Március 23. csütörtök, Emőke
  • Kezdőlap
  • "Adományok"-ként cimkézett hírek listázása
A főrabbi szolgált étellel

A főrabbi szolgált étellel

2023. március 22. 12:29 | Adományok

Az alföldi régió vezető rabbija a zsidóság egyik legjelentősebb ünnepéről, a pészahról fejtette ki történeti ismeretterjesztő gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. A kiemelkedő sikerrel zárult találkozó végén ebédre invitálta a szegényeket dr. Róna Tamás. A jótékonysági akció keretében mintegy százharminc adag krumplilevest és túróstésztát tálaltak fel a népkonyha elesettjeinek, a felajánló aktív közreműködésével. A házias menüt szokás szerint kenyér, sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Fazékbavaló” Borotáról

„Fazékbavaló” Borotáról

2023. március 22. 10:26 | Adományok

Nagymennyiségű étkezési alapanyaggal lepte meg Kisné Tóth Renáta Borota fiatal, agilis polgármester asszonya a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét – immár sokadik alkalommal. A kecskeméti népkonyha és a Borota Községi Önkormányzat korábban egy festménykiállítás apropóján került kapcsolatba, melynek során a helyi születésű, de kora gyermekkorában elszármazott Anna Margit (1913-1991) festőművész néhány eredeti alkotását tárták a borotai művészetkedvelő nagyközönség elé Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója szervezésében. Az építő jellegű munkakapcsolat ekkortól vált igazán gyümölcsözővé, melynek folyományaként a község első elöljárója időről időre meglepetésekkel szolgál a kecskeméti karitatív létesítmény gondozottjai számára. Akárcsak szerdán… (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma adomány Frankó Jánostól

Alma adomány Frankó Jánostól

2023. március 22. 09:12 | Adományok

Frankó János, az izsáki Off-Road Bázis Kft. ügyvezető-tulajdonosa ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal három láda friss almát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű édes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

2023. március 21. 13:36 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók töltött csirkecombbal, savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedlivel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

2023. március 20. 13:14 | Adományok

Az SC Hírös-Ép Egyesület szeretetebédjét ízlelhették hétfőn a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, Kertész Zoltán elnök támogatásával. Három fiatal edző sporttársával jött el a szociális intézménybe, ahol együtt köszöntötték a rászorultakat, végül az ebédosztásban is segédkeztek. A jótékonysági akció keretében húsostésztát fogyasztott a karitatív létesítmény közel százharminc elesettje, kenyér, sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli, valamint alma adomány kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József ebédet osztott a Wojtyla Házban

Király József ebédet osztott a Wojtyla Házban

2023. március 18. 13:07 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója szombaton déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően rizseshús és savanyúság, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli kerülhetett a nélkülözők böjtös asztalára. A felszolgálásban a szociális intézmény lelkes önkénteseinek jutott döntő szerep. A vasárnapi hidegcsomagok – melyek kenyeret és konzervet tartalmaztak – nem jutottak volna el a rászorultakhoz dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója anyagi hozzájárulása nélkül.

Részletek
Ízfaktorral megrakott tányérok

Ízfaktorral megrakott tányérok

2023. március 17. 14:48 | Adományok

A kecskeméti Ízfaktor Kft. tulajdonosa, Varga László már számtalan alkalommal sietett segítségére a Wojtyla Barátság Központ gyámolítottjainak; komplett ételadományokkal és „besegítőként” egyaránt. Néhányszor támogatásukkal valósulhat meg egy-egy adott napon – legfőképpen karácsonykor – mintegy százharminc nehézsorsú ember szociális étkeztetése, s megtörtént már az is, hogy váratlanul, „csak úgy szeretetből” érkezett ételszállítmány a neves gasztronómiai szakember konyhájából. Pénteken nagymennyiségű fűszeres csirkemell, valamint vegyes – rizs és petrezselymes burgonya – köret lépte át a népkonyha küszöbét, s került a szegények böjtös asztalára – savanyúság, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

2023. március 16. 13:12 | Adományok

A WENINGER Bt. 1995-ös alapítása óta 100%-os hazai tulajdonban lévő családi vállalkozásként működik. Kezdetektől fogva céljuk, hogy Magyarországon is megismertessék a tartósítómentes befőzés egyszerűbben kivitelezhető, egészséges módját. Hazánkban elsőként fogtak bele a befőzőautomaták és ivólékészítők forgalmazásába. 2009-ben közös megállapodást kötöttek a német gyártó céggel, és azóta WENINGER márkanév alatt forgalmazzák a német gyártású, szigorú minőségi követelményeknek megfelelő háztartási készüléket és kiegészítőit. Weninger Konrád, a kerekegyházi cég ügyvezetője azonban nem csak a befőzőgépek piacán örvend jelentős népszerűségnek, jószándéka, segítőkészsége éppúgy nyilvánvaló az őt ismerők számára. Akárcsak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai körében, akik csütörtökön kóstolhatták meg legutóbb a vállalkozó nagylelkűségének gyümölcsét, mely százharminc adag rakott kelkáposzta, valamint kenyér, sütemény, és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – mézes puszedli formájában vált láthatóvá a szegények böjtös asztalán. Előzetesen Borisz atya kecskeméti ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédadománnyal szolgált a Wojtyla Ház egykori dolgozója

Ebédadománnyal szolgált a Wojtyla Ház egykori dolgozója

2023. március 14. 13:08 | Adományok

Kocsis Karolina – vagy ahogy a Wojtyla Barátság Központ háza táján ismerik, Lina – évekig erősítette az Egressy utcai népkonyha munkatársi közösségét. Utána a Mercedes-gyárba hívta a kötelesség, ahol megismerkedett későbbi párjával, Talán Gáborral. A wojtylás évek emlékére – és természetesen az elesettek iránti szolidaritásból, társadalmi felelősségvállalásból kifolyólag – nemrégiben közösen akként határoztak, hogy – január 5. napja után immáron második alkalommal – ismét ételfelajánlással kedveskednek a szociális intézmény rászorultjainak. Tervükből március 14-én, kedden lett valóság, amikor jómaguk anyagi szerepvállalásával, no meg Gábor szakácstudományának köszönhetően százharminc adag ízletes tarhonyáshús került a nélkülözők böjtös asztalára. Az igazán ízletes, kiváló menüt kenyér, péksütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli egészítette ki. Az ünnepi hidegcsomagok a Városföldi Polgármesteri Hivatalnak köszönhetően jutottak el a szegényekhez. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tarhonyáshús egyenesen a főzőmester konyhájából

Tarhonyáshús egyenesen a főzőmester konyhájából

2023. március 13. 13:09 | Adományok

A közismert kecskeméti építész, Tiszavölgyi Gábor a Wojtyla Barátság Központ alapítása – 2005 – óta folyamatosan jelen van a népkonyha sorsközösségének hétköznapjaiban, noha – végtelen szerénysége okán – ritkán válik közvetlenül láthatóvá a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára. Hétfőn (csendben, titokban) ismét kopogtatott a karitatív létesítmény ajtaján Tiszavölgyi Gábor, akinek gépkocsija ezúttal szárharminc adag ízletes „birkaalkatrészekből” készült pompás tarhonyáshúst rejtett. A remek menü mellé savanyúság, kenyér, sütemény és „fornettis” túrosbukta is dukált a jobb sorsra érdemes rászorultaknak. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A pünkösdiek szolgáltak szeretetebéddel

A pünkösdiek szolgáltak szeretetebéddel

2023. március 11. 13:08 | Adományok

Szombaton a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet vette oltalmazó szárnyai alá a Wojtyla Barátság Központ százharminc gondozottját. Lelkészük, Szerdi Szilárd – aki szokásától eltérően ezúttal nem tudott személyesen megjelenni – a mai ételadományozásuk kapcsán előzetesen elmondta: gyülekezetük egyik célja, hogy szolgáljanak a társadalom elesettjei felé. Jézus is arra hívott fel egyebek mellett, hogy a tanítványok támogassák az elesetteket. Nehézsorsú emberek mindig lesznek körülöttünk, és mi azzal, amink van, szeretnénk segíteni nekik – tette hozzá a lelkipásztor. A nagylelkű egyháztagoknak hála gulyáslevest és dióstésztát szolgáltak fel a szociális létesítmény mindig tettre kész önkéntesei, név szerint: Kövecses Zsuzsanna szakácsnő – az étel készítője, valamint Fehér Tímea, Kispatakiné Szénási Melinda, Tóthné Rontó Gyöngyvér és Megyesi László. A pompás menüt mézes puszedli gazdagította – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából. A vasárnapi hidegcsomagok konzervet és kenyeret tartalmaztak – Hovány Mártonnak, a Hovány Kft. ügyvezetőjének köszönhetően. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ballószög polgármestere osztott ebédet a Wojtylában

Ballószög polgármestere osztott ebédet a Wojtylában

2023. március 10. 13:08 | Adományok

A település első emberét visszajáró vendégként tiszteli a népkonyha sorsközössége. 2017 óta ugyanis minden évben rendszeresen megtiszteli ételadományával az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény elesettjeit – nem is egy alkalommal. A nagyközség polgármestere hagyományosan saját kezűleg, helyben, a karitatív létesítmény udvari bográcsában készíti el remek főztjét, ám ezúttal kivételesen Ballószögről érkezett a pompás étek: százharminc adag resztelt máj rizzsel, savanyúsággal. Ráadásul kenyér és sütemény is dukált az ebédre várakozóknak. A kiváló menüt mézes puszedli tette teljessé – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Az izsáki Vino Étteremből érkezett a csütörtöki ebéd

Az izsáki Vino Étteremből érkezett a csütörtöki ebéd

2023. március 9. 12:19 | Adományok

Prikkel László, az izsáki Vino Étterem, Panzió és Pinceklub tulajdonosának melegétel-adománya mindannyiszor felvillanyozza a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. Nem is csoda, hiszen rendszerint olyan ízletes ételeket küld Prikkel úr a népkonyha rászorultjainak, amire ők javarészt egyszerűen csak ennyit mondanak: le a kalappal! A ma délben felszolgált kitűnő slambuc – húsos keménylebbencs – mennyiségéről nem is szólva. A nélkülöző emberek sorba álltak repetáért, és kenyér, sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli úgyszintén jutott mindenkinek, több mint elég. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A Mátyás Király Patika tulajdonosa kínált ételt a nélkülözőknek

A Mátyás Király Patika tulajdonosa kínált ételt a nélkülözőknek

2023. március 8. 15:46 | Adományok

Évtizedes hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal ellátogat a Wojtyla Barátság Központba dr. Steinmetz Györgyné Eperjessy Ildikó. A Kecskemét főtéri Mátyás Király Patika vezetője ekkor meghívja egy finom, laktató ebédre az Egressy utcai népkonyha sorsközösségét. Ezúttal nem tudott eljönni a népkonyha épületébe, így a messzi távolból kívánt mindenkinek jó étvágyat, hozzátéve: „máskor eljövök, számíthatnak rám”. A százharminc adag burgonyafőzeléket és sertéspörköltet, valamint kenyeret, süteményt a szociális intézmény munkatársai osztották ki a rászorultak között. Emellett – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – ajándék csokoládé is kerülhetett a szegények böjtös asztalára. Nőnap alkalmából ebédosztást megelőzően az ételre várók meghallgathatták Szabó Sándor tárogatóművész és Váry Károly színművész műsorát, melyet Oskolás János, a népkonyha „házi költőjének” szavalata, valamint Jánosy István önkormányzati képviselő felszólalása tett teljessé. Étkezés előtt továbbá egy-egy szál rózsát, tulipánt vettek át a jobb sorsra érdemes hölgyek Jánosy Istvántól. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

2023. március 6. 13:26 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek, amely egyébként a KIK-FOR irodaházban székel, előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. Nagy Gábor Tibor öt évre kapott megbízást a KIK-FOR Kft-nél, és ő maradt a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét szegényeit. Erre legutóbb március 6-án került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százharminc adag rakott burgonyát, továbbá kenyeret és süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Talapzat készült az új acélszobroknak

Talapzat készült az új acélszobroknak

2023. március 6. 13:04 | Adományok

Az eddigiek mellett rövidesen további két acélszobor fogja ékesíteni a Wojtyla Barátság Központ udvari mediterrán kertjét. A műalkotások betontalapzatát Árvai István, az évente megrendezett Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion fémművészeti alkotótábor lelkes szervezője, művészeti vezetője és segítőtársa, Anti készítette el a minipark jól látható szegleteiben. Az így létrejövő állandó jellegű szabadtéri acélszobor-kiállítást Felföldi László pécsi püspök nyitja meg március 27-én, egyúttal papi áldásban részesíti a tetszetős műtárgyakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az egykori piarista diák ebédadománya

Az egykori piarista diák ebédadománya

2023. március 4. 13:25 | Adományok

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójának egyik hajdanvolt osztálytársa, akivel a kecskeméti Piarista Gimnáziumban koptatták együtt az iskolapadot, nevezetesen Kovács István kedveskedett egy-egy tányér melegétellel a Wojtyla Barátság Központ szegényei számára. A nemes lelkű patrónus a szombati ebédosztáson ugyan nem tudott személyesen megjelenni az Egressy utca 5/b. szám alatti népkonyha étkezdéjében, ám a messzi távolból szívélyes üdvözletét küldte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak, egyúttal jó étvágyat és szebb napokat kívánt a jobb sorsra érdemes rászorultaknak. A jótékonysági akció keretében százharminc adag, kolbásszal gazdagon megrakott paprikáskrumpli került kiosztásra – savanyúság, szaloncukor és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet támogatásával – mézes puszedli kíséretében. A vasárnapi hidegcsomagok – melyek kenyeret és konzervet foglaltak magukban – Farkas Ágó anyagi támogatásával kerülhettek az elesettek böjtös asztalára. A finom étek a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin keze munkája által főtt készre az udvari bográcsban. A tálalásban, mosogatásban Retkes-Ömböli Magdolna, a karitatív létesítmény egyik lelkes önkéntese nyújtott hathatós segítséget.

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal márciusban sem feledkezett meg a szegényekről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal márciusban sem feledkezett meg a szegényekről

2023. március 3. 13:19 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb februárban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százharminc adag zöldborsófőzeléket és sertéspörköltet szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szentkirályi szóda Prikkel Antal felajánlásával

Szentkirályi szóda Prikkel Antal felajánlásával

2023. március 3. 13:05 | Adományok

Prikkel Antal szentkirályi vállalkozó adománya hagyományosan az év minden időszakában „utoléri” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A nagylelkű szódakészítő rendszeresen ellátja a népkonyhát hűsítő termékével. Ezúttal öt láda szikvizet vettek át a szociális intézmény munkatársai Csenki Arnold gépkocsivezetőtől. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hegede István jótékonykodott

Hegede István jótékonykodott

2023. március 2. 13:07 | Adományok

Helvécián, Kecskeméttől alig 10 km-re, az 54-es út mellett tartja fenn évelőkertészetét Hegede István. Tíz hektáron termeszt konténeres évelő dísznövényeket és cserjéket, mintegy 1500 fajtát. A Hegede Kertészet családi vállalkozás, amely jól ismert a hazai és az európai díszfaiskola árudák, kertépítő cégek körében. Növényeik egész évben (márciustól novemberig) ültethetők, telepíthetők. 2019-ben immár több mint 1000 fajta jó minőségű dísznövényt kínálnak, amelyek több éven, vagy akár évtizeden át nyújtanak látványos, szép kertet és biztosítanak kényelmes, testreszabott kertfenntartást vásárlóiknak. Azonban van még más is, amiről Hegede István messze földön híres: ez pedig önzetlen adakozókedve, melynek egyik „haszonélvezője” a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége. Ennek megfelelően Hegede István nagylelkűségét ízlelhették ma a Wojtyla Házban százharminc adag raguleves és dióstészta formájában. Nagyon köszönjük! Isten tartsa meg közöttünk sokáig! – üzenték neki a wojtylások. A remek menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

2023. március 1. 12:13 | Adományok

Szerdán Pavlovics István anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg jótékonysági célú ebédosztás a Wojtyla Barátság Központban. Az igényes bőrgarnitúrák gyártásával, értékesítésével foglalkozó vállalkozás irányítója azért dönt töretlenül az Egressy utcai népkonyha patronálása mellett, mert hosszú évek tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá lett számára: adományaikat valóban a százhúsz rászorulót számláló Wojtyla sorsközösség fizikai-szellemi épülésére fordítják a szociális létesítmény vezetői. Ezúttal rizseshús, valamint kenyér, sütemény kerülhetett a szegények böjtös asztalára – mindenki legnagyobb megelégedésére. A gazdag ízvilággal jellemezhető ételkülönlegességet Kotvits Jánosné Olga önkéntes szakács főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A menüt Fornetti-sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Disznótoros lakoma

Disznótoros lakoma

2023. február 28. 14:18 | Adományok

Farkas Ilona – aki nem mellesleg a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, Farkas P. József ikertestvére – és kedves férje, Ferenczi Miklós hat gyermeket nevelt fel nagy-nagy szeretetben Csongrád városában. Bokros teendőik mellett minden évben alkalmat találnak arra, hogy a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottján valamiképp segítsenek. Életvitelük jócskán különbözik a népkonyha szegényeinek mindennapjaitól, ám a Ferenczi család tagjai egyben közösek a Wojtyla sorsközösség elesettjeivel: Krisztus mindenekelőtt és mindenekfelett! Ennek tanúbizonysága az a nagymennyiségű disznótoros hurka-kolbász, pirospaprikás-hagymás burgonyapüré, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, melyet a szociális intézmény konyhai dolgozói, önkéntesei helyeztek kedd délben a szegények böjtös asztalára a nemeslelkű, mindig jókedvvel adakozó család jóvoltából. Isten bőséges áldása legyen életük minden pillanatán!

Részletek
600 kg burgonya adomány a Göbölyös családtól

600 kg burgonya adomány a Göbölyös családtól

2023. február 28. 14:12 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel időről időre nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden 30 zsák – összesen 600 kilogramm krumplit – pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz.

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2023. február 27. 13:08 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően rakott húsos tésztát ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ által gondozott közel százharminc rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

2023. február 25. 13:27 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – szombaton a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor és hitvestársa az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállaltak közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menüt, mely nem volt más, mint lencsegulyás és dióstészta, szokás szerint kenyér és sütemény egészítette ki. A finom ebédhez – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli, továbbá – Somodi Ferenc őstermelőnek köszönhetően – alma is járt a nélkülöző embereknek. A kiváló ételek elkészítése Kövecses Zsuzsanna szakácsnő érdeme. A konyhai és egyéb kiegészítő munkálatokban Fehér Tímea, Jónás Piroska, Kispatakiné Szénási Melinda, valamint Megyesi László – a Wojtyla Ház régi időktől fogva hűséges, szorgos önkéntesei – vettek részt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az Álomjövő ízeit kóstolták a gondozottak

Az Álomjövő ízeit kóstolták a gondozottak

2023. február 23. 13:08 | Adományok

Szakterületem, a hosszú távú pénzügyi tervek, átfogó pénzügyi stratégiák kidolgozása, menedzselése, amelyek segítségével ügyfeleim megvalósíthatják kitűzött céljaikat, valamint képesek anyagi biztonságot teremteni saját maguk és környezetük számára. Mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy lesznek olyan jövőbeni események, amire fel lehet, és fel kell készülni. Ügyfeleimet arra késztetem, hogy ne csak a „mának éljenek”! Ha egy család ütemezni tudja a nagyobb, éven belüli kiadásait (pl. nyaralás, beiskolázás, karácsony stb.), éppúgy ütemezhetőek a hosszútávú, 10-15 év múlva bekövetkező kiadások is. Küldetésemnek tekintem, hogy üzleti partnereimnek soha ne kelljen a pénz hiánya miatt hátrányos kimenetelű döntést meghozniuk. A nyugdíjkérdés a másik vesszőparipám. Annak ellenére, hogy ez a téma az emberek nagy részét foglalkoztatja, sajnos nagyon kevesen tesznek az ügy megnyugtató megoldásáért. Legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy egy becsülettel ledolgozott élet után hogyan tudjuk majd fenntartani a megszokott életszínvonalunkat. Az egészségügy aggasztó helyzete generálja tevékenységem harmadik fő kérdéskörét: mi történik akkor, ha a családból valaki váratlanul komolyan megbetegszik, vagy baleset történik, avagy miből finanszírozzuk a gyógykezelés költségeit, a kieső jövedelmünket és a többi. Ezekre a problémákra is léteznek megoldások, csak itt is „időben” kell megtenni a szükséges lépéseket! – vallja szakmai pályafutása kapcsán Csatosné Harmati Erika, aki egy háromgyermekes nyelvtanárból lett a biztosítási szakma hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselője, Kecskemét város közéletének aktív, de mégsem „köz”-szereplője, aki nem mellesleg az Álomjövő Kft. és a Csatos és Társa Kft. vezetőjeként rangos elismerésekben is részesült. A városszerte közismert üzletasszony – férjével, Csatos Jánossal egyetemben – szívén viseli azok sorsát, akik életpályája minden erőfeszítés ellenére valamely okból kifolyólag mellékvágányra futott. Ennek egyik megnyilvánulása volt a Wojtyla Barátság Központban csütörtökön megvalósult ebédosztás is, mely a Csatos házaspár anyagi áldozatvállalása jóvoltából jöhetett létre. A jótékonysági akció keretében százharminc adag gulyásleves és túróstészta került terítékre – kenyérrel, süteménnyel, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – édességgel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Virágok a Gyenes Kertészettől

Virágok a Gyenes Kertészettől

2023. február 23. 13:03 | Adományok

Gyenes István, a Gyenes Kertészet Kft. alapító tulajdonosa nem először támogatja a Karol Wojtyla Barátság Központot. Visszajáró vendégként tisztelik sok évtizedes munkásságáért, becsülik sugárzó szeretetéért, önzetlenségéért wojtylás munkatársak, gondozottak egyaránt. Gyenes úr csütörtökön sem „pihentette” jószándékát; árvácskákat küldött a kecskeméti népkonyhának ajándékba, hadd lássa meg ország-világ, milyen szép a Wojtyla Ház. Aki pedig a virágot szereti, rossz ember nem lehet… (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

2023. február 22. 13:04 | Adományok

Árvai Tamás lelkészt sokadszor köszönthették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha étkezdéjében. Abból az alkalomból látogatott a szociális intézménybe, hogy Krisztus-követő közösségük újból vállalta: ételt osztanak a karitatív szervezet rászorulóinak. Az ebédet – sárgaborsófőzeléket kolbásszal, virslivel, kenyérrel, süteménnyel – jómaga szolgálta fel a szegényeknek. A menüt a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet édesség adománya egészítette ki. De ezen felül sem jött üres kézzel Árvai Tamás! Újfent megosztotta biblikus gondolatait a jelenlévőkkel, gitárdallamok kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A katonatelepi katolikus hívek „főztek” a Wojtylában

A katonatelepi katolikus hívek „főztek” a Wojtylában

2023. február 21. 13:07 | Adományok

Átfogó rendezési terv keretében rövidesen új arculatot kap Katonatelepen a 441-es főút és a Lombos utca által határolt terület. Elsőként egy köztéri Krisztus-kereszt kerül elhelyezésre a helyi katolikusok kezdeményezésére. Az előterjesztést dr. Fekete Gábor, a térség önkormányzati képviselője és Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, a Porta Egyesület főszervezője egyaránt felkarolta. Dr. Fekete Gábor, Farkas P. József, valamint Lázár János, a katonatelepi katolikusok képviselője mások mellett a helyszínen több ízben is áttekintette a konkrét teendőket, pontosítva a reájuk váró feladatokat. Időközben – immáron nem első alkalommal – felajánlással is élt Lázár János a Wojtyla Ház szegényei felé. A hívőközösség nevében százhúsz adag Marco Polo szeletet és tört burgonya köretet ajánlott fel a szociális intézmény által gondozott nehézsorsú embereknek. A jótékonysági akció kedd délben vált élő valósággá az Egressy utca 5/b. szám alatti karitatív létesítmény étkezdéjében. Az ízletes menüt kenyér és sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából - édesség tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sulyok Ferenc szolgált finom ebéddel

Sulyok Ferenc szolgált finom ebéddel

2023. február 20. 13:41 | Adományok

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezetői kezdetektől fogva segítő kezet nyújtanak a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Ismeretterjesztő kirándulások, kulturális programok garmadája, no meg tekintélyes adományok fűződnek a KEFAG Zrt. vezérigazgatója, Sulyok Ferenc nevéhez. Utóbbit tekintve, hétfő délben százharminc adag ízletes kosztot „varázsolt” az erdészeti cég első embere a szociális intézmény tálalókonyhájába. A főmenü – kolbászos rakott burgonya – mellé kenyeret és süteményt, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – édességet kínáltak a szegényeknek a népkonyha munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla pártfogolta az elesetteket

Muhari Béla pártfogolta az elesetteket

2023. február 18. 13:19 | Adományok

Január 7. után ismét „traktoroztak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szombat délben. Persze csak átvitt értelemben, ugyanis Muhari Béla, a különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója újból ebédlőasztalhoz hívta a népkonyha sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait jómaga tolmácsolta munkatársai gyűrűjében. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: gombás sertéstokány rizzsel, savanyúsággal. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban kiváló önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Mező Róbert, a Hírös Ablak Kft. ügyvezető-tulajdonosának adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

Akit a vendégköre nem engedett nyugdíjba vonulni – Vados Csaba adott ételt Kecskemét szegényeinek

2023. február 17. 20:06 | Adományok

2018-ban, tizenöt év után véget ért a Kisbugaci Étterem legendás korszaka, melyet Vados Csaba üzletvezető és csapata tett fogalommá Kecskeméten. Családi, baráti rendezvények, osztálytalálkozók, ünnepek helyszíne volt az általa vezetett magyaros étterem, ahol (egyedül a városban) még cigányzene is felcsendült. Vados Csaba 2019-ben – úgymond közkívánatra – ismét felbukkant, mégpedig a Jász utcában. Az egykori óvoda helyén nyílt kisvendéglőben vette fel újra konyhai séfruháját. Nincs ebben semmi különös – fogalmazott egykor. Egyszerűen nem tudtam, nem lehetett abbahagyni, mert nem elköszöntek tőlem a törzsvendégeim és nem jó pihenést, nyugdíjas éveket kívántak, hanem azt kérdezték, mikor nyitok újra – nyilatkozta egy néhány évvel ezelőtti interjúban Vados Csaba, a Jász Söröző Club üzemeltetője. Aki pénteken – immáron nem első ízben – finom ebéddel kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Ennek alkalmával százharminc adag kolbászos keménytarhonyát hozott el gépkocsijával a Jász utcából Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettese – a rászorultak legnagyobb megelégedésére. A remek házias menüt savanyúság, kenyér, sütemény, valamint – Somodi Ferenc őstermelő jóvoltából – alma egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebéd a húsnagyker jóvoltából

Ebéd a húsnagyker jóvoltából

2023. február 16. 13:34 | Adományok

A Vacsi Kft. ügyvezetői – nevezetesen Zahorecz Jánosné, Németh Csaba és Szász Donát Szilárd – minden hónapban tíz kilogramm szárazkolbásszal lepik meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Időközönként ebédmeghívással is kiegészítik nagylelkűségük eme gyümölcsét. Csütörtökön ismét nekik köszönhetően terítettek meg a szociális intézmény ebédlőjében, ahol százharminc rászorult lakhatott jól egy-egy tányérnyi hurkával, kolbásszal és hagymás tört burgonyával. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Somodi Ferenc alma adománya

Somodi Ferenc alma adománya

2023. február 16. 13:06 | Adományok

A nemes lelkű mezőgazdasági vállalkozó nem először lépte át a Wojtyla Barátság Központ küszöbét, amikor csütörtök délelőtt négy láda almát szállított a népkonyha épületébe. A számos szakmai elismeréssel kitüntetett üzletember örömmel adta át ajándékát Farkas P. Józsefnek, a szociális intézmény alapító-igazgatójának. A friss gyümölcs következő ebédosztáskor jut el a szegényekhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Névtelen” jótevő adakozott

„Névtelen” jótevő adakozott

2023. február 15. 12:27 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően szerdán gulyáslevest ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ által gondozott több mint százharminc rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kolbász a Vacsi Hústól

Kolbász a Vacsi Hústól

2023. február 15. 12:03 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig egy hónap telt el azóta, hogy utoljára 15 kilogramm szárazkolbásszal lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének ezúttal is 15 kilogramm szárazkolbászt nyújtottak át a cég vezetői. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József ismét jótékonykodott

Király József ismét jótékonykodott

2023. február 14. 18:03 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően zöldborsófőzelék és Stefánia-szelet, valamint kenyér, sütemény kerülhetett a tányérokba. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Baptista ízek” a Wojtylában

„Baptista ízek” a Wojtylában

2023. február 13. 18:17 | Adományok

A Kecskeméti Baptista Gyülekezet a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában, Mike Sámuel lelkipásztor tevékeny hozzájárulásával. Évente számos alkalommal nyújtanak ily módon segítő jobbot az alföldi megyeszékhely szegényeinek. A hírös városi hívőközösség jóvoltából február 13-án, hétfőn délben százharminc adag rakott kelkáposztát, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel a népkonyha munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebéddel szolgált a Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója

Ebéddel szolgált a Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója

2023. február 11. 18:24 | Adományok

Szikora Gyula, az üdülési szolgáltatásokat nyújtó kiskunmajsai Jonathermál Zrt. vezérigazgatója az elmúlt esztendők alatt jól csengő márkanévvé vált a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai körében. Mi sem természetesebb ennél, hiszen a vállalat első embere számtalan alkalommal járt kedvében a kecskeméti szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének. Legyen szó különféle étkezési alapanyagokról, mikuláscsomagokról, vagy éppen majsai kirándulásról, e jeles adományok mind-mind Szikora Gyula becses személyét dicsérik. Mindezekhez szombaton – immáron nem először – szeretetebéd-osztás társult. A jótékonysági akció keretében százharminc adag kelkáposztafőzeléket és sertéspörköltet szolgáltak fel a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei. A menühöz szokás szerint kenyér és sütemény is járt a nehézsorsú ellátottaknak. A felajánlások sorát a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet édesség-adománya tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Veszelka Mihály városföldi polgármesternek köszönhetően jutottak el a nélkülözőkhöz.

Részletek
Újabb adományok Nagykőrösről

Újabb adományok Nagykőrösről

2023. február 11. 18:05 | Adományok

Ismét tetemes mennyiségű édesség adománnyal ajándékozták meg a nagykőrösi pünkösdiek a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Az adományt Kurgyis Illés, a gyülekezet képviselője és hitvestársa adta át a Kecskemét melletti kisvárosban Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Ház társalapítójának, valamint Mátyus István önkéntesnek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tassi ízek a wojtylások böjtös asztalán

Tassi ízek a wojtylások böjtös asztalán

2023. február 11. 17:42 | Adományok

A Duna-menti nagyközség polgármestere, Németh Gábor nyújtott pénteken segítő jobbot a Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc nélkülözőt számláló sorsközössége számára. Tass első embere hosszú évek óta figyelemmel kíséri a szociális-közművelődési intézmény elkötelezett missziói tevékenységét, időről időre támogatásra méltónak találva a karitatív létesítményt. A települési elöljáró nagylelkűségének gyümölcsét legutóbb pénteken ízlelhették a gondozottak, egy-egy adag töltött csirkecomb és rizibizi köret formájában. A fejedelmi menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Februárban is számíthattak Héjja Jánosra a Wojtyla Ház gondozottjai

Februárban is számíthattak Héjja Jánosra a Wojtyla Ház gondozottjai

2023. február 11. 17:32 | Adományok

Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, nyolc McDonald’s étterem rendkívül sikeres üzemeltetője számtalan jótékonysági kezdeményezése mellett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait is támogatja – havi rendszerességgel. Ebédadományát rendszerint jómaga szolgálja fel néhány kedves, biztató szó kíséretében az Egressy utcai népkonyha étkezdéjében, a szociális intézmény önkénteseinek közreműködésével. A nemes lelkű üzletember jóvoltából csütörtökön gombás sertéstokány és tészta köret, valamint kenyér és sütemény kerülhetett az elesettek böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

2023. február 11. 17:08 | Adományok

A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet tagjai immáron sokadszor tettek ki magukért a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ támogatását illetően. A népkonyha sorsközösségét, kollektívája mindennapi élet- és lélekmentő szolgálatát egyházuk kecskeméti társgyülekezetén keresztül ismerték meg, Szerdi Szilárd lelkész aktív közreműködésével. A szeretetkapcsolat legutóbbi gyümölcse - a helyszínen készült fotók tanúbizonysága szerint - tetemes mennyiségű édesség formájában öltött testet. Az adományt Kurgyis Illés, a gyülekezet képviselője és hitvestársa adta át Nagykőrösön Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Ház társalapítójának, valamint Mátyus István önkéntesnek, akik hazatérve tolmácsolták a nagykőrösi pünkösdiek szeretetteljes üdvözletét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borbély István támogatta a szerdai ebédeltetést

Borbély István támogatta a szerdai ebédeltetést

2023. február 8. 14:49 | Adományok

Borbély „Totya” Istvánt Dunavecse egyik legkiemelkedőbb mezőgazdasági vállalkozójaként tartják számon a település és térsége lakói. Amellett, hogy jó néhány környékbeli lakosnak nyújtanak biztos megélhetést cégei, azok tulajdonosa hátrányos helyzetű embertársai sorsát úgyszintén egyengeti. Példának okáért időről időre bőkezű adományaival pártfogolja a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc rászorultat számláló sorsközösségét. Ennek megfelelően szerdán Borbély úr húsos csontlevessel és mákostésztával lepte meg a népkonyha gondozottjait. A nagyszerű menüt kenyér és sütemény egészítette ki. Az ételosztás önkéntesek önzetlen közreműködésével valósulhatott meg. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2023. február 7. 13:37 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás Varga Viktor tevékeny közreműködésével. Ezúttal rakott burgonyát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéshús Kiskunmajsáról

Sertéshús Kiskunmajsáról

2023. február 7. 12:24 | Adományok

Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója 15 kg sertéshúst adományozott a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára. Az értékes ajándékot Szikora úr munkatársa adta át kedden a népkonyha képviselőjének. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

2023. február 6. 13:07 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százharminc adag milánói makarónit, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel hétfő délben a népkonyha munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Univer-ebéd az elesettek böjtös asztalán

Univer-ebéd az elesettek böjtös asztalán

2023. február 4. 13:27 | Adományok

Avramucz Attila, az Univer Product Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója százharminc adag tejfölös-húsos gombapörkölttel kedveskedett szombaton a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A rendkívül ízletes, tradicionális magyar étel a két legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin keze munkája által főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A kiváló menüt a szociális-közművelődési intézmény két lelkes önkéntese, Retkes-Ömböli Magdolna és Tóthné Rontó Gyöngyvér „kézbesítette” a rászorultaknak. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas Ágó anyagi támogatásával jutottak el a nélkülözőkhöz.

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

2023. február 3. 12:18 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb januárban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százharminc adag húsos csontlevest és prézlis tésztát szolgáltak fel az elesetteknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, valamint sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. február 2. 13:35 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova három évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százharminc adag hurkát-kolbászt, valamint hagymás tört burgonyát, továbbá kenyeret és süteményt osztottak szét a népkonyha önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ajándék a dunavecsei vállalkozótól

Ajándék a dunavecsei vállalkozótól

2023. február 1. 17:13 | Adományok

Borbély „Totya” Istvánt Dunavecse egyik legkiemelkedőbb mezőgazdasági vállalkozójaként tartják számon a település és térsége lakói. Amellett, hogy jó néhány környékbeli lakosnak nyújtanak biztos megélhetést cégei, azok tulajdonosa hátrányos helyzetű embertársai sorsát úgyszintén egyengeti. Példának okáért időről időre bőkezű adományaival pártfogolja a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz rászorultat számláló sorsközösségét. Szerdán Borbély „Totya” István újból értékes meglepetéssel kedveskedett a Wojtyla szegényeinek. Az ajándékokkal teli dobozokat Koi Béla vállalkozó szállította Soltról a népkonyha Egressy utcai épületéhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szilvási József pártfogolta a szegényeket

Szilvási József pártfogolta a szegényeket

2023. február 1. 15:47 | Adományok

Szilvási József aligha ismeretlen a kecskemétiek előtt: köztudottan nevéhez fűződik a Szil-Coop bevásárlóközpont, és a Sasfészek Étterem is. Utóbbi tulajdonosaként tette meg felajánlását, mely szerint péntek délben ebédre invitálta a Wojtyla Barátság Központ százhúsz hátrányos helyzetű ellátottját. A vállalkozó előzetesen kijelentette: fontosnak tartja, hogy a szegények ügyét ily módon is támogassa. A távolból kívánt nagyon jó étvágyat minden rászoruló embernek, aki ma a Wojtyla Ház támogatásában bízva, testi-lelki kínoktól gyötörve megjelent az intézmény ebédlőjében. Az igazán ízletes, laktató rizseshús ízvilága a Sasfészek Étterem szakácsait dicsérte. A kiváló menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Bruncsák András szeretetvendégsége

Bruncsák András szeretetvendégsége

2023. január 31. 18:12 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szombaton a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők sült csirkemellet és rizs köretet, valamint savanyúságot, kenyeret, és süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A kiváló menüt Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatójának banán adománya tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagytemplomi ínyenc falatok

Nagytemplomi ínyenc falatok

2023. január 30. 19:57 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százharmincan. A gondozottakat dr. Finta József plébános köszöntötte. József atya végül zöldborsófőzelékkel és Stefánia-szelettel, valamint kenyérrel, süteménnyel örvendeztette meg a népkonyha elesettjeit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Banán a Bács-Zöldérttől

Banán a Bács-Zöldérttől

2023. január 30. 19:46 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal egy doboz banánt rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű édes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

2023. január 28. 13:38 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százharminc, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A szombati menüt ezúttal sem érhette kifogás. Amellett, hogy rendkívül ízletesre sikerült Dudás Tamás és Kövesi Krisztián önkéntes szakácsok főztje, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők ezúttal kolbásszal alaposan megrakott bablevest fogyaszthattak. A felszolgálásban úgyszintén fáradhatatlan, odaadó önkéntesek nyújtottak hatékony segítséget. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal januárban is ebédlőasztalhoz hívta a szegényeket

Szabó Antal januárban is ebédlőasztalhoz hívta a szegényeket

2023. január 27. 13:29 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá mandarin egészítette ki – utóbbi Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

2023. január 27. 13:04 | Adományok

Somosné dr. Nagy Adrienn, a laskagomba-termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó kecskeméti Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője ismét igazi meglepetéssel szolgált a Wojtyla népkonyha gondozottjai számára. Adrienn asszony ugyanis nem kevesebb, mint nyolc láda laskagombát adományozott pénteken a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek ellátására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mandarin Facol Lajostól

Mandarin Facol Lajostól

2023. január 26. 13:34 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese ismét nagymennyiségű mandarinnal ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a kilenc láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadománnyal szolgált a Zwack kecskeméti telephelyének vezetője

Ebédadománnyal szolgált a Zwack kecskeméti telephelyének vezetője

2023. január 26. 13:14 | Adományok

A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrában, Európa és Magyarország egyik legmodernebb pálinkafőzdéjében éli mindennapjait Árvai Andor gyárvezető. Kapcsolata a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójával, Farkas P. Józseffel már nem éppen újkeletű. Számtalan esetben teszi tiszteletét az Egressy utcai népkonyha épületében, mint az elesettek egyik hírös városi apostola, aki együttérzésével, szeretetével, barátságával oly gyakran ad lelki – és megannyiszor anyagi természetű – vigaszt a népkonyha immáron százharminc főt számláló gondozotti sorsközösségének. A jótékonyság utóbbi formájával ajándékozta meg a szegényeket január 26-án, csütörtökön, amikor jóvoltából hentes tokányt és tészta köretet szolgáltak fel a karitatív létesítmény konyhai dolgozói, önkéntesei. Előzetesen farsangi mulatságban volt részük a jelenlévőknek, illetve Borisz atya ortodox lelkész mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány a 14. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – harmadszor

Ebédadomány a 14. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – harmadszor

2023. január 25. 13:06 | Adományok

Évenként kétszeri gyakorisággal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották összejövetelüket. Idén második alkalommal október 24-én tanácskoztak a résztvevők. Megbeszélésük témájaként a „Lét-Vágy”-at jelölték meg. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének ismételten a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese újfent 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. A felajánlásból – immáron hagyományosan – négyszer rendezhetnek jótékonysági ebédosztást a Wojtyla Házban. Harmadik alkalommal – 2023. január 25-én – összesen százharminc adag krumplilevest és túróstésztát szolgáltak fel a szociális-közművelődési intézmény munkatársai, önkéntesei. Az ízletes, kiadós menüt ezúttal is kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János januárban is segítő jobbot nyújtott

Héjja János januárban is segítő jobbot nyújtott

2023. január 24. 18:21 | Adományok

Héjja János, a McDonald’s egyik legsikeresebb franchise-partnere 1998 decemberében vette át első kecskeméti éttermét, amely 2002-ben McDrive-val bővült. Mára három éttermet üzemeltet a hírös városban; a Malom Központban, az Izsáki úton és a Jókai utcában – országosan összesen nyolcat. Az üzletember áldozatos mindennapi munkálkodása mellett a nehézsorsúak megsegítésére úgyszintén időt és figyelmet szentel. Számtalan jótékonysági kezdeményezése mellett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait is támogatja – havi rendszerességgel. Ebédadományát rendszerint jómaga szolgálja fel az Egressy utcai népkonyha étkezdéjében a szociális intézmény önkénteseinek közreműködésével. A Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa jóvoltából kedden kolbászos rakott burgonya, kenyér és sütemény kerülhetett az elesettek böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fejedelmi ebéd a Wojtyla nyugdíjasklub jóvoltából

Fejedelmi ebéd a Wojtyla nyugdíjasklub jóvoltából

2023. január 23. 13:12 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ nyugdíjasklubja megalakulása óta kulturális élmények – mindenekelőtt ismeretterjesztő és rekreációs célzatú kirándulások – garmadát kínálja évről évre a Wojtyla sorsközösség közművelődés iránt fogékony tagjai számára. Legutóbb Lakitelekre, a Hungarikum Ligetbe látogatott a népkonyha gondozottjaiból összeverbuválódott, időskorúakból álló csoport. Emellett Farkas Pál klubvezető idejét látta, hogy a Wojtyla Ház étkeztetési programjába is bekapcsolódjon a nemes céllal létrejött szervezet. Ennek eredményeként hétfőn rendkívül ízletes milánói makarónival ajándékozták meg ifjabb társaikat a jótékonysági létesítmény szenior lakói. A remek étel mellé kenyér, sütemény, valamint Fornetti-pogácsa is dukált a szegényeknek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az egykori piarista diák ebédadománya

Az egykori piarista diák ebédadománya

2023. január 21. 13:17 | Adományok

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójának egyik hajdanvolt osztálytársa, akivel a kecskeméti Piarista Gimnáziumban koptatták együtt az iskolapadot, nevezetesen Kovács István kedveskedett egy-egy tányér melegétellel a Wojtyla Barátság Központ szegényei számára. A nemes lelkű patrónus a szombati ebédosztáson ugyan nem tudott személyesen megjelenni az Egressy utca 5/b. szám alatti népkonyha étkezdéjében, ám a messzi távolból szívélyes üdvözletét küldte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak, egyúttal jó étvágyat és szebb napokat kívánt a jobb sorsra érdemes rászorultaknak. A jótékonysági akció keretében százharminc adag, kolbásszal gazdagon megrakott keménytarhonya került kiosztásra – uborka, kenyér és Fornetti-sütemény kíséretében. A vasárnapi hidegcsomagok – melyek kenyeret és konzervet foglaltak magukban – Jávorka Ádám anyagi támogatásával kerülhettek az elesettek böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok hete - Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

Borászok hete - Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

2023. január 20. 15:39 | Adományok

A Borászok hete záró akkordjaként igazán pazar kulináris élményekkel lehettek ma gazdagabbak a Wojtyla Barátság Központ szegényei. Balogh Károly Helvécia polgármestere évente több alkalommal ajánl fel szeretetebédet a népkonyha sorsközössége részére. Pénteken százharminc adag rántott szelettel és petrezselymes burgonyával kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint savanyúság, kenyér és sütemény tette teljessé.

Részletek
Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

Borászok hete – Ebédosztás a Frittmann Borászat felajánlásával

2023. január 19. 14:26 | Adományok

A Frittmann névvel fémjelzett borok családi vállalkozás keretében, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban, Soltvadkerten készülnek. Az ország legnagyobb borvidékén már a szülők, nagyszülők is szőlőtermesztéssel, borászattal foglalkoztak. Az új generáció sem fordult el ettől a hagyománytól: a két legifjabb fiú is e szakmát tanulta ki, így mára teljes erőbedobással bekapcsolódtak a pincészet mindennapjaiba. Alföldi borászként elsőnek Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, mely komoly áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ekkor készült el a felújított borházuk is, melyet 2013-ban látványpincével, borbolttal bővítettek, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatát és igényes környezetben válogathassanak termékeik közül. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat 2015-ben nyerték el. A Frittmann testvérek a borkultúra magasszintű ápolásán túlmenően a nehezebb sorsot megélő honfitársaikra is gyakorta gondolnak, így korántsem meglepő, hogy a Borászok hete program keretében január 19-én, csütörtökön személyes támogatásukkal valósulhatott meg a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ karitatív célzatú ebédosztása. Nekik köszönhetően százharminc adag sertéspörkölt és tészta köret talált gazdára a szegények soraiban. A menüt ezúttal is kenyér, sütemény, valamint – Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere jóvoltából – mandarin egészítette ki. A támogatók képviseletében Frittmann Péter köszöntötte a jelenlévőket, majd aktívan közreműködött az ételosztásban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mandarin Facol Lajostól

Mandarin Facol Lajostól

2023. január 19. 13:06 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű mandarinnal ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

Borászok hete – Dabasi Gábor adományozta a wojtylások szerdai ebédjét

2023. január 18. 13:14 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt három évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. A neves szakember a gyöngyöző nedűk előállításán túlmenően az önzetlen, gondoskodó szeretet vonatkozásában is kiválóan teljesít. Anyagi hozzájárulásával szerdán – a Borászok hete alkalmából – ízekben gazdag tarhonyaleves és mákostészta, valamint kenyér, sütemény, szaloncukor került a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

2023. január 17. 13:12 | Adományok

A ballószögi Hetényi Pincészet támogatásával jutott ebédhez kedden a Wojtyla Barátság Központ mintegy százharminc főt számláló gondozotti családja – a Borászok Hete jótékonysági programsorozat keretében. Hetényi József cégvezető neve korántsem ismeretlen a wojtylások számára, hiszen számos törekvésében támogatja a szociális intézményt. Az ebédosztások mellett a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének terveit is jó szívvel segíti. A népkonyha munkatársai, lelkes önkéntesei ezúttal Marco Polo-szeletet, burgonyapüré köretet, kenyeret, péksüteményt és Fornetti-pogácsát szolgáltak fel a rászorultaknak. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Ínyenc falatok Csorba Csaba támogatásával

Ínyenc falatok Csorba Csaba támogatásával

2023. január 14. 13:27 | Adományok

Vajon akad-e akár egyetlen polgár is Lajosmizsén, aki számára ne csengene ismerősen Csorba Csaba neve? Aligha, hisz köztudott róla: a húsüzlet-tulajdonos nem csupán hentes szakmáját űzi mesterfokon, emberségből úgyszintén jelesre vizsgázik a mindennapokban. Vásárlóközönségét gondosan számontartja; egyen egyenként tudja róluk, ki kinek a fia-borja. Úgy tekint rájuk, mintha egyetlen csillagként ragyognának az égen. Kívülről betéve ismeri személyüket, életük pályáját, családjuk tagjait, no meg az udvaron játszadozó kiskutyát. Minden nemes ügy mellé odaáll, konstruktív partnerséget vállalva a közjó érdekében. Ő tehát Csorba Csaba. Szombaton éppen a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségéről gondoskodott százhúsz adag sertéspörkölt és tészta köret, valamint kenyér, sütemény felajánlásával. A kiváló menü Makány Tamás, a Magyar Honvédség századosa, önkéntes szakács jóvoltából készült el. A felszolgálásban a népkonyha három szorgos, hűséges önkéntese, nevezetesen Fehér Tímea, Kispatakiné Szénási Melinda és Tóthné Rontó Gyöngyvér nyújtott hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok ezúttal Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök támogatásával jutottak el a rászorulókhoz.

Részletek
Kádár László gondoskodó szeretete

Kádár László gondoskodó szeretete

2023. január 13. 13:22 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki pénteken százharminc adag gulyáslevest és ugyanennyi dióstésztát, valamint kenyeret, süteményt ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A kiváló menüt – Ancsin János zöldségboltos jóvoltából – szaloncukor tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A híres szikipontyból ehettek a szegények

A híres szikipontyból ehettek a szegények

2023. január 12. 15:29 | Adományok

Ízletes halfogás várta a Wojtyla Barátság Központba járó szegényeket csütörtök délben. Az Akasztói Halascsárda jóvoltából azonban nemcsak finomat ebédeltek, de érdekességeket is megtudhattak az akasztói szikipontyról, mely a vendéglátó-komplexum védjegye. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Veszelka Mihály újból segített

Veszelka Mihály újból segített

2023. január 11. 12:42 | Adományok

Szerdán ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Több mint százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal paradicsomos káposztát és sült kolbászt tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt kenyér, péksütemény, Fornetti-pogácsa, valamint a P&P Pékáru Kft. bejgli adománya tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Mészáros-Kritzmann család ajánlott fel ebédet a wojtylásoknak

A Mészáros-Kritzmann család ajánlott fel ebédet a wojtylásoknak

2023. január 10. 13:24 | Adományok

A német gyökerekkel rendelkező Mészáros-Kritzmann család – a Vidám Törzsasztal elkötelezett tagjai – ebédadományát fogyaszthatták a Wojtyla Barátság Központ szegényei kedd délben. A felajánlók nevében Cornelia Rückriegel hazánkban élő német anyanyelvű írónő és a népkonyha aranykezű ezermestere, Facol Lajos köszöntötte a melegételre várakozó rászorultakat. Az időközben tiszteletbeli wojtylássá avanzsált két állandó támogató a százharminc adag sült töltött csirkecomb és rizibizi köret, valamint savanyúság kiosztásában is aktívan közreműködött. Az ízletes menüt kenyér, péksütemény és Fornetti-pogácsa tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Farkas Ágó januárban is gondoskodott a szegényekről

Farkas Ágó januárban is gondoskodott a szegényekről

2023. január 9. 13:47 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt január 9-én, hétfőn is, amikor ismét Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes borsófőzeléket és sertéspörköltet tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei, kenyér és péksütemény, valamint Fornetti-pogácsa, továbbá szaloncukor kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla támogatta a város elesettjeit

Muhari Béla támogatta a város elesettjeit

2023. január 7. 13:28 | Adományok

„Traktoroztak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szombat délben. Persze csak átvitt értelemben, ugyanis Muhari Béla, a különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója hívta ebédlőasztalhoz a népkonyha sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait munkatársai tolmácsolták, nevezetesen: Bozsik Bianka, Varga Dóra és Porkoláb István. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: paprikáskrumpli kolbásszal, savanyúsággal. A kiváló alapanyagok Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő munkájának köszönhetően rotyogtak az udvari bográcsban. A tálalásban, mosogatásban két lelkes önkéntes – Retkes-Ömböli Magdolna és Kispatakiné Szénási Melinda – segédkezett. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Kovács István képkeretező mester adománya tette lehetővé. A nylonzacskóban kenyér, konzerv és – Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója jóvoltából – bejgli kapott helyet.

Részletek
Palócleves és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Palócleves és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2023. január 6. 13:02 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százhúsz adag rendkívül ízletes és bőséges menüt – birkahúsból készült palóclevest és meggyes-túrós kalácsot – osztottak szét péntek délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai, valamint önkéntesei a család jelenlévő képviselői, Pintér Józsefné és Pintérné Farkas Csilla tevékeny közreműködésével. A finom étel mellé alma is dukált a szegényeknek – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója felajánlásával. Előzetesen dr. Jeney Gábor atya soltvadkerti plébános elvégezte a házszentelés nemes szolgálatát, Beke Márk külföldön tanuló, többszörösen kitüntetett ifjú harsonaművész pedig ízelítőt adott széles repertoárjából a házszentelőn résztvevő vendégek és a wojtylás gondozottak legnagyobb megelégedésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Wojtyla Ház egykori dolgozója és családi-baráti köre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

A Wojtyla Ház egykori dolgozója és családi-baráti köre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

2023. január 5. 13:18 | Adományok

Kocsis Karolina – vagy ahogy a Wojtyla Barátság Központ háza táján ismerik, Lina – évekig erősítette az Egressy utcai népkonyha munkatársi közösségét. Utána a Mercedes-gyárba hívta a kötelesség, ahol megismerkedett későbbi párjával, Talán Gáborral. A wojtylás évek emlékére – és természetesen az elesettek iránti szolidaritásból, társadalmi felelősségvállalásból kifolyólag – nemrégiben közösen akként határoztak, hogy ételadománnyal kedveskednek a szociális intézmény rászorultjainak. Tervükből január 5-én, csütörtökön lett valóság, amikor jómaguk, valamint barátaik – Beke Mihály és Polyák Tamara – anyagi támogatásának, no meg Gábor szakácstudományának köszönhetően százhúsz adag ízletes babgulyás került a nélkülözők böjtös asztalára. Az étkezdében Gábor köszöntötte az egybegyűlteket, majd Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. A kiváló menüt kenyér, péksütemény, Fornetti, valamint – Ancsin János zöldségboltos jóvoltából – szaloncukor egészítette ki.

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2023. január 4. 13:31 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően szerdán tarhonyalevest, valamint mákostésztát ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ által gondozott több mint százhúsz rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény, továbbá – Ancsin János zöldségboltos jóvoltából – szaloncukor tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kolbász a Vacsi Hústól

Kolbász a Vacsi Hústól

2023. január 4. 13:17 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig telt el néhány nap azóta, hogy utoljára nagymennyiségű szárazkolbásszal lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének ezúttal 15 kilogramm szárazkolbászt nyújtottak át a cég vezetői. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Wojtyla Házig is elér a városföldiek szeretete

A Wojtyla Házig is elér a városföldiek szeretete

2023. január 3. 13:18 | Adományok

Kedden ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kedvező időjárás ellenére ma is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Több mint százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal milánói makarónit tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesek segédletével. A menüt kenyér, sütemény, valamint a P&P Pékáru Kft. bejgli adománya, továbbá – Ancsin János zöldségboltos felajánlásával – szaloncukor tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma adomány Gyuris Dávidtól

Alma adomány Gyuris Dávidtól

2023. január 2. 13:46 | Adományok

Az MSZP kecskeméti városi szervezetének alelnöke számos alkalommal kedveskedik a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek különféle adományokkal: zöldségfélékkel, gyümölcsökkel. A karácsonyi ünnepek után egy láda friss, ropogós almával kopogtatott a népkonyha bejárati ajtaján. A finom gyümölcs ebédosztások alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Borbély István támogatásával jutottak ebédhez a wojtylások

Borbély István támogatásával jutottak ebédhez a wojtylások

2023. január 2. 13:28 | Adományok

Borbély „Totya” Istvánt Dunavecse egyik legkiemelkedőbb mezőgazdasági vállalkozójaként tartják számon a település és térsége lakói. Amellett, hogy jó néhány környékbeli lakosnak nyújtanak biztos megélhetést cégei, azok tulajdonosa hátrányos helyzetű embertársai sorsát úgyszintén egyengeti. Példának okáért időről időre bőkezű adományaival pártfogolja a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz rászorultat számláló sorsközösségét. Ennek megfelelően hétfőn Borbély úr kelkáposztafőzelékkel és sertéspörkölttel lepte meg a népkonyha gondozottjait. A nagyszerű menüt kenyér, valamint bejgli és alma egészítette ki. A mákos-diós bejgli Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója adománya, az alma pedig Gyuris Dávid felajánlásaként érkezett a Wojtyla Házba. Az ételosztás önkéntesek önzetlen közreműködésével valósulhatott meg. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Szenteste Alapítvány támogatta az újévi ebédosztást

A Szenteste Alapítvány támogatta az újévi ebédosztást

2023. január 1. 16:09 | Adományok

A Szenteste Alapítvány ebédjével ért véget a nagyszabású, minden rászoruló számára korlátlanul elérhető karácsonyi jótékonysági ételosztási program a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. A kilencedik, egyben utolsó napon is több száz nehézsorsú embertársunk vendégeskedett az Egressy utcai népkonyha épületében. Délidőben - hagyományos vendégként – dr. Zombor Gábor, Kecskemét megyei jogú város egykori polgármestere köszöntötte a melegételre várakozókat, eredményes, békés, boldog új esztendőt kívánva a jelenlévő nélkülözőknek. A karitatív esemény keretében kétszáz adag csülökpörkölt főtt a szociális intézmény udvari bográcsában a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin jóvoltából. A menüt főtt burgonya köret, valamint kenyér, sütemény és egy-egy Túró Rudi egészítette ki. Az ebédosztás megvalósulásához Deák Dezső vállalkozó adománya is jelentős mértékben hozzájárult. A felszolgálásban a Wojtyla Ház két lelkes, hosszú évek óta buzgó önkéntese, nevezetesen Fehér Tímea és Tóthné Rontó Gyöngyvér segédkezett. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nyolcadik nap – A pünkösdiek szeretetebédjét ízlelték Kecskemét elesettjei

Nyolcadik nap – A pünkösdiek szeretetebédjét ízlelték Kecskemét elesettjei

2022. december 31. 20:06 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ és a Szenteste Alapítvány nagyszabású karácsonyi ételosztásának nyolcadik napján a népkonyha egyik állandó támogatója, a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet oltalmazta ebédadományával a szociális intézmény étkezdéjében melegételre várakozó nélkülözőket. A pünkösdi hívőközösség anyagi támogatásának jóvoltából kétszáz adag tarhonyáshús rotyogott a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A házias menüt kenyér és péksütemény tette teljessé. Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő – a nap vendége – finom süteménnyel kedveskedett a hírös város szegényeinek. A gazdag ízvilággal jellemezhető étek elkészítésében és találásban lelkes önkéntesek nyújtottak hathatós segítséget. A kecskeméti honatya ebédosztást megelőzően boldog új évet kívánt a szociális intézmény gondozottjainak. – Nehézségek mindig lesznek. Össze kell fognunk, egymást segítenünk, hogy minél könnyebben át tudjuk vészelni ezeket a nehéz időket. Úgy érzem, nem csak odafigyeléssel, jelenléttel, hanem adománnyal is segítenem kell, hiszen adni jó – mondta nagyszámú hallgatóságához szólva. A szilveszteri ebédosztás előtt a jelenlévők egy perc néma csenddel emlékeztek a 95 évesen ma elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Szeberényi Gyula Tamás süteménnyel kedveskedett a rászorultaknak

Dr. Szeberényi Gyula Tamás süteménnyel kedveskedett a rászorultaknak

2022. december 31. 18:12 | Adományok

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő finom süteménnyel gazdagította Kecskemét elesettjeinek szilveszteri ebédjét. Az édes finomság egyenesen a Tü&Pe kézműves cukrászdából érkezett. A kecskeméti honatya ebédosztást megelőzően boldog új évet kívánt a szociális intézmény gondozottjainak. – Nehézségek mindig lesznek. Össze kell fognunk, egymást segítenünk, hogy minél könnyebben át tudjuk vészelni ezeket a nehéz időket. Úgy érzem, nem csak odafigyeléssel, jelenléttel, hanem adománnyal is segítenem kell, hiszen adni jó – mondta a szegényekhez szólva. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hamiló rétesek a szegények böjtös asztalán

Hamiló rétesek a szegények böjtös asztalán

2022. december 30. 13:11 | Adományok

A Hamiló Cukrászat és Rétesmanufaktúra tulajdonosa, Marton Zoltán 150 darab, különböző ízesítésű rétest szállított a Wojtyla Barátság Központba. Az édes finomságokat jómaga ajánlotta fel sok-sok szeretettel a karácsonyi ünnepek alkalmából, melyeket a pénteki ebédosztáskor szolgálták fel a népkonyha munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Vacsi Kft. biztosította Kecskemét szegényeinek napi betevőjét

A Vacsi Kft. biztosította Kecskemét szegényeinek napi betevőjét

2022. december 29. 13:19 | Adományok

A Vacsi Kft. tulajdonosai voltak december 29-én a Wojtyla Barátság Központ és a Szenteste Alapítvány karácsonyi jótékonysági ebédosztási programjának főtámogatói. Továbbá Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő és Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal képviselője édességcsomagokat ajánlott fel Kecskemét rászorultjainak étkeztetésére. Polgár Peti zenés humorista szakácstudományának köszönhetően pedig kétszáz adag marhapörkölt rotyogott a népkonyha udvari bográcsában. Igei köszöntővel Kis János nyugalmazott evangélikus lelkész szolgált. A menüt tészta köret egészítette ki. Mindemellett kenyeret és péksüteményt szolgáltak fel a népkonyha lelkes dolgozói, önkéntesei, valamint az édességcsomagok felajánlói. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert)

Részletek
Polgár Peti főzte a marhapörkölt ízvilágát Kecskemét szegényeinek

Polgár Peti főzte a marhapörkölt ízvilágát Kecskemét szegényeinek

2022. december 29. 13:16 | Adományok

Polgár Peti zenés humorista szakácstudományának köszönhetően marhapörkölt rotyogott a népkonyha udvari bográcsában csütörtök délelőtt. A menüt tészta köret egészítette ki. Mindemellett kenyeret és péksüteményt, továbbá – Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal képviselője felajánlásával és személyes jelenlétében – édességcsomagot szolgáltak fel a népkonyha lelkes dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Babgulyással látta el a rászorultakat Holló Tibor

Babgulyással látta el a rászorultakat Holló Tibor

2022. december 28. 13:52 | Adományok

December 28-án a Hollogasztro Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Holló Tibor biztosította a napi betevőt Kecskemét város szegényeinek. A Wojtyla Barátság Központ és a Szenteste Alapítvány által kezdeményezett karácsonyi karitatív ebédosztási programsorozat keretében szerdán mintegy kétszáz adag babgulyást szolgáltak fel a népkonyha munkatársai és önkéntesei. A friss zöldséggel, hússal gazdagon megrakott babgulyás adagok mellé Félegyházi kenyér, sütemény, a P&P Pékáru Kft. bejgli adománya, szaloncukor és banán is dukált a nehézsorsú embereknek. Ebédindító igei szolgálattal Borisz atya ortodox lelkipásztor lépett a népes hallgatóság elé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Étkezési alapanyagok a Vacsi Kft-től

Étkezési alapanyagok a Vacsi Kft-től

2022. december 28. 13:39 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig egy hónap telt el azóta, hogy utoljára nagymennyiségű szárazkolbásszal, valamint tejjel lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének ezúttal 25 kg marhahúst, 1 kg zsírt, fél kg paprikát, 10 csomag borsot, 2,5 kg hagymát és 1 kg sót nyújtottak át a cég vezetői. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Hírös-Róna Zrt. és a Medi-Print Medical Kft. pártfogolta Kecskemét nélkülözőit a negyedik napon

A Hírös-Róna Zrt. és a Medi-Print Medical Kft. pártfogolta Kecskemét nélkülözőit a negyedik napon

2022. december 27. 13:17 | Adományok

December 27-én Kertész Zoltán, a Hírös Róna Zrt. vezérigazgatója, egyben az SC Hírös-Ép Egyesület elnöke elsődleges támogatásával, továbbá a Medi-Print Medical Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Fazekas Mihály anyagi hozzájárulásával készült szeretetebédet ízlelhették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. És mindazok a „külsős” rászorultak, akik éltek az Egressy utcai népkonyha alapító-igazgatója, Farkas P. József előzetes meghívásával, miszerint december 24. és január 1. között – tehát kilenc napon át – bárki melegételhez juthat a szociális-közművelődési intézmény falai között. Az étkezdében Kertész Zoltán köszöntötte a szegényeket Tóth Csaba, az egyesület technikai vezetője társaságában, akik végül az ebédosztásban is segédkeztek. A jótékonysági akció keretében ízletes gulyáslevest és mákostésztát fogyasztott a karitatív létesítmény mintegy kétszáz vendége – kenyér, valamint egy-egy alma, banán kíséretében. Előzetesen Árvai Tamás, a Kecskeméti Adventista Gyülekezet lelkipásztora és kedves családja keresztény énekeket adott elő, biblikus gondolatokkal fűszerezve. A házias menü elkészítése Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő érdeme. A konyhai munkálatok zökkenőmentes lebonyolítása a Wojtyla Ház lelkes, hűséges önkénteseinek – nevezetesen Fehér Tímeának, Jónás Piroskának, Kispatakiné Szénási Melindának és Tóthné Rontó Gyöngyvérnek köszönhető. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rehák Róbert és családja gondoskodott a szegényekről a Krisztus-születése ünnep második napján

Rehák Róbert és családja gondoskodott a szegényekről a Krisztus-születése ünnep második napján

2022. december 26. 13:21 | Adományok

Rehák Róbert kecskeméti származású fővárosi vállalkozó, a Wojtyla Barátság Központ karácsonyi ebédosztásainak állandó felajánlója, a sorsközösség régi időktől fogva hűséges patrónusa, nagylelkű havi támogatója – becses családjával karöltve – ezúttal kitűnő rizseshússal szolgált Kecskemét szegényeinek. Az ételt hagyományosan Molnár Zoltán önkéntes szakács készítette el. A házias menühöz kenyér és mákos-diós bejgli is járt az elesetteknek – utóbbi Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója adományaként. A jótékonysági ebédosztáson további támogatóként a Felkelő Nap Rendje arany- és ezüst sugarakkal – a külföldieknek adható legkiemelkedőbb japán érdemrend – újdonsült kitüntetettje, Király József önkormányzati képviselő is tiszteletét tette, aki – dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános atyával egyetemben – úgyszintén köszöntötte az étkezdében megjelent rászorultakat. Gábor atya mindemellett egy karácsonyi verssel fejezte ki az ünnep lényegét: „Isten szeretet”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Karácsonyi szeretetebéd Sebők Márta jóvoltából

Karácsonyi szeretetebéd Sebők Márta jóvoltából

2022. december 25. 13:07 | Adományok

A lajosmizsei székhelyű, átfogó könyvviteli szolgáltatásokat nyújtó Sebők Audit Kft. ügyvezető-tulajdonosa amellett, hogy könyvvizsgálattal, könyveléssel, bérszámfejtéssel, adótanácsadással és az ezekhez tartozó teljeskörű adminisztrációval foglalkozik, rendre azokról sem feledkezik meg, akiknek tőlük független, esetleg szubjektív okokból az élet árnyékos oldala jut osztályrészül. E társadalmi réteg támogatását vállalta fel – immáron nem először – Márta asszony december 25-én, karácsony első napján a Wojtyla Barátság Központban, ahol neki köszönhetően mintegy háromszáz adag székelykáposztát, kenyeret, valamint – Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója adományaként – diós és mákos bejglit kínáltak a szociális intézmény szorgos dolgozói, önkéntesei Kecskemét szegényeinek. A házias menü Molnár Zoltán mesterszakács főzőtudományát és keze munkáját dicsérte. A Krisztus-születése ünnep alkalmából igei gondolatokkal Hodánics Tamás református lelkipásztor, kórházlelkész szolgált a jelenlévő rászorultak számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Varga László és családja étkeztette a rászorultakat Szenteste napján

Varga László és családja étkeztette a rászorultakat Szenteste napján

2022. december 24. 13:06 | Adományok

December 24-én Varga László, az Ízfaktor Kft. ügyvezetője és családja felajánlásával juthattak melegételhez Kecskemét szegényei az Egressy utca 5/b. szám alatti népkonyha étkezdéjében, a Wojtyla Barátság Központ és a Szenteste Alapítvány karácsonyi jótékonysági ebédosztásának első napján. Vargáék a háromszáz adag virslis bablevest egyszer használatos, zárható műanyag edényekben szolgálták fel, miközben kenyér, meggyes-mákos piskóta, valamint szaloncukor, narancs és tea is került a tálcákra. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Adományok a Vöröskereszttől

Adományok a Vöröskereszttől

2022. december 24. 12:17 | Adományok

Szenteste napjától egészen január 1-ig tart a Wojtyla Barátság Központ és a Szenteste Alapítvány hagyományos karácsonyi ebédosztási programja, melynek keretében a népkonyha támogatói, munkatársai és önkéntesei kilenc napon át déltől 13 óráig vendégül látják Kecskemét város szegényeit az Egressy utca 5/b. szám alatti népkonyha épületében. A december 24-ei ebédosztás alkalmával a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezetének jelenlévő munkatársai szaloncukrot, narancsot, valamint ruhaneműt és gyerekjátékokat osztottak a betérők számára Lipóthné Komjáti Andrea megyei igazgató vezetésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek