Pékség és pincészet – Polyák-módra
Szülőfalujában, Kunszálláson építgeti birodalmát. Először pékségét virágoztatta fel, majd szőlészet-borászatban alkotott maradandót. Talán nem véletlen a párosítás: kenyér és bor. Polyák Mátyás azonban nem szereti a hangzatos dolgokat, marad inkább földközelben. Soha nem vágyódott el lakóhelyéről. Erős a kötelék: a Kunszállás és Fülöpjakab közt elterülő tanyavilágban nőtt fel. Szülei a téeszben dolgoztak, esténként lámpafénynél regényeket olvastak fel a családnak. Három lányt és egy fiút neveltek fel, mindegyiküknek szakmát adtak. Szegény körülmények közt éltek, a gyerekek fürdőszobát csak a középiskolai kollégiumban láttak először. Mégis egy életre szóló útravalót kaptak otthonról: a föld szeretetét, s a természethez, az emberekhez, a munkához való jó viszony fontosságát.
Részletek