Július 2. szombat, Ottó | EUR: 398; USD: 381; CHF: 397
  • Kezdőlap
  • "Adományok"-ként cimkézett hírek listázása
Bugaci csárdahangulat uralkodott a Wojtyla Házban

Bugaci csárdahangulat uralkodott a Wojtyla Házban

2022. június 30. 15:27 | Adományok

Kovács Zoltán, a bugaci Karikás Csárda tulajdonosa ajánlott fel százhúsz adag melegételt csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Mégpedig marhahússal gazdagon megrakott gulyáslevest – mindenki legnagyobb megelégedésére. A kiváló menüt Félegyházi-kenyér, sütemény, valamint – Boldog Mihály jóvoltából – cseresznye tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Kiss András étkeztette a szegényeket

Kiss András étkeztette a szegényeket

2022. június 29. 13:36 | Adományok

A kecskeméti Kissfuvar Kft. ügyvezetője, Kiss András családi vállalkozását édesapja alapozta meg önrakodós IFA teherautójával, fuvarozóként még 1983-ban. Kezdetben kizárólag lakossági igényeket elégített ki, majd 1990-től egy törvénymódosítás lehetővé tette a nem magánszemélyeknek való fuvarozást is, valamint alkalmazottak felvételét. Így csatlakozott a vállalkozáshoz 1990-ben ifj. Kiss András egy ZIL-lel. Időközben a cég folyamatosan bővült, jelenleg 5 darab 40 tonnás önrakodó tehergépjárművük van, továbbá egy 40 tonnás, 13 méteres, nyitott-nyerges tehervontatóval végeznek szállítmányozást Magyarország egész területén. Mindemellett önálló szervizháttérrel rendelkeznek, melynek létalapját jól felszerelt műhely és 10 szakember biztosítja. 2008-ban a járműpark megújításán túlmenően, a szerviz szabad kapacitásait kihasználva, a rakatvillák mellett a rönkemelő, rönkhasító és kuglizó gépek gyártása is sikeresen beindult – hangzott el a Kissfuvar Kft. bemutatása közben. Kiss András és családja jóvoltából szerdán ismét százhúsz adag melegétel juthatott a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek böjtös asztalára, mégpedig paradicsomszósz húsgombóccal, kenyérrel és süteménnyel, valamint - Boldog Mihály őstermelő jóvoltából - friss, ropogós cseresznyével. (Fotók: Farkasné Pásztor Jolán)

Részletek
Több mázsa cseresznye Boldog Mihálytól

Több mázsa cseresznye Boldog Mihálytól

2022. június 29. 12:24 | Adományok

Boldog Mihály gyümölcstermesztéssel foglalkozik Kecskemét környéki gazdaságában. Nemrégiben elhatározta, cseresznyével kedveskedik a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú gondozottjainak. Viszonzásként mindössze egy kérése volt: a rászorultak szedjék le, amit el szeretnének vinni. Farkasné Pásztor Jolán, a népkonyha társalapítója és Facol Lajos, a szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere vezetésével szerda reggel eredményesen megvalósult a szedési akció, melynek keretében Jobbágy Istvánné és Kispatakiné Szénási Melinda támogató közreműködésével több mázsa cseresznye került Facol Lajos autójába, mellyel egyenesen a Wojtyla Házhoz robogtak a dolgos munkásemberek. A vitamindús édes gyümölcs a szerdai és az elkövetkező ebédosztások alkalmával kerül a nélkülözők böjtös asztalára. (Fotók: Facol Lajos, Farkasné Pásztor Jolán)

Részletek
Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

2022. június 28. 13:42 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy kedd délben úgyszintén nagymennyiségű sült tarját és rántott csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. A petrezselymes burgonya és rizs köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Héjja János júniusban is pártfogolta a nehézsorsúakat

Héjja János júniusban is pártfogolta a nehézsorsúakat

2022. június 27. 13:29 | Adományok

-Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – rántott szeletet és rizibizit – maga osztotta ki a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény és Túró Rudi is dukált. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

Palacsintával kedveskedtek a wojtylásoknak

2022. június 25. 13:51 | Adományok

Rádi Tivadar és felesége, Sallai Ildikó, valamint leányuk egy mobil palacsintasütő utánfutó „fedélzetén” fogadta – tavaly óta immáron második alkalommal – a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait szombat délben a népkonyha főbejáránál. A helyszínen mintegy 500 darab éttermi minőségű palacsintával nyújtottak valódi gasztronómiai élményt a szociális intézmény szegényeinek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Bruncsák András szeretetvendégsége

Bruncsák András szeretetvendégsége

2022. június 25. 13:17 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szombaton a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők karalábéfőzeléket, sült kolbászt, kenyeret, valamint süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A vasárnapi hidegcsomagok Cornelia Rückriegel és Facol Lajos jóvoltából jutottak el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szabó Antal júniusban is gondolt a szegényekre

Szabó Antal júniusban is gondolt a szegényekre

2022. június 24. 14:21 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

2022. június 23. 12:48 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében némi szünet után ismét a helyi Horvát Települési Nemzetiségi Önkormányzat képviselői szolgáltak melegétellel a népkonyha gondozottjai számára. Nevezetesen Probojáczné Túri Éva, Probojácz Éva és Probojácz Miklós nyújtott át egy-egy adag ebédet Kecskemét nélkülözőinek. Mégpedig összesen százhúsz adag rakott burgonyát, kenyérrel, süteménnyel, csokoládéval. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Karalábé Kovács Zoltántól

Karalábé Kovács Zoltántól

2022. június 23. 12:24 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermester önkéntese csütörtökön ismét kopogtatott a népkonyha ajtaján, újabb értékes ajándékot hozva a szociális intézmény rászorulóinak. Ezúttal 20 kg karalábét rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű zöldség Kovács Zoltán kecskeméti őstermelő adománya, melyet következő ebédosztások alkalmával használnak fel a gondozottak étkeztetésére. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – harmadszor

Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – harmadszor

2022. június 21. 12:49 | Adományok

Évente egy alkalommal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották soron következő – 13. – összejövetelüket. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. A felajánlásból négy alkalommal rendezhetnek jótékonysági ebédosztást a Wojtyla Házban, amire elsőként április 28-án, másodiként május 25-én, harmadjára pedig június 21-én, kedden került sor. Utóbbi keretében összesen 120 adag ragulevest és túróstésztát szolgáltak fel a szociális-közművelődési intézmény munkatársai, önkéntesei. Az ízletes, kiadós menüt kenyér és sütemény egészítette ki. A Wojtyla-sorsközösség tatai kirándulása miatt szerdán nem lesz ebédosztás, helyette hidegcsomagot vehettek át ma a szegények – Somos László támogatásával.

Részletek
Soltvadkerti motoros adománya

Soltvadkerti motoros adománya

2022. június 21. 11:34 | Adományok

Michael Lichel von den Workerwheels úr 20 évvel ezelőtt költözött Németországból Soltvadkertre. Azóta valósággal gyökeret vert hazánkban. A dél-alföldi kisvárosban tölti munkás hétköznapjait. Szabadidejében hobbijának él. Barátai társaságában motorkerékpárra ül, majd együtt róják Magyarország útjait. A kedves német úriember nemrégiben elhatározta, jótékonysági akciót szervez a Soltvadkerten is jól ismert Wojtyla Barátság Központ népkonyha gondozottjai számára. Társaival közösen pólókat nyomtattak és azokat motoros találkozókon értékesítették, 10 euró darabáron. Az ily módon befolyt 240 eurót – mintegy 100 ezer forintot – kedden adta át Michael Lichel von den Workerwheels úr Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Ház társalapítójának.

Részletek
Szeretetebéd a nagytemplomi hívektől

Szeretetebéd a nagytemplomi hívektől

2022. június 20. 12:19 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A felajánlók rakott kelkáposztával, kenyérrel és süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha gondozottjait. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Király József júniusban is ételt tett az elesettek böjtös asztalára

Király József júniusban is ételt tett az elesettek böjtös asztalára

2022. június 18. 13:25 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója szombaton déltájban újfent melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. Szokásától eltérően azonban ezúttal nem állt módjában felkeresni a nélkülözőket az Egressy utcai 5/b szám alatti szociális intézmény étkezdéjében. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően kolbászos paprikáskrumpli, savanyúság, valamint kenyér és sütemény kerülhetett a tányérokba – a két legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin jóvoltából. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztása Kiss Antal, a Polarkiss Kft. ügyvezető-tulajdonosa hathatós segítségével valósult meg. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ajándék a nagycsaládosoknak

Ajándék a nagycsaládosoknak

2022. június 17. 17:24 | Adományok

A Szenteste Alapítvány nagymennyiségű élelmiszerrel – margarinnal, savanyúsággal, üdítőitalokkal – és egyéb ajándéktárgyakkal – feliratos bögrékkel, játékokkal – járult hozzá a KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete által szervezett gyermeknap sikeres lebonyolításához. Az értékes adományt Farkasné Pásztor Jolán, a Szenteste Alapítvány kuratóriumi tagja és Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója adta át a civil szervezet képviselőjének.

Részletek
Dr. Andrássy Ákos szeretetvendégsége

Dr. Andrássy Ákos szeretetvendégsége

2022. június 17. 15:31 | Adományok

A Centrál-Invest Kft. ügyvezető-tulajdonosa nevében Agócsné Kubics Judit főkönyvelő látogatott el pénteken a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének otthonába és köszöntötte a rászorulókat a népkonyha étkezdéjében. Elmondta: a Centrál-Invest Kft. történetében régi időkre nyúlik vissza az adakozás. Dr. Andrássy Ákos és Farkas P. József, a szociális intézmény alapító-igazgatójának több mint harminc éves ismeretsége pedig csak tovább erősíti az egyébként is töretlen bizalmi szálat. Közös imádság és asztali áldás után Judit asszony osztotta ki az ebédet, mégpedig töltött csirkecombot és rizibizit, kenyér, sütemény, valamint – egy nemes lelkű anonim felajánlónak köszönhetően – friss, ropogós cseresznye kíséretében – mintegy százhúsz nélkülöző részére, Kolláth Andrea, a Wojtyla Ház igazgatóhelyettese tevékeny közreműködésével. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Óriásfelajánlás az Alföld-Coop-tól

Óriásfelajánlás az Alföld-Coop-tól

2022. június 16. 16:34 | Adományok

Vágóné Balla Eszter, a kecskeméti székhelyű Alföld-Coop Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön nagymennyiségű tartós élelmiszert ajánlott fel rászorulóknak. Kedvezményezettként a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottat számláló sorsközösségét jelölte meg. A nagymennyiségű szállítmány kristálycukrot, rizst, étolajat, tésztát és konzervet tartalmazott. A tetemes adományt Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla-népkonyha társalapítója vette át a cég telephelyén.

Részletek

Anonim felajánló ajándéka

2022. június 16. 16:13 | Adományok

Nem fedte fel kilétét az a kecskeméti illetőségű úr, aki csütörtökön nagymennyiségű étkezési alapanyaggal lepte meg a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Adományát jómaga szállította a szociális-közművelődési intézmény épületébe, ahol népkonyhai ebédek elkészítéséhez használják fel a rendkívül értékes ajándékot. A karitatív létesítmény gondozottjai ezúton fejezik ki hálás köszönetüket a nemes lelkű úr minden jótéteményéért. Isten bőséges áldása kísérje őt élete minden napján!

Részletek
Az olasz konyhaművészet ízeit kóstolták a Wojtyla Ház szegényei

Az olasz konyhaművészet ízeit kóstolták a Wojtyla Ház szegényei

2022. június 16. 13:19 | Adományok

Caruso Annunziato, a Cézár Étterem tulajdonosa és séfje megbízásából Molnár Zoltán készített ebédet ma a Wojtyla Ház sorsközössége számára. Az olasz származású úriember immáron huszonöt esztendeje vezeti éttermét Kecskeméten, rendkívüli sikerrel. Ő is „lentről” kezdte, tehát tudja, milyen érzés, ha - finoman szólva - nem tehetős az ember. Ez tükröződik vissza abban, ahogyan a szegénységről gondolkodik: ha valakinek több adatik, adjon belőle azoknak, akiknek kevesebb jutott. Az olasz mesterszakácsnak köszönhetően ismét étteremben érezhették magukat a Wojtyla Ház gondozottjai, ezúttal szám szerint mintegy százhúszan. Csütörtök délben zöldséges pennét fogyaszthattak a rászorultak, kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kollár Csaba étkeztette az elesetteket

Kollár Csaba étkeztette az elesetteket

2022. június 15. 13:51 | Adományok

A Mizsetáp Kft. a magyar baromfi-előállító és takarmánygyártó ágazat elismert, fejlődő társasága. Lajosmizsei külterületi székhelyükön mintegy 30.000 tonna/év kapacitású takarmánykeverék gyárat üzemeltetnek. Elsősorban csirketápot állítanak elő, azonban sertés- és szarvasmarhatáp-gyártással is foglalkoznak. Lajosmizse és Csemő külterületein négy nagyüzemi baromfiteleppel és egy tojáscsomagoló központtal rendelkeznek. Aprójószág-termelésük brojlercsirke-hízlalásra, tojástermelésre, valamint tojójérce-nevelésre terjed ki. Termékeik nagykereskedelmével, valamint ingatlan hasznosítással a tulajdonos – Kollár Csaba – érdekeltségébe tartozó további cégek foglalkoznak. A Mizsetáp Kft. alapítója, ügyvezetője amellett, hogy sikeres üzletember, jótékonyság tekintetében is példát mutat. Mindezt megszámlálhatatlanul sok adomány formájában váltja valóra Kollár Csaba – immáron hosszú évek óta. Gazdag felajánlásaiból a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai is rendszeresen részesülnek, akárcsak szerda délben, amikor neki köszönhetően a népkonyha munkatársai százhúsz adag tyúkpörköltet tálaltak fel tésztával, savanyúsággal, mellé kenyérrel, süteménnyel és rétessel. (Fotók: Gáspár Márton)

Részletek
Halászlé Algyőről

Halászlé Algyőről

2022. június 14. 13:38 | Adományok

Farkas Pál, a Wojtyla Barátság Központ programszervezője szava járásával: „szuperszonikus” ételkülönlegesség várta kedden a népkonyha gondozottjait. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ugyanis szegedi halászlével kedveskedett annak a több mint száz rászorulónak, akik kényszerűségből ma a szociális intézményben kívántak hozzájutni napi betevőjükhöz. Ünnepi alkalomnak bizonyult ez a szegények számára, hiszen a magas beszerzési költségek miatt viszonylag ritkán kerülhet halétel az elesettek böjtös asztalára. Dél után néhány perccel Barta László - Farkas P. József alapító igazgató invitálására - az ebédlőben köszöntötte a szegényeket, majd bejelentette: immár tálalásra kész a filézett pontyból készült halászlé, melyből két bográcsnyit főztek a népkonyha udvarán Varsányi Attila mesterszakács közreműködésével. A nagyszerű menüt kenyér, sütemény és – Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere, továbbá kedves anyósa felajánlásával – cseresznye tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Budai Csaba étkeztette a rászorultakat

Budai Csaba étkeztette a rászorultakat

2022. június 13. 12:34 | Adományok

Budai Csaba cége 1991 óta van jelen a számítástechnika világában. Időközben nevük ugyan megváltozott, azonban termékeik, szolgáltatásaik magas színvonala, valamint a gyors és rugalmas ügyintézés maradt a régi. Legyen szó szervizről, szaktanácsadásról vagy akár garanciális ügyintézésről. A vállalkozás ügyvezetője azonban nem csak az informatika világában járatos, épp oly otthonosan érzi magát az adományozás területén. Ennek ékes bizonyítékát szolgáltatta hétfőn délben, amikor felajánlása révén étkezhetett százhúsz nehézsorsú embertársa a Wojtyla Barátság Központban. Jóvoltából paradicsomos káposztát és sült sertésszeletet, valamint kenyeret, süteményt, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – margarint szolgáltak fel az Egressy utcai népkonyha lelkes munkatársai. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tojás a gondozottaknak

Tojás a gondozottaknak

2022. június 13. 11:48 | Adományok

Immáron hosszú évek óta szolgálja a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit egy kedves, tojástermeléssel foglalkozó hölgy. Magánvállalkozása – másokhoz hasonlóan – úgyszintén nincs könnyű helyzetben, hiszen az elmúlt időszakban jelentkező gazdasági válságtünetek személyét sem hagyták érintetlenül. Minden nehézsége ellenére azonban szíve nyitott maradt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a több száz tojás, melyet a népkonyha Egressy utcai épületébe szállított hétfő délben. Isten áldja meg őt gazdagon minden jóságáért! (Fotó: Tódor Norbert)

Részletek
Cseresznye Facol Lajostól

Cseresznye Facol Lajostól

2022. június 13. 10:36 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű friss, ropogós cseresznyével ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. A vitamindús gyümölcsöt a kiváló szakember 92 éves anyósa ajánlotta fel Lajos bácsi közreműködésével – aki egyúttal a helyszínre szállításban is segített.

Részletek
Dudás Tamás és Kövesi Krisztián szeretetebédet főzött a Wojtylában

Dudás Tamás és Kövesi Krisztián szeretetebédet főzött a Wojtylában

2022. június 11. 13:47 | Adományok

Dudás Tamás és Kövesi Krisztián – két remek fiatalember – még tavaly januárban úgy döntöttek, szabadidejükben jótékonyságra adják fejüket. E nemes elhatározás eredménye immáron másfél éve elválaszthatatlan része a Wojtyla Barátság Központ mindennapi valóságának. Ahová Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettesének közbenjárása és szervezése által jutottak el hajdanán. Szombat délelőtt is azért érkeztek mindketten a népkonyha épületébe, hogy saját kezűleg készítsék el kiváló ebédjüket: százhúsz adag slambucot, savanyúsággal, valamint kenyérrel, süteménnyel, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – margarinnal és édességgel kiegészítve. A vasárnapi hidegcsomagok úgyszintén eljutottak a szegényekhez – a kecskeméti Piarista Rendház szerzeteseinek köszönhetően. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Trendalelke-ebéd a gondozottaknak

Trendalelke-ebéd a gondozottaknak

2022. június 10. 13:46 | Adományok

Pajkó Andrea a trendalelke.hu – Kecskemét első online női magazinja – alapító-főszerkesztője. 2017 februárjában népes hölgykoszorúval útjára indította a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli elnevezésű üzleti jellegű programsorozatot, melyet rendszerint a Wojtyla Barátság Központ melletti Veyron Ebédlő és Rendezvényházban tartanak meg havi rendszerességgel, informális stílusban, kiváló hangulat közepette. Korábban e fórumon született az ötlet Szani Edit jóvoltából – aki egyébként adományozóként állandó kapcsolatot tart fenn az Egressy utcai népkonyhával –, hogy rendezzenek jótékonysági főzést, melynek kedvezményezettje a Wojtyla Ház sorsközössége legyen. Az elképzelést tett követte. Idén június 10-én, pénteken immáron 13. alkalommal támogatták a „trendalelke-hölgyek” a népkonyha ebédosztását. Előző napon Árkossy Csilla és Szani Edit a karitatív létesítmény munkatársainak rendelkezésére bocsátotta az alapanyagokat. A Vállalkozónői Közösség tagjai nevében Pajkó Andrea és Kökény Krisztina köszöntötte a szegényeket péntek délben. Kettejük összesen mintegy százhúsz adag zöldborsófőzeléket és sertéspörköltet nyújtottak át a rászorultaknak a szociális intézmény étkezdéjében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

2022. június 9. 17:48 | Adományok

A Cutler GYM Kecskemét első, szakmai szempontból kialakított edzőtermével szemben található a Cutler Fresh Food Étterem. A vendéglátóhelyen nem csupán bőséges, egyben ízletes ételeket kínálnak az oda betérőknek, Takács József szakács a vendégek egészségére is fokozottan ügyel. Olyképpen válogatja össze az alapanyagokat, hogy táplálóak legyenek a belőlük készült ételek, emellett mégse terheljék meg túlzott mértékben az emberi szervezetet. Kopjás Tünde étteremtulajdonos bőkezű támogatásával csütörtök délben százhúsz adag zúzapörköltet és tészta köretet szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai. A finom ebédet kenyér és sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – margarin egészítette ki. A nagykőrösi vallási közösségnek köszönhetően kiváló minőségű alapanyagból készült, tetszetős mellényeket is átvehettek a gondozottak. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait a jelenlévőknek.

Részletek
A főrabbi szolgált étellel

A főrabbi szolgált étellel

2022. június 8. 13:04 | Adományok

Az alföldi régió vezető rabbija héber eredetű köznyelvi kifejezések és a zsidóság története kapcsán fejtette ki gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. A kiemelkedő sikerrel zárult találkozó végén ebédre invitálta a szegényeket dr. Róna Tamás. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag kelkáposztafőzeléket és Stefánia-szeletet tálaltak fel a népkonyha elesettjeinek, a felajánló aktív közreműködésével. A házias menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

2022. június 8. 12:47 | Adományok

A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet tagjai immáron sokadszor tettek ki magukért a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ támogatását illetően. A népkonyha sorsközösségét, kollektívája mindennapi élet- és lélekmentő szolgálatát egyházuk kecskeméti társgyülekezetén keresztül ismerték meg, Szerdi Szilárd lelkész aktív közreműködésével. A szeretetkapcsolat legutóbbi gyümölcse nagymennyiségű savanyúság, margarin és habfürdő formájában öltött testet. Az ajándékokat Kurgyis Illés, a gyülekezet képviselője és hitvestársa adta át Nagykőrösön Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Ház társalapítójának, valamint Mátyus István önkéntesnek, akik hazatérve tolmácsolták a nagykőrösi pünkösdiek szeretetteljes üdvözletét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kolbász a Vacsi Hústól

Kolbász a Vacsi Hústól

2022. június 8. 12:18 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig egy hónap telt el azóta, hogy utoljára 10 kilogramm szárazkolbásszal lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének ezúttal is 10 kilogramm szárazkolbászt nyújtottak át a cég vezetői. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

Róna Tamás főrabbi a Wojtyla Házban

2022. június 8. 12:04 | Adományok Szegények Akadémiája

Az alföldi régió vezető rabbija a héber eredetű köznyelvi kifejezések vonatkozásában fejtette ki gondolatait a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára tartott szerdai előadásában. Emellett – dióhéjban – a zsidóság történetére is kitért beszámolója keretében. A találkozó végén kérdésekre válaszolt a jeles vallási vezető. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Bakos Tamás ebédadományát tálalták fel a Wojtyla Házban

Bakos Tamás ebédadományát tálalták fel a Wojtyla Házban

2022. június 7. 13:44 | Adományok

A Bakos és Társai Bt. 1994-ben alakult diákétkeztetés fő profillal. Céljuk a catering szakma egyre magasabb szintre emelése, ezért az elmúlt években folyamatosan korszerűsítették cégüknél az ételkészítés, szállítás és tálalás konyhatechnológiáit. Alapítóként 2009 óta találhatók az Első Kecskeméti Közétkeztetési Konzorcium tagjainak sorában. A társaság ügyvezetője – Bakos Tamás – amellett, hogy profi üzletember, jóságáról, szociális érzékenységéről is közismert városszerte. Ennek adta egyik bizonyságát kedd délben, amikor neki köszönhetően százhúsz adag bakonyi betyárlevest, kenyeret és – a Fornetti Kft. jóvoltából – édes süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hűtőszekrény adomány a Wojtyla-konyhába

Hűtőszekrény adomány a Wojtyla-konyhába

2022. június 7. 13:18 | Adományok

Vadonatúj okoshűtőnek örvendezhettek ma a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a szociális-közművelődési intézmény munkatársaival közösségben. Pintér Csaba, a Pintér Művek Kft. ügyvezető igazgatója és családja számos más támogatóval karöltve ugyanis egy 300 ezer forint összértékű, 480 liter űrtartalmú, smart technológiával készült LG típusú fagyasztóberendezéssel lepte meg a népkonyha fenntartóit – Isten dicsőségére és Kecskemét szegényei javára. A Wojtyla-család ezúton fejezi ki hálás köszönetét minden önzetlen pártfogójának, akik anyagiakkal és/vagy imádsággal hozzájárultak e csoda megvalósulásához! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Generál Centrál Kft. hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

A Generál Centrál Kft. hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

2022. június 3. 13:24 | Adományok

Akit Kecskeméten a Csongrádi utca eleje felé visz útja, egy hatalmas új létesítményre lehet figyelmes rögtön a kanyar mellett. Energiatudatos társasház kivitelezési munkálatai folytak ott néhány évvel ezelőtt, a belváros szívében. A hipermodern épületet a Generál Centrál Kft. hívta életre, oly sok más objektumhoz hasonlóan szerte az országban. A cég ügyvezetője, Szemerédi Tibor azonban nem csak házakat, de lelkeket is épít – mint pénteken a Wojtyla Barátság Központban, melynek étkezdéjében Szemerédi úr támogatásával ma is finomságok várták a gondozottakat: húsoscsont-leves és túrós tészta, kenyérrel, süteménnyel. A cégtulajdonos képviselője köszöntötte az ebédlőben várakozó rászorultakat, majd személyesen szolgálta fel a szegények „mára rendelt” ételét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

2022. június 2. 14:08 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százhúsz adag milánói spagettit, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel csütörtök délben a népkonyha munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

2022. június 1. 13:21 | Adományok

Árvai Tamás adventista lelkészt immáron sokadszor köszönthették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha étkezdéjében. Abból az alkalomból látogatott a szociális intézménybe, hogy Krisztus-követő közösségük újból vállalta: ételt osztanak a karitatív szervezet rászorulóinak. Az ebédet – sárgaborsófőzeléket kolbásszal, kenyérrel és süteménnyel – hagyományosan maga Árvai Tamás szolgálta fel a szegényeknek. De ezen felül sem jött üres kézzel! A lelkipásztor újfent megosztotta biblikus gondolatait a jelenlévőkkel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2022. május 31. 13:53 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően kedden kelkáposztafőzeléket „rendelt” Olgától, a konyhafőnöktől a Wojtyla Barátság Központ által gondozott százhúsz rászorulónak. A menüt magam egészítette ki ízes fasírozottal. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

2022. május 30. 13:24 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hétfő délben úgyszintén nagymennyiségű sült tarját és rántott csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. A petrezselymes burgonya köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ismét ebédet adott Honduras tiszteletbeli konzulja

Ismét ebédet adott Honduras tiszteletbeli konzulja

2022. május 28. 13:28 | Adományok

Dr. Bleuer István Honduras tiszteletbeli konzulja az elmúlt két esztendőben számtalan alkalommal segítette a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységgel – rendkívül jelentős összegű adományokkal. Bőkezűen támogatta a szociális-közművelődési intézmény mindennapi működését, eszközbeszerzését. Mindemellett szombaton – immáron második alkalommal – melegétel-adománnyal is kedveskedett a kecskeméti népkonyha sorsközösségének. A nemes lelkű patrónus jóvoltából százhúsz adag tarhonyáshúst szolgáltak fel a karitatív létesítmény munkatársai és önkéntesei, savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel, valamint – Szappanos Gábor őstermelőnek köszönhetően – almával. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető ételt Kovács Balázs, a Mokambo Étterem tulajdonosa készítette el a vendéglátóhely konyhai helyiségében. A vasárnapi hidegcsomagok Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója támogatásával jutottak el a szegényekhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal májusban is gondolt a szegényekre

Szabó Antal májusban is gondolt a szegényekre

2022. május 27. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény, továbbá alma egészítette ki – utóbbi Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Svébis Mihály utolsó jótéteménye

Dr. Svébis Mihály utolsó jótéteménye

2022. május 26. 13:47 | Adományok

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház nemrégiben elhunyt főigazgatója hónapokkal ezelőtt nyújtotta át a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének ellátására szánt adományát Farkas P. Józsefnek, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatójának. Hosszantartó, súlyos betegség után dr. Svébis Mihály április 28-án az Úr akaratában megnyugodva visszaadta Lelkét Teremtőjének, békességben elmenve a minden élők útján. Az általa támogatott ebédosztás napját már mennyei otthonában kísérte figyelemmel, így – a wojtylások legmélyebb szomorúságára – közvetlenül nem lehetett részese a jóvoltából megült földi lakomának, melynek megvalósítójaként Szabó István, a Kunbaracsi Polgárőr Egyesület elnöke készített százhúsz adag vaddisznógulyást a népkonyha épülete előtt felállított gulyáságyúban. A valódi ételkülönlegesség mellé mákostészta, kenyér és sütemény is járt a szegényeknek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – másodjára

Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – másodjára

2022. május 25. 12:36 | Adományok

Évente egy alkalommal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották soron következő – 13. – összejövetelüket. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. A felajánlásból négy alkalommal rendezhetnek jótékonysági ebédosztást a Wojtyla Házban, amire elsőként április 28-án, csütörtökön, másodiként pedig május 25-én, szerdán került sor. Utóbbi keretében összesen 120 adag csülkös sertéspörköltet, valamint tészta köretet szolgált fel Csatos Erika elnök asszony a szociális-közművelődési intézmény munkatársai, önkéntesei közreműködésével. Az ízletes, kiadós menüt savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány Honduras tiszteletbeli konzuljától

Ebédadomány Honduras tiszteletbeli konzuljától

2022. május 24. 13:45 | Adományok

Dr. Bleuer István Honduras tiszteletbeli konzulja az elmúlt két esztendőben számtalan alkalommal segítette a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységgel – rendkívül jelentős összegű adományokkal. Bőkezűen támogatta a szociális-közművelődési intézmény mindennapi működését, eszközbeszerzését. Mindemellett kedden melegétel-adománnyal is kedveskedett a kecskeméti népkonyha sorsközösségének. A nemes lelkű patrónus jóvoltából százhúsz adag ananászos pulykamellet szolgáltak fel a karitatív létesítmény munkatársai és önkéntesei – rizs körettel, kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Libák Molnár Sándorné tenyésztőtől

Libák Molnár Sándorné tenyésztőtől

2022. május 24. 13:37 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központba érkező rászorultak Molnár Sándorné fülöpházai tenyésztő jóvoltából két libával is találkozhattak a népkonyha udvarán kedden ebédosztás előtt. A látvány nem ment teljesen újdonságszámba, hiszen Kecskemét elesettjei több alkalommal is láthattak ilyen jószágokat a helyszínben – minden esetben Molnár Sándornénak és dr. Faragó Károlynak köszönhetően. (Utóbbi nemrégiben bekövetkezett haláláig gondoskodott a libák szállításáról.) A tojók egyenesen a tenyésztő farmjáról érkeztek. A kifutóban elhelyezett jószágok később – amikor eljön az ideje – a szociális intézmény szegényeinek élelmezését szolgálják. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bögrék a Pamutlabor felajánlásával

Bögrék a Pamutlabor felajánlásával

2022. május 23. 15:23 | Adományok

Mintegy 650 darab, vicces feliratokkal tarkított bögrét osztanak szét a Wojtyla Barátság Központ munkatársai a népkonyha gondozottjai között az elkövetkezendő karitatív ebédosztások folyamán. A nagymennyiségű, szívet-lelket melengető meglepetést Bátóczki Nikolett „PamutManó” ajándékozta a szegényeknek a Ceglédi úti Pamutlabor részéről. A rászorultak minden bizonnyal örömmel fogadják a kedves adományokat, hiszen manapság már a mintázott ivóalkalmatosságok sem tekinthetők olcsó portékának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Három Gúnár Étteremből érkezett a kiváló ebéd

A Három Gúnár Étteremből érkezett a kiváló ebéd

2022. május 23. 13:26 | Adományok

Hétfőn a Három Gúnár Hotel és Rendezvényház üzemeltetői oltalmazták, vették védő szárnyaik alá a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit. Képviselőjük déltájban százhúsz adag tavaszi rizseshússal és savanyúsággal kopogtatott a népkonyha ajtaján. Az igencsak kiadós, laktató menüt kenyér és sütemény, valamint – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma tette teljessé. Csizmadia László, a szálloda tulajdonosa korábban ekképp nyilatkozott a Wojtyla Házzal fenntartott kapcsolatáról: „Nagyon pozitív érzésekkel gondolunk a szociális intézményre, nagyszerű és csodálatos dolog, amit tesznek. Évente két alkalommal csatlakozunk az ebédadományozó projekthez. Amíg lehetőségünk adódik, segítünk. Úgy érzem, példaértékű, jó ügy részesei lehetünk”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ételadomány a Kocsis Pál iskolától

Ételadomány a Kocsis Pál iskolától

2022. május 21. 13:44 | Adományok

Juhász István, a Szent Imre utcai Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatója beállt azok hosszú sorába, akik szívükre-lelkükre – avagy Isten Szentlelkének hívó szavára – hallgatva úgy döntöttek, adományukkal szeretnék elősegíteni a Wojtyla Barátság Központ missziói tevékenységének sikerét. Ennek megfelelően – az általa vezetett intézmény nevében – százhúsz adag melegétellel szolgált a népkonyha gondozottjai számára szombat délben. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény, valamint – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma egészítette ki. A vasárnapi hidegcsomagokat Göbölyös Károly burgonyatermesztőnek és családjának köszönhették az ínségesek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől – a hónapban immáron másodjára

Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől – a hónapban immáron másodjára

2022. május 20. 15:46 | Adományok

A Magyar Kékkereszt Egyesület református egyházi kötődésű, országos kiterjedésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó közössége amellett, hogy gyógyulásuk útján segíti a szenvedélybetegséggel küzdőket, jelentős hangsúlyt helyez az alkoholizmus okozta nyomorúságban élők lelki gondozására. Mindemellett tagjaik, önkéntes segítőik lehetőség szerint támogatják a hátrányos helyzetűeket. Ekként tettek péntek délben is, amikor Nemesvári József, a helyi csoport támogatására hívatott Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány elnöke – miután ismeretterjesztő előadás keretében átfogó képet festett a szervezet működéséről – százhúsz adag Marco Polo módra elkészített sertésszeletet, valamint burgonyapüré köretet, továbbá kenyeret, süteményt és – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – almát osztott ki a népkonyha rászorultjai számára. Előzetesen Oskolás János kékkeresztes költő szavalta el egyik alkalomhoz illő versét.

Részletek
Héjja János májusban kétszer is támogatta a nehézsorsúakat

Héjja János májusban kétszer is támogatta a nehézsorsúakat

2022. május 19. 13:49 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – borsós-gombás sertéspörköltet tésztával – maga szolgálta fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei közreműködésével. A menühöz félegyházi kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény is dukált. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Finnország képekben

Finnország képekben

2022. május 19. 13:36 | Adományok

Az ezer tó országának varázslatos vidékére kalauzolta a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője. A csütörtök délelőtti ismeretterjesztő előadás során ízelítőt kaptak Kecskemét szegényei az északi ország természeti kincseiből, miközben azt is megtudhatták a népkonyha Pintér József termében helyet foglalók, hogy általánosságban milyen életérzés jellemzi a finn embereket. Mint a beszámolóból egyebek mellett kiderült, a finn háztartások természetes részét képezi a szauna, melyet még a kisebb településeken élők is előszeretettel használnak – igaz, nem házon belül, hanem az udvaron felállított faházban, fafűtéssel kombinálva. A kiváló hangulatot teremtő előadó legközelebb szeptemberben teszi tiszteletét az Egressy utcai szociális-közművelődési intézményben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szürkemarha-gulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Szürkemarha-gulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2022. május 18. 13:27 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százhúsz adag rendkívül ízletes és bőséges menüt – szürkemarha-gulyást és meggyes-szilvás-túrós kalácsot – osztottak szét szerda délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai a család képviselői közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd Fülöpszállás polgármestere felajánlásával

Ízletes ebéd Fülöpszállás polgármestere felajánlásával

2022. május 17. 16:53 | Adományok

Gubacsi Gyula Fülöpszállás első embere 2021 októberében látogatott először a Wojtyla Barátság Központba. Másodjára ez esztendőben, január 25-én tette tiszteletét a szociális intézményben, ahol egyúttal ismeretterjesztő előadással is szolgált a rászorultaknak Fülöpszállás képekkel címmel. A program végén pedig kiosztotta a település képviselőtestülete és jómaga által biztosított melegételt. A karitatív létesítményben következőleg május 17-én került sor ebédosztásra Gubacsi Gyula jóvoltából, melynek során százhúsz adag resztelt máj került az elesettek böjtös asztalára – rizs köret, kenyér, sütemény, valamint – Szappanos Gábor őstermelőnek köszönhetően – alma kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Rehák Róbert helyezett melegételt a szegények böjtös asztalára

Rehák Róbert helyezett melegételt a szegények böjtös asztalára

2022. május 16. 13:08 | Adományok

Rehák Róbert kecskeméti származású fővárosi vállalkozó, a Wojtyla Barátság Központ karácsonyi főtéri ebédosztásainak állandó felajánlója, a sorsközösség régi időktől fogva hűséges patrónusa, nagylelkű havi támogatója hétfőn is finom ebéddel szolgált a szociális intézmény étkezdéjében. A rászorultak egészségére figyelemmel ezúttal 120 adag zöldséges tésztával kedveskedett a nélkülözőknek. Az ételt hagyományosan Molnár Zoltán önkéntes szakács készítette el, sőt még a hozzávalókat is ő hozta. Farkas Pál, a Wojtyla programszervező munkatársa mutatta be a népkonyha mai ebédadományozóját, akit méltán övez őszinte tisztelet, szeretet, megbecsülés szerte a városban. A kiváló menüt kenyér és „élelmiszerbankos”-, valamint Fornetti-sütemény, továbbá – Szappanos Gábor jóvoltából – alma egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől

Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől

2022. május 14. 13:49 | Adományok

A Magyar Kékkereszt Egyesület református egyházi kötődésű, országos kiterjedésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó közössége amellett, hogy gyógyulásuk útján segíti a szenvedélybetegséggel küzdőket, jelentős hangsúlyt helyez az alkoholizmus okozta nyomorúságban élők lelki gondozására. Mindemellett tagjaik, önkéntes segítőik lehetőség szerint támogatják a hátrányos helyzetűeket. Ekként tettek szombat délben is, amikor Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese, valamint Dudás Tamás és Kövesi Krisztián önkéntes szakácsok a Kecskeméti Kékkereszt Csoport megbízásából ebédet főztek, majd osztottak a szociális létesítmény százhúsz gondozottja számára. A csoportot támogató Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány felajánlásával ezúttal tarhonyáshúst, savanyú uborkát, valamint friss kenyeret fogyaszthatott a mára igencsak szélesre duzzadt Wojtyla család. A vasárnapi hidegcsomagokban Weninger Konrád, a kerekegyházi Weninger Bt. ügyvezetője jóvoltából alma, konzerv, kenyér, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – leveskocka kapott helyet. A legendás főzőpáros, Dudás Tamás és Kövesi Krisztián mindemellett még arra is ígéretet tett, hogy júniusban egy alkalommal vendégül látják a karitatív intézmény szegényeit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

Ínyenc falatok Helvécia polgármesterétől

2022. május 13. 13:29 | Adományok

Igazán pazar kulináris élményekkel lehettek ma gazdagabbak a Wojtyla Barátság Központ szegényei. Balogh Károly Helvécia polgármestere évente több alkalommal ajánl fel szeretetebédet a népkonyha sorsközössége részére. Pénteken – távollétében – százhúsz adag rakott kelkáposztával kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény tette teljessé, Szappanos Gábor őstermelő alma adományával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma Szappanos Gábortól

Alma Szappanos Gábortól

2022. május 13. 12:35 | Adományok

Immáron sokadik alkalommal látta el friss almával Szappanos Gábor mezőgazdasági vállalkozó a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Hétfőn újabb 9 ládányit vett át Mátyus István, a népkonyha hűséges önkéntese. A vitamindús gyümölcs ebédosztáskor jut el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

Weninger Konrád újból megörvendeztette a wojtylásokat

2022. május 12. 13:27 | Adományok

A WENINGER Bt. 1995-ös alapítása óta 100%-os hazai tulajdonban lévő családi vállalkozásként működik. Kezdetektől fogva céljuk, hogy Magyarországon is megismertessék a tartósítómentes befőzés egyszerűbben kivitelezhető, egészséges módját. Hazánkban elsőként fogtak bele a befőzőautomaták és ivólékészítők forgalmazásába. 2009-ben közös megállapodást kötöttek a német gyártó céggel, és azóta WENINGER márkanév alatt forgalmazzák a német gyártású, szigorú minőségi követelményeknek megfelelő háztartási készüléket és kiegészítőit. Weninger Konrád, a kerekegyházi cég ügyvezetője azonban nem csak a befőzőgépek piacán örvend jelentős népszerűségnek, jószándéka, segítőkészsége éppúgy nyilvánvaló az őt ismerők számára. Akárcsak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai körében, akik csütörtökön kóstolhatták meg legutóbb a vállalkozó nagylelkűségének gyümölcsét, mely százhúsz adag paradicsomszósz és húsgombóc, valamint kenyér és sütemény formájában vált láthatóvá a szegények böjtös asztalán. Előzetesen Borisz atya kecskeméti ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János májusban is támogatta a nehézsorsúakat

Héjja János májusban is támogatta a nehézsorsúakat

2022. május 11. 13:24 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – kelkáposztafőzeléket és sült csirkecombot – az ő nevében szolgálták fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei a gondozottak számára. A menühöz félegyházi kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

2022. május 10. 13:21 | Adományok

Az SC Hírös-Ép Egyesület szeretetebédjét ízlelhették kedden a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ez alkalomból tisztelte meg jelenlétével a népkonyha sorsközösségét Kertész Zoltán elnök. Három fiatal edző sporttársa kísérte el a szociális intézménybe, ahol együtt köszöntötték a rászorultakat, végül az ebédosztásban is segédkeztek. A jótékonysági akció keretében milánói makarónit fogyasztott a karitatív létesítmény 120 elesettje, kenyér, Fornetti-sütemény és – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre szeretetebédje

Bimbó Imre szeretetebédje

2022. május 9. 13:26 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Hétfőn – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: zöldborsófőzeléket, Stefánia-szeletet, kenyeret és Fornetti-süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Vissza a Holdra, de miért?

Vissza a Holdra, de miért?

2022. május 9. 13:09 | Adományok

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ismét elvarázsolta hétfői előadásával a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A Wojtyla Akadémia programsorozat legújabb fejezetében a Földhöz legközelebb eső égitest, a Hold került terítékre. A csillagásztól egyebek mellett azt is megtudhatták a jelenlévők, mikor járt ember először a Holdon, és miért érdemes újból visszatérni a kisbolygóra. Mindenekelőtt azért, mert – például – sok ásványianyag és számos nemesfém található a felszínén, továbbá kiváló kísérleti terepként szolgál a világ kutatói számára. Az előadás július 4-én folytatódik a népkonyha kistermében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Farkas Ágó májusban is gondoskodott a szegényekről

Farkas Ágó májusban is gondoskodott a szegényekről

2022. május 7. 13:48 | Adományok

Farkas Ágó, a Wojtyla Barátság Központot létrehozó és üzemeltető Farkas házaspár leánya régi időktől fogva buzgó szemlélője a népkonyha emberbaráti, egyúttal lélekmentő missziójának. Tisztelettel adózik szülei, a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei iránt, akik a maguk szerény eszközeivel immáron tizenhetedik esztendeje túlélést igyekeznek biztosítani az élet útvesztőiben bukdácsolóknak. Ágó nagylelkűségének köszönhetően százhúsz adag paprikáskrumpli hozzávalói rotyogtak szombat délelőtt a szociális intézmény udvari bográcsában. A remek ebéd készítői, a legendás főzőpáros: Domján Balázs és Nagy Ervin, valamint Fehér Tímea és Tóthné Rontó Gyöngyvér lelkes önkéntesek kiváltképp jelesre vizsgáztak. A gazdag ízvilágú finomságból repeta is jutott bőven a nélkülözőknek. A menüt szokás szerint savanyúság, kenyér, sütemény és – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Gyuris Dávid és családja nagyvonalú felajánlásának köszönhetően juthattak el az ínségesekhez. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Vidám Törzsasztal és a német írónő májusban is pártfogolta a szegényeket

A Vidám Törzsasztal és a német írónő májusban is pártfogolta a szegényeket

2022. május 6. 13:54 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb áprilisban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag burgonyalevest és mákostésztát szolgáltak fel az elesetteknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szilvási József étkeztette a szegényeket

Szilvási József étkeztette a szegényeket

2022. május 5. 12:15 | Adományok

Szilvási József aligha ismeretlen a kecskemétiek előtt: köztudottan nevéhez fűződik a Szil-Coop bevásárlóközpont, és a Sasfészek Étterem is. Utóbbi tulajdonosaként tette meg felajánlását, mely szerint csütörtök délben ebédre invitálta a Wojtyla Barátság Központ százhúsz hátrányos helyzetű ellátottját. A vállalkozó előzetesen kijelentette: fontosnak tartja, hogy a szegények ügyét ily módon is támogassa. A távolból kívánt nagyon jó étvágyat minden rászoruló embernek, aki ma a Wojtyla Ház támogatásában bízva, testi-lelki kínoktól gyötörve megjelent az intézmény ebédlőjében. Az igazán ízletes, laktató rántotthús és rizibizi ízvilága a Sasfészek Étterem szakácsait dicsérte. A kiváló menüt kenyér, sütemény és – Szappanos Gábor felajánlásával – alma tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

2022. május 5. 11:47 | Adományok

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. legismertebb termékeit, a Primavera, Mizse és Zafír ásványvizeket igazán szívesen fogyasztják a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Nem is csoda, hisz van belőlük buborékos, enyhén szénsavas és persze „sima” is. A palackozó tulajdonosa, Gulyás Miklós rendszeresen juttat belőlük ingyenesen a szociális intézmény konyhájára – tavasszal, nyári forróságban, ősszel és fagyos télen egyaránt, amikor csak igényt tartanak rájuk a népkonyha szegényei. Csütörtökön újból nagymennyiségű ásványvíz szállítmányt küldött Gulyás úr a szociális intézménybe – a Wojtyla család kitörő örömére. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Gyógynövényből készült ételt szolgáltak fel a Wojtyla Házban

Gyógynövényből készült ételt szolgáltak fel a Wojtyla Házban

2022. május 4. 13:09 | Adományok

Medvehagymából főzött koszt került szerdán a szegények böjtös asztalára. Horváth Lászlóné Terike, a kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője, továbbá e közösségek két további lelkes tagja: Simon Manka és Tóth István önkéntes szakácsok szolgáltatták – minden túlzás nélkül kijelenthetjük – az elmúlt évek egyik legkiemelkedőbb ételkülönlegességét: százhúsz adag medvehagyma-főzeléket sült kolbásszal, kenyérrel, süteménnyel és – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – almával. Horváthné „Baba” előzeteséből megtudhatták a ház lakói, hogy a 10 kilogrammnyi gyógynövényt Orfű környéki erdőkben szedték, amit szakszerű válogatás követett. Általánosságban véve a főzelékfélékért nem minden ember lelkesedik, de e helyütt bátran leszögezhetjük: a medvehagyma íze mindenkit magával ragadott. Az átütő siker láttán Horváthné Terike – aki egyébként rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat a Wojtyla Házban, akárcsak ma – rögvest felajánlotta: máskor is szívesen jönnek! (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Héjja János támogatta a nehézsorsúakat

Héjja János támogatta a nehézsorsúakat

2022. május 3. 12:47 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – rakott burgonyát – az ő nevében szolgálták fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei a gondozottak számára. A menühöz félegyházi kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény is dukált, valamint alma – Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gönczi Imre ebédje a Wojtyla népkonyhán

Gönczi Imre ebédje a Wojtyla népkonyhán

2022. május 2. 13:09 | Adományok

Az NRG-Agent Kft. ügyvezető igazgatója még évekkel ezelőtt ígérte: negyedévenként támogatja a Karol Wojtyla Barátság Központ karitatív célú ételosztását az Egressy utcai népkonyhán. Adott szavához azóta is hűségesen ragaszkodik, ezért kerülhetett sor hétfőn százhúsz adag kelkáposzta-főzelék és sertéspörkölt, valamint kenyér és Fornetti-sütemény kiosztására. A létesítmény gondozottjai ezúton üzenik: hálás szívvel köszönik Gönczi úr nagylelkűségét, gondoskodó szeretetét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma Szappanos Gábortól

Alma Szappanos Gábortól

2022. május 2. 12:34 | Adományok

Immáron sokadik alkalommal látta el friss almával Szappanos Gábor mezőgazdasági vállalkozó a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Hétfőn újabb 9 ládányit vett át Mátyus István, a népkonyha hűséges önkéntese. A vitamindús gyümölcs ebédosztáskor jut el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tarhonyáshús a szegények böjtös asztalán

Tarhonyáshús a szegények böjtös asztalán

2022. április 30. 21:16 | Adományok

Kisjuhász Hajnalka és családja 2020 tavasza óta több ízben nyújtotta ölelő karjait a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai felé. Rendszerint alapanyagokkal, szakácstudományukkal, no meg sok-sok jó szóval szolgálják a népkonyha sorsközösségének testi-lelki felemelkedését. A kedves lajosmizsei család azóta is szívén viseli a wojtylások sorsát, ennek megfelelően nemrégiben ismét elhatározták, újfent visszatérnek a szociális intézménybe, hogy tarhonyáshússal járjanak az elesettek kedvébe – egyéb elfoglaltságaik okán ezúttal csak messzi távolból. Az általuk biztosított kiváló minőségű és nagymennyiségű hozzávalókat Makány Tamás honvédtiszt főzte készre a helyszínen, Fehér Tímea önkéntes aktív közreműködésével. A vasárnapi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kft. ügyvezető igazgatójának támogatása nélkül. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal áprilisban is ételt adományozott

Szabó Antal áprilisban is ételt adományozott

2022. április 29. 13:12 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény, továbbá alma egészítette ki – utóbbi Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől

Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől

2022. április 28. 13:28 | Adományok

Évente egy alkalommal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották soron következő – 13. – összejövetelüket. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. A felajánlásból négy alkalommal rendezhetnek jótékonysági ebédosztást a Wojtyla Házban, amire elsőként április 28-án, csütörtökön került sor. Ennek keretében összesen 120 adag gulyáslevest és túróstésztát szolgáltak fel a szociális-közművelődési intézmény munkatársai, önkéntesei. Az ízletes, kiadós menüt hagyományosan kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kovács Zoltán és családja szolgált melegétellel

Kovács Zoltán és családja szolgált melegétellel

2022. április 27. 13:49 | Adományok

A kecskeméti Miga-Metall Kft. tulajdonosa, Kovács Zoltán családjával karöltve úgy döntött, április 27-én újból vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Eddigi tapasztalatai alapján ugyanis hosszú ideje akként ítéli meg, további támogatásra méltó az erőfeszítés, melyet a szociális intézmény kollektívája és sorsközössége együttes erővel kifejt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek közül minél többen megtalálják helyüket, szerepüket a „normális” élet felé vezető úton; előbb-utóbb ismét önállóan eligazodjanak mindennapjaik útvesztőiben. A fémmegmunkálással, lakatosipari munkákkal, hegesztéssel, fémszerkezet-gyártással, csiszolással, felületkezeléssel foglalkozó kecskeméti Miga-Metall Kft. vezetője a gondozottakhoz szólva reményét fejezte ki, hogy másik alkalommal is tud majd segíteni. A Wojtyla Ház munkatársai délben bivalypörköltet, főtt burgonyát, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel a népkonyha százhúsz elesettje részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéshús Kiskunmajsáról

Sertéshús Kiskunmajsáról

2022. április 27. 13:14 | Adományok

Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója 15 kg sertéshúst adományozott a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára. Az értékes ajándékot Szikora úr munkatársa adta át szerdán a népkonyha képviselőjének. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Pénzadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől

Pénzadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől

2022. április 27. 13:07 | Adományok

Évente egy alkalommal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották soron következő – 13. – összejövetelüket. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Schindler János és Burányi Roland atya étkeztette a szegényeket

Schindler János és Burányi Roland atya étkeztette a szegényeket

2022. április 26. 13:38 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ támogatói szokás szerint ma is jócskán kitettek magukért. A népkonyha szegényei egy ideig biztosan emlegetni fogják a hétfői menüt; tele kolbásszal, tele élettel! A mai rakott burgonya gazdag ízvilága minden bizonnyal hosszú időre rabul ejti emlékezetüket. Schindler János vállalkozó, Kecel korábbi polgármestere, és Burányi Roland atya, a Katolikus Szeretetszolgálat és intézményei lelkipásztora igazán minden elismerést megérdemelnek! Mindketten régi barátai, támogatói a Wojtyla sorsközösségnek. Mindenki visszavárja őket! A házias menüt szokásos módon kenyér, sütemény és – Szappanos Gábor őstermelőnek köszönhetően – alma tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéspörkölt és sült csirkecomb a Hírös Grilltől

Sertéspörkölt és sült csirkecomb a Hírös Grilltől

2022. április 25. 13:02 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hétfő délben úgyszintén nagymennyiségű sertéspörköltet és sült csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. Ennek eredményeként kétféle menüből is választhattak a rászorultak. A tészta, valamint petrezselymes burgonya köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan uborka, kenyér, Fornetti-, és „élelmiszerbankos” sütemény, továbbá szaloncukor egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Izsáki tészta a rászorultaknak

Izsáki tészta a rászorultaknak

2022. április 25. 11:24 | Adományok

Juhász Sándorné, az Izsáki Házitészta Kft. ügyvezető-tulajdonosa két karton 8 tojásos préselt csigát és további három karton 4 tojásos tarhonyát ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai élelmezésére. Az értékes adományt hétfő délelőtt vették át a népkonyha munkatársai. A nagymennyiségű tartós élelmiszert – főtt állapotban – jótékonysági ebédosztáskor látják viszont tányérjaikon a Wojtyla Ház szegényei. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
A Fejes család terítette meg a wojtylások böjtös asztalát

A Fejes család terítette meg a wojtylások böjtös asztalát

2022. április 23. 13:18 | Adományok

Fejes Ferencné Diána és férje, valamint segítőtársaik hosszú évek óta támogatják kiváló minőségű étkezési alapanyagokkal és önkéntes munkájukkal a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Szombaton is időben érkezett az első osztályú sertéshús. Röviddel utána pedig – hagyományosan – százhúsz adag ízletes raguleves rotyogott a népkonyha udvari bográcsában. Az ízletes ebéd elkészítésében és kiosztásában a család egyik barátja, a tragikus ukrajnai események miatt hazánkban tartózkodó Rita Karaljova is hathatós segítséget nyújtott. A finom ételt olyannyira kedvük szerint valónak találták a gondozottak, hogy a rászorultak sűrű taps közepette hangos szóval ekként fejezték ki elégedettségüket: köszönjük szépen az ebédet, nagyon finom volt és bőséges! A kiváló menüt pogácsa, valamint német édes sütemények, holland mártás – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet ajándékai, továbbá – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma, mindemellett pedig friss fejes saláta tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Dobos József, a Dobos Lakberendezés Kft. ügyvezetője, önkormányzati képviselő támogatásával juthattak el a nélkülöző emberekhez. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

2022. április 22. 13:53 | Adományok

A Cutler GYM Kecskemét első, szakmai szempontból kialakított edzőtermével szemben található a Cutler Fresh Food Étterem. A vendéglátóhelyen nem csupán bőséges, egyben ízletes ételeket kínálnak az oda betérőknek, Takács József szakács a vendégek egészségére is fokozottan ügyel. Olyképpen válogatja össze az alapanyagokat, hogy táplálóak legyenek a belőlük készült ételek, emellett mégse terheljék meg túlzott mértékben az emberi szervezetet. Kopjás Tünde étteremtulajdonos bőkezű támogatásával péntek délben százhúsz adag sertéspörköltet és krumplifőzeléket szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai. A finom ebédet kenyér és „élelmiszerbankos” sütemény, valamint – Szappanos Gábor őstermelőnek köszönhetően – alma egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mosogatógép a sorsközösség szolgálatában

Mosogatógép a sorsközösség szolgálatában

2022. április 22. 13:22 | Adományok

Nagyteljesítményű mosogatógépet helyeztek üzembe pénteken a Wojtyla Barátság Központ konyhájában. A meglehetősen drága berendezésre és a hozzá tartozó kiegészítőkre régóta komoly igény mutatkozott a szociális-közművelődési intézmény berkeiben, hiszen a kézi mosogatás rendszerint hosszú időt vett igénybe, ráadásul jelentős munkaerő-lekötéssel is járt az ebédosztásokat követően. Nemes lelkű adományozók jóvoltából mától azonban minderről múlt időben beszélhetünk. Isten áldja meg gazdagon az önzetlen felajánlókat! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Babgulyás a Nádas Vendéglőből

Babgulyás a Nádas Vendéglőből

2022. április 21. 13:22 | Adományok

Szentkúti György, a jakabszállási Nádas Vendéglő tulajdonosa ebédadományát rejtette csütörtök délben a Wojtyla Barátság Központ elektromos gépkocsija. A népkonyha bejáratához érkezve Kolláth Andrea igazgatóhelyettes bejelentette: megérkezett a várva várt százhúsz adag, messze földön híres-neves, füstölt marhahúst és minden más földi jót magába foglaló babgulyás, egyúttal segítséget kér a bevitelhez, tálaláshoz. A különlegesen ízletes ebédet kenyér, sütemény és – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – alma „társaságában” fogyaszthatták el a rászorultak. A finom menü Jakabné Zsuzsa, a Nádas Vendéglő kitűnő szakácsnője keze munkáját dicsérte. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd a Magyarországi Önzetlen Szolgálati Központ felajánlásával

Szeretetebéd a Magyarországi Önzetlen Szolgálati Központ felajánlásával

2022. április 20. 13:46 | Adományok

A budapesti illetőségű civil szervezet négy képviselője – nevezetesen Garaczi Margó, Gunics Zsuzsa, Kovács Béla és Kovács Gábor – szolgált melegétellel a Wojtyla Barátság Központ szegényei számára szerda délben. Amikor is a szociális intézmény konyhai dolgozói társaságában százhúsz adag rizseshúst tálaltak fel a népkonyha gondozottjai részére, miután együttesen köszöntötték az étkezdében összesereglett rászorultakat. És ez még korántsem minden! Nagylelkűségük gyümölcsét egy-egy ajándékcsomaggal koronázták meg, amikor átnyújtották ebédadományukat a karitatív létesítmény ellátottjainak. Az ebéd mellé kenyér és sütemény, valamint – Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával – alma is dukált az elesett embereknek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma Szappanos Gábortól

Alma Szappanos Gábortól

2022. április 20. 12:41 | Adományok

Immáron sokadik alkalommal látta el friss almával Szappanos Gábor mezőgazdasági vállalkozó a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Szerdán újabb 9 ládányit vett át Mátyus István, a népkonyha hűséges önkéntese. A vitamindús gyümölcs ebédosztáskor jut el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

2022. április 19. 13:18 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából kedd délben százhúsz adag rakott kelkáposztát és mákostésztát osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és Fornetti-sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Húsvéti csomagok sok szeretettel

Húsvéti csomagok sok szeretettel

2022. április 14. 12:23 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ háza táján sok éves hagyomány köszönt vissza Nagycsütörtökön. A szociális intézmény csapata Krisztus feltámadásának ünnepére készülődve rendszerint ajándékcsomagokkal kedveskedik a karitatív létesítmény rászorultjainak. A jótékonysági akciót ezúttal is számos cég és magánszemély támogatta. Így például helyet kapott a csomagokban a kecskeméti Auchan Áruház sonkája, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. tojásai (Kollár Csaba ügyvezető-tulajdonos felajánlásával), a Félegyházi Kenyér cipói, a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet különféle adományai, valamint Göbölyös Károly burgonyája és Szappanos Gábor almája. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József áprilisban is ételt tett az elesettek böjtös asztalára

Király József áprilisban is ételt tett az elesettek böjtös asztalára

2022. április 14. 12:08 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója csütörtökön déltájban újfent melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. Szokásához híven ezúttal is személyesen kereste fel a nélkülözőket az Egressy utcai 5/b szám alatti szociális intézmény étkezdéjében. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően tarhonyáshús, valamint kenyér és sütemény kerülhetett a tányérokba. Az első osztályú menüt Szappanos Gábor alma adománya tette teljessé. Ebédosztás előtt Oskolás János kecskeméti költő mondta el húsvéti versét, majd Borisz atya ortodox lelkipásztor öntötte szavakba Feltámadás-ünnepi biblikus gondolatait. A húsvéti hidegcsomagokban a kecskeméti Auchan Áruház sonkája, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. tojása (Kollár Csaba ügyvezető-tulajdonos felajánlásával), a Félegyházi Kenyér cipója, a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet különféle adományai, valamint Göbölyös Károly burgonyája és Szappanos Gábor almája kapott helyet. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

Adományok a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezettől

2022. április 13. 14:28 | Adományok

A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet tagjai immáron sokadszor tettek ki magukért a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ támogatását illetően. A népkonyha sorsközösségét, kollektívája mindennapi élet- és lélekmentő szolgálatát egyházuk kecskeméti társgyülekezetén keresztül ismerték meg, Szerdi Szilárd lelkész aktív közreműködésével. A szeretetkapcsolat legutóbbi gyümölcse nagymennyiségű levespor, tészta, különféle édességek, fertőtlenítőszer és savanyúság formájában öltött testet. Az ajándékokat Kurgyis Illés, a gyülekezet képviselője és hitvestársa adta át Nagykőrösön Farkasné Pásztor Jolánnak, a Wojtyla Ház társalapítójának, valamint Mátyus István önkéntesnek, akik hazatérve tolmácsolták a nagykőrösi pünkösdiek szeretetteljes üdvözletét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

2022. április 13. 13:26 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százhúsz adag disznótorost (hurkát, kolbászt), valamint kenyeret, süteményt, továbbá – Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával – almát szolgáltak fel szerda délben a népkonyha munkatársai. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Jó volt a „Hőérzet” a Wojtyla Házban

Jó volt a „Hőérzet” a Wojtyla Házban

2022. április 12. 13:42 | Adományok

A Hőérzet Kft. kecskeméti családi vállalkozás, mely elsődlegesen épületgépészettel foglalkozik. 2005. májusában alakult idősebb és ifjabb Jakus István mérnökök irányításával. Épületgépész tervezői-, felelős műszaki vezetői-, és épületenergetikai tanúsítói jogosultsággal egyaránt rendelkeznek. Ennek megfelelően végzik szakmai tevékenységüket – ügyfeleik legnagyobb megelégedésére. A Jakus család tagjai nagylelkűségükről is tanúbizonyságot tettek, amikor a Wojtyla Barátság Központban kedd délben együttesen megjelenve 120 adag melegételt ajánlottak fel a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak. A cég tulajdonosai töltött csirkecombot, petrezselymes burgonya köretet, kenyeret, süteményt és – Szappanos Gábor adományaként – almát szolgáltak fel a népkonyha elesettjeinek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rehák Róbert pártfogolta a szegényeket

Rehák Róbert pártfogolta a szegényeket

2022. április 11. 13:49 | Adományok

Rehák Róbert kecskeméti származású fővárosi vállalkozó, a Wojtyla Barátság Központ karácsonyi főtéri ebédosztásainak állandó felajánlója, a sorsközösség régi időktől fogva hűséges patrónusa, nagylelkű havi támogatója hétfőn is finom ebéddel szolgált a szociális intézmény étkezdéjében. A rászorultak egészségére figyelemmel ezúttal 120 adag zöldséges tésztával kedveskedett a nélkülözőknek. Az ételt hagyományosan Molnár Zoltán önkéntes szakács készítette el, sőt még a hozzávalókat is ő hozta. Farkas Pál, a Wojtyla programszervező munkatársa mutatta be a népkonyha mai ebédadományozóját, akit méltán övez őszinte tisztelet, szeretet, megbecsülés szerte a városban. A kiváló menüt hagyományosan kenyér és sütemény, valamint – Szappanos Gábor jóvoltából – alma egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kollár Csaba ünnepi meglepetése

Kollár Csaba ünnepi meglepetése

2022. április 11. 13:29 | Adományok

A húsvéti ünnepek alkalmából 6 karton – 1800 darab – „Hírös tojást” ajánlott fel hétfőn Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A baromfitelepet és tojásüzemet működtető üzletember immáron sokadszor nyilvánította ki szociális érzékenységét az elesettek iránt. Isten áldja meg nagylelkűségéért! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Alma Szappanos Gábortól

Alma Szappanos Gábortól

2022. április 11. 12:35 | Adományok

Immáron sokadik alkalommal látta el friss almával Szappanos Gábor mezőgazdasági vállalkozó a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Hétfőn újabb 9 ládányit vett át Mátyus István, a népkonyha hűséges önkéntese. A vitamindús gyümölcs ebédosztáskor jut el a rászorulókhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Termostar segített

A Termostar segített

2022. április 9. 13:21 | Adományok

Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezetője számos újító kezdeményezésnek áll élére. Szakmai irányításával átfogó (zöld) beruházások indultak a hírös város távhőszolgáltatásának folyamatos korszerűsítése érdekében. A cégvezető emellett Kecskemét kulturális életében is kiemelkedő pozíciót foglal el. Ennek megfelelően alig akad olyan jelentős közcélú program, rendezvény, amely mellé ne állna oda a cég, igazi városi mecénásként. Horváth úr, mint a jótékonyság egyik apostola, a Termostar Kft. részéről 2020-ban 5 millió forinttal támogatta a helyi kórházat, továbbá 651 facsemetét ajánlott fel az „Ültess fát! Tegyük zöldebbé Kecskemétet!” Lakossági Fásítási Program keretében. Emellett állandó pártfogója a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Ennek legfrissebb hozadékát – paprikáskrumplit és mákos tésztát, továbbá – Szappanos Gábor őstermelő jóvoltából – egy-egy almát százhúsz elesett embertársunk fogyaszthatta szombaton a népkonyha ebédlőjében. A vasárnapi hidegcsomagok dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kft. ügyvezetője jóvoltából teltek meg mindenféle földi jóval. (Fotók: Farkasné Pásztor Jolán)

Részletek
Csík János támogatta ebéddel a wojtylásokat

Csík János támogatta ebéddel a wojtylásokat

2022. április 8. 13:27 | Adományok

A világhírű kecskeméti zenész életében tizenöt évvel ezelőtt történt az a baleset, amelyből kétszer élesztették újra. A halál pillanatára úgy emlékszik, mintha csak elaludt volna: „Álom nélküli alvás, és egyszer csak felébredtem. Hiszem azt, hogy a baleset is megújulást hozott. Hiszem, hogy ennek valami oka volt, tehát valamit ott nem jól csináltam az életemben, vagy nem jól gondolkoztam - és akkor is éppen egy rossz döntést hoztam, azért történt ez. Hiszem, hogy a döntések, amik leginkább meghatározzák az ember sorsát. Filozófusok ezt úgy említik, hogy az ember sikerei jó döntéseitől függenek. Nem mindegy, hogy az ember észreveszi-e a szerencséjét, lehetőségét, vagy elmegy mellette. Ha régen megcsináltam egy nap öt dolgot, akkor az volt a fejemben, hogy rendben, de mi a hatodik. Mára ez is megváltozott.” – nyilatkozta a zenekarvezető egy korábbi interjúban. Hosszú rehabilitáció után mindazonáltal végül visszatérhetett a zenéléshez. 2011 óta a Kodály-iskolában hegedűt, brácsát tanít – és zenekarával koncertkörutakon jár a világ minden táján. Mindeközben az ínségben élők sorsát is szívén hordozza. Ennek jegyében ő és családja párizsi csirkemellel, rizibizi körettel, kenyérrel és süteménnyel vendégelte meg pénteken a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottját. A nagyszerű menüt alma egészítette ki – Szappanos Gábor őstermelő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gáspár Attila ebédadománya a szegények böjtös asztalán

Gáspár Attila ebédadománya a szegények böjtös asztalán

2022. április 7. 13:42 | Adományok

A Cold Clean Hungary Kft. 2011-ben kezdte meg működését. Környezetkímélő tisztítási technológiák terjesztésével foglalkoznak; elsősorban ipari kármentesítés, homokszórás és felületkezelés, üveggyöngyszórás, szárazjeges-, szárazgőz- és manuális tisztítás, ereszcsatornák, üvegfelületek és homlokzatok vegyszermentes karbantartása, légtechnikai és elszívó berendezések, gyártóeszközök, napelemes rendszerek, szobrok, síremlékek, műtárgyak tisztítása, graffitik eltávolítása vonatkozásában. A vállalkozást Gáspár Attila vezeti, aki szerteágazó elfoglaltságai mellett még arra is gondot fordít, hogy a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú ellátottjain segítsen. Csütörtökön gombapörkölttel, tésztakörettel, valamint kenyérrel, süteménnyel és – Szappanos Gábor jóvoltából – almával lepte meg a sorsközösséget. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főztek a nélkülözőknek

A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai főztek a nélkülözőknek

2022. április 6. 15:47 | Adományok

Már több alkalommal jótékonykodott Leviczky Cirill, aki most ismét a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárjaként állt a Wojtyla Barátság Központ mellé. A 120 adag csirkepörköltet Ordasi Krisztián séf, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum igazgatóhelyettesének irányítása mellett készítette a Centrum lelkes csapata. A Kecskeméti Szakképzési Centrum munkatársai nevében Leviczky Cirill kancellár úr köszöntötte a rászorultakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az izsáki kőfaragó ebédadománya

Az izsáki kőfaragó ebédadománya

2022. április 5. 13:44 | Adományok

Borsos Istvánt a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület "házi kivitelezőjeként" tartják számon a két civil szervezet háza táján. A kiváló kőfaragó mester ugyanis több mint másfél évtizede foglalkozik közterületi, valamint temetőkben elhelyezett Krisztus-keresztek felújításával, Farkas P. József a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, a Porta Egyesület főszervezője megbízásából. A messze földön híres, elismert szakember kedden a Wojtyla Ház gondozottjainak ellátásából is alaposan kivette részét, százhúsz adag Marco Polo szeletet és burgonyapürét, továbbá tápláló kenyeret, süteményt felajánlva a szociális intézmény szegényeinek. Mindezek mellé Szappanos Gábor őstermelő alma adománya társult. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal áprilisban is segített

Cornelia és a Vidám Törzsasztal áprilisban is segített

2022. április 4. 13:56 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb márciusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte a gondozottakat, aki százhúsz adag kelkáposztafőzeléket és Stefánia-szeletet szolgált fel a szegényeknek, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek