November 24. vasárnap, Emma
Kovács Zsolt ételadománya a Wojtyla népkonyhán

Kovács Zsolt ételadománya a Wojtyla népkonyhán

2021. szeptember 21. 13:12 | Adományok

A kecskeméti Aranyhomok Gyorsétterem és Kávézó tulajdonosa évek óta segíti a Karol Wojtyla Barátság Központ szociális étkeztetési programját. Tisztában van a wojtylások között széles körben elterjedt nézettel, miszerint a babgulyás igencsak finom, laktató étel. Kovács Zsolt - ő támogatta ma a népkonyhát - egy egész bográcsnyi babgulyást főzetett étterme konyháján, mellyel pontban fél 12-kor lépték át a Wojtyla Ház ajtajának küszöbét. Nagy keletje volt Kovács Zsolt ebédjének. Máskor is ilyet kérünk, ha lehet - jelezték a gondozottak elégedettségüket Farkas Pálnak, a népkonyha főszervezőjének, aki rögvest továbbította is az üzenetet. (Fotók: archív)

Részletek
A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

2021. szeptember 20. 12:17 | Adományok

Visszatérő vendégként köszöntötte Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója Horváth Attilánét, a Városi Szociális Közalapítvány elnökét és Trungel Ilona titkárt. A jótékonysági szervezet ugyanis régi időktől fogva rendszeresen támogatást nyújt különféle formában a népkonyha gondozottjainak. Ezúttal – immár nem először – ebéddel, mégpedig töltött csirkecombbal, rizibizivel kenyérrel, süteménnyel, valamint gazdag ajándékcsomaggal kedveskedtek a százhúsz rászorultat számláló Wojtyla-családnak. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Borota a Kossuth Rádió „A Hely” című műsorában

Borota a Kossuth Rádió „A Hely” című műsorában

2021. szeptember 19. 20:31

Borotán készített hangfelvételt múlt pénteken a közrádió „A Hely” című népszerű riportműsorának stábja. Mohácsi Edit szerkesztő és Deák Dóra riporter indult el felfedezni a magyar-szerb határ közvetlen közelében fekvő község kincseit, a település legtekintélyesebb, közmegbecsülésnek örvendő polgárai kalauzolásával. A hanganyag szeptember 24-én, pénteken, a 11 órai hírek után lesz hallható a Kossuth Rádió hullámhosszán. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A covid 19-járványról szakértő szemmel

Wojtyla Akadémia – A covid 19-járványról szakértő szemmel

2021. szeptember 18. 12:31 | Szegények Akadémiája

Az orvostudomány oldaláról vette górcső alá a második esztendeje kisebb-nagyobb erősséggel tomboló pandémia következményeit Bagóné dr. Kollár Anita, a kecskeméti kórház fiatal belgyógyásza szombat délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. A szakorvos a klinikai megtapasztalásokra támaszkodva részletesen ecsetelte, miért fontos, hogy mindenki felvegye a koronavírus okozta megbetegedés elleni első két vakcinát. A harmadik oltás is erősen ajánlott, hiszen újabb és újabb, ráadásul egyre agresszívebb mutánsok jelennek meg a világban, és e tény szükségessé teszi az ismételt oltakozást – mutatott rá a belgyógyász. A program végén a népkonyha gondozottjai kérdéseket tettek fel, melyekre készséggel válaszolt a kedves, mosolygós előadó. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Gulyásleves tele ízzel, tele élettel

Gulyásleves tele ízzel, tele élettel

2021. szeptember 18. 13:19 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt szeptember 18-án, szombaton is, amikor ismét Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes gulyáslevest tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos önkéntesei, nevezetesen: Fehér Tímea és Ömböli Magdolna. A tartalmas étel hozzávalói Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő kitartó munkálkodásának köszönhetően főttek készre a népkonyha udvari bográcsában. A felszolgálás tennivalóiból úgyszintén kivette részét Bagóné dr. Kollár Anita, a kecskeméti kórház fiatal belgyógyásza, aki előzetesen ismeretterjesztő előadással kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A vasárnapi hidegcsomagok Gáspár Attila, a Cold Clean Hungary Kft. tulajdonosa anyagi támogatásával jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Bimbó Imre étkeztette a rászorultakat

Bimbó Imre étkeztette a rászorultakat

2021. szeptember 17. 17:29 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Pénteken – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: gombás csirkemellet, tészta köretet, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. (Fotók: archív)

Részletek
Dr. Brúszel László és családja „főzött" a Wojtylában

Dr. Brúszel László és családja „főzött" a Wojtylában

2021. szeptember 16. 13:29 | Adományok

Dr. Brúszel László egyéni ügyvéd, politikus. 1989 decemberétől 1990 májusáig a Magyar Szocialista Párt Bács-Kiskun megyei alelnöke és kecskeméti elnöke volt. Az MSZP küldöttjeként 1994 és 1998 között országgyűlési képviselőként, 1990 és 1994 között, valamint 1998-tól 2014-ig Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőjeként dolgozott. 1986-ban Kiváló Munkáért, 1987-ben a Munka Érdemrend bronz fokozata kitüntetést kapott. 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is átvehette. E nemes lelkű férfiú családjával egyetértésben nemrégiben akként döntött, hogy csütörtökön ebédmeghívással jár kedvében a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Feleségével egyetemben nagylelkűségüket, szolidaritásukat úgy juttatták kifejezésre, hogy csütörtökön délidőben százhúsz adag melegételt küldtek a szegényeknek: mégpedig rakott húsos tésztát, kenyérrel, süteménnyel, őszibarackkal. A friss gyümölcsöt Facol Lajos, a Wojtyla Ház hűsége önkéntese ajánlotta fel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dabasi Gábor borász szeretetebédje

Dabasi Gábor borász szeretetebédje

2021. szeptember 15. 13:24 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt három évben jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. A neves szakember a gyöngyöző nedűk előállításán túlmenően az önzetlen, gondoskodó szeretet vonatkozásában is kiválóan teljesít. Anyagi hozzájárulásával szerdán csülökpörkölt, burgonya köret, valamint paprika, kenyér és sütemény került a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Gáspár Márton – archív)

Részletek