szent Lukács Kollégium

December 7-én, a Wojtyla Ház gondozotti köre a kecskeméti Katona József Színházban járt, ahol Mészár Zsuzsanna művészeti titkár vezette körbe a csapatot. Voltunk a karzaton, a páholyokban és a földszinten, ahonnan felmentünk a színpadra, a kulisszafalak mögé és a színpad alá. Megismerkedhettünk az eklektikus, neobarokk színház történetével. Megtudtuk, hogy színházunk kinézete a két tervezőnek Fellnernek és Helmernek köszönhetően Romániában és Budapesten (Vígszínház) is látható. Idegenvezetőnk a körbejárás végén megígérte, hogy a Dr. Herz című előadásra meghívja a csapatot egyik este. Ezúton is köszönjük segítségét, kedvességét.

Részletek
A Cifrapalotában járt a SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM

A Cifrapalotában járt a SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM

2012. november 8. 15:33 | Szent Lukács Kollégium

November 8-án, csütörtök délelőtt a Wojtyla Ház Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit, animátorral a Cifrapalotában jártak. A kiállítás címe: A sebesült Görgei. A tárlat egyszerre idézi fel az 1848-49-es forradalom végnapjainak katonai és politikai eseményeit, mutatja be a korszak orvosi, sebészeti tudását és rajzolja meg Görgei portréját. A Wojtyla családtagok izgalmasnak, és érdekesnek találták a kiállítást, és osztatlan elismeréssel szóltak a látottakról. Tisztelettel gratulálunk a Cifrapalota vezetőségének - és köszönjük a szíves fogadtatást.

Részletek
Dalok szárnyán száll a szeretet

Dalok szárnyán száll a szeretet

2012. szeptember 27. 11:06 | Szent Lukács Kollégium

A Wojtyla énekkar próbál és próbál. Ezt tették szeptember 27-én is. Minden csütörtök délelőtt a következő nagy Wojtyla ünnepre, a vasárnapi terményáldásra készülnek az egyházi énekekkel. Képeink a foglalkozáson készültek, melyet Molnár Zoltán a Wojtyla Ház lelki igazgatója vezet nagy odaadással.

Részletek
Kecskeméti Képzőművészek alkotásait nézte meg a Wojtyla Család

Kecskeméti Képzőművészek alkotásait nézte meg a Wojtyla Család

2012. szeptember 18. 15:17 | Szent Lukács Kollégium

Király József, a Free Line Kft. igazgatója minden hónapban meghívja a Wojtyla Ház SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjait a Művész Kávézóba az aktuális kiállításra. Ezúttal szeptember 18-án, kedden a Kecskeméti Képzőművészek Közös Kiállítására mentek szegényeink Farkasné Judit animátor kíséretével. Jó hangulatban telt az alkotások csodálása, külön öröm volt, hogy Király úr meghívta a csapatot egy üdítőre is.

Részletek
Imáink mindenkiért szólnak

Imáink mindenkiért szólnak

2012. szeptember 6. 12:31 | Szent Lukács Kollégium

A Wojtyla Család minden nap imáiba foglalja a nap szponzorát, segítőjét. Szeptember 6-án Csörgő Károlyért (Karcsikáért) a nap főzőmesteréért és Stein Ferencért a Honvéd Kórház szakácsáért szólt. Segítségük számunkra megfizethetetlen. Délben megismerhettük Mihály főangyal csodáit.

Részletek
Hulladékból termék-interaktív kiállításon járt a Wojtyla Család

Hulladékból termék-interaktív kiállításon járt a Wojtyla Család

2012. szeptember 5. 15:34 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit, animátorral az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak szeptember 5-én. Az úti cél a nemrég megnyílt interaktív kiállítás volt, ahol megismerhettük, hogyan készül a háztartási hulladékból termék. Préselhettünk téglákat, műanyag flakonokat és készíthettünk újrahasznosított papírlapokat is. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Nagypál Sándor előadása a Wojtyla Házban

Nagypál Sándor előadása a Wojtyla Házban

2012. szeptember 5. 12:59 | Szent Lukács Kollégium

Nagypál Sándor Kecskemét alpolgármestere látogatott el szeptember 5-én a Wojtyla Barátság Központba. Mondhatni nem érkezett üres kézzel, hiszen mindenkinek hozott egy-egy jó hírt. Előző napokban már felmértük ki, milyen problémával küszködik. Mesélt még a Mercedes-projektről, az utak fejlesztéséről is. Majd a végén minden résztvevőt megnyugtatott, hogy az észrevett hiányosságokat hamarosan pótolják. Mai imánk Dr. Zombor Gáborért alapítónkért, támogató testvérünkért szólt.

Részletek
Művelődés a Művész Kávézóban: festmény kiállításon járt a Wojtyla Család

Művelődés a Művész Kávézóban: festmény kiállításon járt a Wojtyla Család

2012. augusztus 1. 13:56 | Szent Lukács Kollégium

Király József, a Free Line Kft. igazgatója minden hónapban meghívja a Wojtyla Ház SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjait a Művész Kávézóba az aktuális kiállításra. Ezúttal július 31-én, kedden a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola növendékeinek munkáiból válogatott képek kiállítását tekintették meg szegényeink Farkasné Judit animátor kíséretével. Jó hangulatban telt az alkotások csodálása, külön öröm volt, hogy Király úr meghívta a csapatot egy kávéra is. Hazafelé a Katona József szobornál is megállt a csapat.

Részletek
Verses délelőtt: Oskolás János amatőr költő volt a vendégünk

Verses délelőtt: Oskolás János amatőr költő volt a vendégünk

2012. június 20. 11:43 | Szent Lukács Kollégium

Oskolás János költő látogatott el hozzánk a Wojtyla Család nagy örömére június 20-án, hogy verseivel üdítse fel a kánikulai délelőttön. Kecskemétről, a kutyasétáltatásról, a szerelemről és még sok másról hallhattunk sorokat, rímeket. Szent Lukács Művészeti Kollégiumunk közössége nagy tapssal jutalmazta a verseket és az előadást. Oskolás úr megigérte, hogy a június 29-i intézményi születésnapon egy-egy verses kötettel ajándékozza meg az ünnepelteket.

Részletek
Vizsgakiállítás a művelődési házban: a Wojtyla család is vizsgáztatta az alkotásokat

Vizsgakiállítás a művelődési házban: a Wojtyla család is vizsgáztatta az alkotásokat

2012. június 12. 11:40 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit, animátorral az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak június 12-én kedden. Az úti cél a Kandó Kálmán Szakközépiskola Kondor Béla Művészeti tagozat végzős diákjainak tárlata volt. Az alkotások egyedisége a résztvevőket nagyon „megfogta”. A játékos beszélgetésen, kis-vizsgán - hogy kinek mit jelentenek a képek - érdekes és kreatív vélemények születtek. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Hogyan őrizzük meg egészségünket? - előadás a Wojtyla Házban

Hogyan őrizzük meg egészségünket? - előadás a Wojtyla Házban

2012. június 1. 13:09 | Szent Lukács Kollégium

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Hivatal (a volt ÁNTSZ) két kitűnő munkatársa tartott előadást a Wojtyla Barátság Központban június 1-jén. Markóné Rózsa és kolléganője az egészségmegőrzésről, és a dohányzás káros hatásairól beszélt. A közös elemző beszélgetés után, aki kérte testömegindexet is mértek neki. Az előadás résztvevőit vendégeink egy-egy müzli szelettel ajándékozták meg, az egészséges táplálkozás jegyében.

Részletek
Eperjes Károly színművész tartott hitvalló előadást a Wojtyla Ház udvarán

Eperjes Károly színművész tartott hitvalló előadást a Wojtyla Ház udvarán

2012. május 21. 17:46 | Szent Lukács Kollégium

Május 18-án, II. János Pál pápa születés napján, és kecskeméti szobrának avatónapján járt a Wojtyla Házban Eperjes Károly színművész. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas mester, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja magánéletéről, színpadi szerepeiről, és a hitéről vallott a közönségnek. Az előadás a Wojtyla Ház udvarán volt, ahova több mint félszázan gyűltek össze, hogy meghallgassanak egy nagyszerű színészt. Közben megérkezett II. János Pál pápa vérereklyéje is, melyet dr. Jeney Gábor plébános hozott át a kecskeméti nemzetőrökkel illetve a vitézi rend tagjaival a Nagytemplomból. Képeink az ankéton készültek. (Hamarosan videóval is.)

Részletek
Gyerekalkotások a művelődési házban: a Wojtyla család kulturális programja

Gyerekalkotások a művelődési házban: a Wojtyla család kulturális programja

2012. május 17. 13:52 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ kultúra kedvelő tagjai Farkasné Judit, animátorral az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak május 17-én. Az úti cél a gyerekalkotásokból álló Kecskeméti Paletta című kiállítás és s hónap alkotójának, G Szolláth Katalin grafikusművész tárlata volt. A Kecskeméti születésű művésznő a Katona József Gimnázium rajz- és művészettörténet tanáraként kimagasló művészetpedagógiai tevékenységet folytat. Az országos tanulmányi versenyeken diákjai rendszeresen előkelő helyezéseket érnek el, és közülük többen a művészi pályát választották. G Szolláth Katalint egyedi és sokszorosító grafikáin elsősorban a tér és idő kapcsolata foglalkoztatja. Visszatérő motívumai a csigavonal, a labirintus, a fa és a kereszt. Több verseskötetet is illusztrált. Grafikáival szakmai díjakat is kiérdemelt. Számos hazai és külföldi kiállításon valamint közgyűjteményekben láthatóak művei. A tárlat egyedisége a résztvevőket nagyon „megfogta”. A játékos beszélgetésen, kis-vizsgán - hogy kinek mit jelentenek a képek - érdekes és kreatív vélemények születtek. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Látogatás a Katona József Emlékházban: Szilády Károlyról tanult a Wojtyla Család

Látogatás a Katona József Emlékházban: Szilády Károlyról tanult a Wojtyla Család

2012. május 16. 15:53 | Szent Lukács Kollégium

Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus meghívására május 16-án ellátogatott a Wojtyla Barátság Központ Sorsközössége a Katona József Emlékházba a Szilády Károlyról szóló időszaki kiállításra. Főmuzeológus asszony a Porta Egyesület egy évtizeddel ezelőtti kezdeményezésével a Szilády Károly emléknappal kezdte. Majd Virág Apró József csodás szőtteseiről, Szilády Károly nyomdájában készült plakettjeiről, kiáltványairól mesélt a Wojtyla Családnak. Az előadás után finom, forró kávéval és teával kínálta meg a múzeum dolgozói a közösséget. Ezúton is köszönjük, hogy fogadták a csapatot. Gratulálunk az érdekes, magával ragadó kiállításhoz.

Részletek
A gyónástitok védőszentjére Nepumoki Szent Jánosra emlékezett meg a Wojtyla család

A gyónástitok védőszentjére Nepumoki Szent Jánosra emlékezett meg a Wojtyla család

2012. május 16. 15:47 | Szent Lukács Kollégium

Május 16-a Nepumoki Szent János ünnepnapja. A Wojtyla Család a Czollner téri szobránál emlékezett meg róla. Segítségünkre volt Székelyné Kőrösi Ilona főmuzeológus, aki a szobor történetéről mesélt a megemlékező közönségnek. Fia Székely Gábor történész, pedig Szent János életéről beszélt, majd a Wojtyla Ház önkéntes animátora Fehérné Andrea olvasott fel egy imát. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentjeként is ismert szent szobrát a Wojtyla Család örök házaspárja koszorúzta meg. A megemlékezés közös imával zárult.

Részletek
Bőrész kiállítás: A Népi Iparművészeti Gyűjteménybe látogatott el a Wojtyla család

Bőrész kiállítás: A Népi Iparművészeti Gyűjteménybe látogatott el a Wojtyla család

2012. május 11. 14:40 | Szent Lukács Kollégium

A napokban a Wojtyla Barátság Központ érdeklődő tagjai Farkasné Judit animátorral a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény új kiállításán jártak. BALLA ISTVÁN, bőrész-iparművész „BőR-SZÍN-HÁZ” című kiállítását nézte meg a Wojytla család. A bőrből készült alkotások csodálatos hatást keltettek. A fantázia is beindult a látottaktól. Tisztelettel gratulálunk a gyűjtemény vezetőségének - és köszönjük a szíves fogadást.

Részletek
Szent Lukács Kollégium: a Leskowsky Hangszergyűjtemény világhírű doromb művésze tartott bemutatót a Wojtyla Házban

Szent Lukács Kollégium: a Leskowsky Hangszergyűjtemény világhírű doromb művésze tartott bemutatót a Wojtyla Házban

2012. május 3. 11:04 | Szent Lukács Kollégium

Nagyszerű, zenés programot iktattak be a Wojtyla Ház Szent Lukács Kollégiumának vezetői a sorsközösség május 3-i délelőttjére. Szilágyi Áron, doromb-művész, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője jött el közénk, hogy társával különös, nem mindennapi zeneszerszámokat mutassanak be. A ház gondozottjainak nem kis örömére felcsendült többek között a népi citera, a doromb, a köcsög duda, az egzotikus sámándob, és az osztrák havasi kürt. Mindezeket ki is próbálhatták a bátor jelentkezők. Fájó szívvel búcsúztunk vendégeinktől az egy órás zenélés után. Tisztelettel gratulálunk a Leskowsky – Hangszergyűjtemény vezetőségének. Köszönjük, hogy ellátogattak közénk.

Részletek
Szent Lukács Kollégium: KERESZTRŐL A KERESZTBŐL: Szabó István ajándéka a Wojtyla-közösségnek

Szent Lukács Kollégium: KERESZTRŐL A KERESZTBŐL: Szabó István ajándéka a Wojtyla-közösségnek

2012. május 2. 14:41 | Szent Lukács Kollégium

Május 2-án nagy meglepetésben volt része a Wojtyla Ház ebédre gyűlt közösségének. Szabó István, a Zöld Kereszt együttes tehetséges és nagylelkű énekese, remek hangja mellett közvetlenségével is megörvendeztette a Wojtyla Családot. Isten és a haza szeretetéről tanúságot tevő dalokkal és előadásmódjával elérte, hogy az érdeklődők egymás kezét fogták. A negyedik dalt a Wojtyla-Sorsközössége már együtt énekelte Istvánnal egy kört alkotva… Szívből köszönjük!

Részletek
A Dán intézetben járt a Wojtyla család: A Skjern folyó partján álldogáltak

A Dán intézetben járt a Wojtyla család: A Skjern folyó partján álldogáltak

2012. április 25. 14:40 | Szent Lukács Kollégium

A Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Szent Lukács Kollégiuma a kecskeméti Dán Kulturális Intézetben járt, ahol megnézték „A Skjern folyó újjászületése” című fotókiállítást. A XXVII. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál programjaként mutatja be a tárlat a dán folyó megmentését. A Wojtyla családot körbekalauzoló idegenvezető elmondta: A dán Skjern folyó szabályozása a 60-as években katasztrofális hatással volt a környék élővilágára. Húsz évvel később a dán parlament elfogadta a folyó revitalizációjának tervét, és megindult az ország történetének legköltségesebb környezetvédelmi beruházása. Sok érdekességet meg tudtak az érdeklődők, szinte már Dániában a folyó mellett érezték magukat. Az installációt a Wojtyla család érdekesnek és egyedinek találta, osztatlan elismeréssel szóltak „itthon” a látottakról.

Részletek
Az Adventista Egyház zenéje, társasága a Wojtyla Ház szegényeinek

Az Adventista Egyház zenéje, társasága a Wojtyla Ház szegényeinek

2012. április 25. 13:19 | Szent Lukács Kollégium

A napokban a Hetednapi Adventista Egyház gyülekezeti tagjai jöttek el hozzánk énekkel, gitárral, és jó szóval. A délelőtti hittan órán Kormos Tivadar, az Adventista Egyház lelkésze a egészségről, egymás iránti szeretetről, elfogadásról beszélt, és Istent dicsőítő énekekkel derítette jó kedvre szegényeinket. A különleges zenés, elmélkedős délelőtt felfrissítette a résztvevőket. Egyes asztaloknál még ebédkor is folytak a beszélgetések a témákról. Szeretnénk ezúton is megköszönni az Adventista Egyház tagjainak támogatásukat, segítségüket. További sikereket és boldogságot kívánunk támogatóinknak a Wojtyla Család nevében.

Részletek
A Magyar Kékkereszt Egyesület nyújtott lelki segítséget a Wojtyla Ház gondozottjainak

A Magyar Kékkereszt Egyesület nyújtott lelki segítséget a Wojtyla Ház gondozottjainak

2012. április 20. 10:58 | Szent Lukács Kollégium

A Magyar Kékkereszt Egyesület kecskeméti csoportjának vezetője és csoporttagjai jártak a Wojtyla Barátság Központban előadást tartani illetve beszélgetni. A Magyar Kékkereszt Egyesület az alkoholizmusban és más szenvedélybetegségekben szenvedők, lelki és testi gyógyulást keresők segítése. A téma sokakat „megfogott”. Voltak, akik magukra ismertek az elmesélt történetekből. Mások bajainak meghallgatása is erőt ad-mondta a ház egyik önkéntes-segítője. Ilyenkor jövünk rá, hogy a sok esetben a mi apró-cseprő bajunk eltörpül a másik ember sorsához képest. Kecskeméten a Református Gyülekezet ad helyet az elesett, segítségre vágyóknak. Ezúton is köszönjük az előadást, a beszélgetést, azt az élményt, melynek részese lehettünk.

Részletek
Latin muzsika szerelmeseinek: zene és tánc a Wojtyla Házban-VIDEÓVAL

Latin muzsika szerelmeseinek: zene és tánc a Wojtyla Házban-VIDEÓVAL

2012. április 17. 13:16 | Szent Lukács Kollégium

A Wojtyla Ház Szent Lukács Kollégiumának vezetői zenés programot iktattak be április 17-e, kedd délelőttjére. Németh Zsolt és két zenész társa - Laci és Matyi - egy igazi latinos napot „nyomtak” a Wojtyla családnak. Az esős, hideg nap ellenére a Wojtyla Ház ebédlőjében felforrósodott a hangulat. A pörgős, ritmusos dallamokra a bátrabbak táncra perdültek, a félénkebbek csak az asztalok alatt mertek dobolni a lábukkal. A közönség hatalmas tapssal és lelkesedéssel köszönte meg az előadást. A latin zene szerelmesei már várják a következő alkalmat…. Ezúton is szeretnénk megköszönni a zenekar hozzájárulását, segítségét, hogy megvalósíthattuk ezt a csodás délelőttöt.

Részletek
Jane Eyre jött közénk-Filmklub a Wojtyla Házban

Jane Eyre jött közénk-Filmklub a Wojtyla Házban

2012. április 12. 15:42 | Szent Lukács Kollégium

Filmklub délelőttöt tartott a Wojtyla Barátság Központ Sorsközössége április 12-én. Mai filmkínálat Franco Zeffirelli Jane Eyre című alkotása volt. Filmezés közben kávét és süteményt is adtak az érdeklődőknek. A visszajelzések csak pozitívak voltak. Akadtak, aki saját életüket vélték felfedezni az árván maradt lány történetében. De voltak olyanok is, akik a zseniális rendező miatt jöttek.

Részletek
A Cifrapalotában jártak a SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjai

A Cifrapalotában jártak a SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjai

2012. április 4. 16:08 | Szent Lukács Kollégium

Április 4-én, szerda délelőtt a Wojtyla Ház Szent Lukács Kollégiumának tagjai Farkasné Judit, animátorral a Cifrapalotába látogattak. Ifjú Gyergyádesz László művészettörténész vezette körbe a csapatot a 2011 legjobb sajtófotóiból nyílt, és Báron László életmű-kiállításokon. A helytörténeti kiállítást, és a kunbábonyi arany leleteket is megnézhették. A Wojtyla családtagok izgalmasnak, és érdekesnek találták a kiállítást, és osztatlan elismeréssel szóltak a látottakról. Tisztelettel gratulálunk a Cifrapalota vezetőségének - és köszönjük a szíves fogadtatást.

Részletek
Bodri Mariann kiállításán járt a Wojtyla Család

Bodri Mariann kiállításán járt a Wojtyla Család

2012. március 21. 12:35 | Szent Lukács Kollégium

Király József, a Free Line Kft. igazgatójának meghívására látogathattak el a SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM tagjai a Művész Kávézóba március 21-én, szerdán. Bodri Mariann festőművésznő kiállítását tekintették meg szegényeink Farkasné Judit és Fehérné Andrea kíséretével. Jó hangulatban telt az alkotások csodálása külön öröm volt, hogy, Király úr meghívta a csapatot egy kávéra.

Részletek
Vendégünk volt az ország nyuszija: Zsigóné Katival festett húsvéti tojást a Wojtyla Család

Vendégünk volt az ország nyuszija: Zsigóné Katival festett húsvéti tojást a Wojtyla Család

2012. március 20. 09:17 | Szent Lukács Kollégium

Hamarosan itt van a húsvét, melyre SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM résztvevői is készülődnek. Március 20-án, kedden szeretett vendégünkkel Zsigóné Katival közösen húsvéti tojásokat festettünk. Közben elmesélte, hogy 2009-ben egész Európát képviselve Dubaiban járt, mivel a világ 5 legjobb tojásdíszítője közé választották. Alkotásai közt festett, viaszos, csipkés, patkolt, 4 technikás tojások is megtalálhatók. „Vászonként” egyaránt használ emu, strucc, tyúk, liba és kacsa tojásokat. Bevallása szerint a népművészet mind a 7 ágát műveli. Mennyezeteket, tojásokat, tányérokat, bútorokat, képeket fest, és ruhákat, terítőket hímez. A „tojásdíszítés királynője” bemutatta a Wojtyla családnak a számára oly kedves írásokat és képeket. Ő az akit, Magyarországon a legtöbben öntöznek meg Húsvét másnapján. Minden évben körülbelül 300 vendég, a világ számos országából érkezik húsvétkor hozzá. Búcsúzáskor a tojásfestő csapatot meghívta magához húsvéti locsolkodásra.

Részletek
Énekóra: készül a Wojtyla Család március idusára

Énekóra: készül a Wojtyla Család március idusára

2012. március 13. 10:53 | Szent Lukács Kollégium

Március 13-án, kedden folytatódott a 1848-49-es katonadalok tanulása a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központban. A felkészülésben Pálinkásné Kócsó Mária kitűnő énektanár segít, hogy a holnapi Wojtyla téri megemlékezésen a központ SZENT LUKÁCS KOLLÉGIUM kórusa remekeljen. Szólni fog a „Kecskemét is kiállítja…” és a „Kossuth Lajos azt üzente…”. Kollégáink a kiszáradt torkokra is ügyeltek. Forró teával és kávéval kínálták az éneklőket.

Részletek
Vasárnapi vendégek: a versmondás ifjú művészei

Vasárnapi vendégek: a versmondás ifjú művészei

2012. március 11. 12:31 | Szent Lukács Kollégium

A vasárnapi ebédet ismét boldogabbá, meghittebbé tudtuk tenni Boldog Karol Wojtyla atyánk asztalánál. Mert nem csak kenyérrel él az ember! Finom volt a tányérokra került, nagy adag meleg étel, de mindennél finomabb a két tinilány - igen tehetséges előadók - verses összeállítása. Nagyon tetszett Mészőly Anna verse: mintha direkt ennek a kedves bájos lánynak írta volna Robert Burns a Korai még a konty nekem című versét. Varga Bori is remekelt, Lackfi János Apám tyúkja című versét mondta el, remekül. (Varga Borit egyébként fölismerték a wojtylások, hiszen - emlékeztek - január 1.-én, ő mondta el Lackfi úr újévi köszöntőjét, Nagy László Adjon az Isten című versének a parafrázisát. (Mindkét előadó a kecskeméti Katona József Gimnázium növendéke.) Közreadjuk az elhangzottakat:

Részletek
Nőnapi program: a Wojtyla Ház hölgyei a Művelődési Központban jártak

Nőnapi program: a Wojtyla Ház hölgyei a Művelődési Központban jártak

2012. március 8. 15:25 | Szent Lukács Kollégium

Nemzetközi nőnapon a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ hölgyei Farkasné Judit, animátorral az élen, az Erdei Ferenc Művelődési Központban jártak. A hónap alkotójának, Gulyás Géza képzőművész festményeit nézték meg. Az alkotó több évtizede foglalkozik reklámgrafikával és kiállítás rendezéssel. Egyedi grafikái rendkívüli érzékenységgel vallanak a lélek apró rezdüléseiről, a természettel azonosulni tudó ember alázatáról. A tárlat egyedisége a résztvevőket nagyon „megfogta”. A játékos beszélgetésen, kis-vizsgán - hogy kinek mit jelentenek a képek - érdekes és kreatív vélemények születtek. Ezúton is gratulálunk az alkotóknak, és köszönjük a művelődési központnak, hogy fogadtak bennünket.

Részletek
Énekóra: katonadalokat tanult a Wojtyla Család

Énekóra: katonadalokat tanult a Wojtyla Család

2012. március 6. 14:46 | Szent Lukács Kollégium

Március 6-án, kedden 1848-49-es katonadalokat tanult a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ Családja Pálinkásné Kócsó Mária kitűnő énektanár segítségével. A március 15-i megemlékezésen a „Kecskemét is kiállítja” kezdetű nótát énekli a Wojtyla kórus Fehérné Andrea vezényletével. A múlt heti próba egy kicsit hamisan indult, de a mai énekórán már nagyon ügyes volt a csapat. Kollégáink a kiszáradt torkokra is ügyeltek. Forró teával és kávéval kínálták az éneklőket. Ma van Kodály Zoltán halálának 45. évfordulója. - hívta fel a Wojtyla Család figyelmét énektanárunk. A énekpróba után a kecskeméti zeneszerző életéről, pedagógusi munkásságáról, és műveiről mesélt.

Részletek
Énekóra a Wojtyla Házban: Pálinkásné Kócsó Máriával készülnek a Wojtylások Nemzeti ünnepünkre

Énekóra a Wojtyla Házban: Pálinkásné Kócsó Máriával készülnek a Wojtylások Nemzeti ünnepünkre

2012. február 29. 10:28 | Szent Lukács Kollégium

Pálinkásné Kócsó Mária, kitűnő énektanár tartott február 29-én, szerdán énekórát a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központban. A sorsközösség egy kis műsorral készül március 15-i ünnepségünkre, melyre 1848-49-es katonadalokat tanulnak meg. A kezdés egy kicsit hamisan indult, de a végére már egész belejött a csapat a magas és mély hangok éneklésébe. Kollégáink a kiszáradt torkokra is ügyeltek. Forró teával és kávéval kínálták a próbáló csapatot. A katonadalok próbája még nem ért véget, jövőhéten Kossuth Lajos regimentjéről dalol a Wojtyla énekkar.

Részletek
Múzeumlátogatás: Katona József szülőházában járt a Wojtyla Család

Múzeumlátogatás: Katona József szülőházában járt a Wojtyla Család

2012. február 22. 13:24 | Szent Lukács Kollégium

„Nemcsak kenyérrel él az ember…”- ez az eszme hűen tükrözi a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központ életét, hiszen nemcsak a testet próbáljuk nap, mint jól lakatni. Február 22-én, szerdán a Wojtyla család Farkasné Judit, animátor vezetésével Katona József, Kecskemét neves szülöttjének egykori otthonában járt. A házigazda, Székelyné Kőrös Ilona történész, főmuzeológus volt, aki az épületről, és a Katona családról is mesélt. Fotósorozatunk a múzeumlátogatáson készültek, melyeket sok szeretettel ajánlunk.

Részletek
Nemzetközi lantművész: Buda Ádám tartott hangszer bemutatót a Wojtyla Házban-VIDEÓVAL

Nemzetközi lantművész: Buda Ádám tartott hangszer bemutatót a Wojtyla Házban-VIDEÓVAL

2012. február 10. 13:48 | Szent Lukács Kollégium

A Tinódi Lant-díjas művész, énekmondó, lantművész Buda Ádám járt a Boldog Karol Wojtyla Barátság Központban és mutatta be a reneszánsz kort is idéző lantokat, dorombokat, kobozokat és údokat. A hangszerek ismertetésén kívül a Wojtyla zenecsoport is megalakult a délelőtt folyamán. A középkor jött el közénk. - mondta az előadás végén a Wojtyla Ház egyik gondozottja. Sok szeretettel ajánljuk képgalériánkat és videónkat.

Részletek