Borota a Kossuth Rádió „A Hely” című műsorában
Borotán készített hangfelvételt múlt pénteken a közrádió „A Hely” című népszerű riportműsorának stábja. Mohácsi Edit szerkesztő és Deák Dóra riporter indult el felfedezni a magyar-szerb határ közvetlen közelében fekvő község kincseit, a település legtekintélyesebb, közmegbecsülésnek örvendő polgárai kalauzolásával. A hanganyag szeptember 24-én, pénteken, a 11 órai hírek után lesz hallható a Kossuth Rádió hullámhosszán. (Fotók: Tódor Norbert)
Mások mellett megszólal a műsorban Kisné Tóth Renáta polgármester, aki beszámol a helyben elért eredményekről, a legfrissebb fejlesztésekről, miközben rámutat Borota kulturális értékeire.
Egyebek között elmondja: nemrégiben derült fény Farkas P. József, a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ népkonyha és kulturális intézmény alapító-igazgatója tevékeny közreműködésével ama tényre, miszerint Anna Margit, a 20. század egyik legjelentősebb festőművésze Borotán látta meg a napvilágot 1913-ban. Ennek valóságát bejegyzés tanúsítja a korabeli anyakönyvben.
Dr. Antal Péter debreceni ügyvéd, az Antal-Lusztig Gyűjtemény birtokosa jó néhány Anna Margit-képpel büszkélkedhet. Közülük harmincat Borotára szállított idén júliusban. A művésznő alkotásaiból a Koch Borászat kádár-lakásában hoztak létre időszaki tárlatot, melyet dr. Nagy István agrárminiszter nyitott meg.
Koch Csaba, a Koch Borászat és Panzió tulajdonosa, 2019-ben az „Év Bortermelője” címmel kitüntetett borásza bemutatja vállalkozását, mely jómagán kívül huszonöt helyi munkavállalónak biztosít megélhetést, miközben adófizetőként jelentősen gyarapítja a falu – és végső soron – az ország költségvetését.
Elek János Lajosné, a Rémi Általános Iskola Borotai Tagintézménye (ismertebb nevén a Borotai Általános Iskola) tagintézmény-vezetője úgyszintén megosztja gondolatait a rádióhallgatókkal.
Végül, de nem utolsó sorban az „utca embere” is hallatja hangját, dr. Zámbóné Sándor Erzsébet személyében.
A közös munka végeztével szeretetvendégségre invitálta látogatóit Borota első embere, aki helyi különlegességekkel – saját készítésű szarvaskolbásszal, kacsazsírral, valamint füstölt húsos szalonnával és egyedülálló megjelenésű óriáskaláccsal – kényeztette a messziről jött vándorokat, az önkormányzat dolgozóinak bevonásával.
Úton hazafelé a stáb tagjai betértek a híres-neves soltvadkerti Szent Korona Cukrászdába, melynek fagylaltválasztéka és ízvilága, no meg a belső tér patinás külleme, a hely patrióta szellemisége valósággal rabul ejtette őket.