November 23. szombat, Kelemen, Klementina
150 kiló Gömbi burgonya ajándékba

150 kiló Gömbi burgonya ajándékba

2022. augusztus 9. 12:08 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden 10 zsák – összesen 150 kilogramm krumplit – pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József tett ételt az elesettek böjtös asztalára

Király József tett ételt az elesettek böjtös asztalára

2022. augusztus 9. 12:16 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően gyümölcsfőzelék és sült sertésszelet, valamint kenyér, sütemény kerülhetett a tányérokba. A remek menüt ezúttal is Roszik Tamás sárgadinnye-adománya egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

Rózsafüzér-imádság a Wojtyla Házban

2022. augusztus 9. 11:47 | Szegények Akadémiája

2022. február 1-jén új programsorozat indult a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyha egyik kedves, elkötelezett önkéntese hetente egy alkalommal rózsafüzér imádságot vezet a népkonyha gondozottjainak körében. Kedden sokadszor imádkozták végig a dicsőséges rózsafüzért – biblikus tartalmú beszélgetéssel fűszerezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kádár László adományozott ételt

Kádár László adományozott ételt

2022. augusztus 8. 13:07 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki hétfőn százhúsz adag rakott húsos tésztát, valamint kenyeret, süteményt ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A kiváló menüt Fornetti-pogácsa és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

2022. augusztus 6. 11:58 | Adományok

A szombati ebéd felajánlóit Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Barátság Központ társalapítója jelentette be a népkonyha „pódiumán”. Borbély Éva és férje, Horváth Sándor nem először támogatja a szociális létesítmény ételosztását – mondta. Házastársa, Farkas P. József, aki a népkonyha alapító-igazgatója, és jómaga Dunavecsén eltöltött éveik alatt ismerték meg „ezt a nagyon rendes, aranyos, kedves vallásos családot”. Éva hajdanán a Vikár Béla Művelődési Ház munkatársaként együtt dolgozott a Farkas testvérekkel, amikor József volt az intézmény igazgatója. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és időközben a házaspár is elköltözött Dunavecséről; Szekszárdra sodorta őket az élet szele. Gyermekeik felnőttek, mindketten a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumában dolgoznak kutató orvosként. A jelentős távolság miatt most egyikük sem tudott részt venni az ebédosztáson, bár jelezték, mindenképpen szeretnének előbb-utóbb ide látogatni. Ettől függetlenül kiváló egészséget és jó étvágyat kívántak a messzi távolból – közölte Farkasné Pásztor Jolán a rászorulóknak tartott ebédindítójában, majd végül közösen imádkoztak a mai felajánlókért. A kiválóan elkészített és bőséges menüt – milánói spagettit – a karitatív létesítmény ügyeletes munkatársai osztották ki a sorban álló szegényeknek. Az olaszos menüt a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet ajándékaként mézes-csokoládés puszedli, valamint Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával sárgadinnye egészítette ki . Vasárnapi hidegcsomaggal Slonszki Attila szolgált. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Bruncsák András gondoskodó szeretete

Bruncsák András gondoskodó szeretete

2022. augusztus 5. 12:47 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát pénteken a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők kolbászos paprikáskrumplit, kenyeret, valamint süteményt fogyaszthattak Bruncsák András, valamint a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin jóvoltából. A kiváló házias menüt Roszik Tamás dunavecsei őstermelő sárgadinnye felajánlása tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sárgabarack és szilva a Bács-Zöldérttől

Sárgabarack és szilva a Bács-Zöldérttől

2022. augusztus 4. 12:36 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója csütörtökön ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal két láda sárgabarackot és további két láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű mézédes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

Bimbó Imre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

2022. augusztus 4. 13:06 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Csütörtökön – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: zöldséglevest, lekváros-prézlis tésztát, valamint kenyeret, süteményt és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnyét szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. A finom ebéd Mezei Attila mesterszakács keze munkáját dicsérte. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

2022. augusztus 3. 15:42 | Adományok

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. legismertebb termékeit, a Primavera, Mizse és Zafír ásványvizeket igazán szívesen fogyasztják a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Nem is csoda, hisz van belőlük buborékos, enyhén szénsavas és persze „sima” is. A palackozó tulajdonosa, Gulyás Miklós rendszeresen juttat belőlük ingyenesen a szociális intézmény konyhájára – tavasszal, nyári forróságban, ősszel és fagyos télen egyaránt, amikor csak igényt tartanak rájuk a népkonyha szegényei. Szerdán újból nagymennyiségű ásványvíz szállítmányt küldött Gulyás úr a szociális intézménybe – a Wojtyla család kitörő örömére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízkavalkád a 48 Étteremből

Ízkavalkád a 48 Étteremből

2022. augusztus 3. 16:12 | Adományok

Szerda délben valósággal ünnepi lakoma várta a Wojtyla-népkonyhára járó sorsközösséget. A már-már túlzásba menően bőséges és mesés ízvilággal jellemezhető menü Benkovics Lajos, a kecskeméti 48 Étterem és Bár ügyvezetőjének ajándéka volt, melynek „kivitelezése” Varga Károly, a világ tíz legkiemelkedőbb szakácsa között számon tartott gasztronómiai szaktekintély, huszonkét olimpiai és világbajnoki aranyérem birtokosa nevéhez fűződik. A százhúsz adag, mesteri módon elkészített sült csirkecomb és rizs köret szinte elvarázsolta a gondozottak ízlelőbimbóit. Mindez pedig korántsem véletlenül adódott így. Varga Károly szakácsművész hagyományosan ezúttal is legmesszemenőkig hozta megszokott formáját. A csodálatos menüt savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek