Július 18. csütörtök, Frigyes
Domokos Zoltán ismét segített

Domokos Zoltán ismét segített

2020. július 10. 11:24 | Adományok Wojtyla Ház

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százhúsz, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A mai menüt ezúttal sem érhette kifogás. Amellett, hogy rendkívül ízletesre sikerült, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők zöldborsófőzeléket és Stefánia-szeletet, félegyházi kenyeret és péksüteményt fogyaszthattak Domokos Zoltán jóvoltából. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Zöldségféléket rejtett a csomagtartó

Zöldségféléket rejtett a csomagtartó

2020. július 10. 11:03 | Adományok Wojtyla Ház

A Magyar Szocialista Párt kecskeméti alelnöke immáron sokadszor állt meg gépkocsijával a Wojtyla Barátság Központ előtt. Ezúttal nagymennyiségű vöröshagymával, burgonyával, paradicsommal és paprikával lépte át a népkonyha küszöbét. Az adományok a szociális intézmény szegényeinek élelmezését szolgálják. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ballószög polgármestere főzött a Wojtylában

Ballószög polgármestere főzött a Wojtylában

2020. július 9. 11:03 | Adományok Wojtyla Ház

Somogyi Lajost visszajáró vendégként tisztelik a népkonyha gondozottjai. 2017 óta ugyanis minden évben megtiszteli melegétel-adományával az Egressy utcai szociális intézmény rászorultjait. Rendszerint saját kezűleg, helyben készíti el remek főztjét. Délelőtt az udvari bográcsban rotyognak a hozzávalók, majd fél 12-kor kóstolással zárulnak az előkészületek. Ezúttal mindenféle jóval gazdagon megrakott keménylebbencs került a szegények böjtös asztalára, ráadásul kenyér és sütemény is dukált az ebédre várakozóknak. Ballószög első embere előzetesen beszámolt a településen folyó aktuális munkálatokról. Elmondta, falujában a karanténidőszak alatt is folyamatosan zajlottak a tervezett felújítások. A járvány ilyen vonatkozásban nem vetette vissza a község folyamatos fejlődését. Egyébiránt Somogyi Lajos megígérte a jelenlévőknek, nem utoljára látták személyét a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert)

Részletek
Őrségi beszámoló

Őrségi beszámoló

2020. július 9. 11:03 | Szegények Akadémiája

Horváthné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője az Őrségi Nemzeti Parkban tett barangolásaikról mesélt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A civil szervezet tagjai időről időre kiválasztanak egy-egy távoli, vadregényes helyszínt hazánk valamelyik hegyvidékes tájegységén, ahol górcső alá veszik a terület flóráját. A szerzett tapasztalatokat, élményeket aztán előadásokon adják közre – szűkebb vagy éppen szélesebb nyilvánosság előtt. Csütörtökön az Őrség került terítékre a Wojtyla Akadémia programsorozat keretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Érseki konzervek

Érseki konzervek

2020. július 9. 08:17 | Adományok Wojtyla Ház

A koronavírus-járvány miatti kényszerű szünet után ismét konzervadománnyal járt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai kedvében dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Szerda délután kilenc láda, vegyes ízesítésű húspástétom került Kalocsán Sinkó András, a Poliext Csövek Kft. kereskedelmi igazgatója - nem mellesleg a Wojtyla Ház lelkes önkéntese - kisbuszába. A finomságokat szombatonként, a vasárnapi hidegcsomagokban vehetik át a népkonyha gondozottjai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Halászlé Algyőről

Halászlé Algyőről

2020. július 8. 11:25 | Adományok Wojtyla Ház

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervezője szava járásával: „szuperszonikus” ételkülönlegesség várta szerdán a népkonyha gondozottjait. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ugyanis szegedi halászlével kedveskedett annak a több mint száz rászorulónak, akik kényszerűségből ma a szociális intézményben kívántak hozzájutni napi betevőjükhöz. Ünnepi alkalomnak bizonyult ez a szegények számára, hiszen a magas beszerzési költségek miatt viszonylag ritkán kerülhet halétel az elesettek böjtös asztalára. Dél után néhány perccel Barta László - Farkas P. József alapító igazgató invitálására - az ebédlőben köszöntötte a szegényeket, majd bejelentette: immár tálalásra kész a filézett pontyból készült halászlé, melyből két bográcsnyit főztek a népkonyha udvarán. A nagyszerű menüt maga a felajánló nyújtotta át a nehézsorsú ellátottaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fény derült a halászlé titkára

Fény derült a halászlé titkára

2020. július 8. 11:12 | Szegények Akadémiája

Hazánkban egyre többen tartják júliust a halászlé ünnepének. Milyen módon készítik az igazi halászlevet? Mi a különbség a balatoni, a bajai és a szegedi változat között? Vannak-e trükkök, fortélyok? Többek között ezekre is választ adott Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, főszakácsa szerdán a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Semmelweis-napi ebédadomány

Semmelweis-napi ebédadomány

2020. július 7. 11:11 | Adományok Wojtyla Ház

A kecskeméti kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának orvosai immár nyolcadik alkalommal szerveztek soraikban közadakozást Semmelweis-nap alkalmából a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Nem is eredménytelenül! Alig néhány óra alatt összegyűlt annyi adomány, melynek birtokában a részleg munkatársai bátran kijelenthették: minden wojtylás vendégünk egy ízletes, tartalmas ebédre! Kedden százhúsz adag, maguk az orvosok által mesteri módon elkészített székelykáposzta és friss kenyér várta a rászorultakat a nemes lelkű támogatók jóvoltából. Előzetesen nőgyógyászati tartalmú és a koronavírus-járványra vonatkozó kérdésekre válaszoltak a megjelent gyógyító szakemberek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek