Július 14. vasárnap, Örs, Stella
  • Kezdőlap
  • "Adományok"-ként cimkézett hírek listázása
Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

2024. július 12. 15:24 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó évről évre rendszerint jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendezteti meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak. Jóvoltából ismét nagymennyiségű friss gyümölcs érkezett a karitatív létesítmény konyhájára. Az értékes adomány pénteken és szombaton jut(ott) el a nélkülözőkhöz. Roszik Tamás eme jótékonysági akcióját egy százhúsz főre szóló szeretetebéd-meghívással koronázta meg. Neki köszönhetően lecsós sertésszeletet és rizs köretet fogyaszthattak péntek délben Kecskemét elesettjei, kenyérrel, süteménnyel, valamint – Garaczi Margó és barátai jóvoltából – vegán szendviccsel. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Házias menü Kovács László Zsolt és családja felajánlásával

Házias menü Kovács László Zsolt és családja felajánlásával

2024. július 11. 17:54 | Adományok

Kovács László Zsolt és hitvestársa gondoskodó szeretetének gyümölcseként juthattak csütörtökön egy-egy tányér melegételhez a Wojtyla Barátság Központ elesettjei, szám szerint mintegy százhúszan. A jótékonysági étkeztetés keretében csirkepörköltet és tészta köretet, savanyúságot fogyaszthattak Kecskemét szegényei. A magyaros ízvilágot idéző étek mellé kenyér és pékáru, valamint – Garaczi Margó és barátai jóvoltából – vegán szendvics is dukált a rászorultaknak. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
A Héjjas testvérek ebédadománya

A Héjjas testvérek ebédadománya

2024. július 10. 13:47 | Adományok

A Chicken-Food Kft. fő profilja a csirke-, tyúk- és kakasvágás, majd azok friss, előhűtött áruként való értékesítése egyben vagy darabolva. Kacsára, pulykára vonatkozóan úgyszintén rendelkeznek vágási engedéllyel, így ezek tekintetében is bizton számíthatnak rájuk a baromfihúst kedvelők. A cég ügyvezetői, Héjjas János és Tibor, a Wojtyla Barátság Központ rendszeres támogatói közé tartoznak immáron hosszú évek óta. Felajánlásuk révén gombapörköltet és tészta köretet fogyaszthattak ma a népkonyha szegényei. A pompás menüt friss félegyházi kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – pizzás csiga tette teljessé. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Ételosztás a Történelmi Vitézi Rend támogatásával

Ételosztás a Történelmi Vitézi Rend támogatásával

2024. július 9. 12:03 | Adományok

A Történelmi Vitézi Rend Bács-Kiskun megyei alcsoportja ismét példamutatóan támogatta Kecskemét szegényeit. A szervezet vezetői ezúton is hálásan köszönik tagtársaik szíves felajánlását. Az adományt Vitéz Tiszavölgyi István törzskapitány adta át Farkas P. Józsefnek, a népkonyha alapító igazgatójának. Mindennek folyományaként borsófőzeléket és sertéspörköltet fogyaszthattak a népkonyha rászorultjai. A remek menüt kenyér, valamint – Lőrincz Brigitta jóvoltából – egy-egy őszibarack egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Tíz zsák burgonya adomány a Göbölyös családtól

Tíz zsák burgonya adomány a Göbölyös családtól

2024. július 9. 11:16 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel időről időre nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden tíz zsák krumplit pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Újból bizonyította jószívűségét a kecskeméti mentős

Újból bizonyította jószívűségét a kecskeméti mentős

2024. július 8. 13:52 | Adományok

Ali Dénes, az Országos Mentőszolgálat munkatársa és családja felajánlásával jutottak hétfőn – immáron nem első ízben – egy-egy tányér melegételhez a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A nemes lelkű egészségügyi dolgozó és legközvetlenebb hozzátartozói nélkül ma nem ebédelhetett volna rakott kelkáposztát kenyérrel, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – pizzás csigával több mint száz nehézsorsú embertársunk a szociális-közművelődési intézményben. A remek menüt szorgos önkéntesek osztották ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

2024. július 6. 13:21 | Adományok

Csorba Csaba egy lajosmizsei hentesüzlet tulajdonosa, akit jól ismernek szerte a kisvárosban. Partnerként támogat közösségi rendezvényeket és minden mást, ami a közjót szolgálja. Egyébiránt szombaton újfent a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak javára cselekedett. Adományával támogatta közel százhúsz rászoruló szociális étkeztetését. Felajánlása révén a Wojtyla Ház ebédlőjében Kövecses Zsuzsanna szakácsnő és segédei keze munkája által sertéspörköltet és tészta köretet, valamint savanyúságot, kenyeret, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes süteményt szolgáltak fel a népkonyha szorgos önkéntesei. A vasárnapi hidegcsomagok – melyek ezúttal is kenyeret és konzervet tartalmaztak – Pavlovics István, a Pavlovics & Tsa. Kft. ügyvezető-tulajdonosának köszönhetően jutott el a rászorultakhoz. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Veszelka Mihály ma is segített

Veszelka Mihály ma is segített

2024. július 5. 13:42 | Adományok

Pénteken ismét Veszelka Mihály – immáron leköszönő – polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal paradicsomos káposztát és sült sertésszeletet tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt friss Félegyházi kenyér tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Sárgadinnyések közt a legnagyobb

Sárgadinnyések közt a legnagyobb

2024. július 4. 15:28 | Adományok

A sárgadinnyét többnyire a görögdinnye kiegészítéseként termesztik, a Roszik Dinnye Kertészet azonban erre szakosodott. A 27 éves dunavecsei családi vállalkozás 70 hektárjával a legnagyobb sárgadinnye-termesztő hazánkban. Ha pedig azt a további 30 hektárt is figyelembe vesszük, melynek termesztését integrálja és a dinnyéket értékesíti, a hazai sárgadinnye-termőterület negyedét fedi le. (Fotó: Mátyus István – archív)

Részletek
Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

2024. július 4. 13:38 | Adományok

Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja, akiket leginkább a „Gömbi burgonya” feliratú kék kisteherautóról ismernek Kecskemét-szerte, újfent a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. A koronavírus-járvány időszaka óta – nem tévedés! – több tonna burgonyát ajándékoztak az Egressy utcai népkonyha ellátottjai javára – ráadásul teszik ezt évek óta folyamatosan. Ennek megkoronázása volt – immáron sokadik alkalommal – a nemeslelkű család csütörtöki ebédfelajánlása, melynek révén százhúsz adag krumplistésztát osztottak ki a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei. A remek menüt kenyér és helyben készült sütemény egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Németh László szeretetebédje

Németh László szeretetebédje

2024. július 3. 13:47 | Adományok

Kellemes napfényes időjárás köszöntötte szerdán azt a közel százhúsz rászoruló embert, aki szociális helyzetéből adódóan „ebédügyben” kénytelen volt a Wojtyla népkonyha segítségét kérni. Az intézmény munkatársai természetesen nem ijedtek meg a „kihívástól”, hiszen az elmúlt esztendők alatt bőven volt idejük megszokni, hogy folyamatosan olyan nehézsorsú emberek rendelkezésére kell állniuk, akik önerejükből nem képesek megoldani saját élelmezésüket. Ma a K.E.K. Kft, ismertebb nevén az ELEKTRO CENTER villamossági szaküzlet tulajdonosa segített a karitatív létesítmény elesettjein. Németh László ügyvezető igazgató felajánlásával csontlevest és dióstésztát tálaltak fel és osztottak ki a rászorultak között a szorgos önkéntesek. A menüt hagyományosan kenyér, valamint sütemény egészítette ki. (Fotók: Németh László, Mátyus István – archív)

Részletek
Félegyházáról „érkezett” a finom ebéd

Félegyházáról „érkezett” a finom ebéd

2024. július 2. 13:11 | Adományok

Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója a Wojtyla Barátság Központ „ősidőktől fogva” elkötelezett támogatója. Becses neve annál is inkább ismerősen cseng a népkonyha gondozottjainak fülében, mivel rendszeres időközönként nagymennyiségű fagyasztott pékáruval látja el a szociális-közművelődési intézmény elesettjeit. Ezúttal ebédfelajánlással kedveskedett a karitatív létesítmény szegényei számára. Jóvoltából ízletes rizseshúst fogyaszthattak a nélkülöző emberek. A remek menüt savanyúság, kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sütemény tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal ismét ebéddel kedveskedett a nélkülözőknek

Cornelia és a Vidám Törzsasztal ismét ebéddel kedveskedett a nélkülözőknek

2024. július 1. 17:43 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb júniusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag finom ételt szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – ízletes pékáru kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Muhari Béla szeretetadománya

Muhari Béla szeretetadománya

2024. július 1. 17:23 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait jómaga tolmácsolta a nélkülöző embereknek, munkatársai gyűrűjében. A népkonyha „étlapján” ma egy tradicionális magyaros étel szerepelt, mégpedig gombapörkölt tésztával. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Szabó László bugaci polgármester adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szetetetebéddel folytatta édesapja jótékonykodását dr. Svébis Márk

Szetetetebéddel folytatta édesapja jótékonykodását dr. Svébis Márk

2024. június 27. 13:22 | Adományok

Dr. Svébis Mihály a kecskeméti kórház egykori főigazgatója hajdanán osztálytársa volt a Piarista Gimnáziumban Farkas P. Józsefnek, aki jóval később, 2005-ben megalapította a Wojtyla Barátság Központot. A szociális-közművelődési intézmény azóta gyámolítja a hírös város elesettjeit mindennapi betevővel, ruhaneművel. Svébis doktor kezdettől fogva támogatta a karitatív létesítmény misszióját, egészen 2022 áprilisában bekövetkezett haláláig. Jótékonysági tevékenységét fia, az úgyszintén orvosi hivatást választó dr. Svébis Márk vitte tovább, aki legutóbb június 27-én nyújtott segítő kezet a népkonyha mintegy százhúsz főt számláló gondozotti családjának egy-egy tányér melegétel, mégpedig Marco Polo szelet és burgonyapüré formájában. A mennyei menüt savanyúság, kenyér, továbbá – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Kutas Tibor és családja támogatta a szegények étkeztetését

Kutas Tibor és családja támogatta a szegények étkeztetését

2024. június 25. 16:22 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – kedden a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor és hitvestársa az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállaltak közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menü nem volt más, mint rakott húsos tészta. A finom ebédhez kenyér, sárgabarack, sárgadinnye (utóbbi Roszik Tamás dunavecsei őstermelő ajándéka) és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa is dukált a nélkülöző embereknek. A konyhai munkálatokat szorgos önkéntesek látták el. A holnapi hidegcsomagok, melyek ezúttal is kenyeret és konzervet tartalmaztak, Farkas Ágónak köszönhetően jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás dinnyét és ebédet is juttatott a szegényeknek

2024. június 24. 12:50 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó évről évre rendszerint jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendezteti meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak. Jóvoltából múlt pénteken ismét nagymennyiségű friss gyümölcs érkezett a karitatív létesítmény konyhájára. Az értékes adomány szombaton, hétfőn és kedden jut(ott) el a nélkülözőkhöz. Roszik Tamás eme jótékonysági akcióját hétfőn egy százhúsz főre szóló szeretetebéd-meghívással koronázta meg. Neki köszönhetően lecsós sertésszeletet és rizs köretet fogyaszthattak Kecskemét elesettjei, kenyérrel és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsával. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
„Szedd magad” sárgabarack a szegényeknek

„Szedd magad” sárgabarack a szegényeknek

2024. június 24. 12:09 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ önkéntesei vasárnap délelőtt nagymennyiségű sárgabarackot szedtek a Bács-Zöldért Zrt. borbási telephelyén lévő fákról. A „Szedd magad” akció keretében kedvezményesen megvásárolt friss, mézédes gyümölcs kedd délben kerül az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény rászorultjainak böjtös asztalára. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Szeretetebéd a Porció-Ék felajánlásával

Szeretetebéd a Porció-Ék felajánlásával

2024. június 22. 13:18 | Adományok

Dr. Horváth Zoltán, a húsfeldolgozásban érdekelt albertirsai székhelyű Porció-Ék Kft. ügyvezető-tulajdonosa – Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese régi, kedves ismerőse – nagymennyiségű sertésmájjal szolgált a szociális-közművelődési intézmény szegényei javára – idén április után immáron második alkalommal, Kolláth Andrea közbenjárása által, Horváth Miklós értékesítési vezető aktív segédletével. A becses adomány resztelt máj formájában jutott el Kecskemét nélkülözőihez, főtt burgonya köret és savanyúság kíséretében. És mi volt erre a Wojtyla-sorsközösség válasza? A hálás köszönet hangján tapsvihar – a támogatónak, valamint a népkonyha munkatársainak, önkénteseinek címezve. A házias menüt sárgadinnye tette teljessé, Roszik Tamás dunavecsei őstermelő ajándékaként. Dr. Horváth Zoltán ígérte: folyt. köv. júliusban. A vasárnapi hidegcsomagok az izsáki Tamásné Újszászi Katalin jóvoltából jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Király József pártfogolta az ínségeseket

Király József pártfogolta az ínségeseket

2024. június 21. 13:51 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója pénteken déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően rántott csirkemell, rizibizi és savanyúság kerülhetett a tányérokba, valamint kenyér és helyben készült sós sütemény a tálcákra – lelkes önkéntesek felszolgálásával. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szélesi László volt ma a Wojtyla-sorsközösség vendéglátója

Szélesi László volt ma a Wojtyla-sorsközösség vendéglátója

2024. június 20. 12:47 | Adományok

Mi az, ami a lajosmizsei Geréby Kúriát olyan varázslatossá teszi? Képzeljük el, ahogy az autópályát elhagyva a puszta közepén egy külön világba érkezünk. Üde zöld fű, árnyas ligetek, a természet illata és mindent betöltő madárcsicsergés. Még ki sem szálltunk az autóból, de máris eláraszt bennünket a nyugalom. Megérkezni egy olyan szállodába, ahol a vendégszeretet magától értetődő és a különlegesség teljesen hétköznapi. Ahol az idő megállítható, hiszen a park ölelésében megbúvó hotel távol van a rohanó világ zajától. Így válik teljessé az élmény, melyet úgy hívnak: Geréby Kúria. Szélesi László, a létesítmény-komplexum tulajdonosa élethivatásán túlmenően azokra is gyakorta gondol, akiket a köznyelv egyszerűen csak ekképpen említ: vesztesek. Nagylelkűségének adta ismét tanúbizonyságát Szélesi László, amikor csütörtök délben százhúsz adag marhagulyást és desszertként lekváros tejespitét ajánlott fel a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak – jó szívvel, mélységes szeretettel. A menüt hagyományosan kenyér tette teljessé – úgyszintén a Geréby Kúria ügyvezetőjének felajánlásával. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Király Szabolcs újból segített

Király Szabolcs újból segített

2024. június 19. 13:56 | Adományok

A közismert kecskeméti, országos elismertségnek örvendő ingatlanszakértő, nem mellesleg Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója keresztfia – több száz magánszemélyhez hasonlóan – hosszú évek óta gyarapítja a szociális-kulturális intézmény támogatóinak népes táborát. Király Szabolcs ezúttal százhúsz sárgaborsó-gulyással és dióstésztával lepte meg a népkonyha szegényeit, akik örömmel, kitörő lelkesedéssel fogadták az ételadományt. A rendkívül ízletes menüt kenyér és – egy hazánkban élő svájci házaspár, Ursula Schmidig és Fredi Schmidig jóvoltából – házi készítésű gyümölcskenyér egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert, Facol Lajos)

Részletek
Ínyenc falatok Baltás Csaba és családja felajánlásával

Ínyenc falatok Baltás Csaba és családja felajánlásával

2024. június 18. 13:46 | Adományok

Az elesetteket, nélkülözőket, elhagyatottakat is patronáló Rotary Club Kecskemét időről időre támogatásban részesíti a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Látván a népkonyha gondozottjainak különösen nehéz helyzetét, a civil szervezet újabb és újabb karitatív ételosztással pártfogolta a szociális-közművelődési intézmény szegényeit. Ezen jótékonysági alkalmak során gyakorta képviseli a „céget” Baltás Csaba, a Rotary Club Kecskemét 2023-2024. évben soros elnöke, néhány tagtársával egyetemben. Kedvező tapasztalatai okán Baltás Csaba hitvestársával karöltve nemrégiben akként döntött, hogy a testületi támogatáson túlmenően családilag is hozzájárulnak a Wojtyla Ház szegényeinek étkeztetéséhez. Ezen nemes elhatározás bőséges gyümölcseként juthatott kedden napi betevőhöz a sorsközösség mintegy százhúsz tagja, akik őszibarackos csirkemellet és petrezselymes burgonya köretet, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – töltött pogácsát fogyaszthattak délidőben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Helvécia polgármestere ismét jótékonykodott

Helvécia polgármestere ismét jótékonykodott

2024. június 17. 20:47 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak hétfői támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag rakott kelkáposztával kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – töltött pogácsa tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Konfár Zoltán ebédeltetett a Wojtylában

Konfár Zoltán ebédeltetett a Wojtylában

2024. június 15. 13:36 | Adományok

Az Izsáki úti FormaZona Sportközpont Kecskemét egyik legnagyobb és legmodernebb felszereltségű tornaterme – a Petőfi Sándor utcaival egyetemben. Szolgáltatásaikat sokrétűség jellemzi, ugyanis a család minden tagja számára kínálnak megfelelő edzési lehetőséget. A sportcentrumok tulajdonosa Konfár Zoltán, aki nem csak létesítményeit vezeti, nehézsorsú embertársaira is önzetlen szívvel gondol. Ennek egyik – immáron sokadik – megnyilvánulását jelentette a Wojtyla Barátság Központ szombati ételosztása, melynek alkalmával a nemes lelkű vállalkozó biztosította adományával a népkonyha százhúsz gondozottjának ebédjét, mégpedig bivalygulyást – Dudás Tamás mesterszakács keze munkája által. A vasárnapi hidegcsomagok Kiss Antal, a Polarkiss Kft. ügyvezető-tulajdonosa felajánlásával juthattak el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fazekas Mihály látta vendégül az ínségeseket

Fazekas Mihály látta vendégül az ínségeseket

2024. június 14. 12:57 | Adományok

A gyógyászati készülékek javításában élenjáró kecskeméti Medi-Print Medical Kft. ügyvezetője, Fazekas Mihály vállalt patrónusi szerepet a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára – jelentette be Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese péntek délben a népkonyha étkezdéjében. A gondozottak azt is megtudhatták, hogy a vállalkozás nagylelkű tulajdonosa 2016 januárjában csatlakozott a szociális intézmény mára több százasra növekedett támogatói táborába. Felajánlásait mindig jó szívvel adja, mert lélekben átérzi a szükséget szenvedő emberek nehéz anyagi-szociális helyzetét – tolmácsolta Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa Fazekas Mihály üzenetét, mely ekként zárult: jó étvágyat kívánok mindenkinek. Ami pedig a napi menüt illeti, a népkonyha munkatársai, önkéntesei százhúsz adag kijevi csirkemellet és mellé burgonyapürét osztottak ki a szegényeknek. A remek menüt savanyúság, kenyér és sajtos kifli egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Félév-értékelő Izsák-Kurjantópusztán és Tasson

Félév-értékelő Izsák-Kurjantópusztán és Tasson

2024. június 13. 16:52 | Adományok

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója négy munkatársa, segítője társaságában értékelte a szociális-közművelődési intézmény első félévének eredményeit az izsák-kurjantópusztai Birkás Bor- és Pálinkaházban, majd a tassi Pákász Étteremben. Mint a népkonyha első embere összefoglalóan elmondta, az évkezdés nem ment teljesen zökkenőmentesen, de később helyreállt a megszokott működési rend a karitatív létesítmény életében. Ez alkalomból Birkás Menyhért izsáki borász borkóstolóra, majd utána Mizsei Jánosné, az országszerte hírneves tassi vendéglátóhely tulajdonosa szeretetebédre invitálta a kecskeméti vendégeket, akik egy kis ajándékkal fejezték ki hálás köszönetüket. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
120 darab házi sütemény Facol Lajos hozzátartozóitól

120 darab házi sütemény Facol Lajos hozzátartozóitól

2024. június 13. 16:35 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermesterének zentai hozzátartozói – nevezetesen nővére, Mészáros Kritzmann Gizella és kedves lánya, Borsos Teréz – szorgos munkálkodásának eredményeképpen készült el az a 120 adag kiváló házi sütemény, mellyel csütörtök délben lépték át közösen a szociális-közművelődési intézmény küszöbét, hogy cukrásztudományuk eme gyümölcsét önzetlen szeretettel felajánlják a karitatív létesítmény nehézsorsú gondozottjainak. Sajátkezűleg készített édes finomságaikat jómaguk nyújtották át a rászorultaknak az ebédosztás pillanataiban – Facol Lajos és önkéntestársai segítőkész közreműködésével. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

2024. június 13. 16:18 | Adományok

Árvai Tamás lelkészt sokadszor köszönthették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha étkezdéjében. Abból az alkalomból látogatott – ezúttal legkisebb lányával, Zselykével – ismét a szociális intézménybe, hogy Krisztus-követő közösségük újból vállalta: ételt osztanak a karitatív szervezet rászorulóinak. Az ebédet – 120 adag sárgaborsófőzeléket virslivel, kenyérrel – jómaga szolgálta fel a szegényeknek. De ezen felül sem jött üres kézzel Árvai Tamás! Újfent megosztotta biblikus gondolatait a jelenlévőkkel, gitárdallamok kíséretében. A menüt – Garaczi Margó és két vegetáriánus barátja jóvoltából – vegán szendvics, továbbá – Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermestere nővérének, Mészáros Kritzmann Gizellának és leányának, Borsos Teréznek köszönhetően – sütemény tette teljessé. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Kollár Csaba ismét segített

Kollár Csaba ismét segített

2024. június 12. 12:48 | Adományok

A Hírös Farm Kft. a magyar baromfiágazat egyik leg(el)ismertebb vállalkozása. A lajosmizsei székhelyű cég alapító-tulajdonosa, egyben ügyvezetője amellett, hogy sikeres üzletember, a társadalmi felelősségvállalás nemes gondolatától vezérelve hosszú évek óta rendszeresen támogatja nehézsorsú embertársait, többek között a Karol Wojtyla Barátság Központban. Ennek megfelelően szerda délben százhúsz adag tyúkpörköltet szolgált fel az Egressy utcai népkonyha gondozottjainak a karitatív létesítmény önkénteseivel karöltve – tészta köret, savanyúság, kenyér, valamint sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Algyői halászlé a wojtylások böjtös asztalán

Algyői halászlé a wojtylások böjtös asztalán

2024. június 11. 13:54 | Adományok

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervezője szava járásával „szuperszonikus” ételkülönlegesség várta kedden a népkonyha gondozottjait. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ugyanis szegedi halászlével kedveskedett annak a több mint száz rászorulónak, akik kényszerűségből ma a szociális intézményben kívántak hozzájutni napi betevőjükhöz. Ünnepi alkalomnak bizonyult ez a szegények számára, hiszen a magas beszerzési költségek miatt viszonylag ritkán fogyaszthatnak halételt az elesettek. Dél után nem sokkal Jánosi István frissen megválasztott önkormányzati képviselő méltatta eme bőkezű adományozás jelentőségét az ebédlőben, majd Barta László köszöntötte a szegényeket, aki bejelentette: immár tálalásra kész a filézett pontyból készült halászlé, melyből két bográcsnyit főztek a népkonyha udvarán Varsányi Attila mesterszakács közreműködésével. Hozzátette: fogyasszák olyan jó szívvel a megvendégeltek, amilyen jó szívvel ők készítették a tradicionális étket. A nagyszerű menüt kenyér és – Fornetti Kft. felajánlásával – pizzás sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Öt zsák burgonya adomány a Göbölyös családtól

Öt zsák burgonya adomány a Göbölyös családtól

2024. június 11. 13:12 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel időről időre nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden öt zsák krumplit pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

2024. június 10. 12:32 | Adományok

A WENINGER Bt. 1995-ös alapítása óta 100%-os hazai tulajdonban lévő családi vállalkozásként működik. Kezdetektől fogva céljuk, hogy Magyarországon is megismertessék a tartósítómentes befőzés egyszerűbben kivitelezhető, egészséges módját. Hazánkban elsőként fogtak bele a befőzőautomaták és ivólékészítők forgalmazásába. 2009-ben közös megállapodást kötöttek a német gyártó céggel, és azóta WENINGER márkanév alatt forgalmazzák a német gyártású, szigorú minőségi követelményeknek megfelelő háztartási készüléket és kiegészítőit. Weninger Konrád, a kerekegyházi cég ügyvezetője azonban nem csak a befőzőgépek piacán örvend jelentős népszerűségnek, jószándéka, segítőkészsége éppúgy nyilvánvaló az őt ismerők számára. Akárcsak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai körében, akik hétfőn kóstolhatták meg legutóbb a vállalkozó nagylelkűségének gyümölcsét, mely százhúsz adag tarhonyáshús, valamint kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – pizzás sütemény formájában vált láthatóvá a szegények böjtös asztalán. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Étkezési alapanyagok Kollár Csabától

Étkezési alapanyagok Kollár Csabától

2024. június 10. 12:07 | Adományok

Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizse-Táp Kft. ügyvezető-tulajdonosa nagymennyiségű étkezési alapanyaggal szolgált a Wojtyla Barátság Központ számára. A friss termékeket – melyek későbbi étkeztetések alkalmával kerülnek felhasználásra – saját kezűleg juttatta el a szociális-közművelődési intézménybe. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

2024. június 8. 12:51 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a Veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szombaton a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők őzgulyást és túróstésztát fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából, Kövecses Zsuzsanna szakácsnő keze munkája által. A kiváló menüt -melyet ezúttal is szorgos önkéntesek osztottak ki – Laczkó Róbert, a ZKI Zrt. vezérigazgatója uborka adománya tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Kutas Lajos, a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság erdészeti igazgatója felajánlásával jutottak el a nehézsorsúakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

2024. június 7. 14:34 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak. A nagylelkű család jóvoltából péntek délben százhúsz adag gombás-rizses tokányt osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai – kenyér és – Boldog Mihály felajánlásával, Facol Lajos keze munkája által - cseresznye kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív, Kolláth Andrea)

Részletek
Túri István és családja rendezett szeretetlakomát

Túri István és családja rendezett szeretetlakomát

2024. június 6. 12:53 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik napon a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő négy és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag burgonyafőzeléket és sült debrecenit, valamint kenyeret, továbbá – Boldog Mihály felajánlásával, Facol Lajos keze munkája által – cseresznyét osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. A lelkész az ebédosztásban is segédkezett. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Új székek az ebédlőben – Simon Bence felajánlásával

Új székek az ebédlőben – Simon Bence felajánlásával

2024. június 6. 10:47 | Adományok

Az Építő Simon Kft. ügyvezető igazgatója 40 darab ülőkével szolgált a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. El is kelt a segítség, hiszen a népkonyha étkezdéjének ülőalkalmatosságai igencsak megkoptak az elmúlt esztendők során, így legjobbkor jött a felajánlás. A nemes lelkű vállalkozónak köszönhetően csütörtökön már vadonatúj ülőhelyeken fogyasztották el étküket a rászorultak a szegények böjtös asztalánál. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Boldog Mihály újból cseresznyét adományozott

Boldog Mihály újból cseresznyét adományozott

2024. június 6. 10:04 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő cseresznye-felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára – nyugodtan állíthatjuk – az elmúlt évek során hagyománnyá vált. Kérése feléjük mindössze ennyiből áll: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fákról. Tegnap egyedül Facol Lajos, a szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermester önkéntese mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. A több ládányi termést úgyszintén ő maga juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez. (Fotók: Facol Lajos – archív)

Részletek
A kecskeméti reformátusok étkeztették a wojtylásokat

A kecskeméti reformátusok étkeztették a wojtylásokat

2024. június 5. 13:26 | Adományok

Szerda délben ismét ebédadománnyal jelentkeztek az Egressy utcai népkonyhán a nagylelkű protestáns egyházfiak. A kecskeméti reformátusok jóvoltából százhúsz adag bivalygulyást és dióstésztát tálaltak fel a szociális intézmény dolgozói, önkéntesei. Az ízekben gazdag menüt kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – sajtos pogácsa egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebédet adott az „aranyember”

Szeretetebédet adott az „aranyember”

2024. június 4. 13:09 | Adományok

Az arany a művészetek történetében a szakralitás fontos szereplője volt. Vajon lehet-e a kortárs képzőművészetben úgy használni, hogy megidézze az említett szakralitást korunkban is?” Aranykor címmel, eme költői kérdés kíséretében nyitotta meg dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus még tavaly tavasszal Dénus Kiss Jenő kortárs festőművész kiállítását a Wojtyla Barátság Központban. A tárlat keretében annak idején kilenc festményét vonultatta fel a szerző az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény dísztermében. Alkotásain túlmenően melegételt is „hozott” a szegényeknek Dénus Kiss Jenő – immáron sokadik alkalommal. Legutóbb június 4-én, hétfőn, amikor jóvoltából százhúsz adag paradicsomos káposzta és sült sertésszelet került a rászorultak böjtös asztalára a népkonyha konyhai dolgozóinak, önkénteseinek hatékony közreműködésével. A remek menüt kenyér, sajtos kifli és – Boldog Mihály jóvoltából – cseresznye tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Boldog Mihály cseresznyét adományozott

Boldog Mihály cseresznyét adományozott

2024. június 4. 12:28 | Adományok

A kecskeméti gyümölcstermesztő cseresznye-felajánlása a Wojtyla Barátság Központ szegényei javára – nyugodtan állíthatjuk – az elmúlt évek során hagyománnyá vált. Kérése feléjük mindössze ennyiből áll: a megajándékozottak (vagy azok képviselői) szedjék le az elvitelre szánt cseresznyét a fákról. Minap Farkasné Pásztor Jolán, Facol Lajos, Jobbágy Istvánné Katika, Kispatakiné Szénási Melinda és unokája mászott fel a kerti létrára, majd jött le arról teli vödörrel – egy teljes napon át. A közösen szedett 12 ládányi – mintegy 150 kilogramm – mézédes gyümölcsöt Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere juttatta el gépkocsijával a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti épületéhez. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal júniusban is gondoskodott a nélkülözőkről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal júniusban is gondoskodott a nélkülözőkről

2024. június 3. 13:04 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb májusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag kolbászos rakott burgonyát szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa kíséretében. A házias menüt Boldog Mihály cseresznye adománya tette teljessé. A zamatos gyümölcsöt a Wojtyla Ház önkéntesei szedték le a fákról, majd juttatták el a szociális-közművelődési intézmény tálalókonyhájába. Nevezetesen: Farkasné Pásztor Jolán, Facol Lajos, Jobbágy Istvánné Katika, Kispatakiné Szénási Melinda és unokája. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fűkaszát adományoztak a Wojtyla Barátság Központnak

Fűkaszát adományoztak a Wojtyla Barátság Központnak

2024. június 2. 21:08 | Adományok

Muhari Béla, a kecskeméti Royal Traktor Zrt. vezérigazgatója egy damilos fűkaszával ajándékozta meg a Wojtyla Ház sorsközösségét abból az alkalomból, hogy a cég Budai úti telephelyén STIHL szakkereskedés és szerviz nyílt. A június 1-jei megnyitón Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója mellett dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő is részt vett. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta a jobb sorsra érdemeseket

Bimbó Imre pártfogolta a jobb sorsra érdemeseket

2024. június 2. 12:47 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Szombaton – immáron megszámlálhatatlanul sokadik alkalommal – ételadományával is meglepte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjait. A kiváló menüt – gazdag ízvilággal jellemezhető, kitűnő, házi jellegű borsófőzeléket és sertéspörköltet – igazán nem érhette kifogás. A vasárnapi hidegcsomagokat – mely kenyérből és konzervből állt – a Városföld Községi Önkormányzat, kiváltképpen Veszelka Mihály polgármester támogatásával jutott el az ínségesekhez. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal májusban is gondoskodott az elesettekről

Szabó Antal májusban is gondoskodott az elesettekről

2024. május 31. 12:09 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített melegétel a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt a Wojtyla Ház két nemes lelkű gondozottja, Festő-Hegedűs László és kedves felesége cseresznye adománya tette teljessé – Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere segédletével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rászorultaknak rászorultaktól – szívesen

Rászorultaknak rászorultaktól – szívesen

2024. május 31. 09:17 | Adományok

Festő-Hegedűs László és kedves felesége alig két hete csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéhez. E rövidke idő elég volt arra, hogy megérjen bennük egy igencsak nemes szándékú gondolat. Mivel gazdagon részesülnek a szociális-közművelődési intézmény adományaiból – gondolták – , ők is megteszik, ami tőlük telik, és a kertjükben saját kezűleg szedett cseresznyével ajándékozzák meg sorstársaikat, hálaáldozatukkal ekképpen mondva köszönetet a népkonyha által nyújtott gondoskodó szeretetért. A gyümölcsszedésben és a friss termés házhoz szállításában Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermester nyújtott hathatós segítséget. (Fotók: Facol Lajos, Mátyus István)

Részletek
Simon Bence szeretetebédje

Simon Bence szeretetebédje

2024. május 30. 13:16 | Adományok

A fiatal okleveles építőmérnök néhai édesapja vállalkozásában tevékenykedik. Az Építő Simon Kft. lakóingatlanok generál kivitelezésével, lapostetők szigetelésével, épületek külső- és belső felújításával, lakások átalakításával, kültéri burkolatok készítésével foglalkozik. Bence feladatai ezeknek megfelelően elsősorban az értékesítés, építésvezetés, marketing és informatika területét érintik. Napi munkáján felül azonban – hívő református lévén – a társadalmi felelősségvállalásra is komoly gondot fordít. Nem csoda hát, ha újból ő állta a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló rászoruló közösségének étkeztetési költségét. Ha Simon Bence nem tette volna meg felajánlását, ma aligha kaphattak volna tarhonyalevest és mákostésztát, valamint kenyeret, sajtos kiflit a népkonyha elesettjei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Paprikás krumpli Kopjás Tünde felajánlásával

Paprikás krumpli Kopjás Tünde felajánlásával

2024. május 29. 13:42 | Adományok

A Cutler GYM Kecskemét első, szakmai szempontból kialakított, a hírös város egyik legnépszerűbb edzőtermével szemben található a Cutler Fresh Food Étterem. Mindkettő alapítója és üzemeltetője Kopjás Tünde, akinek bőkezű támogatásával szerda délben százhúsz adag, kiváló minőségű kolbásszal, virslivel, szalonnával gazdagon megrakott paprikáskrumplit szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei. A háziasan elkészített, igazán gazdag ízvilággal jellemezhető magyaros ételt savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány az egykori szakácstanonctól

Ebédadomány az egykori szakácstanonctól

2024. május 28. 12:34 | Adományok

Szegedi Krisztián szakácstanulóként 2012 augusztusában fordult meg először a Wojtyla Barátság Központban, ahol Ács Imre mesterpedagógus szakmai irányítása mellett, két diáktársával karöltve sertéstokánnyal kedveskedett a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak. A 12 évvel ezelőtti szeretetvendégség emléke máig él Szegedi Krisztián szívében, aki annak idején megfogadta magában: ha majd egyszer „felnő”, ő is vendégül látja a jobb sorsra érdemes elesetteket. A „majd” 2024. május 28-án jött el, amikor Szegedi Krisztián a helvéciai Szegediék, több mint Büfé üzemeltetőjeként, egykori tanára, Ács Imre közreműködésével 120 adag csülkös babgulyást főzött a népkonyha udvari bográcsában. Az ebédosztás pontban fél 12-kor vette kezdetét. Mester és tanítványa az étkezdében köszöntötte a nélkülözőket – Farkas Pál, a karitatív létesítmény programszervezője felvezetésével. Röviddel utána pedig kiosztották kiváló ízvilággal jellemezhető magyaros főztjüket. A remek menüt kenyér és házilag készült édes-sós sütemények tették teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédfelajánlás a TopJoy gyártójától

Ebédfelajánlás a TopJoy gyártójától

2024. május 27. 13:52 | Adományok

A lengyel Maspex-csoport magyarországi leányvállalata a nyárlőrinci székhelyű Maspex Olympos Kft. kilenc hektáros területén készíti népszerű frissítő italait. A cég portfóliójába tartoznak a helyben készített Olympos citromlevek és gyümölcsitalok, a természetes ásványvíz alapú Apenta üdítők, valamint a Kubu gyümölcsitalok, Topjoy gyümölcslevek, a Nestea jegesteák, a Plusssz Multivitamin pezsgőtabletták és olyan közkedvelt márkák mint a LaFesta, Brumi, Ekland és Coffeeta. A Maspex Olympos Kft. aktívan részt vesz a térség közösségi életének fellendítésében, számos új munkahelyet teremt, és külön figyelmet fordít környezetünk megóvására is. Mindemellett Purmann Zsolt ügyvezető igazgató jó néhány alkalommal biztosított több száz TopJoy üdítőt a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai és a népkonyha rendezvényein megjelenő vendégek számára. A nemes lelkű vállalatvezető úgyszintén a környék szegényeinek megsegítésére gondolt, amikor hétfő délben százhúsz adag rakott kelkáposztával szolgált a karitatív létesítmény elesettjeinek. A remek menüt kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – füstölt sajtos-sonkás párna tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cseresznye Facol Lajostól

Cseresznye Facol Lajostól

2024. május 27. 13:04 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű cseresznyével ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla ismét segített

Muhari Béla ismét segített

2024. május 25. 13:48 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettese tolmácsolta a nélkülöző embereknek. A népkonyha „étlapján” ma egy tradicionális magyaros étel szerepelt, mégpedig gombapörkölt tésztával. Kövesi Krisztián mesterszakács kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását a kecskeméti Szentháromság Piarista Plébánia adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sütő László és családja étkeztette a szegényeket

Sütő László és családja étkeztette a szegényeket

2024. május 24. 12:28 | Adományok

Mintegy harminc esztendős múltra tekint vissza az egykor csupán néhány főt foglalkoztató kisvállalkozás, amely mára Térburkolat Kft. néven vált közismertté az építtetők körében. Mintegy harminc fős szakembergárdával állnak megbízóik rendelkezésére. A térburkolási tevékenységet 1994-ben kezdték, akkor még kezdetleges módszerekkel és minimális technikai háttérrel. A cég mostanára komoly céggé avanzsált, neve a gyors és precíz munkavégzés védjegyévé vált. A Térburkolat Kft. tulajdonosai a társadalmi felelősségvállalás vonatkozásában is példát mutatnak. Ennek jegyében százhúsz adag kolbászos-virslis-sonkás-szalonnás paprikáskrumplit ajánlottak fel pénteken a Wojtyla Barátság Központ elesettjeinek. A nyárias menüt savanyúság és kenyér tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Helvécia polgármestere vette védőszárnyai alá a szegényeket

Helvécia polgármestere vette védőszárnyai alá a szegényeket

2024. május 23. 13:24 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak csütörtöki támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag csirkepörkölttel és tészta körettel kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint savanyúság, kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
„Trendalelke” hölgyek várták ebéddel a Wojtyla Ház rászorultjait

„Trendalelke” hölgyek várták ebéddel a Wojtyla Ház rászorultjait

2024. május 22. 13:38 | Adományok

Pajkó Andrea a trendalelke.hu – Kecskemét első online női magazinja – alapító-főszerkesztője. 2017 februárjában népes hölgykoszorúval útjára indította a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli elnevezésű üzleti jellegű programsorozatot, melyet rendszerint a Wojtyla Barátság Központ melletti Veyron Ebédlő és Rendezvényházban tartanak meg havi rendszerességgel, informális stílusban, kiváló hangulat közepette. Korábban e fórumon született az ötlet Szani Edit jóvoltából – aki egyébként adományozóként állandó kapcsolatot tart fenn az Egressy utcai népkonyhával –, hogy rendezzenek jótékonysági főzést, melynek kedvezményezettje a Wojtyla Ház sorsközössége legyen. Az elképzelést azóta sok-sok tett követte, mind a mai napig, amikor százhúsz adag ízletes ragulevest, kenyeret és almás rétest szolgáltak fel a Trendalelke képviselői – nevezetesen Pajkó Andrea, valamint két „kolléganője” – a Wojtyla Ház lelkes munkatársaival, önkénteseivel karöltve. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
A Védőháló Egyesület oltalmazta a wojtylásokat

A Védőháló Egyesület oltalmazta a wojtylásokat

2024. május 21. 13:57 | Adományok

A Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület 2014-ben alakult és azóta folyamatosan bővül. A Mélyrepülés című utcalap terjesztéséből származó bevételekkel támogatják a helybeli rászoruló családokat, továbbá adományboltot is működtetnek az Erzsébet körúton a szegények megsegítésére. Jótékonysági tevékenységük a nélkülözők szociális étkeztetésére is kiterjed, melynek keretében május 21-én szeretetebédet osztott a Wojtyla Barátság Központban Somogyi Tímea, a szervezet elnöke. Ez alkalomból százhúsz adag rántott csirkemellet és petrezselymes burgonya köretet osztottak ki a népkonyha önkéntesei. A kiváló menüt savanyúság, kenyér, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Rizseshús rotyogott az éttermi bográcsban

Rizseshús rotyogott az éttermi bográcsban

2024. május 18. 13:12 | Adományok

Kisjuhász Hajnalka és családja 2020 tavasza óta több ízben nyújtotta ölelő karjait a Wojtyla Barátság Központ szegényei felé. Alapanyagokkal, szakácstudományukkal, no meg sok-sok jó szóval szolgálták a népkonyha sorsközösségének testi-lelki felemelkedését. A kedves lajosmizsei család azóta is szívén viseli a wojtylások sorsát. Az általuk biztosított kiváló minőségű hozzávalókat – ezúttal sertéshúst és rizst – Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa főzte készre szombat délelőtt. A tálalásban lelkes önkéntesek nyújtott hathatós segítséget. A pünkösdi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz a Kocsis Pál középiskola és Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója anyagi támogatása nélkül. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2024. május 17. 13:27 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százhúsz adag rendkívül ízletes és bőséges palócgulyást, valamint meggyes-kakaós kalácsot osztottak szét pénteken délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai, valamint önkéntesei az egyik családtag, Pintérné Farkas Csilla édesanyja tevékeny közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főztek a nélkülözőknek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főztek a nélkülözőknek

2024. május 16. 12:48 | Adományok

Már több alkalommal jótékonykodott Leviczky Cirill, aki most ismét a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárjaként állt a Wojtyla Barátság Központ mellé. A 120 adag pásztortarhonyát Ordasi Krisztián séf, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum igazgatóhelyettesének irányítása mellett készítette a Centrum lelkes csapata. A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai nevében Leviczky Cirill kancellár úr és Ignácz Bence főigazgató köszöntötte a rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dobos József szeretetvendégsége

Dobos József szeretetvendégsége

2024. május 15. 13:29 | Adományok

Dobos József, a nevét viselő lakberendezési szaküzlet tulajdonosa egy alkalommal így nyilatkozott: „Több mint 20 éves tapasztalatunk alapján tűztük ki feladatunknak, hogy vásárlóink igényeinek és pénzügyi lehetőségeinek leginkább megfelelő termékkínálatot forgalmazzuk. Tevékenységünkkel a Dél-Alföldi régióban piacvezető szerephez jutottunk. Emellett természetesen nagykereskedelmi hálózatunknak köszönhetően országos lefedettségű üzleti kapcsolatokkal rendelkezünk bútorgyártókkal, forgalmazókkal. Import tevékenységünk lehetővé teszi, hogy olyan egyedülálló termékeket tudjunk bevezetni a magyar piacon, melyek eszenciái lehetnek a hazai keresletnek. Üzleti kommunikációnkban a megbízhatóságra, partnereink, vásárlóink magas szintű kiszolgálására, terméktámogatásra helyezzük a legfőbb hangsúlyt. Hiszünk abban, hogy tevékenységünk során nemcsak ügyfeleink megelégedettségét vívhatjuk ki, hanem a XXI. század Európájának kereskedelmi értelemben vett kihívásaira is választ tudunk adni.” Dobos József szakmai, önkormányzati és egyéb más közéleti munkáján kívül a karitatív tevékenységet sem hanyagolja el. Ennek jegyében egy-egy adag ebédre invitálta szerdán a Wojtyla Ház mintegy százhúsz gondozottját, akik ragulevest és mákostésztát, valamint kenyeret vehettek át tőle a népkonyha étkezdéjében – dr. Klingert Ádám András, a Dobos József által nemrégiben életre hívott Civil Összefogás Városunkért Egyesület, mint az egyik, a közelgő önkormányzati választásokon is induló független szervezet polgármester-jelölje közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Rotary Club Kecskemét szolgáltatta a wojtylások keddi ebédjét

A Rotary Club Kecskemét szolgáltatta a wojtylások keddi ebédjét

2024. május 14. 12:52 | Adományok

Az elesetteket, nélkülözőket, elhagyatottakat is patronáló Rotary Club Kecskemét időről időre támogatásban részesíti a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Látván a népkonyha gondozottjainak mostani különösen nehéz helyzetét, a civil szervezet újabb karitatív ételosztással pártfogolta a szociális-közművelődési intézmény szegényeit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal májusban is jótékonykodott

Cornelia és a Vidám Törzsasztal májusban is jótékonykodott

2024. május 13. 13:36 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb áprilisban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám a gondozottakat ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte. A szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere százhúsz adag rizseshúst szolgált fel a szegényeknek, kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetvendégségre hívott a hűséges önkéntes

Szeretetvendégségre hívott a hűséges önkéntes

2024. május 11. 13:06 | Adományok

Kelené Farkas Rozália egészen a közelmúltig a Wojtyla Barátság Központ közelében töltötte mindennapjait. Ennélfogva akarva-akaratlanul külső szemlélőjévé vált az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény missziói tevékenységének, melynek eredményeképpen immáron tizenkilencedik esztendeje mintegy százhúsz nehézsorsú embertársunk jut térítésmentesen napi betevőhöz – testi-fizikai szükséglet okán és szellemi értelemben egyaránt. Idővel feleszmélt benne a vágy, hogy jómaga is beálljon a karitatív létesítmény hűséges, szorgos önkénteseinek népes táborába. A titkon dédelgetett szándékot cselekvés követte. A Wojtyla-sorsközösség kitárt karokkal, szívbéli szeretettel fogadta Rózsát, aki mindmáig örömmel vállal szolgálatot az elesettek mielőbbi társadalmi visszailleszkedése érdekében. Így lett alig néhány hónap alatt Kelené Farkas Rozália „mindenki kedves Rózsája”. Aki úgy határozott, munkája mellett ebédadománnyal is támogatja a szükséget szenvedőket. Szombaton ismét neki köszönhetően étkezhettek a népkonyha szegényei. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag tarhonyáshúst szolgált fel Rózsa nevében Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa – önkéntesek hathatós segédletével. A kiváló menü Kövecses Zsuzsanna jóvoltából főtt készre az udvari bográcsban. A remek koszt mellé savanyúság is került a tányérokba. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas Ágó támogatásával juthattak el a nélkülözőkhöz.

Részletek
Ebédosztás a Termostar támogatásával

Ebédosztás a Termostar támogatásával

2024. május 10. 15:47 | Adományok

Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezetője számos újító kezdeményezésnek áll élére. Szakmai irányításával átfogó (zöld) beruházások indultak a hírös város távhőszolgáltatásának folyamatos korszerűsítése érdekében. A cégvezető emellett Kecskemét kulturális életében is kiemelkedő pozíciót foglal el. Ennek megfelelően alig akad olyan jelentős közcélú program, rendezvény, amely mellé ne állna oda a cég, igazi városi mecénásként. Horváth úr, mint a jótékonyság egyik apostola, évről évre hűséges pártfogója a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Ennek legfrissebb hozadékát – rakott burgonyát – közel százhúsz elesett embertársunk fogyaszthatta pénteken a népkonyha ebédlőjében. A magyaros menüt – melyet Tete Remis SVD, a Pápai Missziós Művek indiai származású igazgatója, valamint dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános osztott ki – kenyér és péksütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az egykori piarista diák ismét ebédet ajánlott fel

Az egykori piarista diák ismét ebédet ajánlott fel

2024. május 9. 13:26 | Adományok

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójának egyik hajdanvolt osztálytársa, akivel a kecskeméti Piarista Gimnáziumban koptatták együtt az iskolapadot, nevezetesen Kovács István kedveskedett egy-egy tányér melegétellel a Wojtyla Barátság Központ szegényei számára. A nemes lelkű patrónus a csütörtöki ebédosztáson ugyan nem tudott személyesen megjelenni az Egressy utca 5/b. szám alatti népkonyha étkezdéjében, ám a messzi távolból szívélyes üdvözletét küldte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak, egyúttal jó étvágyat és szebb napokat kívánt a jobb sorsra érdemes rászorultaknak. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag sárgaborsófőzeléket és disznótorost osztottak ki a karitatív létesítmény önkéntesei, kenyér, valamint – a Maspex Olympos Kft. jóvoltából – üdítőital, továbbá – Garaczi Margó barátainak köszönhetően – vegán szendvics kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéddel szolgált a hírös város egykori első embere

Szeretetebéddel szolgált a hírös város egykori első embere

2024. május 8. 13:46 | Adományok

Prof. Dr. habil Szécsi Gábor Kecskemét korábbi polgármestere, a Pécsi Tudományegyetem dékánja, a Kultúraelméleti és Alkalmazott Kommunikációtudományi Tanszék vezetője szerda délelőtt tudományos mélységű gondolatokkal ajándékozta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Kecskemét irodalomtörténetének jelesei kapcsán. Ez alkalomból egyúttal százhúsz adag tarhonyalevest és túróstésztát is felajánlott a népkonyha szegényeinek – alázatos, tiszteletteljes szeretettel. Az ebédosztáson úgyszintén közreműködött, egyben jó étvágyat kívánt a szociális-közművelődési intézmény szegényeinek. A házias menüt kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Élelmiszer-alapanyag Nagy Krisztiántól

Élelmiszer-alapanyag Nagy Krisztiántól

2024. május 8. 13:17 | Adományok

Nagy Krisztián, az SC Hírös-Ép Egyesület edzője számos alkalommal tette eddig tiszteletét a Wojtyla Barátság Központban a sportegyesület elnöke, Kertész Zoltán ebédadományozása kapcsán, főnöke és sporttársai társaságában. Egy ilyen jótékonysági akció során merült fel benne a nemes gondolat, miszerint ő is szívesen hozzájárulna a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak mindennapi létfenntartásához. Mégpedig olyképpen, hogy az általa működtetett vállalkozás időről időre csirkehúst ajánlana fel a Wojtyla-sorsközösség javára. Elképzelését tettek követték, melynek jótékony hozadékát mindmáig élvezik a karitatív létesítmény halmozottan hátrányos helyzetű ellátottjai. Mindennek megfelelően szerdán újabb csirkehús-adományt juttatott a népkonyhába Nagy Krisztián – nem kevesebb, mint 4 dobozzal. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízekben gazdag tavaszi menü a Három Gúnár felajánlásával

Ízekben gazdag tavaszi menü a Három Gúnár felajánlásával

2024. május 7. 13:28 | Adományok

Kedden a Három Gúnár Hotel és Rendezvényház üzemeltetői oltalmazták, vették védő szárnyaik alá a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit. Képviselőjük délelőtt százhúsz adag tavaszi rizseshússal kopogtatott a népkonyha ajtaján. Az igencsak kiadós, laktató menüt kenyér és sütemény tette teljessé. Csizmadia László, a szállodakomplexum ügyvezető-tulajdonosa korábban ekképp nyilatkozott a Wojtyla Házzal fenntartott kapcsolatáról: „Nagyon pozitív érzésekkel gondolunk a szociális intézményre, nagyszerű és csodálatos dolog, amit tesznek. Évente két alkalommal csatlakozunk az ebédadományozó projekthez. Amíg lehetőségünk adódik, segítünk. Úgy érzem, példaértékű, jó ügy részesei lehetünk”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes falatok a szegények böjtös asztalán – a KIK-FOR támogatásával

Ízletes falatok a szegények böjtös asztalán – a KIK-FOR támogatásával

2024. május 6. 13:09 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok még évekkel ezelőtt arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét elesettjeit. Erre legutóbb május 6-án került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százhúsz adag gombás sertéstokányt és párolt rizst, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft. felajánlásával – süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, önkéntesei – az ügyvezető igazgató képviseletében megjelent munkatársak aktív közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kövesi Krisztián és Bémer Zsolt szeretetebédje

Kövesi Krisztián és Bémer Zsolt szeretetebédje

2024. május 4. 13:18 | Adományok

Kövesi Krisztián és egyik közeli jó barátja még 2021 januárjában úgy döntöttek, szabadidejükben jótékonyságra adják fejüket. E nemes elhatározás eredménye immáron több mint három éve elválaszthatatlan része a Wojtyla Barátság Központ mindennapi valóságának. Ahová Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettesének közbenjárása és szervezése által jutottak el hajdanán. Szombat délelőtt Kövesi Krisztián, valamint – ezúttal – Bémer Zsolt azért érkezett a népkonyha épületébe, hogy saját kezűleg készítsék el kiváló főztjüket: százhúsz adag gulyáslevest, amely mellé – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli úgyszintén járt. A kiosztásban ezúttal is önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok (kenyérrel, konzervvel) úgyszintén eljutottak a szegényekhez – Borsos István izsáki kőfaragó mesternek köszönhetően. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Jótékonysági ebédosztással ünnepelte születésnapját Jánosi István

Jótékonysági ebédosztással ünnepelte születésnapját Jánosi István

2024. május 3. 13:08 | Adományok

A kecskeméti 9. egyéni választókerület megválasztott önkormányzati képviselője 54 évvel ezelőtt, 1970. május 3-án látta meg a napvilágot. Ez alkalomból szeretetebéd felajánlásával kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Amint a rászorultakhoz szólva elmondta, születésének pillanata éppen vasárnapra, vagyis anyák napjára esett. Élmény ide jönni, mert itt családtagként köszöntenek. Ahol pedig jól érzi magát az ember, ott ünnepli a születésnapját – fogalmazott az ebédlőben Jánosi István, akit Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója úgyszintén köszöntött. Ezt követően Jánosi István személyesen osztotta ki ételadományát: 120 adag lecsós rizses húst, kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Házias ebéd a nagytemplomi hívektől

Házias ebéd a nagytemplomi hívektől

2024. május 2. 13:10 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók csirkepörkölttel és tészta körettel, valamint savanyúsággal, kenyérrel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Vegán paella a Wojtyla népkonyha „étlapján”

Vegán paella a Wojtyla népkonyha „étlapján”

2024. április 30. 13:36 | Adományok

Kedves ismerősként, igaz barátként köszöntötték Molnár Zoltán mesterszakácsot a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai kedd délelőtt az Egressy utcai népkonyha udvarán, ahol százhúsz adag paella – egy spanyol ételkülönlegesség – rotyogott (húsmentesen) a kiváló gasztronómiai szakember jóvoltából, a nemes lelkű önkéntes családjának erkölcsi és anyagi hozzájárulásával. Az egészséges, mégis laktató, kiváló ízvilággal jellemezhető menüt hagyományosan kenyér, valamint – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – pogácsa egészítette ki. A május 1-jei hidegcsomagok kiosztását Göbölyös Károly és családja, valamint a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János áprilisban is a nélkülözők oldalára állt

Héjja János áprilisban is a nélkülözők oldalára állt

2024. április 29. 13:14 | Adományok

.A Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa immáron évek óta havi rendszerességgel gyámolítja a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú gondozottjait. A hét McDonald’s éttermet üzemeltető, a mai kedvezőtlen gazdasági viszonyok között is rendkívül sikeres vállalkozó rendszerint jómaga szolgálja fel ebédadományát a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében – néhány kedves, biztató szó kíséretében. Héjja János legutóbb április 22-én tette tiszteletét a karitatív létesítmény szegényei körében. Ennek alkalmával elmondta: rövidesen másodjára is végigjárja a caminot, aminek hossza előreláthatóan 600 km lesz – természetesen gyalogszerrel. Előre jelezte: április 29-én – a soron következő wojtylás jótékonysági akciója napján – már nem tud eljönni az Egressy utcába, hiszen készül a nagy útra. A nemes lelkű üzletember jóvoltából hétfőn rakott kelkáposzta került a nélkülözők böjtös asztalára. Az ízekben gazdag menüt hagyományosan kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – pogácsa tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla szeretetebéddel kínálta az elesetteket

Muhari Béla szeretetebéddel kínálta az elesetteket

2024. április 27. 13:09 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését jómaga tolmácsolta a nélkülöző embereknek, négy kedves kollégája társaságában. A népkonyha „étlapján” ma az alábbi magyaros étel szerepelt: paprikás krumpli debrecenivel, szárazkolbásszal, csülökkel gazdagon. A remek menüt alma tette teljessé. Makány Tamás és Kolláth Andrea kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Túri István nyárlőrinci vállalkozó adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal áprilisban is gondoskodott az elesettekről

Szabó Antal áprilisban is gondoskodott az elesettekről

2024. április 26. 12:26 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt savanyúság és kenyér egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Babgulyás a Nádas Vendéglőből

Babgulyás a Nádas Vendéglőből

2024. április 25. 13:14 | Adományok

Szentkúti György, a jakabszállási Nádas Vendéglő tulajdonosa ebédadományát rejtette csütörtök délben Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese gépkocsija. A népkonyha bejáratához érkezve Andrea bejelentette: megérkezett a várva várt százhúsz adag, messze földön híres-neves, füstölt marhahúst és minden más földi jót magába foglaló babgulyás, egyúttal segítséget kér a bevitelhez, tálaláshoz. A különlegesen ízletes ebédet kenyér, sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli „társaságában” fogyaszthatták el a rászorultak. A finom menü Jakabné Zsuzsa, a Nádas Vendéglő kitűnő szakácsnője keze munkáját dicsérte. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

2024. április 23. 12:36 | Adományok

Somogyi Lajos Ballószög elöljárója kedden százhúsz adag melegételt adományozott – immáron sokadik alkalommal – a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak. A település első emberét visszajáró vendégként tiszteli a népkonyha sorsközössége. 2017 óta ugyanis minden évben rendszeresen megtiszteli ételadományával az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény elesettjeit. Ezúttal házi csülökkel, sonkával, szalonnával, debrecenivel, szárazkolbásszal és nokedlivel gazdagon megrakott paprikáskrumpli került a szegények böjtös asztalára. A házias menüt savanyúság, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

Finomságokkal szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

2024. április 22. 13:51 | Adományok

Csorba Csaba egy lajosmizsei hentesüzlet tulajdonosa, akit jól ismernek szerte a kisvárosban. Partnerként támogat közösségi rendezvényeket és minden mást, ami a közjót szolgálja. Egyébiránt hétfőn újfent a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak javára cselekedett. Adományával támogatta közel százhúsz rászoruló szociális étkeztetését. Felajánlása révén a Wojtyla Ház ebédlőjében tarhonyáshúst, savanyúságot, kenyeret, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – süteményt szolgált fel Héjja János vállalkozó, a Peki-Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, akinek útja éppen a Wojtylába vezetett, amikor a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei a napi ételosztáshoz készülődtek. Előzetesen Oskolás János, a Wojtyla-sorsközösség „házi költője” saját versének elmondásával ajándékozta meg a 90. életévét frissen betöltött Jámbor Jánosné Kató nénit, aki korát meghazudtoló frissességgel segédkezik nap mint nap a szociális-közművelődési intézmény konyháján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fejes Diána osztott ebédet a Wojtyla Házban

Fejes Diána osztott ebédet a Wojtyla Házban

2024. április 20. 13:12 | Adományok

Családtagjai, jelenlévő segítőtársa, barátnője Edit és jómaga nevében Fejes Ferencné Diána köszöntötte fél 12-kor a népkonyha étkezdéjében megjelent gondozottakat – szám szerint több tucatnyian várakoztak a helyiségben. A hölgy kedves, biztató szavai nem maradtak viszonzatlanul az ellátottak körében: sűrű taps közepette mondták a szegények, hogy „Köszönjük szépen az ebédet!”. Fejesék jóvoltából a nehézsorsú emberek ízletes ragulevest fogyaszthattak, melyet – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli egészített ki. A vasárnapi hidegcsomagok Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja támogatásával juthattak el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Budai Csaba és családja gyámolította az ínségeseket

Budai Csaba és családja gyámolította az ínségeseket

2024. április 19. 13:28 | Adományok

Budai Csaba és kedves feleségének cége 1991 óta van jelen a számítástechnika világában. Időközben nevük ugyan megváltozott, azonban termékeik, szolgáltatásaik magas színvonala, valamint a gyors és rugalmas ügyintézés maradt a régi. Legyen szó szervizről, szaktanácsadásról vagy akár garanciális ügyintézésről. A vállalkozás tulajdonosai azonban nem csak az informatika világában járatosak, éppoly otthonosan érzik magukat az adományozás területén. Ennek ékes bizonyítékát szolgáltatták péntek délben, amikor felajánlásuk révén étkezhetett százhúsz nehézsorsú embertársuk a Wojtyla Barátság Központban. Jóvoltukból birkapörköltet és főtt burgonyát, valamint savanyúságot, kenyeret szolgáltak fel az Egressy utcai népkonyha lelkes munkatársai, önkéntesei. A remek házias étel ízvilága a kiváló főzőmesternek, ifjabb Jobbágy Lajosnak volt köszönhető. A ragyogó menü mellé eper és banán is dukált a szegényeknek – előbbi Szőrös András és hitvestársa, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet tulajdonosai, utóbbi Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója felajánlásaként jutott el a rászorultakhoz. Budai Csaba pedig ráadásként egy márkás billentyűzettel is megajándékozta a Wojtyla Ház sorsközösségét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Zöldséges bableves főtt a bográcsban

Zöldséges bableves főtt a bográcsban

2024. április 18. 13:48 | Adományok

Április 18-án Garaczi Margó és családja látta vendégül Kecskemét szegényeit a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. Zöldséggel, csipetkével gazdagon dúsított bableves főtt ekkor a népkonyha udvari bográcsában Kotvits Jánosné Olga önkéntes szakácsnő főzőtudományának köszönhetően. A hozzávalókat már korábban behozták a felajánlók, hogy a szociális-közművelődési intézmény konyhai dolgozói időben megkapják a kiváló étek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. A remek menüt ezúttal is kenyér és sütemény tette teljessé. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor osztotta meg a jelenlévőkkel biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Friss eper a lajosmizsei „citromkirálytól”

Friss eper a lajosmizsei „citromkirálytól”

2024. április 18. 13:02 | Adományok

Korántsem mediterrán vidéken, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben terem a magyar citrom. A citromliget is ezt a nevet – Magyar Citrom – viseli, amit Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva ültetett szamócaföldjük mellé tíz éve, mintegy háromnegyed hektáron. 2023. január 14-én, szombaton Szedd magad a citromot! jelmondattal tanyatúrát rendeztek a farmon, melynek alkalmával több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak a házigazdák, köztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. Szőrös András és a népkonyha vezetője még akkor megállapodtak, nem utoljára látták egymást. A bimbózó ismeretség gyümölcsét a karitatív létesítmény gondozottjai csütörtökön ízlelhették sokadik ízben, miután Szőrös úr négy láda szamócát ajánlott fel a szociális-közművelődési intézmény elesettjeinek. A nagymennyiségű zamatos gyümölcs ebédosztások alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

2024. április 17. 13:37 | Adományok

2018-ban, tizenöt év után véget ért a Kisbugaci Étterem legendás korszaka, melyet Vados Csaba üzletvezető és csapata tett fogalommá Kecskeméten. Családi, baráti rendezvények, osztálytalálkozók, ünnepek helyszíne volt az általa vezetett magyaros étterem, ahol (egyedül a városban) még cigányzene is felcsendült. Vados Csaba 2019-ben – úgymond közkívánatra – ismét felbukkant, mégpedig a Jász utcában. Az egykori óvoda helyén nyílt kisvendéglőben vette fel újra konyhai séfruháját. Nincs ebben semmi különös – fogalmazott egykor. Egyszerűen nem tudtam, nem lehetett abbahagyni, mert nem elköszöntek tőlem a törzsvendégeim és nem jó pihenést, nyugdíjas éveket kívántak, hanem azt kérdezték, mikor nyitok újra – nyilatkozta egy néhány évvel ezelőtti interjúban Vados Csaba, a Jász Söröző Club üzemeltetője. Aki szerdán – immáron nem első ízben – finom ebéddel kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Ennek alkalmával százhúsz adag kolbászos paprikáskrumplit hozott el gépkocsijával a Jász utcából Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettese – a rászorultak legnagyobb megelégedésére. A remek házias menüt savanyúság, kenyér, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Házias ebéd dr. Andrássy Ákostól

Házias ebéd dr. Andrássy Ákostól

2024. április 16. 13:38 | Adományok

A Centrál-Invest Kft. ügyvezetője nevében Agócsné Kubics Judit főkönyvelő látogatott el kedden a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének otthonába és köszöntötte a rászorulókat a népkonyha étkezdéjében. Elmondta: a Centrál Kft. történetében régi időkre nyúlik vissza az adakozás. Dr. Andrássy Ákos és Farkas P. József, a szociális intézmény alapító igazgatójának több mint harminc éves ismeretsége pedig csak tovább erősíti az egyébként is töretlen bizalmi szálat. Közös imádság és asztali áldás után Judit asszony osztotta ki az ebédet, mégpedig rizseshúst, kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtos pogácsa kíséretében – mintegy százhúsz nélkülöző részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – újak érkeztek helyettük

Ellopták a múlt szerdán kihelyezett muskátlikat – újak érkeztek helyettük

2024. április 15. 13:51 | Adományok

Szerda délelőtt adtuk hírül: ismét több tucat egynyári virágot bocsátott Gyenes István kertész a Wojtyla Barátság Központ rendelkezésére. Alig telt el néhány nap, – a térfigyelő kamera tanúsága szerint – péntek éjjel 22 óra 26 perckor ismeretlen elkövetők eltulajdonították az összes frissen kihelyezett virágot a szociális-közművelődési intézmény ablakaiból. Hétfő délelőtt a karitatív létesítményben tartózkodott Somogyi Tímea, a Hajnalcsillag Tanoda munkatársa, aki készséggel felajánlotta közbenjárását a virágok mielőbbi pótlása érdekében. Rögvest elfáradt Gyenes István kertészetébe, ahol a tulajdonos jó szívvel adott új muskátlikat az ellopottak helyébe. Alig múlt el délután 1 óra, és a növények már a Wojtyla Házban voltak. Hála és köszönet a nemes lelkű segítőknek.

Részletek
Kovács Zoltán és családja támogatta a szegényeket

Kovács Zoltán és családja támogatta a szegényeket

2024. április 15. 13:46 | Adományok

A kecskeméti Miga-Metall Kft. tulajdonosa, Kovács Zoltán családjával karöltve úgy döntött, április 15-én újból vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Eddigi tapasztalatai alapján ugyanis hosszú ideje akként ítéli meg, további támogatásra méltó az erőfeszítés, melyet a szociális intézmény kollektívája és sorsközössége együttes erővel kifejt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek közül minél többen megtalálják helyüket, szerepüket a „normális” élet felé vezető úton; előbb-utóbb ismét önállóan eligazodjanak mindennapjaik útvesztőiben. A fémmegmunkálással, lakatosipari munkákkal, hegesztéssel, fémszerkezet-gyártással, csiszolással, felületkezeléssel foglalkozó kecskeméti Miga-Metall Kft. vezetője a gondozottakhoz szóló köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy másik alkalommal is tud majd segíteni. Kovács Zoltán, valamint a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei délben Marco Polo-szeletet, burgonyapüré köretet, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsát szolgáltak fel a népkonyha közel százhúsz elesettje részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

Ízletes ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

2024. április 13. 13:09 | Adományok

Az installációs készülékek gyártásával foglalkozó kadafalvi cég munkatársai Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese révén figyeltek fel az Egressy utcai népkonyha szegényeire; százhúsz nélkülöző, testi-lelki kínoktól gyötört gondozottjára. Megismerve a belvárosi szociális-közművelődési intézmény missziói tevékenységét, az ABB Kft. több dolgozója elhatározta, időről időre segítő jobbot nyújtanak az elesett embereknek. Mindennek talaján – immáron negyedik alkalommal – összesen százhúsz adag babgulyást, valamint egy-egy doboz Szobi üdítőt, továbbá Sport szeletet osztott ki a karitatív létesítmény ebédlőjében az aktuális segítő közösség; ezúttal Kovács Áron és felesége, Mariann, valamint Tamás János. Az alapanyagbeszerzés és az előkészítő munkálatok Bálint Zoltán, Janik Gergő, Décsi Beáta, Dániel-Faragó Katalin, Nagyné Fodor Anett, Sahin Zsófia és Termő Dávid érdeme. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas Ágó jóvoltából jutottak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Thám József szeretetebédje

Thám József szeretetebédje

2024. április 12. 13:42 | Adományok

Helvécia alpolgármestereként vált igazán közismertté Thám József, aki közéleti szerepvállalása mellett vállalkozói tevékenysége okán is komoly népszerűségnek örvend az otthonául szolgáló, Kecskemét melletti településen. Balogh Károly polgármester révén ismerte meg Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. A szociális intézményben tett egyik korábbi személyes látogatása során úgy határozott, ő is gyarapítja a karitatív létesítmény támogatóinak népes táborát. Ennek megfelelően az Agro-Thám Kft. ügyvezetőjeként ma ismét százhúsz adag melegételt, mégpedig marhagulyást ajánlott fel a Wojtyla Ház rászorultjainak. Thám József marhahús-adományát Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a lajosmizsei Tanyacsárda tulajdonosa főzte készre, aki egyúttal nagymennyiségű lekváros tejespitével is meglepte a nélkülözőket. A kiadós menüt hagyományosan kenyér és sütemény egészítette ki. A pompás étel kiosztásában Thám József és Garaczi János úgyszintén jeleskedett – lelkes önkéntesek tevékeny közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Porció-ék szeretetebédje

Porció-ék szeretetebédje

2024. április 11. 13:57 | Adományok

Dr. Horváth Zoltán, a húsfeldolgozásban érdekelt albertirsai székhelyű Porció-Ék Kft. ügyvezető-tulajdonosa – Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese régi, kedves ismerőse – nagymennyiségű sertésmájjal szolgált a szociális-közművelődési intézmény szegényei javára. Az értékes adomány resztelt máj formájában jutott el Kecskemét nélkülözőihez, főtt burgonya köret, savanyúság, kenyér és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sütemény kíséretében. És mi volt erre a Wojtyla-sorsközösség válasza? A hálás köszönet hangján tapsvihar – a támogatónak, valamint a népkonyha munkatársainak, önkénteseinek címezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gyógynövényből készült étel került a szegények böjtös asztalára

Gyógynövényből készült étel került a szegények böjtös asztalára

2024. április 10. 13:58 | Adományok

A Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub, valamint a Lajosmizsei Gombászklub jelenlévő képviselői főztek szerdán ebédet a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A nemes lelkű vendéglátók sertéspörkölttel, tésztával és fokhagymás medvehagyma szósszal kedveskedtek a szociális intézmény elesettjeinek, a karitatív létesítmény szorgos konyhai dolgozói, önkéntesei közreműködésével. A menü ízvilágát csillagos ötösre értékelték a népkonyha rászorultjai. Jutott is nekik repeta bőven a fejedelmi étekből. A remek menüt hagyományosan kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dísznövények Gyenes Istvántól

Dísznövények Gyenes Istvántól

2024. április 10. 13:09 | Adományok

A közismert virágkertész számos alkalommal sietett a Wojtyla Barátság Központ segítségére, amikor a népkonyha belső terének, illetve környezetének megújításán fáradoztak a szociális intézmény fenntartói és gondozottjai. Szerda délelőtt ismét több tucat egynyári virágot bocsátott Gyenes úr a karitatív létesítmény rendelkezésére. A szállításban Facol Lajos és Mátyus István, a Wojtyla önkéntesei segédkeztek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretett férjére emlékezett az özvegy

Szeretett férjére emlékezett az özvegy

2024. április 9. 13:42 | Adományok

Anonim felajánló révén juthattak melegételhez kedden a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A nehézsorsúak igaz barátja – egy hölgy, aki régóta kapcsolatban áll a népkonyhával és az ellátottak java részét személyesen is jól ismeri – ebédosztás előtt ekképpen öntötte szavakba jótékonyságának indítékát az ebédre váró rászorultaknak: hitvestársam, akivel huszonhét évet éltem itt e földön az Úr rendelése szerint, három éve távozott Isten országába. Reá gondolva, szívből jövő jókívánságokkal ajánlom és szolgálom fel nektek ezt a szeretetebédet. A „névtelen” jótevőnek köszönhetően őszibarackos csirkemellet és petrezselymes burgonya köretet fogyasztottak kedd délben Kecskemét nélkülözői. A kiváló ízvilággal jellemezhető menüt többféle ízesítésű rétes és kenyér tette igazán teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József ismét segített

Király József ismét segített

2024. április 8. 13:54 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója hétfőn déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően paradicsomos káposzta, sült sertésszelet, valamint kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény kerülhetett a tányérokba, a támogató személyes felszolgálásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

2024. április 6. 13:17 | Adományok

Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja, akiket leginkább a „Gömbi burgonya” feliratú kék kisteherautóról ismernek Kecskemét-szerte, újfent a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. A koronavírus-járvány időszaka óta – nem tévedés! – több tonna burgonyát ajándékoztak az Egressy utcai népkonyha ellátottjai javára – ráadásul teszik ezt évek óta folyamatosan. Ennek megkoronázása volt – immáron sokadik alkalommal – a nemeslelkű család szombati ebédfelajánlása, melynek révén százhúsz adag gulyáslevest és dióstésztát osztottak ki a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei. A remek menü Kövecses Zsuzsanna keze munkáját dicsérte. A vasárnapi hidegcsomagok Bimbó Imre szentkirályi ácsmester adománya által jutott el a rászorultakhoz. (Fotók: Retkes-Ömböli Magdolna)

Részletek
Házias menü a Szentháromság Piarista Plébánia felajánlásával

Házias menü a Szentháromság Piarista Plébánia felajánlásával

2024. április 5. 12:52 | Adományok

Nyeste Pál piarista plébános, paptanár több alkalommal tette már tiszteletét a Wojyla Barátság Központban. Krisztus hűséges követőjeként, aki hitéből fakadóan minden tehetségével az Úr dicsőségére és embertársai javára végzi szolgálatát, természetszerűleg kötődik a testben-lélekben megszegényedettekhez, akik számára akár egy falatka kenyér, egyetlen megértő szó is felbecsülhetetlen kincsnek számít. A Wojtyla Házban számosan akadnak olyanok, akik éheznek, szomjúhoznak, nem csak fizikai, lelki értelemben egyaránt. Az ő megsegítésükre vállalt ismét anyagi áldozatot a Szentháromság Piarista Plébánia hívőközössége, akik jóvoltából tarhonyalevest és túróstésztát fogyaszthattak a karitatív szervezet gondozottjai – összesen közel százhúszan. A kiváló étket kenyér tette még inkább laktatóbbá. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal áprilisban is jótékonykodott

Cornelia és a Vidám Törzsasztal áprilisban is jótékonykodott

2024. április 4. 12:59 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb márciusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám a gondozottakat ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte. A szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere százhúsz adag csirkepörköltet és tészta köretet szolgált fel a szegényeknek, kenyér, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli kíséretében. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Királyi ebéd a Wojtyla Nyugdíjasklub jóvoltából

Királyi ebéd a Wojtyla Nyugdíjasklub jóvoltából

2024. április 3. 14:42 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ nyugdíjasklubja megalakulása óta kulturális élmények – mindenekelőtt ismeretterjesztő és rekreációs célzatú kirándulások – garmadát kínálja évről évre a Wojtyla sorsközösség közművelődés iránt fogékony tagjai számára. Legutóbb – tavaly szeptemberben – Császártöltésre és Hajósra látogatott a népkonyha gondozottjaiból összeverbuválódott, időskorúakból álló csoport. Mindemellett – immáron sokadik alkalommal – Farkas Pál klubvezető idejét látta, hogy a Wojtyla Ház étkeztetési programjába is bekapcsolódjon a nemes céllal létrejött szervezet. Ennek eredményeként szerdán rendkívül ízletes gombás sertéstokánnyal és rizs körettel ajándékozták meg ifjabb társaikat a jótékonysági létesítmény szenior lakói. A remek étel mellé kenyér, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli is dukált a szegényeknek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek